Opas yritystoiminnan aloittamiseen

Hakemuslomake


Selkeä hakemuslomake
kokonaan netissä


Hakemuksen lähettäminen
ei sido mihinkään

YritysSummaLaina-aikaLinkki
5 000 - 3 000 0001kk - 60kkSiirryArrow
Kredita haluaa helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada oikeanlaista rahoitusta parhailla mahdollisilla ehdoilla. Hakemalla rahoitusta Kreditalla saat monia yritysrahoitustarjouksia 24 tunnin sisällä, joista voit valita houkuttelevimman.
1 000 - 250 0001kk - 24kkSiirryArrow
Rahalaitos on Suomen johtava lainojen kilpailuttaja. Suomalaiset ovat kilpailuttaneet kauttamme lainoja vuodesta 2011.
1 000 - 20 0001kk - 36kkSiirryArrow
Yrityslaina on suomalaisille pienyrityksille ja yrittäjille suunnattu lainapalvelu, jossa asiakas on OY/AY/KY/TMI-tyyppinen yritys.
1 000 - 100 0003kk - 18kkSiirryArrow
BusinessCredit on WS Finance Oy:n tarjoama yrityslaina pienyrityksille. Palvelun kautta on mahdollista hakea 1000 - 100 000 euron lainaa yritykselle.
1 000 - 350 0001kk - 36kkSiirryArrow
Zmartan kautta voi vertailla yrityslainoja maksutta ja nopeasti. Hakemus lähetetään eteenpäin useille eri luotonmyöntäjille, jotka antavat lainapäätöksiä nopeasti.

Näin yrityslainan hakeminen Summarum-palvelussa toimii

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä hakemuslomake

Hakemuslomake täytetään kokonaan tällä sivulla.

Hakemuslomake koostuu kahdesta vaiheesta: ensimmäisessä vaiheessa sinulta kysytään yrityksen perustietoja ja toisessa vaiheessa voit ladata mukaan liitetiedostoja.

2
Vertaa lainatarjouksia

Hakemuksesi välitetään reaaliajassa yhteistyökumppaneillemme.

He tarkastelevat hakemustasi ja ottavat sen jälkeen sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse lainatarjouksen tai lisätietopyynnön kanssa, yleensä tunnin sisällä.

3
Nosta paras yrityslaina

Kun olen tarkastellut eri tarjouksia, voit valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Yrityslainan kilpailuttaminen ei sido sinua tai yritystänne mihinkään.

Yritystoiminnan aloittaminen

Yrityksen perustaminen houkuttelee suomalaisia, sillä yrittäjä on huomattavasti vapaampi ja itsenäisempi kuin palkollinen työntekijä. Monien luonteeseen yrittäminen soveltuu myös huomattavasti paremmin. Toimivan yrityksen perustaminen edellyttää kuitenkin paitsi paljon suunnittelua myös monivaiheisen toteutustyön.

Summarum mediassa

Summarum mediassa

Millainen on hyvä liiketoimintasuunnitelma?

Hyvä liiketoimintasuunnitelma kirjoitetaan selkeästi, hyvällä suomen kielellä. Tekstin rakenne on johdonmukainen. Liiketoimintasuunnitelman rakenne ja sisältö voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

 1. Liikeidea
 2. Ansaintamalli
 3. Kasvustrategia
 4. Kilpailijat
 5. Riskit
 6. Tiimi

Pidä erityisesti huolta siitä, että ansaintamalli perustuu oikeille laskelmille, eikä vain pilvilinnojen rakentelemiselle. On myös tärkeää, että riskit arvioidaan objektiivisesti ja realistisesti. Kaikkeen liiketoimintaan liittyy riskejä ja on tärkeää, että sinä yrittäjänä ymmärrät niiden luonteen. Myös mahdollisten rahoittajien kannalta tasapuolinen riskiarvio on eduksi. Rahoituksesta päättävä taho arvostaa realistista, liiketoiminnan riskit ymmärtävää yrittäjää.


Löydä paras tieto yritystoiminnan aloittamisesta

Summarumin kautta löydät selkeää tietoa yrityksen aloittamisesta.

Lue lisää tästä

Summarum Logo

Yritysmuodon valitseminen

Usein uusia yrittäjiä huolettaa kovasti, mikä on se soveltuvin yritysmuoto juuri heidän tapauksessaan. Tämän ei pitäisi olla suurin pelko. Jollei aluksi valitse osakeyhtiötä, yritysmuodon vaihtaminen on myöhemmin helppoa. Henkilöyhtiön tai toiminimen valitseminen yritysmuodoksi tarkoittaa, että aina voi tehdä myöhemmin muutoksia. Seuraavaan listaan on tiivistetty, mikä on parasta ja huonointa kussakin yritysmuodossa:

 • Toiminimi on halpa ja pieni yritysmuoto. Käytännössä se on vain byrokraattinen jatke, joka auttaa yksittäistä veronmaksajaa toimimaan elinkeinonharjoittajana. Yrittäjä vastaa itse yrityksen veloista, mutta kerää myös voitot itselleen. Toiminimi sopii perheyrityksen muodoksi.
 • Avoin yhtiö on usean yhtiömiehen välinen sopimus elinkeinotoiminnan harjoittamisesta. Se on hyvä muoto yritykselle, joka ei tähtää suureen voittoon ja jonka osallisilla on täysi luottamus toisiinsa.
 • Kommandiitiyhtiö on kuin avoin yhtiö, mutta sen jäsenet jaetaan vastuunalaisiin yhtiömiehiin ja äänettömiin yhtiömiehiin. Äänettömät yhtiömiehet ovat ensisijaisesti rahoittajia ja vastuunalaiset yhtiömiehet osallistuvat yritykseen työpanoksellaan. Kommandiittiyhtiö sopii parhaiten pienten ja keskisuurten yritysten muodoksi.
 • Osakeyhtiö on kiistatta monipuolisin ja eniten mahdollisuuksia tarjoava yritysmuoto. Se on kalliimpi kuin muut yhtiömuodot ja yrittäjällä on osakeyhtiössä hieman enemmän ilmoitusvastuita. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos yrityksen tulos on vähintään 35 000 euroa, sen kannattaa verotuksellisesta näkökulmasta olla osakeyhtiö. Se on myös ehdoton valinta nopeaan kasvuun tähtääville yrityksille.
 • Osuuskunta ei muista yritysmuodoista poiketen ole ensisijaisesti voittoa tavoitteleva yhteisö, vaan sen päämääränä on palvella jäsentensä etuja. Osuuskunta on erityisen hyvä vaihtoehto joukolle yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Osuuskunta tarjoaa jäsenilleen enemmän taloudellista turvaa ja yhteistyömahdollisuuksia.

Muuta yrittäjyyteen liittyvää

Yritysrahoituksen hankkiminen

Uuden yrityksen rahoitus voi olla kiven alla, etenkin jos yrittäjä ei ole ehtinyt aiemmin elämässään hankkia kannuksiaan yritysmaailmassa, Uuteen yritykseen sijoittaminen on iso riski ja yrittäjän tuleekin lähestyä oikeita tahoja oikealla tavalla saadakseen rahaa.

Ainakin seuraavista lähteistä voi tippua rahoitusta uudellekin yrittäjälle:

 • Starttiraha on rahoitus, jota uusi yrittäjä nostaa yritystoiminnan alkuvaiheessa oman toimeentulonsa ylläpitämiseksi. Kyseessä ei ole varsinaisesti yritysrahoitus, vaan yrittäjän henkilökohtainen etuisuus. Starttirahan myöntää työ- ja elinkeinotoimisto oman harkintansa mukaisesti. Sen suuruus on 31,36 e/vrk.
 • Keksintösäätiön riskirahoitusta myönnetään harkinnanvaraisesti uusille, lupaaville yrityksille. Kesikiössä on uusien teknologisten keksintöjen tuotteistaminen, mutta myös esimerkiksi peliyrityksiä on rahoitettu.
 • Kuten Keksintösäätiö myös Tekes rahoittaa lähinnä teknologisia innovaatioita. Uudelle yrittäjälle erityisen kiinnsotava on Tekesin Nuorten innovatiivisten yritysten ohjelma, jonka suuruus on pitkällä tähtäimellä jopa 1 000 000 euroa.
 • Finnvera tarjoaa ylipäätään esudullisia yrityslainoja, mutta tekee myös suoria pääomasijoituksia nuoriin, lupaaviin yrityksiin. Uudelle yrittäjälle kiinnostavia lainamuotoja ovat pienlaina ja starttirahan kaltainen henkilökohtainen yrittäjälaina.
 • Pankkilainaa on mahdollista saada vain, jos itsellä on jo koossa riittävästi pääomaa. Pankit eivät ole valmiita kantamaan riskiä yksin. Toisinaan Finnvera voi tarjota 60 % takauksen yrityksen pankkilainalle.
 • Muita mahdollisia rahoituslähteitä ovat Maaseuturahasto, yliopistot, erilaiset tutkimuslaitokset sekä vuonna 2012 toimintansa aloittanut Startup-säätiö.
 • Myös kulutusluottoja kauppaava Aasa sekä vertaislainoja välittävä Fixura myyvät kalliita pienlainoja yrityksille. Näitä ei voi erityisesti suositella hinnan vuoksi.

Ikävä kyllä nyt taantuman aikana yritysrahoitusta, etenkin lainoja, on jaettu erityisen niukasti. Yrittäjän pitää olla kärsivällinen ja ahkera saadakseen liiketoiminnan käyntiin, mikäli omaa pääomaa on niukasti.

Plus Icon Kilpailuta laskurahoittajat ja nopeuta kassavirtaa! Kilpailuta laskurahoitusta tarjoavat pankit ja yritykset 3 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS
Kilpailuta laksurahoitus

Yrityksen verot

Elinkeinonharjoittajat ja henkilöyhtiöiden (Ky, avoin yhtiö) osakkaat maksavat yrityksestä saadut tulot tavallisen yksityishenkilön verotuksen kautta.

Osakeyhtiöt maksavat voitostaan yhteisöveroa. Yhteisövero on 20 % vuonna 2022. Yhteisöverosta voidaan vähentää elinkeinonharjoittamiseen liittyvät kulut, kuten tuotannon, henkilökunnalle maksetut palkat sekä kohtuulliset luontoisedut. Etenkin isojen yritysen on mahdollista kiertää yhteisöveroa helposti kansainvälisten järjestelyjen avulla. Suurimmat suomalaiset yritykset maksavat veroa hädin tuskin lainkaan.

Yrityksen tulee myös huolehtia arvonlisäverosta (alv). Sen hinta lisätään tuotteen tai palvelun hintaan eli viime kädessä sen maksaa tuotteen tai palvelun ostaja. Arvonlisävero on tavallisesti 24 % vuonna 2022. Elintarvikkeiden, rehujen ja ravintolapalveluiden alv on 14 %. Kirjojen, läkkeiden, liikuntapalveluiden sekä kulttuuripalveluiden alv on 10 %. Osa terveys- ja vammaishuollon palveluista on vapautettu arvonlisäverosta kokonaan. Myöskään yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa arvonlisäveroa.

Yritys tilittää asiakkaalta perityn arvonlisäveron verottajalle yleensä kerran kuukaudessa. Tilitettävästi summasta vähennetään myyjän muille tahoille maksamien arvonlisäverojen määrä. Yritykselle palautetaan heidän maksamansa alv siltä kuin yrityksen omissa ostoksissaan maksama alv ylittää yrityksen myynnissään perimän ja verottajalle tilittämän arvonlisäveron määrän.

Yrittäjän vakuutukset

Yrittäjän vakuutuksista tärkein on YEL-vakuutus. Se on yrittäjän eläketurvamaksu ja sen maksujen suuruus määrittelee suoraan yrittäjän nauttimien eläke- ja sosiaalietuuksien suuruuden. YEL-maksun suuruus määräytyy yrittäjän arvioiman työtulon perusteella. Mitä korkeammaksi yrittäjä arvioi työtulonsa, sitä enemmän hän maksaa YEL-maksaa ja sitä kattavampi hänen sosiaaliturvansa on.

YEL-maksun suuruus määräytyy arvioidun työtulon pohjalta seuraavasti:

 • Alle 53-vuotias yrittäjä maksaa 22,5 % työtulostaan.
 • 53-vuotta täyttänyt yrittäjäksi ryhtyvä saa YEL-maksusta 25 % alennuksen ensimmäisen neljän vuoden ajan.
 • Uusi yrittäjä saa YEL-maksusta aina 25 % alennuksen ensimmäiseksi neljäksi vuodeksi.

YEL-maksut ovat verovähennyskelpoisia eli ne voidaan vähentää joko yrityksen veronalaisesta tuloksesta tai yrittäjän henkilökohtaisesta veronalaisesta tulosta.

Yritystoiminta voi edellyttää myös seuraavia vakuutuksia liiketoiminnan luonteesta riippuen:

 • Vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.
 • Kulkuneuvojen vakuutukset.
 • Muun yrityksen omaisuuden, mm. kiinteistöjen, asianmukaiset vakuutukset.
Plus Icon Kilpailuta yrityslainasi, investoi kasvuun! Kilpailuta yrityslaina 3 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Hae yrityslainaa
Kilpailuta yrityslaina

Palkanmaksu ja työnantajamaksut

Palkanmaksu vaatii ilmoitusten tekemistä verottajalle. Palkka.fi -palvelu on erinomainen apuväline palkanmaksuun ja se auttaa tekemään myös lakisääteiset ilmoitukset eläkevakuutusyhtiöille. Sen avulla voi laskea verot ja työnantajamaksut helposti kunkin palkkakuitin kohdalla.

Muista maksaa työntekijöidesi TyEL-maksut ja sosiaaliturvamaksut. Ne suoritetaan yrityksen verotilille. Työntekijöille pitää myös ottaa tapaturmavakuutus, joka takaa työntekijöille korvauksia työtapaturmien ja ammattitautien sattuessa kohdalle.

Osingot

Osakeyhtiöissä tärkein tapa siirtää rahaa yritykseltä omistajille ovat osingot. Osinkolaskurillamme voit tarkistaa kuinka paljon osingosta maksetaan veroa, kun kyseessä on listaamaton yhtiö. Yrittäjäosakas voi saada yhtiöltä osinkotuloja verovapaana 60 000 euron rajaan saakka. Yrityksen on mahdollista antaa vuosittain verottomina osinkotuloina enintään 9 % osakepääoman matemaattisesta arvosta. Jos osinkotulo ylittää kummankaan näistä rajoista, 70 % ylimenevästä osuudesta verotetaan pääomatulon veroprosentilla (30 %).

Pörssiyhtiöiltä kerätyistä osinkotuloista 70 % on aina veronalaista pääomatulon veroprosentin mukaisesti.

Osinkotulojen verotuksesta on mahdollista vähentää:

 • Arvopapereiden hoito- ja säilytykulut. Tässä on 50 euron omavastuu.
 • Tulonhankkimiskulut, kuten tallelokerovuokra ja sijoitustoimintaan liittyvät atk-kulut.
 • Mahdollinen osakaslaina, joka on jo kertaalleen verotettu pääomatulona, voidaan myöhemmin vähentää verotuksessa.

Tilinpäätös

Tilikauden päätteeksi yrityksen tulee aina valmistaa edellisestä kaudesta tilinpäätös. Tämä on mahdollista tehdä itse, mutta mitä suurempi yritys on ja mitä tukevammin yrittäjän on kirjanpitopeukalo on keskellä kämmentä, sitä tärkeämpää tilinpäätös on teettää ammattilaisella. Tilinpäätöksen tarkoitus on antaa verottajalle ja muille tahoille mahdollisimman realistinen kuva yrityksen edellisen kauden tuloksesta sekä yrityksen varallisuudesta tilikauden päättymishetkellä. Jos tilinpäätöksen tekijä ei pysty suoriutumaan tästä kaikkia muotoseikkoja noudattaen, verottajan kanssa voi tulla ongelmia.

Jos kaikki meneekin pieleen

Ja jos yritystoiminta sattuukin menemään penkin alle, ei kannata huolestua. Monet menestyneet yrittäjät ovat kokeilleet ensin siipiään epäonnisten yrityskokeilujen kanssa, ennen kuin he ovat löytäneet liiketoimintamallin, joka toimii. Yrityksen lopettaminen ei ole kovin monimutkainen tapahtuma, ellei kyseessä satu olemaan suurikokoinen osakeyhtiö. Tärkeintä on, että kaikki paperityöt hoidetaan kunnialla loppuun, ettei yritys palaa myöhemmin kummittelemaan esimerkiksi rästiin jääneiden verojen tai velkojen muodossa.

Yrityksen perustaminen vaiheet

Kun yritystoiminnan peruselementit, kuten edellä mainitut liiketoimintasuunnitelma, rahoitus ja muut käytännön asiat ovat hallussa, on aika siirtyä itse yrityksen perustamiseen. Yrityksen perustamiseen kuuluu tyypillisesti ainakin seuraavat vaiheet:

1. Toiminta-ajatus ja liikeidea

Mitä tarjoat ja kenelle? Miten yrityksen tuotteet valmistetaan / palvelut tehdään? Tätä kannattaa pohtia avoimin mielin yhdessä kaikkien yritystoimintaan aikovien kanssa. Jos olet lähdössä yrittäjäksi yksin, keskustele asiasta usean asiantuntijan kanssa ja sparraa toiminta-ajatustasi mahdollisimman laajasti. Tämä ei ole huono ajatus suuremmallekaan yritykselle.

Toiminta-ajatus on perusoivallus ja visio, joka tekee yrityksestä perustamisen arvoisen pitkällä aikavälillä. Yrityksen missio puolestaan määrittelee, minkä vuoksi yritys perustetaan.

Yrityksen liikeidea on johdettu toiminta-ajatuksesta ja sen on tarkoitus tiivistää yrityksen asema markkinoilla. Muotoillessasi yrityksen liikeideaa pyri muotoilemaan sanallisesti seuraavat asiat:

 • Tuotteet: Mitä tuotteita tai palveluita yritys tarjoaa?
 • Toiminta: Millä tapaa tuotteet tai palvelut valmistetaan?
 • Asiakkaat: Kenen tarpeita yrityksen tarjonta tyydyttää?

Toisinaan halu ryhtyä yrittäjäksi herää ensimmäisenä ja vasta sen jälkeen aletaan miettiä tarkemmin liiketoiminnan luonnetta. Tällöin toiminta-ajatuksen parissa kannattaa viettää runsaasti aikaa. Jos yritystä ollaan perustamassa porukalla, toiminta-ajatusta on hyvä hioa vapaamuotoisesti yhdessä.

Jos omaa toiminta-ajatusta ei tahdo löytyä, mutta pääomaa on ja into yrittäjäksi kova, voit tutustua Yrityspörssissä myytävänä oleviin valmiisiin yrityksiin.

2. Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelman avulla perustellaan ja todistetaan sekä itselle että sijoittajille, että yritys kykenee tekemään voittoa. Hyvän liiketoimintasuunnitelman pohjana on hyvin määritelty liikeidea.

Pyri liiketoimintasuunnitelmaa kirjoittaessasi konkreettisuuteen. Älä kaihda matematiikkaa. Oikeuta laskelmasi tutkimustuloksilla. Älä piilottele riskejä. Hyvän liiketoimintasuunnitelman takana on paljon taustatyötä ja asiantuntemusta sekä rohkeutta sanoa asiat niin kuin ne ovat.

Kuvaile liiketoimintasuunnitelmassa, mitä haluat myydä, ketkä ostavat tavaroitasi tai palveluitasi, miltä markkinatilanne näyttää ja mitä etuja tai haittapuolia sinulla on verrattuna kilpailijoihisi (SWOT).

 • Liikeidea
 • Ansaintamalli
 • Kasvustrategia
 • Kilpailijat
 • Riskit
 • Avainhenkilöt

Perustaessasi yritystä mieti myös seuraavia asioita:

 • Oletko yrittäjähenkinen? / Onko sinulla uskallusta ottaa riskejä? / Tiedätkö, mitä yrittäjyys sinulta vaatii?
 • Onko liikeideallesi markkinoita?
 • Onko liikeideasi taloudellisesti kannattava?
 • Onko sinulla tarjota jotakin, mikä erottaa yrityksen kilpailijoistaan?
 • Kuinka markkinoit yritystä ja saat sen kohderyhmäsi tietoisuuteen?
 • Pystytkö tekemään sen mitä asiakkaat oikeasti haluavat ja tarvitsevat?
 • Kuinka paljon tarvitset rahoitusta ja mistä sen saat?
 • Haluatko perustaa yrityksesi Suomeen?
 • Onko sinulla riittävää osaamista liiketoimintasi pyörittämiseen?
 • Tarvitsetko liiketilaa?
  (Monilla aloilla yritystoiminta voidaan aloittaa kotoa ja joillakin aloilla on välitön tarve liiketiloille. Millaisia vaatimuksia asetat tiloille? Onko keskeinen sijainti tärkeä, tarvitsetko lastauslaituria tai pysäköintitilaa? Tarvitsetko toimiston vai myös varaston tai henkilöstötilat? Oletko ottanut huomioon myös viranomaisten vaatimukset, jotka riippuvat siitä, millaista toimintaa aiot tiloissa harjoittaa?)
 • Haluatko suojata liikeideasi?
  (Mikäli haluat suojata yrityksesi valmistamat tuotteet, harkitse onko syytä hakea Patentti- ja rekisterihallituksesta patenttia, mallisuojaa tai tuotemerkkiä.)

3. Valitse yritysmuoto

Tämä ei ole yhtä kriittinen vaihe kuin toteuttamiskelpoisen liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen, mutta vaatii oman pohdintansa. Käytännössä mahdollisuuksia on kaksi: henkilöyhtiö eli lähinnä toiminimi tai osakeyhtiö.

Yritysmuotojen väliset erot liittyvät mm. perustajien määrään, pääoman saatavuuteen, vastuunjakoon, toiminnan jatkuvuuteen, voiton ja vastuun jakamiseen sekä verotukseen.

Henkilöyhtiön pystyy myöhemmin muuttamaan osakeyhtiöksi, joten peruuttamatonta vahinkoa ei yleensä tapahdu, vaikka et valitsisikaan heti sopivinta mahdollista yritysmuotoa.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos yritys tarvitsee paljon pääomaa tai jos se tuottaa vähintään 35 000 euroa voittoa vuodessa, kannattaa valita osakeyhtiö. Muuten henkilöyhtiö eli toiminimi, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja. Jos yritystä on perustamassa vähintään kolme tasavertaista henkilöä, voidaan harkita myös osuuskunnan perustamista, etenkin jos yrityksen ei ole tarkoitus tuottaa suuria voittoja, vaan ennemmin tarjota yrittäjille kehys turvallisempaan ammattitoimintaan.

4. Luvanvaraisuus

Osa elinkeinoista on luvanvaraisia. Tällöin yrityksen tulee ennen liiketoiminnan aloittamista hakea tarvittavat luvat. Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm.

 • alkoholin anniskelu, myynti, valmistaminen ja tukkumyynti
 • apteekkitoiminta, lääkkeiden valmistaminen ja tukkumyynti, lääkevalmisteiden, rohdosvalmisteiden ja eläinlääkevalmisteiden myynti
 • terveydelle ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi
 • sähkölaitteiden suunnittelu, valmistaminen, korjaaminen, huoltaminen ja käyttäminen
 • sähkön tuottaminen ja siirto toisen lukuun
 • ajoneuvojen katsastaminen
 • teletoiminta
 • postitoiminta
 • kaivostoiminta
 • jalometallituotteiden valmistus ja maahantuonti
 • lannoitusaineiden ja rehujen valmistus, siementavaran kauppa
 • lentoliikenne
 • panttilainaustoiminta
 • perintätoimintatoisen lukuun
 • arvopaperiliikkeen ja optioyhteisön toiminta, arvopaperipörssitoiminta
 • sijoitusrahastotoiminta

Jos yrityksesi tulee toimimaan jollakin näistä aloista, hanki luvat asiasta vastaavalta viranomaiselta. Tee lupahakemus ajoissa, ettei liiketoiminnan aloittaminen suotta viivästy lupahakemuksen käsittelyn vuoksi. Muista, että varsinkin kesällä byrokratia toimii erityisen hitaasti.

5. Yrityksen nimi

Valitse yritykselle nimi. Tarkista täältä, onko nimi jo jollain muulla käytössä. Tee nimestä mieleenjäävä ja erottuva.

Käytä aikaa, vaivaa ja mahdollisesti ammattilaisia nimen kehittämiseen. Millainen nimi erottelisi oman toimintanne alan muusta tarjonnasta ja antaisi sille mahdollisesti vielä luonnetta? Kannattaa myös katsoa, onko keksimällänne nimellä nettiosoite vapaana. Rekisteröityihin fi-verkkotunnuksiin voit tutustua Viestintäviraston sivuilla, jossa voit myös hakea oman tunnuksen.

Googleta nimi. Näin paljastuvat myös samalla nimellä toimijat ympäri maailmaa. Varmista, ettei mikään ole pahassa ristiriidassa nimenne kanssa.

6. Perustamisilmotus

Jätä perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukseen. Ilmoituksen jättäminen ei ole erityisen vaikeaa, kunhan tiedossa on, mitä yritys aikoo tehdä.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei tarvitse rekisteröidä toiminimeään, mutta jos hän haluaa niin tehdä, sen hinta on 75 euroa. Avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön rekisteröinti maksaa 180 euroa ja osakeyhtiön ja osuuskunnan rekisteröinti 350 euroa. Lisäksi osakeyhtiöllä tarvitsee rekisteröinnin yhteydessä olla vähintään 2500 euroa pääomaa.

Hakemuksesi tarkistamiseen kuluu noin 2,5 viikkoa. Tämän jälkeen saat postissa tiedot yrityksen nimen hyväksymisestä. Myös verottaja muistaa sinua kirjeillä pian tämän jälkeen, jotta opit huolehtimaan verovelvollisuuksistasi.

 • Vinkki:Jos haluat välttyä yritystoiminnan alkua usein leimaavasta erilaisten kaupustelijoiden suoranaiselta puhelutulvalta, älä ilmoita yrityksen puhelinnumeroa Y1-liitteessä kaupparekisteriin.

7. Varmista rahoitus

Uuden yrityksen rahoitus voi olla kiven alla. Vaikka liiketoimintasuunnitelma olisi kirjoitettu huolella, pieni alkupääoma ei usein riitä kunnollisen liiketoiminnan käynnistämiseen. Tällöin kyseeseen tulevat erilaiset julkiset tuet, pankkilainat ja sijoittajien etsiminen.

Jos yrityksellä ei ole alussa kylliksi pääomaa liiketoiminnan käynnistämiseksi toivotussa laajuudessa, rahoitusta voi hakea. Aloittavalla yrityksellä on tähän muutama keino:

 • Keksintösäätiön riskirahoitus
 • Tekesin teknologisten innovaatioiden rahoitus, erityisesti Nuorten Innovatiivisten Yritysten ohjelma
 • Finnveran yrittäjälaina
 • Pankkilaina, esimerkiksi niin, että Finnvera hoitaa 60 % lainalta edellytetystä takauksesta
 • Erilaiset rahastot, kuten Maaseuturahasto, rahoittavat tietyn alan yritysten toimintaa

8. Järjestä kirjanpito

Pienyrittäjän on mahdollista huolehtia itse yrityksen kirjanpidosta, mutta yleisesti ottaen se ei ole vaivan arvoista. Kirjanpito on poikkeuksellisen monimutkainen osa yrityksen paperityötä ja säästät paljon aikaa ja energiaa sillä, että palkkaat kirjanpitäjän. Näin sinulle itsellesi jää aikaa varsinaisen yritystoiminnan pyörittämiseen.

Jos tästä huolimatta haluat itse huolehtia yrityksen kirjanpidosta, sinun kannattaa osallistua pienyritysten kirjanpitoa käsittelevälle kurssille tai hankkia muutoin siihen tarvittava pätevyys.

Kirjanpitoa voi nykyään keventää helposti netissä toimivilla laskutuspalveluilla, joista tunnetuin taitaa tällä hetkellä olla suomalainen Zervant.

9. Hanki tarvittavat vakuutukset

Yrittäjä voi tarvita omasta ja yrityksen tilanteesta riippuen seuraavat vakuutukset:

 • YEL-vakuutus, jos yrittäjän vuotuinen työtulo ylittää 7557,18 euroa
 • Keskeytysvakuutus, joka korvaa liiketoiminnan keskeytymisestä koituvia menetyksiä
 • Omaisuusvakuutus kiinteistön suojaksi sekä tarvittaessa vastuu- ja oikeusturvavakuutus toimitusjohtajalle ja hallituksen jäsenille
 • Jos yrityksellä on kulkuneuvoja, tarvitaan lakisääteinen liikennevakuutus sekä mahdollisesti vapaaehtoinen ajoneuvovakuutus
 • Tuotevastuuvakuutus korvaa yrityksen valmistamien tai maahantuomien tuotteiden aiheuttamia vahinkoja.

10. Liikkeelle!

Sitten onkin aika ryhtyä toteuttamaan liiketoimintasuunnitelmaa todellisessa maailmassa ja alkaa takoa maallista mammonaa! Tarpeen mukaan palkkaa lisää työntekijöitä ja tarkenna yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa säännöllisesti. Se pitää fokuksen aisoissa.

Yrityksen perustaminen – huomioi tämä

Aloitteleva yrittäjä pyrkii aina minimoimaan liiketoimintansa aiheuttavat kulut. Yksi usein alikäytetty tapa kulujen minimoimiseen on vakuutusyhtiöiden sekä rahoituksen tarjoajien kilpailuttaminen.

Oli hankinnassa sitten yrittäjävakuutus tai jokin investointirahoitus, kannattaa toteutettava hankinta aina kilpailuttaa ensin yrittäjän toimesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseessä oleva yrittäjä kerää tarjouksia toimitettavasta tuotteesta useammilta toimijoilta ainoastaan yhden sijaan.

Kilpailuttamalla esimerkiksi vakuutuksia, yrittäjän on mahdollista nostaa todennäköisyyksiä siihen, että henkilö löytää itselleen kaikista edullisimman vakuutuksen. Kilpailutus onnistuu kätevästi netin kautta kilpailutukseen erikoistuneiden yhtiöiden avulla.

Aloittavan yrittäjän kannattaa kuitenkin muistaa, ettei esimerkiksi vakuutuksen sopimusehdoissa kannata yleensä joustaa. On parempi hankkia haluamansa vakuutus hieman korkeammalla hinnalla, kuin epäkelpo vakuutus halvalla.

Tästä huolimatta toimijoiden keskinäinen kilpailutus voi monissa tilanteissa auttaa aloittavaa yrittäjää säästämään merkittäviäkin rahasummia. Säästöjen avulla yrittäjä voi kenties tehostaa alkavaa liiketoimintaa taas hieman enemmän kuin mitä ilman niitä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi lainojen kilpailuttamista sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Usein kysyttyä

Miten yritys perustetaan?
Yrityksen aloittamiseen liittyy paljon työtä ja suunnittelua, mutta nämä yhdeksän vaihetta auttavat alkuun: Liikeidean konkretisoiminen, liiketoimintasuunnitelman tekeminen, yritysmuodon valitseminen, mahdollisten lupien hakeminen, nimen valitseminen, perustamisilmoituksen jättäminen, rahoituksen järjestäminen, kirjanpidon järjestäminen ja vakuutusten hankkiminen.
Mitä yrityksen perustaminen vaatii?
Paljon suunnittelua ja asioiden selvittämistä. Yrityksen perustaminen voi lopulta olla hyvin palkitsevaa oman vapauden saavutettua.
Mitä yrityksen perustaminen maksaa?
Yrityksen perustaminen on tänä päivänä hyvin edullista. Vuonna 2021 toiminimen saa perustettua sähköisesti 60 eurolla, kun taas esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen maksaa 275 euroa.