PK-yrityksen rahoitus – lainaa pk-yritykselle

Hakemuslomake


Selkeä hakemuslomake
kokonaan netissä


Hakemuksen lähettäminen
ei sido mihinkään

YritysSummaLaina-aikaLinkki
5 000 - 3 000 0001kk - 60kkSiirryArrow
Kredita haluaa helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada oikeanlaista rahoitusta parhailla mahdollisilla ehdoilla. Hakemalla rahoitusta Kreditalla saat monia yritysrahoitustarjouksia 24 tunnin sisällä, joista voit valita houkuttelevimman.
1 000 - 250 0001kk - 24kkSiirryArrow
Rahalaitos on Suomen johtava lainojen kilpailuttaja. Suomalaiset ovat kilpailuttaneet kauttamme lainoja vuodesta 2011.
1 000 - 20 0001kk - 36kkSiirryArrow
Yrityslaina on suomalaisille pienyrityksille ja yrittäjille suunnattu lainapalvelu, jossa asiakas on OY/AY/KY/TMI-tyyppinen yritys.
1 000 - 100 0003kk - 18kkSiirryArrow
BusinessCredit on WS Finance Oy:n tarjoama yrityslaina pienyrityksille. Palvelun kautta on mahdollista hakea 1000 - 100 000 euron lainaa yritykselle.
1 000 - 350 0001kk - 36kkSiirryArrow
Zmartan kautta voi vertailla yrityslainoja maksutta ja nopeasti. Hakemus lähetetään eteenpäin useille eri luotonmyöntäjille, jotka antavat lainapäätöksiä nopeasti.

Näin yrityslainan hakeminen Summarum-palvelussa toimii

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä hakemuslomake

Hakemuslomake täytetään kokonaan tällä sivulla.

Hakemuslomake koostuu kahdesta vaiheesta: ensimmäisessä vaiheessa sinulta kysytään yrityksen perustietoja ja toisessa vaiheessa voit ladata mukaan liitetiedostoja.

2
Vertaa lainatarjouksia

Hakemuksesi välitetään reaaliajassa yhteistyökumppaneillemme.

He tarkastelevat hakemustasi ja ottavat sen jälkeen sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse lainatarjouksen tai lisätietopyynnön kanssa, yleensä tunnin sisällä.

3
Nosta paras yrityslaina

Kun olen tarkastellut eri tarjouksia, voit valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Yrityslainan kilpailuttaminen ei sido sinua tai yritystänne mihinkään.

PK-yrityksen rahoitus – lainaa pk-yritykselle

Nykypäivän haasteet aiheuttavat vaivaa monille pienille sekä keskisuurille yrityksille. Yrittäjänä haluttaisiin olla, vaikkei toimintaa monesti tuetakaan tarpeeksi. Omaa yritystä myös haluttaisiin kehittää kuten myös tuotteita. Vähintäänkin mainostamiseen tulee tuulettaa roimasti rahaa, varsinkin pienemmän yrityksen ollessa kyseessä. Muuten ei yrityksen nimeä saa ihmisten huulille. Ilman lainaa pk-yritykselle tulee toimeen, mutta monesti yritys hakee ainakin valtiolta avustuksia toimintansa aloittamiseen. Rahat hupenee nopeasti varsinkin jos maailmantalouden tilanne on huono.

Summarum mediassa

Summarum mediassa

Lainaa pk-yritykselle – PK-yrityksen rahoitus

Pk-yrityksiksi lasketaan pienet tai keskisuuret yritykset. Työntekijöiden lukumäärä sekä usein liikevaihto tai tase vaikuttaa asiaan. Euroopan unionin mukaan keskikokoisen yrityksen yläraja on 250 työntekijää; sen sijaan Yhdysvalloissa se on jopa 500 työntekijää. Pienyritys on tämän määritelmän mukaan tyypillisesti yritys, jolla on alle 50 työntekijää. Vuosittainen liikevaihto pk-yrityksissä on korkeintaan 50 miljoonaa euroa tai tase on enintään 43 miljoonaa euroa.

Miksi hakea lainaa pk-yritykselle?

Tokihan voi tulla toimeen ilman lainaa pk-yritykselle, mutta maailmantalouden vaihteleva tilanne aiheuttaa yrityksille haasteita. Ilman suurin panostuksia liiketoimintaansa voi jäädä nopeasti kehityksen jalkoihin ja huomata asiakkaiden kaikonneen toisen yrityksen luokse. Nykypäivän nopeasti kehittyvässä maailmassa on oltava joka hetki valppaana muutoksille ja uusille innovaatioille. Jotta yrityksellä on varaa näihin innovaatioihin ja teknisiin ratkaisuihin, on monesti otettava lainaa. Usein se maksaa itsensä takaisin parantuneilla tuotteilla sekä lisääntyneessä asiakasvirrassa.

Lainaa pk-yritykselle ABC

Tarkista oman yrityksen taloudellinen maksukyky.
Selvitä erilaiset lainaa pk-yritykselle vaihtoehdot ja kustannusten suuruudet.
Päätä laina-ajan pituus, tarvittava summa, käyttökohde sekä lainan kiireellisyys.
Laadi lainan takaisinmaksusuunnitelma.
Selvitä lainantarjoajat lainaa pk-yritykselle hakemista varten ja voiko hakea netin kautta.
Miten hakea lainaa pk-yritykselle?
Yrityksen kasvumahdollisuutta häiritsee monesti taloudelliset seikat. Tällöin on tärkeä hakea oikeaa lainaa pk-yritykselle oman liiketoiminnan kasvattamiseksi. Lainan hakeminen voi toteutua perinteiseen tyyliin täyttämällä paperinen lomake, mutta nykyään on myös etämahdollisuuksiakin, kuten verkkolomake.

Pk-yrityksen rahoitus: lainakelpoisuus

Lainaa pk-yritykselle myöntämiseen on monia kriteerejä, joihin perehdytään seuraavaksi. Lainakelpoisuuteen vaikuttaa yrityksen status. Onko kyseessä vasta ideatasolla oleva yritys, start-up vai jo alan konkari? Yrityksen varat määrittelevät, onko mahdollista saada vakuudellinen eli varoilla tuettu vai vakuudeton laina. Vakuudetonta lainaa pk-yritykselle varten ei tarvitse varoja. Sen sijaan tärkeää on yrityksen talouden tasapainoinen tilanne sekä liikevaihto.

Joissakin yrityslainoissa annetaan enemmän joustoa kuin toisissa. Eri tekijät käydään läpi tarkasti, kuten yrityksen toiminta-aika, tulot ja luottoluokitus. Lainakelpoisuudessa voi vakuuden taakka keventyä tai jopa saada oikeuden vakuudettomaan lainaan.

Mistä hakea lainaa pk-yritykselle?

Pk-yritykset ovat tärkeä osa taloutta. Tämän takia lainantarjoajia on tarjolla lukuisia erilaisia eri tarpeisiin. Lainaa pk-yritykselle tarjoaa eri instanssit. Pankit ovat listalla ensimmäisinä. Tämän lisäksi on tarjolla tukia ja rahoitusohjelmia sekä apua vasta-alkaville yrittäjille.

Pankit

Lainaa pk-yritykselle miettiessä ensimmäisenä tulee mieleen siirtyä pankin puoleen. Vaikka eri pankkeja on paljon, ovat lainakäytännöt pankeilla hyvinkin tiukat. Pankkien luotettava imago lainantarjoajina voi joutua koetukselle kun yrittäjä joutuu täyttelemään loppumattomia lomakkeita, vastailemaan lukemattomiin haastatteluihin sekä varautumaan myös lukuisiin henkilökohtaisiin käynteihin. Tämän jälkeen voi tulla vieläpä hylätty lainapäätös. Pankkilainan huonoja puolia ovatkin tiukat lainakäytännöt, hidas prosessi sekä vakuudet.

Monet tekijät vaikuttavat lainaa pk-yritykselle hakiessa: luottohistoria, yrityksen toiminta-aika, historia pankin kanssa sekä muut taloudellisen terveyden indikaattorit. Lainaa pk-yritykselle hakiessa omaa pääomaa täytyy laittaa tarpeeksi vakuudeksi tai lainan saaminen voi jäädä vain haaveeksi. Myös maksuhäiriömerkinnät laskevat mahdollisuuksia reippaasti.

Yritysneuvojat suosittelevat olemaan hyvissä termeissä pankin kanssa, jotta tulevaisuuden laina-asiat hoituvat toivotunlaisesti. Vaikka neuvottelut kannattaa aloittaa omasta pankista, on hyvä tiedustella lainatarjouksia myös kilpailevilta pankeilta. Lainaa pk-yrityksille lisäkustannukset tulee aina selvittää tarkkaan, eikä vain kiinnittää huomiota nimelliseen korkoon. Yrityslainojen korko on yleensä noin kahden prosentin paikkeilla, vaikka korkotaso on täysin tapauskohtainen. Tärkeää on myös laskea, kuinka lainan saa maksettua takaisin.

Eri pankkien tarjoamat vaihtoehdot

Yleisin pankeista haettava yrityslaina on perinteinen velkakirjalaina. Se tarkoittaa lainaa pk-yritykselle, jossa yritykselle maksetaan velkakirjana sovittu rahamäärä. Takaisinmaksuaika ja korko sovitaan velkakirjaan asetettujen ehtojen mukaan. Eri pankit tarjoavat erilaisia yrityslainoja, joista saa lisätietoa verkkosivuilta tai ottamalla pankkiin henkilökohtaisesti yhteyttä.

Nordea: Nordea tarjoaa vakuudetonta joustoluottoa pienempiin lainoihin. Lainan määrä on tällöin maksimissaan 25 000 €. Budjettilaskelma ja tilinpäätös on lähetettävä pankille, vaikka muuten voi lainasta neuvotella puhelimitse, jos on jo Nordean asiakas. Yrityslainalaskuria voi käyttää tarpeen mukaan etsiessä oikeaa lainaa pk-yritykselle.
OP: Yrityslainaa pk-yritykselle voi hakea heidän verkkosivujensa kautta täyttämällä lomake.
Säästöpankki: Sivuilla on helppo valita yrityslainalaskurilla oikea laina ja tämän jälkeen täyttää lomake. Yhteistyötä Säästöpankki tekee esimerkiksi Finnveran ja Euroopan investointirahaston (EIR) kanssa, jolloin lainavaihtoehtoja on runsaasti.
Danske Bank: Asiakkaat voivat varata ajan neuvotteluihin verkkosivuston kautta. Tietoa lainoista ei anneta sivuilla.
Aktia: Aktia listaa sivuillaan eri vaihtoehdot. Yritysasiakkaille on tarjolla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja perinteisistä yrityslainoista factoring-rahoitukseen, leasingiin, osamaksuun ja luotollisiin yritystileihin.
Yksityiset rahoituslaitokset
Pankkien kiristyneet ehdot ovat tuoneet markkinoille lukuisia yksityisiä rahoituslaitoksia ja luotonmyöntäjiä, jotka tarjoavat lainaa pk-yritykselle. Ne tarjoavat yrityslainoja myös ilman reaalivakuuksia eli takaisinmaksun pantiksi asetettavaa omaisuutta. Pankkeihin verrattuna on yksityisillä tahoilla huikeat korkotasot, joten ensimmäisenä aina kannattaa lainaa pk-yritykselle hakea omalta pankilta. Yksityiset rahoituslaitokset kuitenkin sopivat lyhyttä ja nopeaa lainaa pk-yritykselle etsivälle.

Vakuudeton yrityslaina

Lyhytaikaista lainaa pk-yritykselle hakevalle vakuudeton laina on hyvä. Se tulisi kuitenkin olla toissijainen vaihtoehto perinteisen pankkilainan kaatuessa, esimerkiksi tiukkojen lainakäytäntöjen tai vakuuksien puuttumisen takia.

Vakuudetonta yrityslainaa voi myös käyttää tukemaan pankkilainaa, joka on joko riittämätön yritykselle tai hankala nopeata lainantarvetta hakevalle yllättäviä kuluja varten. Yllättäviä kuluja voi olla äkkinäinen konerikko, varaston kasvattaminen ruuhkasesonkiin ja sesonkipainotteisen liiketoiminnan kassavaihtelun paikkaaminen. Muita yllättäviä kuluja ovat toiminnan laajentamisen kustannukset sekä tilapäisen kassavajeen korjaaminen tilanteissa, joissa asiakkaalle on luvattu pidempi maksuaika.

Laina ilman vakuuksia kannattaa kilpailuttaa

Vakuudeton yrityslaina on huomattavasti kalliimpi ratkaisu, vaikka käytänteet vaihtelevat vakuudettomien lainojen välillä. Tärkeää on laskea lainan kannattavuus kuluihin nähden sekä tarkistaa, että takaisinmaksusuunnitelma on kunnossa. Koron lisäksi on ehdottoman tärkeää laskea myös muut kustannukset, kuten muun muassa avausmaksut ja tilinhoitopalkkiot.

Vaikka vakuudeton laina ei tarvitse reaalivakuutta eli omaisuutta, tarvitsee se aina henkilötakaajan, joten lainan takaisinmaksu on yrittäjän omilla harteilla. Jos pk-yrityksen rahoitus on kunnossa, on sekä lainan hakuprosessi sekä lainan saanti niin nopeita prosesseja, että yllättäviin liiketoiminnallisiin muutoksiin voi nopeasti reagoida. Lainan hakeminen verkosta on sekä nopeaa että turvallista. Lainasta on myös mahdollista kieltäytyä, jos ei ole tyytyväinen lainan ehtoihin.

Vaikka käytänteet vaihtelevat yleisesti ottaen, täyttääkseen ehdot vakuudettomalle lainalle täytyy yrityksen olla toiminut vähintään pari kuukautta myyntiä myöten, tulee yrityksen omistaa suomalainen pankkitili sekä olla rekisteröity Suomeen, olla vapaa veroveloista ja maksuhäiriömerkinnöistä sekä yrityksen liiketoiminnan tulee antaa riittävät perusteet onnistuneelle lainan takaisinmaksulle.

Laskurahoitus

Yrityksen myyntisaatavat eli erääntymättömät myyntilaskut voi pantata rahoitusyhtiölle lainan vakuudeksi. Tällöin saa välittömästi rahaa yrityksen käyttöön joutumatta odottamaan maksua asiakkaalta. Laskurahoitus on toiselta nimeltään myös factoring-rahoitus. Laskun myyminen rahoitusyhtiölle ei ole halpa vaihtoehto. Rahoitusyhtiön kontolleen ottama luottoriski nostaa kustannuksia. Kuitenkaan juoksevia kuluja ei ole, ja yrityksen on mahdollista myydä vaikka vain yksittäinen lasku rahoitusyhtiölle. Yrityksien kohdalla, joilla on vain muutama iso asiakas voi olla kannattavaa ulkoistaa kaikki laskut rahoitusyhtiön hoidettavaksi, jolloin ei maksuja joudu odottelemaan pitkään.

Lainaa pk-yritykselle – tuet ja avustukset

Heti alkuun on hyvä katsastaa kaikki mahdolliset tuet ja rahoitusohjelmat. Aloittelevan yrittäjän onkin hyvä perehtyä tarkkaan saatavilla olevaan apuun yritystoiminnan tehostamiseksi. Rahoitusmahdollisuudet tulevat suurimmaksi osaksi pk-yritysten tukemiseen perustetuilta paikallisilta tai alueellisilta julkisen sektorin edustajilta ja instituutioilta.

Näidenkin kohdalla on yrityksen täytettävä tarkat kriteerit sekä lukuisia paperilomakkeita. Tuet eivät myöskään sovellu kaikille yrityksille rahoituskeinoksi. Usein ne on suunnattu tiettyjen alojen tukemiseksi, esimerkkinä maatalous, teknologia ja ympäristö. Jos oma pk-yritys jää näiden kategorioiden ulkopuolelle on lainan saaminen epätodennäköistä.

Starttiraha

Aloitteleva yrittäjä voi saada starttirahaa, joka on toimeentuloa tukeva raha, jotta pääsee yritystoiminnassaan alkuun. Tämä on yrittäjän henkilökohtainen tuki uuden yrityksen alkutaipaleelle eli tukea voi käyttää myös kaikkiin henkilökohtaisiin menoihin. Starttirahalla pyritään laskemaan kynnystä ryhtyä yrittäjäksi. Tukea haetaan TE-toimiston kautta. Pisimmillään starttirahaa voi hakea vuodeksi.

Ehtoina starttirahalle on päätoiminen yrittäjyys, valmiudet yritystoimintaan, velattomuus, muiden tukien hyödyntämättömyys sekä yritystoiminnan aloittaminen vasta päätöksen saatuaan. Starttirahan tulee toimia kaikille reilulla tavalla, joten yrittäjän on vaikeampi saada starttirahaa yleisen liiketoiminnan kuten uuden ravintolan, kampaamon tai kosmetologin perustamiseen paikkakunnalle.

Palkkatuki

Työntekijän palkkaamisesta koituu huomattavat kustannukset työnantajalle. Vaikka palkkatuesta on myös hyötyä työnantajalle, on sen lähtökohtainen tarkoitus kannustaa työnantajaa ottamaan töihin työttömän työnhakijan. TE-toimisto myöntää taloudellista tukea työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

Koronatuet

Pandemian aiheuttama vaikea taloustilanne on ajanut monet yritykset hakemaan koronatukia. Jatkuvat sulkutilat ovat vaikeuttaneet erityisesti ravintoloiden toimintaa. Koronatukien jatkaminen on tällä hetkellä pohdinnan alla.

Innovaatioseteli

Business Finlandin tarjoama etuus uusille innovaatioille eli uusien tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen kansainvälisille markkinoille on 5000 € arvoinen innovaatioseteli. Setelillä yritys voi ostaa ulkopuolista asiantuntija-apua oman idean jatkokehittämiseksi. Avustuksen saa jälkikäteen. Innovaatioseteli on niin sanottu de minimis -tuki, jota yritys voi saada enintään 200 000 € meneillään olevan sekä kahden edeltävän verovuoden aikana. Tällöin innovaatioseteli voi jäädä saamatta, jos yritykselle on aiemmin myönnetty tukia.

Business Finland -rahoitus

Innovaatiosetelin lisäksi Business Finland tarjoaa myös muitakin rahoituksia sekä uusille yrityksille että konkareille. Business Finland on organisaatio, joka edistää suomalaisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Organisaatio aloitti vuonna 2018 kun investointi- ja kansainvälistymispalveluita tarjonnut valtionyhtiö Finpro sekä innovaatiorahoituspalveluistaan tunnettu TEKES yhdistyivät. Business Finland myöntää rahoitusta sekä yrityksille että julkisille organisaatioille ja tutkimuslaitoksille. Rahoitus voi olla joko avustusta tai takaisinmaksettavaa lainaa. Hakuprosessi on hidas ja kestää noin pari kuukautta.

Rahoitusta on saatavilla tuotekehitystyöhön, koemarkkinointiin, uusiutuvan energian hankkeisiin, esivalmisteluna EU-rahoituksen hakemiseen sekä kansainväliseen toimintaan kuten asiantuntijapalveluiden ostamiseen ja messukuluihin. Into-rahoitusta tarjotaan yrityksille, jotka tähtäävät vientimarkkinoille. Tempo-rahoituksella voi testata kysyntää ulkomailla. Energiatukea on saatavilla uusiutuvan energian hankkeisiin. Erityisesti kansainvälisille markkinoille haluavan yrityksen tukena on messuavustus eli Exhibition Explorer -rahoitus sekä Market Explorer -tuki. Muita tukia ovat vielä Talent Explorer ja Group Explorer.

Finnveran rahoitus ja takaukset

Vakuuksien kanssa tappeleville uusille yrityksille valtion erityisrahoituslaitos Finnvera voi myöntää alkutakauksia tai lainoja. Jos pankin kanssa ei lainakeskustelut onnistu, Finnvera tarjoaa eri rahoitustyyppejä. Finnvera on valtion omistama erityisrahoituslaitos. Finnveran päämääränä on sekä auttaa uusia yrityksiä että pk-yrityksiä, jotka kamppailevat taloudellisten muutosten kanssa sekä yrittävät ponnahtaa kansainvälisille markkinoille.

Finnvera tekee yhteistyötä pankkien kanssa. Jos yrityksellä on ongelmia taata vakuutta pankkilainaa varten, voi Finnvera tarjota alkutasauksen ja toimia lainasi takaajana. Alkutasaus sopii yritykselle, joka on ollut kaupparekisterissä korkeintaan kolme vuotta. Jotta yritys voi saada Finnveran takauksen, tulee yrityksellä olla omavelkainen erityistakaus eli vähintään 25 % Finnveran takauksen kokonaissummasta. Yli kolme vuotta vanhoille yrityksille Finnveralla on myös pk-takaus, jossa takauksen enimmäismäärä nousee 120 000 € asti. Omarahoitusosuutta ei tällöin edellytetä.

Finnveran yrittäjälaina on henkilökohtainen laina, jota voi käyttää jo toiminnassa olevan yrityksen ostamiseen tai perustettavan osakeyhtiön osakepääoman rahoittamiseen. Yrittäjälainan suuruus vaihtelee 10 000 ja 100 000 € välillä. Maksimissaan yrittäjälaina tulee maksaa takaisin kymmenessä vuodessa. Tämän lisäksi on olemassa varsinainen Finnvera-laina, siltarahoituslaina sekä kansainvälistymisrahoitus.

Finnveran lainan huonot puolet

Lainojen korkotaso on yleisesti pankkilainoja hieman korkeampi. Viitekorkona on puolen vuoden euribor, jonka päälle lisätään marginaali. Yrittäjälainan marginaali on aina 3,25 % ja se on sidottu kuuden kuukauden euriboriin. Siitä joutuu myös maksamaan toimitusmaksun. Finnvera ei rahoita rakennusliiketoiminnan perustajaurakointia, metsätaloutta ja varsinaista maataloutta, kiinteistösijoittamista, vuokra-asuntojen rakentamista, ajoneuvohankintoja sekä rahoitus-, sijoitus- tai vakuutusalalla toimivia yrityksiä.

Yrityksen kehittämisavustus

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta eli Elyltä voi hakea kehittämisavustusta yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Tuella voidaan korvata kustannuksia, jotka syntyvät liiketoiminnan vienti- ja kansainvälistymispotentiaalin kohentamisesta tai palveluiden ja tuotantomenetelmien sekä uudenlaisten tuotteiden kehittämisestä nykyisten rinnalle. On huomioitavaa, että avustus korvaa vain puolet hankkeen kustannuksista, joten omiakin varoja on oltava reilusti mukana.

Yritykset, jotka voivat hakea kehittämisavustusta tulee kattaa pk-yrityksille asetetut määritelmät. Yritystoiminnan tulee myös olla kannattava, hankkeen tulee edistää yrityksen kilpailukykyä merkittävästi sekä yrityksen tulee löytyä kaupparekisteristä. Yrityksen täytyy myös jättää hakemus Aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa ennen hankkeen alkamista tai tukea ei saa. Omaan Ely-asiantuntijaan tulee olla yhteydessä ennen hakemuksen täyttämistä. Elyn verkkosivuilta löytää lisäapua prosessiin. Hakemuksen käsittelyssä voi mennä parista kuukaudesta jopa puoleen vuoteen.

Maaseudun yritystuet

Pienten paikkakuntien autioitumista yritetään ehkäistä monin tavoin. Elämää paikkakunnalle tuoville maaseutuyrittäjille on tarjolla paljon erilaisia tukia. Tukea voi hakea Elyltä. Tuen saamisen ensimmäinen edellytys on, että yritys täyttää pk-yrityksen määritelmät sekä sijaitsee maaseudulla. Tämän asian selvittämiseksi Ruokaviraston sivujen kautta saa auki alueluokituskartan linkistä ’Yritystukien aluerajauskartta’.

Vaikka yrityksen täytyy sijaita maaseudulla, ei sen tarvitse harjoittaa maataloustoimintaa tukea varten. Jotta yritys voi saada tukea täytyy yritystoiminnan olla realistisesti kannattavaa, yrityksen täytyy tarjota ainakin yhdelle pääasiallinen toimeentulo oli se sitten yrittäjä tai yrityksen työntekijä ja tuen täytyy vaikuttaa sekä maaseutuun että yrityksen toimintaan kehittävästi. Tämän lisäksi kilpailua ei saa vääristää eli hyvinkin kilpailukykyisellä alalla voi tukipäätös olla vaikea saada, koska yritystoiminnan ei tällöin nähdä kehittävän maaseutua.

Kun tuen saannille on hyvät perusteet ja hankesuunnitelma budjetteineen on tehty, voi hakemuksen täyttää Hyrrä-palvelussa eli maaseututukien sähköisessä hakupalvelussa. Maksua haetaan jälkikäteen jälleen Hyrrä-palvelussa.

Joukkorahoitus

Kuten vakuudetonta yrityslainaa myös joukkorahoitusta käytetään yleensä yhdessä pankkilainan kanssa. Joukkorahoitus on rahoitusmalli, jossa lainaa pk-yritykselle saadaan joukkorahoituspalveluun rekisteröityneiltä sijoittajilta, joko yksityishenkilöiltä tai yrityksiltä.

Yrittäjä määrittelee ehdot eli lainan suuruuden, käyttökohteen, koron ja laina-ajan kirjautumalla joukkorahoitusalustalle. Alusta antaa tämän jälkeen arvion lainan kannattavuudesta. Kun yrittäjä on on hyväksynyt lainatarjouksen, aukeaa se alustalla kaikkien sijoittajien nähtäväksi. Jos tarpeeksi moni sijoittaa lainaan, on rahoitus nostettavissa käyttöön. Liian korkea korko on yritykselle huono, mutta liian matala sijoittajille huono sijoituskohde. Alustalla joutuu myös maksamaan järjestelypalkkion. Lainahakemus on voimassa noin kaksi kuukautta.

Mitä tulee huomioida lainaa pk-yritykselle hakiessa?

Lainaa pk-yritykselle hakiessa tulee huomioida yrityksen omat maksukyvyt, aikaisemmin maksetut tuet sekä mahdolliset maksuhäiriömerkinnät. Tärkeää on tarkistaa lainan korkotaso sekä muut lisäkustannukset. Riippuen lainan kiireellisyydestä tai vain hetkellisestä tarpeesta on myös mahdollista harkita muuten huomattavasti kalliimpia yksityisrahoituslaitoksia. Myös kaikki valtion sekä eri organisaatioiden tarjoamat tuet ja rahoitukset on syytä selvittää perinpohjaisesti. Monet tuet on tarkoitettu alkaville yrittäjille, joten uutta yritystä perustuvan kannattaa selvittää kaikki tuet, mihin on oikeutettu ennen toiminnan aloittamista.