Yrityksen sukupolvenvaihdoksen rahoitus

Hakemuslomake


Selkeä hakemuslomake
kokonaan netissä


Hakemuksen lähettäminen
ei sido mihinkään

YritysSummaLaina-aikaLinkki
2 000 - 3 000 000 €1 kk - 60 kkHae lainaaArrow
Kredita haluaa helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada oikeanlaista rahoitusta parhailla mahdollisilla ehdoilla. Hakemalla rahoitusta Kreditalla saat monia yritysrahoitustarjouksia 24 tunnin sisällä, joista voit valita houkuttelevimman.
5 000 - 2 000 000 €1 kk - 60 kkHae lainaaArrow
CapitalBox yrityslainalla vältät turhat paperityöt ja vaivan. Toisin kuin pankit, saat CapitalBoxilta päätöksen minuuteissa, ei viikoissa. Kun laina on hyväksytty, laina on käytössäsi jopa 1 päivän kuluttua.
1 000 - 350 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Zmartan kautta voi vertailla yrityslainoja maksutta ja nopeasti. Hakemus lähetetään eteenpäin useille eri luotonmyöntäjille, jotka antavat lainapäätöksiä nopeasti.
1 000 - 350 000 €6 kk - 36 kkHae lainaaArrow
CrediNord tarjoaa yrityslainaa ja limiittiluottoa suomalaisille pk-yrityksille 1.000 – 350.000 €. Yrityslainan saamisen ei pitäisi olla vaikeaa ja monimutkaista. Siksi CrediNord kehitti helpon ja nopean tavan saada yrityslainaa: Pyydä maksuton lainatarjous ja saat vastauksen normaalisti jo tunnissa arkisin klo 9-17.
1 000 - 300 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Siltaraha Yrityslaina on vaivaton ratkaisu yrityksen akuuttiin rahantarpeeseen.
1 000 - 250 000 €1 kk - 24 kkHae lainaaArrow
Rahalaitos on Suomen johtava lainojen kilpailuttaja. Suomalaiset ovat kilpailuttaneet kauttamme lainoja vuodesta 2011.
1 000 - 200 000 €1 kk - 18 kkHae lainaaArrow
Qred yrityslaina tarjoaa 1.000 – 200.000 € yrityslainaa suomalaisille pienyrittäjille.
1 000 - 100 000 €3 kk - 18 kkHae lainaaArrow
BusinessCredit on WS Finance Oy:n tarjoama yrityslaina pienyrityksille. Palvelun kautta on mahdollista hakea 1000 - 100 000 euron lainaa yritykselle.
3 000 - 100 000 €3 kk - 18 kkHae lainaaArrow
Yritysluotto.fi tarjoaa lainaa 3 000–100 000€ tarpeen mukaan 1–18 kuukauden maksuajalla. Lainapalvelu sopii erinomaisesti yrityksille, jotka painivat kassavirran vaihteluiden aiheuttamissa tai muissa yllättävissä taloudenpidon haasteissa.
1 000 - 20 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Yrityslaina on suomalaisille pienyrityksille ja yrittäjille suunnattu lainapalvelu, jossa asiakas on OY/AY/KY/TMI-tyyppinen yritys.
1 000 - 10 000 €1 kk - 12 kkHae lainaaArrow
Broadenin lainapalvelu on kehitetty suomalaisille yrittäjille. Palvelemme kaikkia yrityksiä - myös niitä kaikkein pienimpiä. Riittää, että yritykselläsi on y-tunnus. Yrityslainaa voi hakea 1000 eurosta jopa 10 000 euroon asti. Et tarvitse hakemukseen yhtään liitettä, ja selviät hakemuksen täyttämisestä hetkessä, kun sinulla on verkkopankkitunnukset turvallista tunnistautumista varten.
2 000 - 10 000 €6 kk - 24 kkHae lainaaArrow
FIN Yritysrahoitus Oy on suomalainen luottoyhtiö, joka tarjoaa 2.000-10.000 euron luottoja 6-24 kuukauden maksuajalla suomalaisille yhtiöille. Luottoja myönnetään kaikille yritysmuodoille. Lainaa myönnetään myös täysin uusille yhtiöille. Edellytyksenä on, että yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin

Näin yrityslainan hakeminen Summarum-palvelussa toimii

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä hakemuslomake

Hakemuslomake täytetään kokonaan tällä sivulla.

Hakemuslomake koostuu kahdesta vaiheesta: ensimmäisessä vaiheessa sinulta kysytään yrityksen perustietoja ja toisessa vaiheessa voit ladata mukaan liitetiedostoja.

2
Vertaa lainatarjouksia

Hakemuksesi välitetään reaaliajassa yhteistyökumppaneillemme.

He tarkastelevat hakemustasi ja ottavat sen jälkeen sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse lainatarjouksen tai lisätietopyynnön kanssa, yleensä tunnin sisällä.

3
Nosta paras yrityslaina

Kun olen tarkastellut eri tarjouksia, voit valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Yrityslainan kilpailuttaminen ei sido sinua tai yritystänne mihinkään.

Yrityksen sukupolvenvaihdoksen rahoitus

Yrityksen sukupolvenvaihto on pitkä prosessi, josta aiheutuu aina jonkinlaisia kustannuksia vähintäänkin verojen muodossa. Vaikka sukupolvenvaihdon yhdessä on verotuksessa saatavilla huojennuksia, ei vaihto silti onnistu täysin verovapaasti. Yrityksen omistajuuden vaihdokset ovat aina yksilöllinen prosessi ja sen rahoitusmuodotkin ovat siksi yksilöllisiä.

Summarum mediassa

Summarum mediassa

Rahoitus yrityksen sukupolvenvaihdokseen

Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja sukupolvenvaihtoon on tarjolla runsaasti, mutta näiden kustannuksissa voi olla merkittäviä eroja. Siksi yrityksen sukupolvenvaihdon yhteydessä on tärkeää vertailla eri rahoitusmuotoja huolellisesti, jolloin saadaan omistajuuden vaihtoprosessi hoidettua mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Yrityslaina on yleensä edullisin tapa rahoittaa yrityksen sukupolvenvaihto, mutta jo eri luotonantajien lainojen nimelliskoroissa voi olla merkittäviä eroja, muista kuluista puhumattakaan. Tärkeää onkin vertailla lainojen todellisia vuosikorkoja, joihin on laskettu mukaan kaikki lainaan liittyvät muut kulut, kuten tilinhoitopalkkiot, lainan avausmaksut ja mahdolliset laskutuslisät.

Vertaa sukupolvenvaihdokseen tarvittava laina helposti

Sukupolvenvaihdon yhteydessä määritellään yrityksen arvo. Arvo määritellään samoin perustein kuin perintö- ja lahjaveroa laskettaessa ja yrityksen arvon määrittelemiseen kannattaa käyttää kirjanpitäjää, yrityskauppoihin erikoistunutta juristia tai yrityskonsulttia, jolloin saadaan luotettava pohja sukupolvenvaihdon verotukseen. Sukupolvenvaihdon verokysymyksiin perehtynyt juristi osaa luotettavasti arvioida millaisia veroja vaihdosta tulee maksettavaksi. Kuitenkin on hyvä muistaa, että verottaja tekee lopullisen verotuspäätöksen ja se voi poiketa hieman saadusta arviosta.

Arviolla on kuitenkin suuri merkitys, kun mietitään yrityksen sukupolvenvaihdosta koituvien verojen rahoittamista. Veroille toki saa maksuaikaa, mutta helpoin tapa rahoittaa kustannukset ovat yrityslaina. Arvion pohjalta voidaan vertailla tarjolla olevia lainoja helposti jo ennen lopullista verotuspäätöstä ja samalla uusi omistaja voi suunnitella toimintaa paremmin. Vertailua voi tehdä esimerkiksi tarkastelemalla Summarumin laatimaa yrityslainataulukkoa, josta näkee helposti yrityslainan todelliset vuosikustannukset.

Yrityslainaa yrityksen sukupolvenvaihdon rahoittamista varten

Yrityksen sukupolvenvaihdon yhteydessä voi esiintyä myös investointitarpeita vaihdosta aiheutuvien verojen lisäksi. Myös nämä kannattaa huomioida samassa, kun yrityslainan määrää arvioidaan. Sukupolvenvaihdon rahoituksen tarpeen määrittelyssä kannattaa lähteä kuitenkin liikkeelle yrityksen arvon määrittelystä.

Yrityksen arvoa määritellessä tarkastellaan yrityksen käyttökatetta viimeisen 3 vuoden ajalta. Näistä saatu keskimääräinen käyttökate kerrotaan tietyllä kertoimella, joka tyypillisesti vaihtelee 3 ja 6 välillä. Tämä yksissään ei kuitenkaan kerro vielä yrityksen arvoa vaan yrityksen toimiala ja tulevaisuuden näkymät voivat vaikuttaa arvoon nostavasti tai laskevasti, ja tässä vaiheessa yrityskonsultin tai sukupolvenvaihtoihin erikoistunut juristin ammattitaitoa tarvitaan.

Yrityksen arvon määrittely antaa pohjaa yrityslainavertailuun

Arvon määrittelyn jälkeen voidaan arvioida verot, jonka pohjalta voidaan tarkastella voidaanko samassa yhteydessä hakea lainaa tulevia investointeja varten. Tämän jälkeen lainojen vertailun käy helposti taulukosta, josta on helppo valita luotontarjoajat, joilta halutaan lainatarjous. Taulukosta saa nopeasti käsityksen luotonantajien yleisestä korko- ja kulutasosta, mutta henkilökohtainen lainatarjous voi hieman poiketa tästä.

Lainatarjous pyydetään luotonantajalta täyttämällä lainahakemus heidän sivuillaan ja yleensä luotonantajilta saa muutaman tunnin sisällä henkilökohtaisen lainatarjouksen yrityksen sukupolvenvaihdon rahoitusta varten sähköpostiinsa. Henkilökohtaisen lainatarjouksen määrittelyssä tarkastellaan niin ikään yrityksen liikevaihtoa ja käyttökatetta, toimialaa ja tulevaisuuden näkymiä. Tämän takia lainahakemus kannattaa täyttää huolellisesti vaikka sen saakin tehtyä nopeasti netissä.

Vahvista lainatarjous netissä

Kun sopiva lainatarjous sukupolvenvaihdon rahoitukseen on löytynyt, sen vahvistaminen tapahtuu netissä pankkitunnuksilla. Samassa yhteydessä toimitetaan pyydetyt liitteet luotonantajalle vahvasti salattua yhteyttä pitkin. Olipa luotonantajana pankki tai yksityinen luottoja tarjoava yhtiö, on tietoturvaan panostettua ja yhteydessä käytetään vahvaa salausta, joka pitää yrityksen arkaluontoiset asiakirjat pitkäkyntisiltä suojassa.

Lainatarjouksen hyväksymisen ja liitteiden toimittamisen jälkeen luotonantaja tarkistaa liitteet ja omalta puoleltaan hyväksyy lainasopimuksen ja siirtää lainan maksuun. Yrittäjälle jää enää lainan nostaminen yrityksen tilille käyttöön.

Yrityslainaa yrityksen sukupolvenvaihtoon ilman vakuuksia

Riippuen tarvittavan lainan määrästä, voi yrityslainaa yrityksen sukupolvenvaihdon rahoitukseen saada myös ilman vakuuksia. Pankit usein vaativat lainojen myöntämisen edellytyksenä takaajia, reaalivakuuksia tai monitahoisempia rahoitusneuvotteluja, mutta yksityiset luotonantajat eivät näitä välttämättä vaadi kuin isommissa lainoissa.

Isommankin lainan voi saada ilman takaajia tai vakuuksia, jos yhtiömuodossa on useampi osakas tai yhtiökumppani. Muita osakkaita käsitellään hakemuksen yhteydessä rinnakkaishakijoina, joka parantaa lainan myöntämisen edellytyksiä. Yksityinen luotonantaja voi edellyttää yrittäjän vastuuhenkilöiden henkilökohtaista takausta lainassa, mutta tässäkään tilanteessa ei välttämättä muita takauksia tai vakuuksia tarvita.

Hae yrityslainaa yrityksen sukupolvenvaihdon rahoittamiseen heti tilille

Yrityslainan hakuprosessi on nykyään nopea ja helppo suorittaa netissä. Kuten yllä on kuvattu, lainan haku on yksinkertainen ja hakemuksen täyttöön kuluu joitakin minuutteja. Nopeimmillaan lainan voi saada nostettua yrityksen tilille jo saman päivän aikana, eli käytännössä heti. Prosessiin on hyvä kuitenkin varata pari arkipäivää, joka sekin on varsin nopea.

Yrityksen sukupolvenvaihtoon liittyvä prosessi ei ole kovin nopea, joten lainojen vertailuun ja kilpailutukseen on runsaasti aikaa. Vertailun voi tehdä myös käyttämällä kilpailutussivustoa, jolloin henkilökohtaiset lainatarjoukset saa suoraan omaan sähköpostiin kaikilta yrityslainoja tarjoavilta luotonantajilta. Haasteeksi voi kuitenkin muodostua runsas lainatarjousten määrä joiden vertailu voi käydä raskaaksi. Parhaimmillaan tarjouksia voi tulla kymmeniä.

Jos pankki vaatii kokonaisvaltaisempia rahoitusratkaisuja yrityksen sukupolvenvaihdon rahoituksen myöntämiseksi, on hakuprosessi varsin hidas. Etenkin Finnveran tai Business Finlandin osallistumisesta voi joutua päätöstä odottamaan useita viikkoja ja silloinkin päätös voi olla kielteinen. Hakemuksiin tarvitaan usein myös laajoja selvityksiä ja tarkkoja suunnitelmia lainan käyttötarkoituksesta, lainan maksusuunnitelmasta ja yrityksen tulevaisuuden näkymistä. Myös jotkut yksityiset luotonantajat voivat näitä kysyä, mutta markkinoilla on myös sellaisia yrityslainoja tarjoavia luotonantajia, jotka eivät laajoja selvityksiä vaadi tai kysy edes lainan käyttötarkoitusta.

Hallitse lainatarjousten määrää helposti

Lainatarjousten määrää on helppo hallita, kun vertailee eri yrityslainoja ennen varsinaisten tarjousten pyytämistä. Helpoiten se käy esimerkiksi Summarumin ylläpitämän taulukon avulla. Taulukossa on yleisimmät yrityslainat ja niiden todelliset vuosikorot, jolloin kalliit ja omiin tarpeisiin sopimattomilta vaikuttavat luotonantajat voi jättää kilpailutuksen ulkopuolelle ja pyytää vain muutamalta sopivalta vaikuttavalta luotonantajalta henkilökohtaiset tarjoukset.

Omasta pankista kannattaa myös pyytää lainatarjous vertailun ja kilpailutuksen pohjalle, koska pankkien korot yrityslainoissa ovat usein alhaiset. Pelkkä korkotaso ei kuitenkaan kerro koko totuutta ja yrityksen sukupolvenvaihdon rahoitusta suunnitellessa on hyvä vertailla myös lainojen muita ehtoja. Hyvä yrityslaina joustaa yrityksen tilanteen mukaan esimerkiksi lyhennys- tai maksuvapailla jaksoilla tai lainan voi halutessaan maksaa kokonaan ennakoitua nopeammin takaisin ilman, että siitä aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia.

Miten yrityslainan korkotaso muodostuu?

Yrityslainojen korkostasoissa on merkittäviä eroja jo pelkästään nimelliskoroista puhuttaessa, ja todellisissa vuosikoroissa erot voivat olla vielä suuremmat. Todellinen vuosikorko muodostuu luotonantajan nimelliskorosta, tilinhoitopalkkioista, lainan avausmaksuista ja mahdollisista laskutuslisistä. Nimelliskorko muodostuu taas yleisestä korkotasosta ja luotonantajan omasta marginaalista, joka lasketaan yleisen korkotason päälle.

Ykstiyiset luotonantajat voivat tarjota yritykselle lainaa sukupolvenvaihdon rahoitukseen jopa kiinteällä korolla. Jo korko itsessään on usein varsin kilpailukykyinen pankin korkoihin nähden, mutta vaikka se olisi hieman kalliimpi, voi yksityinen luotonantaja silti tulla kokonaisuudessaan edullisemmaksi kustannuksiltaan. Kiinteä korko ei muutu laina-aikana, kun taas pankin nimelliskorko on sidottu Euriboriin. Pankit sitovat lainansa tyypillisesti 3 kuukauden Euriboriin, jolloin korkotaso voi muuttua nopeastikin.

Mahdollisuus nopeasti muuttuvaan korkotasoon kannattaa huomioida jo lainoja vertaillessa, koska lainojen korkotasot ovat olleet poikkeuksellisen alhaiset jo poikkeuksellisen pitkään. Väistämättä ennemmin tai myöhemmin korkotaso tulee nousemaan ja hienoista korotuspainetta on jo nähtävissä vaikka se ei vielä merkittävästi lainojen koroissa näykään. Tilanne voi kuitenkin olla kokonaan toinen jo vuoden tai parin vuoden päästä.

Lainaa yrityksen sukupolvenvaihdon rahoituksen yhteydessä myös investointeihin

Yrityksen sukupolvenvaihdon yhteydessä voi olla tarpeellista päivittää myös esimerkiksi tarvittavia koneita tai laitteita. Tai ehkä sukupolvenvaihdon yhteydessä myös liiketoimintaa kehitetään ja halutaan laajentaa, jolloin markkinointiin voi joutua investoimaan. Tulipa investointipaine mistä tahansa, voi yrityksen sukupolvenvaihdon yhteydessä hakea lainaa myös tarvittaviin investointeihin.

Pankki voi vaatia tarkkoja selvityksiä, laskelmia ja suunnitelmia vakuuksien ja takaajien lisäksi ennen kuin lainaa voidaan myöntää. Osa yksityisistä luotonantajista ei näitä kysy, ja riippuen tarvittavasta lainamäärästä voidaan laina myöntää jopa ilman vakuuksia. Vaikak yksityinen luotonantaja näitä kysyisikin, voi selvitys olla paljon suppeampi kuin pankin vaatima ja siksi myös yrityslainan saa haettua nopeammin. Koko hakuprosessi hoituu myös netissä ilman luotonantajan konttorilla käymistä.

Maksuaikataulun huolellisella suunnittelulla varmistetaan yrityksen toimintaedelletyksiä

Yrityslainaa haettaessa yrityksen sukupolvenvaihdon rahoitukseen ja investointeihin, kannattaa laina mitoittaa yrityksen tarpeisiin nähden realistisesti. Myös takaisinmaksuaikataulu kannattaa suunnitella realistisesti tai jopa hieman pessimistisesti vaikka tulevaisuuden näkymät olisivatkin positiiviset. Viime vuodet ovat osoittaneet, että tilanteet voivat muuttua radikaalisti jopa yhdessä yössä.

Kun lainan takaisinmaksu on suunniteltu realistisesti pystytään myös varmistamaan yritykselle riittävä käyttökate ja parantaa yrityksen mahdollisuuksia selvitä yllätävistäkin muutoksista. Kuitenkin pidempi takaisinmaksuaikataulu väistämättä nostaa myös yrityslainan kustannuksia, jolloin kustannuksia kannattaa vertailla kokonaisuutena.

Hyvä laina joustaa yrityksen tarpeiden mukaan

Samalla kun maksuaikataulua suunnittelee, kannattaa myös varautua lyhytaikaisiin kassaviraan heikentymisiin. Näissä tilanteissa auttaa usein maksu- tai lyhennysvapaa jakso. Tästä voi joissakin tapauksissa koitua pieniä lisäkustannuksia, mutta pääasiassa kustannus on niin pieni, että se ei vaikuta yrityksen kannattavuuteen. Mahdollisuudet näihin jaksoihin löytyvät viimeistään henkilökohtaisesta lainatarjouksesta, usein näistä mainitaan selkeästi jo luotonantajan sivuilla ennen lainan hakemista.

Lyhennysvapaalla jaksolla lainasta maksetaan vain korot, tilinhoitopalkkiot ja mahdolliset laskutuslisät, kun taas maksuvapaalla koko lyhennyserälle saadaan sovittua lisää maksuaikaa. Molemmissa tapauksissa tällaisen jakson hyödyntäminen pidentään hieman laina-aikaa ja sitä kautta vaikuttaa lainan kustannuksiin, mutta vaikutus on yleensä varsin pieni yrityksen toimintaedellytyksiin nähden. Tällaisen jakson käyttöönotosta kannattaa luotonantajaan olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä, jolloin yrityksen kannattavuus ei pääse kärsimään.

Toisinaan taas voi vastaan tulla tilanne, jossa on kannattavampaa maksaa voimassa oleva yrityslaina ennakoitua nopeammin pois. Joillakin luotonantajilla tämä voi vaatia lainan uudelleen neuvottelua, mutta nykyään hyvä laina mahdollistaa myös tämän ilman lisäkuluja. Tärkeää on kuitenkin sopia nopeammasta maksuaikataulusta luotonantajan kanssa etukäteen, jolloin suuremmat lyhennyserät saadaan kohdistettua oikein lainaan ja niin sanottuja haamulaskuja ei pääse muodostumaan luotonantajan järjestelmiin.

Yrityslainan sukupolvenvaihdon rahoittamiseksi voi hakea jo etukäteen

Yrityksen sukupolvenvaihdosta aiheutuviin kustannuksiin voi hakea heti rahoitusta, kun kustannukset ovat tiedossa. Asiantuntevan yrityskonsultin tai juristin kanssa tehdyt laskelmat ja arviot toimivat hyvin lainatarpeen määrittelyn pohjalla ja ne harvoin merkittävästi poikkeavat verottajan verotuspäätöksestä. Siksi lainan voi hakea jo etukäteen vaikka verottajalta ei vielä verotuspäätöstä olisi tullutkaan.

Muut yrityksen sukupolvenvaihtoon liittyvät rekisteröinnit tulee kuitenkin olla tehtynä ennen kuin lainaa voidaan hakea, että laina kohdistuu oikein uudelle omistajalle eikä pääse vahingossakaan menemään yrityksen edelliselle omistajalle. Siksi laina yleensä kannattaa hakea vasta verotuspäätöksen saamisen jälkeen, jolloin yritys on varmasti jo rekisteröity uuden omistajan nimiin. Veroissa on tyypillisesti kuitenkin pitkähköt maksuajat, jolloin lainat ehtii hyvin vertailla ja kilpailuttaa, ja silti ehtii sukupolvenvaihdosta aiheutuneet verot maksaa ajoissa.