Hae lainaa netistä luotettavasti ja turvallisesti

Täytä maksuton hakemus Summarumin kautta ja hae lainaa helposti verkosta. Tavoitat kauttamme kerralla yli 25 pankkia ja rahalaitosta.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?15 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?10 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Terhi Kolehmainen
   Terhi Kolehmainen
   2021-08-07
   Vahvistettu
   En saanut hyvää lainaa
   Sami Teittinen
   Sami Teittinen
   2021-08-06
   Vahvistettu
   Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
   asiakas
   asiakas
   2021-07-28
   Vahvistettu
   Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
   Tuncher Saliev
   Tuncher Saliev
   2021-07-26
   Vahvistettu
   erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   2021-07-19
   Vahvistettu
   Lainatarjouksia ei tullut
   Ari Tapio Mattila
   Ari Tapio Mattila
   2021-07-16
   Vahvistettu
   Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
   Krista Nurmi
   Krista Nurmi
   2021-07-03
   Vahvistettu
   En saanut jostqin syystä lainaa
   Kimmo Alaluusua
   Kimmo Alaluusua
   2021-06-17
   Vahvistettu
   Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
   Raisa Mattiöa
   Raisa Mattiöa
   2021-06-16
   Vahvistettu
   Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
   Sirpa
   Sirpa
   2021-06-12
   Vahvistettu
   Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

   Lainatyypit eri käyttötarkoituksiin

   Eri lainatyypit on tarkoitettu erilaisiin tarkoituksiin, minkä vuoksi lainaehdot vaihtelevat lainamuotojen välillä. Seuraavaksi avaamme tarkemmin eri lainatyyppejä.

   Kulutusluotto arjen puskurina

   Kulutusluotto on ylivoimaisesti Suomen suosituin lainatyyppi. Suomen Pankin teettämän tilaston mukaan vuoden 2020 lopulla lähes puolet suomalaisten ottamista kotitalouslainoista oli kulutusluottoja.

   Kulutusluotolla tarkoitetaan kertaluontoista lainaa, joka nostetaan erityisesti kuluttamista ja arkista elämää varten. Kulutuslainojen kohdalla puhutaan useimmiten vakuudettomasta lainasta, vaikkakin joskus kulutusluotto voi olla myös vakuudellinen.

   Kertalainan ja -luoton ominaisuuksiin voit tutustua tarkemmin täältä. 

   Erityisesti vakuudettomia kulutusluottoja kannattaa vertailla keskenään siihen soveltuvalla palvelulla, jotta hakija saa nostettua luoton mahdollisimman edullisella korolla.

   Joustoluotto joustaa tarpeen mukaan

   Joustoluotto on joustava laina tarkoittaa nimensä mukaan tilille nostettavaa luottoa, joka joustaa tarpeen mukaan.

   Tärkeää joustoluotossa on, että korkoa maksetaan vain tilille nostetun luoton rahallisesta osuudesta, eikä koko luoton lainasummasta. Jousto-ominaisuus toimii tässä lainatyypissä samalla tavalla kuin luottokortissa, jolloin luoton käyttäjän lyhentäessä joustoluottoa vapauttaa tämä yhtäaikaisesti luottotilille lisää luottoa.

   Yhdistelylaina yhdistää useammat lainat yhdeksi

   Lainojen yhdistäminen tarkoittaa useiden lainojen yhdistämistä yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Henkilöllä saattaa olla samaan aikaa useita lainoja, kuten kulutus- ja joustoluottoja, joiden organisointi saattaa muuttua haastavaksi. Esimerkiksi tästä syystä lainojen yhdistäminen on järkevää – pienet lainat kuitataan yhdellä suuremmalla lainalla, jonka lyhennystä jatketaan usean lainan sijaan.

   Usein lainojen yhdistäminen on järkevää silloin kun henkilöllä on maksettavaan useita eri lainoja ja luottoja. Kun pienet ja usein kalliit lainat kuitataan yhdellä suuremmalla lainalla, jatketaan lyhentämistä yhden lainan kanssa usemman sijaan. Tällöin kuukausittaiset lainan korko- ja muut kulut kaventuvat jolloin itse lainan lyhentämiseen on käytettävissä enemmän varallisuutta.

   Yhdistelylaina on saanut kritiikkiä siitä, että uudella lainalla kuitataan vanhempia velkoja. Lainaa kannattaa ottaa vanhojen velkojen maksuun ainoastaan siinä tapauksessa, kun lainojen yhdistäminen on sekä talouden, että käytännön kannalta järkevää.

   Vertaislaina yksityishenkilöiden välillä

   Vertaislaina on ainakin vielä toistaiseksi hieman harvinaisempi lainatyyppi Suomessa. Sillä tarkoitetaan lainasopimusta yksityishenkilöiden välillä – ilman pankkia tai rahoitusyhtiötä välissä.

   Haluamme korostaa, että Summarumin kautta et voi hakea tai vertailla vertaislainoja. Voit kuitenkin halutessasi tutustua vertaisalainaan tästä.

   Opintolaina – valtion takaama laina matalalla korolla

   Opintolainan korkoa on hyvin vaikea kilpailuttaa, sillä se on ensinnäkin valtion takaamaa lainaa, ja toiseksi siinä on hyvin matala korko jo valmiiksi. Suomen Pankin tilaston mukaan suomalaiset opiskelijat nostivat vuoden 2020 loppuun mennessä opintolainoja noin 4,5 miljardin euron edestä.

   Vuoden 2021 alussa opintolainan korko on ollut selkeästi 0,50% alapuolella.

   11/2020 12/2020 1/2021
   Opintolainat / keskikorko 0,40 0,39 0,36

   Lähde: Suomen Pankki 

   Opintolainaa myöntävät perinteiset pankit, kuten esimerkiksi Osuuspankki, Nordea ja Danske Bank. Näiden ja muiden opintolainaa tarjoavien pankkien opintolainat kannattaa kuitenkin vertailla siinä kohtaa, kun opiskelupaikka on varmistunut.

   Edulliseen ja matalakorkoiseen opintolainaan kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä se avaa esimerkiksi hyvän mahdollisuuden sijoittamisen aloittamiseen.

   Lue täältä mitä opintolainasta tulee tietää tänä päivänä.  

   Mistä lainaa eri elämäntilanteissa?

   Edellä on kuvattu lainatyyppejä eri tarkoituksiin. Eri lainatyypit liittyvät elämäntilanteisiin, joissa lainalle syntyy tarve tavalla tai toisella.

   Näitä tilanteita ovat muun muassa äkilliset rahatarpeet johonkin aineelliseen tai aineettomaan hankintaan, isompi investointi esimerkiksi asuntoon tai yllättävä muutos elämässä, kuten irtisanoutuminen vakituisesta työstä.

   Olemme keränneet kattavan listan, jossa kerromme mistä lainaa saa vaihtelevissa elämäntilanteissa. 

   Asuntolaina – lainaa omistusasuntoon

   Suomalaiset nostavat innokkaasti asuntolainaa ja investoivat asumiseen. Suomen Pankin teettämän mukaan asuntolainoja nostettiin normaalia enemmän vuoden 2020 loppupuolella – koronatilanteesta huolimatta.

   Vuoteen 2019 verrattuna asuntolainoja nostettiin noin 4,5% enemmän vuonna 2020.

   Asuntolainojen nostamisen aktiivisuutta selittää erityisesti ennätyksellisen matala korkotaso, jota päivitämme aktiivisesti asuntolainojen korkoihin liittyvällä sivulla.

   Asuntolainojen kilpailuttaminen kannattaa toteuttaa säännöllisesti, jotta lyhennät asuntolainaa edullisesti nykyisen korkotason mukaan. Asuntolainavertailumme kautta voit myös kilpailuttaa pankkien ASP-lainat.

   Asuntolainalaskurilla selvität kätevästi asuntolainan kulut.

   Lainalaskuri

   Lainalaskurilla selvität kätevästi lainan kustannukset.

   Lainan komponenttien tunteminen helpottaa huomattavasti lainan hakemista:

   • Lainasumma
   • Maksuaika
   • Korkoprosentti
   • Avausmaksu
   • Tilinhoitomaksu

   Näiden tietojen perusteella pystyt selvittämään mikä on lainan todellinen vuosikorko. Lainan todellinen vuosikorko kertoo lainan todellisen hinnan vuodessa. 

   Lainalaskurimme kertoo myös kuinka paljon lainaa tulee lyhentää kuukausittain, jotta saat maksettua lainan pois maksusuunnitelman mukaan. Tämä helpottaa oman henkilökohtaisen talouden suunnittelua.

   Kilpailuta lainat säännöllisesti

   Lainojen kilpailuttaminen ja lainavertailu on tärkeää, sillä vain kilpailuttamalla voi löytää sen edullisimman. Oli kyseessä sitten esimerkiksi vuosia sitten otettu autolaina, tulevan remontin uusi laina tai se vanha tuttu asuntolaina on tärkeää huomioida, että kaikkia lainoja voi kilpailuttaa ilman sitoumuksia.

   Nykyisten lainojen kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisesti, sillä pankkien ja rahalaitosten korot vaihtelevat jatkuvasti, tarjoten näin mahdollisuuksia nykyistä edullisempaan lainaan.

   Nykyisiä lainoja voi olla yksi tai useampia. Jälkimmäisessä tapauksessa yhdistelylainan ottaminen saattaa olla järkevää – ainakin silloin, kun uudelle lainalle on tarjolla edullisempi korko kuin nykyisten lainojen kokonaiskorko.

   Lainavertailu koskee vanhojen lainojen lisäksi myös uuden lainan nostamista. Kilpailuttamalla pankit ja rahalaitokset saat nopeasti selville markkinoiden nykyisen korkotason, jonka perusteella pystyt selvittämään mistä saat lainaa sinulle parhaiten sopivaan hintaan.

   Tarkempaa tietoa lainavertailusta ja lainojen kilpailuttamisesta täältä.

   Lainatarjousten vertailu

   Kilpailuttaessaan lainoja verkossa lainanhakija saa lainatarjoukset sähköpostiinsa – mikäli lainanmyöntäjän vaatimukset lainan antamiselle ovat täyttyneet.

   Rahalaitos lähettää lainatarjouksen henkilökohtaisesti hakijan sähköpostiin, tai on tähän muulla tavoin yhteydessä. Lainatarjouksesta selviää muun muassa tarjottu lainasumma sekä todellinen vuosikorko, joka koostuu koroista sekä muista kuluista.

   Voit halutessasi tutustua tarkemmin lainatarjouksen rakenteeseen ja ominaisuuksiin tästä.

   Nämä rahalaitokset tavoitat kauttamme

   Summarumin kautta tavoitat yli 30 kotimaista pankkia ja muuta rahalaitosta

   Tarkempaa tietoa lainapalvelustamme, yhteistyökumppaneistamme ja meidän kautta tavoitettavista pankeista saat täältä.

   Hae lainaa verkosta vastuullisesti

   Lainan hakeminen verkosta on perinteistä hakemista nopeampaa. Tämän lisäksi verkossa asioidessa voidaan laina myös kilpailuttaa ja sitten vertailla eri lainavaihtoehtojen kesken. Kun laina haetaan verkosta on prosessi huomattavasti perinteistä hakuprosessia ketterämpi ja lähestulkoon aina vertailemaan pääsee vielä hakemuksen jättöpäivänä.

   Verkossa toimittaessa jokaisen pitää kuitenkin huomioida, että lainanhakijan kannattaa aina tarkistaa vähintään rahoituslaitoksen luottoluokitus, tietoturva sekä yrityksen kotimaa ennen lainan hakemista.

   Huomioi seuraavat asiat kun haet lainaa verkosta:

   • Tarkista pankin tai rahalaitokset turvallisuus ja luotettavuus
   • Älä luovuta henkilötietoja tai pankkitunnuksia epäluotettavalle sivustolle
   • Mieti etukäteen minkälaiseen lainaan sinulla on varaa

   Velkasuhteiden keskeisimmät asiat

   Seuraavaksi pureudutaan syvemmin lainan käsitteeseen ja siihen, mitä laina tarkalleen ottaen tarkoittaa. Jokaisen lainanottajan on tärkeä ymmärtää, mitä asioita velkasuhteeseen liittyy ja minkälainen on tyypillisen lainasopimuksen sisältö.

   Lainan osapuolet

   Lainaa voi ottamaan sekä tavallinen täysi-ikäinen ihminen (luonnollinen henkilö) tai juridinen toimija, kuten pankki tai yritys. Lainasopimukseen kuuluu aina vähintään kaksi osapuolta. Laina on mahdollista maksaa pois joko kerralla tai osissa. Lainanmyöntäjällä on mahdollisuus periä lainasta korkoa erilaisten ehtojen mukaan.

   Luonnollinen henkilö
   • Luonnollinen henkilö viittaa aina ihmiseen
   • Ihminen ei voi luopua oikeuskelpoisuudestaan
   • Lainasuhteessa luonnollinen henkilö on esimerkiksi tavallinen ihminen

   Lähde: Wikipedia 

   Juridinen henkilö
   • Toiselta nimeltään oikeushenkilö
   • Kyseessä voi olla henkilöiden ja pääomien yhteenliittymä
   • Lainasuhteessa juridinen henkilö voi olla esimerkiksi pankki, yhdistys tai yritys

   Lähde: Wikipedia 

   Lainasopimuksen osapuolille syntyy velkasuhde: lainanantajasta, kuten pankista, tulee lainan velkoja, jolle lainaa maksetaan korkoineen. Lainanottajasta taas tulee velallinen, jonka tehtävä on huolehtia lainan lyhentämisestä lainasopimuksen ehtojen mukaisesti.

   Suomessa myös kaksi henkilöä voi olla samassa velkasuhteessa lainanottaja. Tällöin kyseessä on yhteislaina, jonka tyyppisessä sopimuksessa lainanmaksajia kutsuaan yhteisvelallisiksi.

   Laina koostuu useista eri komponenteista. Ennen lainan hakua henkilön on syytä pystyä vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin:

   Mitä tarkoittaa vakuudeton laina?

   Katso vastaus

   Miten lainaa pystyy lyhentämään?

   Katso vastaus

   Miten lainan korko muodostuu?

   Katso vastaus

   Minkä korkoinen laina on edullinen?

   Katso vastaus

   Me Summarumilla haluamme tukea ihmisiä talouteen liittyvissä asioissa, kuten edellä mainituissa lainaan liittyvissä kysymyksissä. Seuraavaksi vastaamme edellä esitettyihin kysymyksiin, jotta lukijoidemme olisi helpompaa

   1. Hakea lainaa järkevästi
   2. Arvioida saamiaan lainatarjouksia
   3. Tehdä lainasopimus siten, että se on linjassa oman henkilökohtaisen taloustilanteen kanssa

   Vakuudeton laina – tätä se tarkoittaa

   Vakuudeton laina tarkoittaa nimensä mukaan lainaa ilman vakuuksia. Tällöin lainaa myönnetään ilman vakuuksia, eli lainanantaja ottaa suuremman riskin siinä, että lainanottaja joutuu esimerkiksi maksukyvyttömäksi eikä kykene maksamaan lainaa takaisin. Tästä syystä suurempiin lainoihin, kuten asuntolainoihin, vaaditaan yleensä jonkinlaisia vakuuksia tai koko lainan takaus.

   Suurin osa Summarumin kautta tavoitettavista lainoista on vakuudettomia. Kun lainanantajan näkökulmasta riski lainan takaisin saamiselle kasvaa, nostetaan myös lainan korkoa ja muita kuluja. Tästä syystä vakuudeton laina on yleensä hieman kalliimpi kuin vakuudellinen laina

   Tutustu vakuudelliseen lainaan tästä.

   Nykyään vakuudetonta lainaa saa kuitenkin hyvin edullisesti, mikä johtuu yleisestä matalasta korkotasosta. Edullisin vakuudeton laina löytyy lainojen kilpailutuksen kautta, jonka avulla lainanhakija saa selville markkinoiden vakuudettomien lainojen, kuten kulutus- ja joustoluottojen, yleisen hintatason.

   Vakuudettomien lainojen kohdalla lainanhakijan kannattaa kiinnittää huomioita erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko yhdistää lainan korot muiden kustannusten kanssa. Eli kun vertailet eri rahalaitosten lainatarjouksia, kiinnitä huomioita tarjousten todelliseen vuosikorkoon.

   Takuudeton laina – synonyymi  vakuudettomalle lainalle?

   Lainaa ilman takaajia menee usein sekaisin vakuudettoman lainan kanssa. Se on täysin ymmärrettävää, sillä molemmissa logiikka on sama.

   Lainan takaus voidaan helposti erottaa lainan vakuuksista siten, että takauksen kohdalla puhutaan useimmiten ihmisestä. Sen sijana laina vakuutena toimii useimmiten jokin reaalivakuus, kuten asunto tai sijoitus.

   Tyypillisimmät laina takauksen muodot ovat:

   • Henkilötakaus – tyypillisin takauksen muoto
   • Valtiontakaus – mahdollisesti tuttu esimerkiksi ASP-lainasta
   • Omatakaus – ylimääräinen palvelu, joka toimii lainassa vakuutuksen tavoin

   Lainan lyhentäminen – kolme eri tapaa

   Lainan lyhentäminen on syytä huomioida suurempien lainojen kohdalla, kuten asunto-, auto sekä- mökkilainan kohdalla. Koska kyseessä on suuri laina, suunnitelma laina lyhentämiselle on vaatimus, jotta laina saadaan maksettua pois aikataulussa. Lisätietoa asuntolainan lyhentämiseen täältä. 

   Lainan lyhennysmenetelmiä on yleisesti käytössä kolme:

   1. Annuiteettilaina
   2. Tasaerälaina
   3. Tasalyhennyslaina

   Annuiteettilaina on tyypillinen esimerkki asuntolainasta. Annuiteetti-nimitys tulee siitä, että laina-aika pysyy aina samana. Jos asuntolainan maksuajaksi sovitaan 20 vuotta, se ei tule muuttumaan missään kohtaa sopimuskaudella. Sen sijaan koron, kuten lainaan sovitun viitekoron noustessa, lainan kuukausittainen maksuerä muuttuu.

   Tasaerälaina tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että kuukausittaiset maksuerät ovat aina saman suuruisia. Korkotason noustessa laina-aika kasvaa automaattisesti.

   Tasalyhennyslaina sekoitetaan usein helposti tasaerälainaan, sillä niiden nimet ovat lähes synonyymejä toisilleen. Tasalyhennykselle on ominaista se, että alussa kuukausittain lyhennettävät maksuerät ovat suurempia. Tämän jälkeen maksuerät pienenevät, sillä koron osuus pienenee. Tämä vaatii kuitenkin sen, että korkotaso pysyy jatkuvasti samana.

   Lainan korko on sama asia kuin lainan hinta

   Lainan korko on kompleksi kokonaisuus, joka koostuu lukuisista eri osista. Lainaa haettaessa on suositeltavaa, että jokainen lainanhakija tuntee ainakin seuraavat termit:

   • Nimelliskorko
   • Todellinen vuosikorko
   • Viitekorko
   • Marginaalikorko

   Lainatarjouksissa ja -sopimuksissa puhutaan usein nimelliskorosta. Sillä tarkoitetaan lainan korko-osuutta, josta ei ole poistettu inflaation tai deflaation vaikutusta. Tästä huolimatta sitä käytetään useimmiten rahalaitosten talletus- ja lainasopimuksissa.

   Lainanhakijalle tärkeintä on lainatyypistä huolimatta tuntea todellisen vuosikoron merkitys lainan takaisinmaksun suhteen. Todellinen vuosikorko kuvaa todellista vuotuista korkoprosenttia, jossa yhdistyvät luotosta perityt korot sekä muut lainaa koskevat kustannukset.

   EU:n kuluttajansuojalain mukaan lainan todellinen vuosikorko tulee ilmoittaa lainailmoituksessa.

   Todelliseen vuosikorkoon lukeutuvia muita kuluija ovat tyypillisesti esimerkiksi…

   • Avausmaksut
   • Käsittelymaksut
   • Ilmoituskulut
   • Tilinhoitomaksut
   • Laskutuspalkkiot
   • Muut kuukausimaksut

   Viitekorkoon sidottu laina tarkoittaa sitä, että lainan korko seuraa tiettyä, tasaisin väliajoin muuttuvaa korkoa. Käytetyimpiä viitekorkoja ovat asuntolainojen kohdalla käytetyt euribor-korot sekä pankkien itse määräämät prime-korot.

   Lainan marginaalikorko on se hinta tai korkoprosentti, jonka pankki laittaa viitekoron päälle. Marginaalikorko on täten se osa korkoa, jolla pankki tekee itselleen voittoa ja suojautuu riskiltä.

   Suomalaisten pankkien marginaalit on lueteltu täällä. 

   Edullinen laina – näin löydät sopivan koron lainaan

   Edullinen laina tarkoittaa sitä, että lainasta perittävä korkoprosentti on matala. Muista kuitenkin, että ainoastaan matala korkoprosentti ei tee lainasta edullista. Korkoprosentin lisäksi lainoihin kuuluu muita “käsittelykuluja”, jotka nostavat lainan kokonaiskustannuksia.

   Kuten edellä jo kerrottiin, lainan korkojen ja muiden kulujen summaa kutsutaan todelliseksi vuosikoroksi. Edullinen laina on sellainen, jonka todellinen vuosikorko on matala suhteessa muihin markkinoilla oleviin lainoihin.

   Todellinen vuosikorko on se luku, jota kannattaa tarkastella eri lainatarjousten välillä. Esimerkiksi 2-4% todellisen vuosikoron voidaan todella puhua olevan lainaa pienellä korolla. Kun lainan korko on tätä luokkaa, kyseessä on useimmiten vakuudellinen laina, kuten asuntolaina.

   Suurin osa pienemmistä lainoista on kuitenkin vakuudettomia. Vuoden 2020 loppuun mennessä suomalaiset maksoivat kulutusluotoista keskimäärin hieman alle viiden prosentin korkoa:

   11/2020 12/2020 1/2021
   Kulutusluotot / keskikorko 4,69 4,70 4,76

   Lähde: Suomen Pankki 

   Rahalaitokset ja pankit perivät suurempaa korkoa vakuudettomista lainoista, sillä ne ottavat suuremman riskin rahojen takaisinsaamisen suhteen.

   Kun lainan todellinen vuosikorko lähentelee viittä prosenttia, voidaan puhua edullisesta vakuudettomasta lainasta.

   Vakuudettomien lainojen korkoprosentit vaihtelevat paljon, minkä takia niiden kilpailuttamisen merkitys korostuu.  Normaalitilanteessa kulutusluotosta saa periä jopa 20 prosentin nimelliskorkoa.

   Edullinen tai halpa laina on taattu yleensä seuraavissa tapauksissa:

   • Hakijalla on säännölliset tulot
   • Hakijalla ei ole maksuhäiriömerkintää
   • Hakijan taloudelliset asiat ovat muuten kunnossa.

   Luotto – näin se eroaa lainasta

   Luottoa voidaan pitää lainan synonyyminä. Sen sijaan rahoitus käsitteenä liittyy vahvasti sekä kuluttajiin että yrityksiin. Rahoituksesta tarkemmin seuraavassa pääkappaleessa.

   Luotto tarkoittaa lainan tapaan luotonantajan sekä luotonottajan välistä suhdetta, jossa ensimmäinen tarjoaa jälkimmäiselle sovitun rahasumman tai muun vastineen. Luotolle ominaista on se, että maksu suoritetaan myöhemmin – tietyn ajan päästä luoton myöntämisen jälkeen.

   Suomessa tunnetuimmat luottotyypit ovat:

   • Kulutusluotto
   • Joustoluotto
   • Luottokortti

   Joustoluotto ja luottokortti kuvastavat hyvin luoton logiikka, jossa luottotilille nostetusta velasta maksetaan korkoa, jota pois maksettaessa luottoa vapautuu uudelleen käytettäväksi.

   Rahoitus – kuluttajille sekä yrittäjille

   Rahoituksen periaate poikkeaa lainasta ja luotosta jossain tapauksissa. Rahoituksen avulla rahoitetaan velalla esimerkiksi jokin hanke, tuote tai muu investointi – jossain tapauksissa rahoitusta on mahdollista saada jopa nollakorolla.

   Kuluttajalle tyypillisin rahoitustyyppi on autorahoitus. Rahoitusta voi kuitenkin hakea myös lukuisiin muihin eri tarkoituksiin, kuten remonttiin tai häiden järjestämiseen.

   Rahoituksen hakemisen tukena kannattaa hyödyntää rahoituslaskuria, jonka olemme rakentaneet rahoituksen kustannusten laskemiseksi ja laskemiseksi.

   Samalla kun laina ja luotto yhdistetään vahvemmin kuluttajiin, rahoituksen kohdalla voidaan puhua myös yritystoiminnasta. Yrittäjät hakevat rahoitusta lukuisiin eri tarpeisiin, kuten erilaisiin investointeihin. Tavoite on yleensä tasapainottaa tilapäistä kassavajetta.

   Yritysrahoitus on synonyymi yrityslainalle, ja sen turvin yritys voi rahoittaa pitkäaikaisia investointeja. Yritysrahoituksessa muun muassa lainasumma, takaisinmaksuaika ja yrityksen taloudellinen menestys markkinoilla vaikuttavat siihen, että millä korolla yritys saa rahoitusta.

   Lainaa heti – luottoa nopealla aikataululla

   Verkko mahdollistaa sen, että lainaa voi saada hyvinkin nopeasti tilille. Erityisesti vakuudettomia lainoja, kuten kulutusluottoa ja joustoluottoa, saa tyypillisesti nopeasti pankeilta ja muilta rahalaitoksilta.

   Jos tarvitse lainaa heti, kannattaa hyödyntää verkosta löytyviä vertailupalveluita. Esimerkiksi Summarumin lainapalvelussa kilpailutat nopeasti yli 30 pankkia ja muuta luotonantajaa, joka nopeuttaa lainan saantia tilille.

   Vaikka lainan hakeminen verkosta on nykypäivänä nopeaa tulee jokaisen muistaa kuitenkin olla tarkkana lainan koron kanssa. Tämä päivänä harvassa olevat pikavippiyhtiöt tarjoavat lainaa nopeasti kohtalaisen huonoilla ehdoilla, mikä ilmenee usein lyhyenä maksuaikana ja korkeana korkona.

   Sen sijaan, että lainaa haetaan nopealla aikataululla, kannattaa lainan hakemiseen käyttää aikaa ja harkintaa. Jokainen voi tutustua turvalliseen ja luotettavaan lainanhakuun tästä.

   Näin saat lainaa nopeasti

   Lainaa on mahdollista saada nopeasti tietyissä tilanteissa. Yleensä lainaa tarvitaan nopeasti yllättävän tai pakollisen menon kohdalla.

   Muista, että lainaa ei tule koskaan hakea nopeasti ilman tarkkaa tutustumista lainasopimuksen ehtoihin. Nopeasti saatavat lainat ovat nimittäin pääsääntöisesti vakuudettomia, joissa korko on tyypillisesti vakuudellista lainaa korkeampi.

   Lainan saamisen nopeus liittyy usein juurikin siihen, että tarvitaanko lainaan jokin vakuus tai takaus. Jos laina ei vaadi vakuuksia tai takauksia, saa sen yleensä nopeasti. Syy on siinä, että jos lainaan tarvitaan vakuus, on lainanantajan ensin selvitettävä vakuuden pätevyys.

   Tutustu nopean lainan saamisen kriteereihin täältä. 

   Ole tarkkana pienten lainojen kanssa!

   Lainaa hakevien on syytä olla tarkkana pienten lainojen kanssa. Pienissä lainoissa on tyypillisesti korkea korko – erityisesti kun kyseessä on vakuudeton laina tai luotto.

   Tyypillisiä pieniä, korkeakoroisia pieniä lainoja ovat:

   Olemme kirjoittaneet oman artikkelin kullekin pienlainatyypille. Sivuilla kerromme mitä asioita kunkin pikalainan kohdalla on syytä huomioida.

   Jos sinulla on useampia pikalainoja lyhennettävänä, kannattaa harkita edellä mainittua lainojen yhdistämistä. Erityisesti pienet lainat kannattaa yhdistää ja keskittää yhteen pankkiin tai rahalaitokseen; se helpottaa huomattavasti velan lyhentämistä.

   Lainaa netistä – näin se onnistuu

   Nykyaikana lainan saaminen on merkittävästi aiempaa helpompaa. Kuluttajan on mahdollista hakea ja vastaanottaa lainaa netistä hyvin pienellä vaivalla sekä erittäin nopeasti.

   Kehittynyt teknologia on mahdollistanut myös sen, että kaikki vaadittavat liitetiedostot on mahdollista lähettää lainaa tarjoavalle yritykselle nykyään  sähköisesti. Siinä missä ennen lainan saanti saattoi vaatia pankissa asioimista, onnistuu nykyään lainan haku vaivattomasti netin avulla.

   Hakemalla lainaa netistä kuluttajan on mahdollista säästää itseltään merkittävästi aikaa sekä vaivaa. Netistä haettu laina kannattaa vertailla Summarumin lainavertailun avulla. Lainavertailu mahdollistaa markkinoiden edullisimman lainatarjouksen löytämisen.

   Lainasummat – lainaa eri tarkoituksiin

   Lainaa nostetaan eri tarkoituksia varten eri summia. Pienempiä lainoja (joita käytiin läpi edellä) otetaan esimerkiksi nopeita hankintoja ja kulutusta varten. Lainasummat kasvavat sitä mukaa, mitä isompi investointi on kyseessä.

   Isommilla lainoilla voidaan rahoittaa muun muassa veneen, auton tai vapaa-ajan asunnon hankinta.

   Tyypillisiä lainasummia:

   Lainaa pitkällä vai lyhyellä maksuajalla?

   Edullista lainaa hakiessa ensimmäiset huomioon otettavat asiat ovat lainan korko ja muut kulut. Näiden lisäksi lainanhakijan on syytä kiinnittää huomioita lainan takaisinmaksuajan pituuteen.

   Lainan korko määrittelee sen kannattaako lainaan ottaa pitkä vai lyhyt maksuaiaika. Tyypillisesti suurempiin lainoihin otetaan pitkä maksuaika, jotta lainaa saadaan lyhennettyä sopivissa erissä pidemmän aikaa. Pieni korko on myös suurten lainojen tyypillinen ominaispiirre.

   Päinvastoin pienemmillä lainoilla on usein lyhyt maksuaika, mutta suurempi korko.

   Täten optimaalinen tilanne olisi se, että lainalla olisi matala korko ja lyhyt maksuaika. Syy on se, että mitä pidempi maksuaika, sitä enemmän laina takaisinmaksettava osa kasvaa korkoa.

   Tutustu tarkemmin pitkän maksuajan lainaan täältä. 

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Pohtiessasi lainaa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen

   Asuntolainan kilpailuttaminen

   Muita lainan hakemiseen liittyviä sivuja

   Usein kysyttyä lainoista

   Kuinka paljon voin saada lainaa?
   Laina saamiseen vaikuttaa olennaisesti se, että kuinka paljon tienaat kuukaudessa. Lue täältä muut ehdot lainan saamiselle! 
   Mikä on hyvä korko lainaan?
   Hyvä tai sopiva korko riippuu siitä, että onko kyseessä vakuudellinen vai vakuudeton laina. Lisäksi korkoprosenttiin vaikuttaa lainasumma. Edullinen vakuudettoman lainan korko lähentelee neljää prosenttia, kun taas vakuudellisen lainan korko selkeästi neljän prosentin alapuolella.
   Mikä pankki myöntää helpoiten lainaa?
   Pankit ja rahalaitokset tarkistavat yleensä tarkasti hakijan taustat, kuten maksukyvyn ja ansiotulot. Pankki myöntää nopeasti ja helposti sellaista lainaa, jossa lainaehdot, kuten korkoprosentti, eivät suosi hakijaa. Helposti saavat lainaa ne hakijat, jotka kykenevät osoittamaan vakaan maksykyvyn pankille.
   Mitä pankki tarkistaa lainaa hakiessa?
   Pankit hyödyntävät henkilöasiakkaiden arvioinnissa niin kutsuttua pistejärjestelmää, jonka kautta selvitetään lainanhakijan luottokelpoisuus. Tähän vaikuttaa muun muassa henkilön tulotaso, ammatti, muut lainat ja mahdolliset luottohäiriöt.
   Miten lainojen korkokatto 2021 vaikuttaa lainan saamiseen?
   Vuonna 2020 lainoille asetettiin 10% korkokatto, jota on päätettiin jatkaa vuoden 2021 syyskuun loppuun asti. Korkokatto koskee pienempiä lainoja, kuten kulutusluottoja ja joustoluottoja. Matala korkokatto tarkoittaa lainanhakijan kannalta sitä, että pankit ovat entistä kriittisempiä lainojen myöntämisen suhteen. Lisätietoa vuoden 2021 lainojen korkokatosta tästä.