Täytä ilmainen lomake ja vertaile autolainoja 

Hakemuslomake

Nimelliskorko aina alle 10 %

3 minuutin hakemuslomake

Lainahakemus ei sido mihinkään


3 minuutin
hakemuslomake


Lainahakemus ei
sido mihinkään

Ladataan..

Autolainan kilpailuttaminen pähkinänkuoressa

Autolainan kilpailuttaminen pähkinänkuoressa

 • Voit saada jopa tuhansien eurojen säästöt kun haet tarjouksen yhden toimijan sijaan useammalta rahoittajalta
 • Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään
 • Kauttamme hakemuksesi lähtee pankeille ja muille rahoituslaitoksille, ja he antavat automaattisesti alustavan lainapäätöksen ja -tarjouksen syöttämiesi tietojen perusteella
  • Jos saat joltain taholta mieluisan tarjouksen, voit allekirjoittaa lainasopimuksen sähköisesti ja nostaa rahat tilillesi.

Summarum.fi on puolueeton palvelu – suosittelemme aina kuluttajalle edullisinta autolainan tarjoajaa. Jos käyttäjän ei ole mahdollista saada edullista lainaa, ilmoitamme myös siitä selkeästi.

Palvelun kautta kilpailutat lainahakemuksesi useilla pankeilla ja rahoitusyhtiöillä. Palvelussa hyödynnetään useaa lainanvälittäjää, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi. Lainanvälittäjien kautta tavoitamme jopa 35 pankkia ja rahoitusyhtiötä. Jos haluat lisätietoja palvelusta tai haluat nähdä listan kumppaneistamme, klikkaa tästä. Summarum.fi ei ole lainanvälittäjä vaan markkinoi luottolaitosten tuotteita Yhteistyökumppaneidensa luvalla. Kaikki hakemukset kilpailuttaa ja lainat välittää jokin Yhteistyökumppani.

Mistä autolaina kannattaa hakea?

Auton hankkiminen ilman lainaa voi olla mahdotonta jopa tilanteessa, jossa kaupan tueksi on tarjolla vaihtoauto. Autolaina on suuri sijoitus, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mistä rahat uuteen kulkupeliin ottaa? Lue ohjeet tästä.

Auton hankkiminen ilman lainaa voi olla mahdotonta jopa tilanteessa, jossa kaupan tueksi on tarjolla vaihtoauto. Autolaina on suuri sijoitus, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mistä rahat uuteen kulkupeliin ottaa? Lue ohjeet tästä.

Näin autolaina toimii

Autolainaa haetaan usein uuden (tai käytetyn) kulkuneuvon hankinnan tueksi. Periaatteessa aivan vastaavaa lainaa voi hakea myös vaikkapa moottoripyörän tai veneen hankintaan.

Joidenkin autolainojen tapauksessa lainalle edellytetään vakuutta. Useimmiten tällaiseksi kelpaa auto itse. Auto ei tällöin siirry ostajan omistukseen ennen kuin koko laina on maksettu takaisin. Nykyään yhä harvemmat autolainat ovat vakuudellisia.

Autolainaa lyhennetään muiden lainojen tavoin kuukausierissä. Käytännössä autolainaa voi olla mahdotonta erottaa osamaksusopimuksesta.

Autolainan takaisinmaksuaika on yleensä enintään kuusi vuotta, mutta erityistapauksissa pidempiäkin lainoja voi saada. Huomaa kuitenkin, että pitkä maksuaika näkyy suoraan nousevina maksukuluina. Kannattaa yrittää pitää lainan maksuaika alle kolmessa vuodessa. Lue pitkien maksuaikojen vaaroista Taloussanomien parin vuoden takaisesta artikkelista.

Autolainaa ei myönnetä, jollei kuluttaja pysty tarjoamaan myyjälle riittävää käsirahaa. Käsiraha on usein noin 10-35 prosenttia auton hinnasta. Käsiraha hankitaan tavallisesti myymällä entinen auto pois tai vaihtamalla se suoraan uuteen. Epätoivoinen ostaja voi myös maksaa käsirahan kulutusluotolla, mutta tätä menetelmää ei voida suositella.

Autolainan vaarat

Auton ostaminen autoliikkeen rahoitusta käyttämällä vähentää mahdollisuutta tinkiä auton hinnasta ja se saattaa vähentää motivaatiota tinkiä hinnasta. Tämä on haitallista etenkin käytettyä autoa ostettaessa, jolloin tinkimisvara on usein jopa 20 %.

Toinen huono puoli on lainan ottamiseen liittyvä riksi. Mitä jos otat lainan ja joudutkin työttömäksi? Olet ostanut auton vaikkapa 16000 eurolla. Auton arvo laskee erittäin nopeasti, joten muutaman vuoden päästä sen arvo on enää 13000 euroa. Et pysty maksamaan lainaa takaisin, joten rahoitysyhtiö lunastaa autosi. Rahoitusyhtiö myy auton, ja saa siitä vaikkapa 10000 euroa. Olet edelleen 5000-6000 euroa velkaa riippuen vähän, miten nopeasti olet maksanut lainaa takaisin. Autoa sinulla ei kuitenkaan enää ole. Joudut siis maksamaan velkaa takaisin vaikka et enää omista autoa.

Autolainan kanssa kannattaa siis olla varovainen, etenkin koska autojen arvo laskee niin nopeasti.

A1

A1 on Nordean omistama palvelu, joka kauppaa ajoneuvolainoja. A1-lainaa tarjotaan suoraan autokaupasta ja esimerkiksi Autotorin nettipalvelun kautta. Sitä ei ole mahdollista hakea itsenäisesti.

Maksuaikaa tarjotaan 1-5 vuotta. Maksu tapahtuu kiinteissä erissä, jotka on määritelty etukäteen. Ostoa tehtäessä käsirahan on oltava vähintään 20-30 % kohteen arvosta. Lainan voi maksaa kokonaan pois milloin vain ilman lisäkuluja.

Santander

Espanjalaisen Santanderin tarjoama ajoneuvorahoitus on Euroopan ja Suomen suosituin autolaina. Kuten A1-lainaa myös Santander-lainaa haetaan yleensä autokaupan yhteydessä kauppiaan välityksellä. Takaisinmaksu tapahtuu kiinteissä tasaerissä.

Santanderin autolaina-asiakkaat saavat alennusta katsastusmaksuista K1 Katsastukselta.

Svea-autorahoitus

Ruotsalaisen Svea Ekonomin autorahoitus on suunnattu aivan erityisesti käytettyjen autojen hankintaan. Lainaa haetaan tavalliseen tapaan auton oston yhteydessä.

Svean rahoitusta halajavan pitää maksaa suoraan käsirahana vähintään 20-30 % hankittavan kohteen arvosta tai tarjota vaihtoehtoisesti erillinen vakuus lainalle.

Delta

Myös Delta Auto tarjoaa omaa autorahoitustaan. Yrityksellä on useita autolainatuotteita. All-in-One -rahoituksella hoituu auton osto. Yritysleasing-palvelu tarjoaa huoltosopimuksia yrityksille. Ja Huollon luotto -rahoitustuotteella yksityinen kuluttaja voi suoriutua auton huolto- ja korjauskuluista osamaksulla.

All-in-One -autolainan maksuaika liikkuu puolen vuoden ja viiden vuoden välillä. Maksaminen tapahtuu tavalliseen tapaan kiinteissä kuukausierissä.

SAV-rahoitus

SAV on eräs merkittävimmistä Suomessa toimivista autorahoittajista. Yrityksen tarjoamat tuotteet erottuvat kilpailijoista. SAV:n suosituin palvelu on osamaksuvaihtoehto yksityistä reittiä autonsa kauppaaville. Eli kuka tahansa voi tarjota autonsa ostajalle osamaksua helposti SAV-rahoituksen kautta. Myyntihinnasta jopa 50 % voidaan tilittää heti suoraan myyjän tilille.

Koska SAV tarjoaa lainojaan myös yksityisen kaupanteon tueksi, kuka tahansa voi hakea SAV:ltä autolainaa. Virallista autokauppiasta ei välimieheksi tarvita.

SAV tarjoaa myös tyypillisiä kulutusluottoja, joita voi käyttää mihin tahansa tarkoitukseen. Erikoisuutena on, että lainan korko saadaan painettua alas asettamalla lainan vakuudeksi velallisen omistama auto tai moottoripyörä.

Mitä muita vaihtoehtoja minulla on?

Kun suunnitelmissa on auton ostaminen rahoituksella, kuukausierä useimmiten muodostuu kriteeritekijäksi auton ostajalle. On tärkeää muistaa, mitkä kaikki tekijät kuukausierän suuruuteen vaikuttavat. Tietysti ensimmäinen asia on auton hinta, tai useimmiten väliraha autosta. Sen lisäksi asiaan vaikuttaa luottoaika, viimeisen erän suuruus, sillä se saattaa olla muita eriä suurempi. Korko, käsittelykulut, luotonperustamiskulut vaikuttavat myös autolainaan. Usein tarjottavat sopimukset ovat tällä hetkellä kiinteäkorkoisia, joten lähtökohtaisesti kuukausierät pysyvät saman suuruisena, ellei pankin kanssa ole sopinut muuta.

Viimeinen ja siis useimmiten suurempi maksuerä on yleensä suunniteltu autorahoituksessa maksettavaksi auton myynnin tai vaihdon yhteydessä, ja siksi se on suurin. Useinkaan ei autoa makseta läheskään kokonaan sen käyttöaikana kokonaan pois. Viimeinen erä suunnitellaan niin, että sen voi kattaa auton myynnillä, ja asiakkaalle jää siitä myös itselle rahaa. Vaihtoehtoisesti, jos auto ei menekään vielä myyntiin, voi pankin kanssa tehdä uuden suunnitelman viimeisen erän järjestelyistä.

Elämäntilanteisiin saattaa tietenkin tulla aina muutoksia, joten pankin kanssa kannattaa aina sopia hyvissä ajoin, mikäli tarvitsee muutoksia lainan takasinmaksuun. Maksuaikaa voi saada lisää tai luottoa voi maksaa enemmän kuin vain kuukausierän suuruisen summan. Mikäli lainaa haluaa lyhentää enemmän kuin on alun perin suunniteltu, voi siten joko lyhentää takaisinmaksuaikaa tai vaihtoehtoisesti jäljelle jääviä kuukausieriä. Ylimääräisiä maksueriä on mahdollista maksaa milloin vain ja koko jäljellä olevan lainan saa suorittaa pois ilman ylimääräisiä kuluja. On kuitenkin kannattavaa sopia näistä aina etukäteen.

Rahoituksen voi saada yleensä suoraan jo autoliikkeen tiskiltä. Autoliikkeet toimivat pankkien asiamiehinä, ja tekevät luottosopimuksen asiakkaan kanssa ilman pankissa käyntiä. Tällaisella osamaksurahoituksella auto tulee pankin nimiin, ja ostaja tai ostajat tulevat ainoastaan auton haltijoiksi. Tällöin kyseessä on omistukseen johtava hallinta ja auto siirtyvät automaattisesti haltijan nimiin, kun laina on maksettu pois.

Tällaisen sopimuksen tekeminen on helppoa ja järkevää, sillä ostettu auto toimii suoraan lainan vakuutena. Jos taas asiakas menee pankista hakemaan ihan normaalia lainaa auton ostoon, niin auto ei käy suoraan vakuutena, eli pitää olla erikseen jokin reaalivakuus.

Näin matalien korkojen aikaan kiinteäkorkoisen lainan ottaminen autokaupasta on turvallinen ja helppo ratkaisu. Pankista erikseen hakemalla lainat ovat yleensä vaihtuvakorkoisia.

Vaikka auton velkaa olisi vielä jäljellä, voi auton silti vaihtaa. Tällöin autoliike lunastaa loppuvelan vanhasta autosta ja ostaa suoraan vanhan, vaihdossa tulevan auton. Vanhasta autosta jäävä osa menee tyypillisesti omarahoitusosuudeksi seuraavaan autoon. Käytetyissä autoissa luottoajan sekä auton iän yhteenlaskettu maksimi on 15 vuotta, joten esimerkiksi 11 vuotta vanhaan autoon voisi saada luoton vain neljäksi vuodeksi.

Julkisia maksuhäiriöitä hakijalla ei saa olla, jotta luoton autoon voi saada, ja oman taloudenpidon pitää muutoinkin olla kunnossa eli hakijalla tulee olla vakituinen työpaikka. Autolaina on mahdollista kuitenkin saada, mikäli on osa-aikaisissa töissä tai eläkeläinen. Mutta opiskelijoille tai työttömille ei autorahoitusta myönnetä.

Alla muistilista hankkiessasi auton rahoituksella:

 • Millaiset kustannukset autosta kokonaisuudessaan tulee. Kuukausilyhennyksen lisäksi autossa maksavat verot, vakuutukset, huollot, katsastukset sekä polttoaineet. Huomioi siis muutkin autoilusta syntyvät kulut harkitessasi auton ostamista rahoituksella
 • kysy automyyjältä rahoitusta suoraan
 • mikäli autoliike ei tarjoa rahoitusta, kysy pankistasi suoraan. Tarvitset kuitenkin reaalivakuuden
 • sovi lainan takaisinmaksun muutoksista pankkisi kanssa ennakkoon. Mieluummin ajoissa kuin myöhässä

Auto on mahdollista vaihtaa kesken sopimuskauden, vaikka velkaa olisi vielä jäljellä

Autokauppiaat yrittävät piristää markkinoita

Taloussanomien teettämän selvityksen mukaan monet autokaupat ovat viime vuosina yrittäneet piristää myyntiään kovilla rahoitustarjouksilla. Vaikka toisinaan vakuudellinen pankkilaina on halvempi kuin autokauppiaiden tarjoamat vaihtoehdot, kauppiaiden valikoimista saattaa parhaimpina kausina löytyä todella edullisia ratkaisuja.

Tarjoukset voivat koskea vain yhtä tai paria automallia – tai sitten kaikkia tuotteita. Tämä riippuu kauppiaasta. Ostajille saatetaan tarjota esimerkiksi nollakorkoista autolainaa tai ilmaisia varuste- ja huoltopaketteja.

Autokaupan osamaksurahoitus on usein niin edullista, että se peittoaa jopa pankkien vakuudelliset kulutusluotot. Jos osamaksua tarjotaan autokaupassa nollakorolla ja vain pienillä sivumenoilla, kuten laskutuskuluilla, siihen voi olla kannattavampaa tarttua kuin pankkilainaan.

Autorahoituksen hinta

Pankin vakuudellinen autolaina on keskimäärin kokonaiskoroltaan 5,41 % ja vakuudeton autolaina 7,15 %.

Normaaliehtoisen autorahoituksen keskimääräinen korko on puolestaan tällä hetkellä Helsingin ympäristössä 4,19 prosenttia, mutta kun siihen lisätään muut kulut, vuosikorko nousee 7,41 prosenttiin. Korkojen vaihteluväli on kuitenkin tarjouskampanjoista johtuen erittäin suuri, yhdestä prosentista aina yhteentoista prosenttiin.

Seuraavat esimerkit perustuvat Taloussanomien kauppiailta vastaanottamille todellisille tarjouksille.

Huippuhalpa 0,00 % korolla varustettu osamaksusopimus saattaisi näyttää seuraavanlaiselta:

 • Rahoitussumma 8500 euroa, maksuaika 36 kuukautta
 • Avausmaksu 185 euroa
 • Kuukausittaiset käsittelykulut 8 euroa
 • Todellinen vuosikorko 1,80 %
 • Kuukausilyhennys 291 €/kk
 • Sopimus sisältää huollot ja korjaukset 45 000 kilometriin saakka

Hieman kalliimpi rahoitustarjous, 1,10 % korko:

 • Rahoitussumma 8500 euroa, maksuaika 72 kuukautta
 • Avausmaksu 150 euroa
 • Kuukausittaiset käsittelykulut 8 euroa
 • Todellinen vuosikorko 2,30 %
 • Kuukausilyhennys 226 €/kk

Kannattaako kauppiaan tarjoama autorahoitus?

Kauppiaan tarjoamalla autorahoituksella on hyviä puolia myös silloin, kun se ei ole halvempaa kuin pankkilaina.

 • Autorahoitus on yleensä kiinteäkorkoinen eli asiakas tietää täsmälleen, mitä hänen tulee maksaa ja milloin.
 • Sopimus on helppo solmia ja luottopäätös tehdään saman tien.
 • Vakuudeksi riittää hankittu auto.

Jos kuitenkin sinulla on tarjota pankkilainan tueksi vahvoja vakuuksia, kuten arvopapereita tai kiinteistöjä, voi pankkilaina olla edullisempi vaihtoehto kuin automyymälän osamaksu. Kilpailuta lainasi, vertaile sinulle tehtäviä tarjouksia ja valitse niistä sitten halvin. Jokainen kuluttaja on yksilöllinen tapaus.