Lainaa osakeyhtiölle

Hakemuslomake


Selkeä hakemuslomake
kokonaan netissä


Hakemuksen lähettäminen
ei sido mihinkään

YritysSummaLaina-aikaLinkki
2 000 - 3 000 000 €1 kk - 60 kkHae lainaaArrow
Kredita haluaa helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada oikeanlaista rahoitusta parhailla mahdollisilla ehdoilla. Hakemalla rahoitusta Kreditalla saat monia yritysrahoitustarjouksia 24 tunnin sisällä, joista voit valita houkuttelevimman.
5 000 - 2 000 000 €1 kk - 60 kkHae lainaaArrow
CapitalBox yrityslainalla vältät turhat paperityöt ja vaivan. Toisin kuin pankit, saat CapitalBoxilta päätöksen minuuteissa, ei viikoissa. Kun laina on hyväksytty, laina on käytössäsi jopa 1 päivän kuluttua.
1 000 - 350 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Zmartan kautta voi vertailla yrityslainoja maksutta ja nopeasti. Hakemus lähetetään eteenpäin useille eri luotonmyöntäjille, jotka antavat lainapäätöksiä nopeasti.
1 000 - 350 000 €6 kk - 36 kkHae lainaaArrow
CrediNord tarjoaa yrityslainaa ja limiittiluottoa suomalaisille pk-yrityksille 1.000 – 350.000 €. Yrityslainan saamisen ei pitäisi olla vaikeaa ja monimutkaista. Siksi CrediNord kehitti helpon ja nopean tavan saada yrityslainaa: Pyydä maksuton lainatarjous ja saat vastauksen normaalisti jo tunnissa arkisin klo 9-17.
1 000 - 300 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Siltaraha Yrityslaina on vaivaton ratkaisu yrityksen akuuttiin rahantarpeeseen.
1 000 - 250 000 €1 kk - 24 kkHae lainaaArrow
Rahalaitos on Suomen johtava lainojen kilpailuttaja. Suomalaiset ovat kilpailuttaneet kauttamme lainoja vuodesta 2011.
1 000 - 200 000 €1 kk - 18 kkHae lainaaArrow
Qred yrityslaina tarjoaa 1.000 – 200.000 € yrityslainaa suomalaisille pienyrittäjille.
1 000 - 100 000 €3 kk - 18 kkHae lainaaArrow
BusinessCredit on WS Finance Oy:n tarjoama yrityslaina pienyrityksille. Palvelun kautta on mahdollista hakea 1000 - 100 000 euron lainaa yritykselle.
3 000 - 100 000 €3 kk - 18 kkHae lainaaArrow
Yritysluotto.fi tarjoaa lainaa 3 000–100 000€ tarpeen mukaan 1–18 kuukauden maksuajalla. Lainapalvelu sopii erinomaisesti yrityksille, jotka painivat kassavirran vaihteluiden aiheuttamissa tai muissa yllättävissä taloudenpidon haasteissa.
1 000 - 20 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Yrityslaina on suomalaisille pienyrityksille ja yrittäjille suunnattu lainapalvelu, jossa asiakas on OY/AY/KY/TMI-tyyppinen yritys.
1 000 - 10 000 €1 kk - 12 kkHae lainaaArrow
Broadenin lainapalvelu on kehitetty suomalaisille yrittäjille. Palvelemme kaikkia yrityksiä - myös niitä kaikkein pienimpiä. Riittää, että yritykselläsi on y-tunnus. Yrityslainaa voi hakea 1000 eurosta jopa 10 000 euroon asti. Et tarvitse hakemukseen yhtään liitettä, ja selviät hakemuksen täyttämisestä hetkessä, kun sinulla on verkkopankkitunnukset turvallista tunnistautumista varten.
2 000 - 10 000 €6 kk - 24 kkHae lainaaArrow
FIN Yritysrahoitus Oy on suomalainen luottoyhtiö, joka tarjoaa 2.000-10.000 euron luottoja 6-24 kuukauden maksuajalla suomalaisille yhtiöille. Luottoja myönnetään kaikille yritysmuodoille. Lainaa myönnetään myös täysin uusille yhtiöille. Edellytyksenä on, että yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin

Näin yrityslainan hakeminen Summarum-palvelussa toimii

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä hakemuslomake

Hakemuslomake täytetään kokonaan tällä sivulla.

Hakemuslomake koostuu kahdesta vaiheesta: ensimmäisessä vaiheessa sinulta kysytään yrityksen perustietoja ja toisessa vaiheessa voit ladata mukaan liitetiedostoja.

2
Vertaa lainatarjouksia

Hakemuksesi välitetään reaaliajassa yhteistyökumppaneillemme.

He tarkastelevat hakemustasi ja ottavat sen jälkeen sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse lainatarjouksen tai lisätietopyynnön kanssa, yleensä tunnin sisällä.

3
Nosta paras yrityslaina

Kun olen tarkastellut eri tarjouksia, voit valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Yrityslainan kilpailuttaminen ei sido sinua tai yritystänne mihinkään.

Lainaa osakeyhtiölle

Oletko harkinnut hakevasi yrityslainaa osakeyhtiöllesi, mutta sinulle tuottaa vaikeuksia löytää sopivin ja luotettavin vaihtoehto, joka tuntuisi mahdollisimman reilulta ja edulliselta? Tuntuuko nykypäivän lainatarjonta loputtomalta ja monimutkaiselta, etkä tiedä miten lähtisit liikkeelle yrityslainan hakemisen suhteen?

Summarum mediassa

Summarum mediassa

Osakeyhtiölle lainaa

Mikäli asia on näin, Summarumilla on sinulle nyt hyviä uutisia, sillä meidän alaamme kuuluu myös yrityslainojen vertailu. Etsimme sinulle markkinoiden parhaan vaihtoehdon, joka parhaiten sopii osakeyhtiösi tarpeisiin. Täyttämällä ilmaisen hakemuksen pääset kilpailuttamaan laina ja saat tarjouksia jo samana päivänä. Vertailupalvelun lisäksi apunasi on myös Sumtmarumin lainalaskuri, jolla pääset kartoittamaan paremmin lainasi suuruutta ja takaisinmaksun järjestelyä.

Miksi lainaa osakeyhtiöille?

Osakeyhtiö on ollut jo pitkään Suomen yleisin yritysmuoto. Ulkopuolisen pääoman tarve ei ole myöskään kovin harvinainen ilmiö, varsinkaan kasvuvaiheessa olevien yritysten keskuudessa. Samaan aikaan, kun osakeyhtiö kasvaa, myös tarve uusille rekrytoinneille ja investoinneille usein kasvaa nopeasti. Tällaisessa tilanteessa onkin inhimillistä hakea kasvun tueksi yrityslainaa osakeyhtiölle.

Jotta osakeyhtiön pyörät pysyisivät pyörimässä, voi olla hyvä ajatus pysähtyä hetkeksi ja miettiä, olisiko osakeyhtiöllä tarvetta myös yrityksen ulkopuolelta tulevalle rahoitukselle. Tällä tavoin yrityksen toiminnalle voidaan suoda paremmat eväät nousujohteista tulevaisuutta ajatellen.

Summarumin tehtäviin kuuluu auttaa lainan haussa ja suunnittelussa, eri vaiheissa olevia yrityksiä, aina aloittelijoista pitkän linjan konkareihin asti. Uunituoreille, vasta erittäin lyhyen aikaa liiketoimintaansa harjoittaneille osakeyhtiöille lainan saaminen voi olla kuitenkin verrattaen hankalaa. Tämä johtuu siitä, että vasta-aloittaneiden yritysten kohdalla taloudellinen riski on luotonmyöntäjälle aina selvästi korkeampi kuin pidempään toimineilla.

Lainan saaminen ei ole uusienkaan yritysten kohdalla kuitenkaan täysin poissuljettu ajatus. Suomen markkinoilta löytyy myös sellaisia tahoja, jotka ovat keskittyneet varta vasten uusien yritysten rahoittamiseen. Summarum auttaa myös uudempia osakeyhtiöitä sopivan lainan löytämisessä.

Huomionarvoisia asioita ennen kun päätät hakea lainaa osakeyhtiölle

Yrityslainoja tarjoavia pankkeja ja yhtiöitä on nykypäivänä pilvin pimein. Lainojen ehdoissa on keskenään suuriakin eroja ja ala on todella kilpailtu. Kun vertaillaan lainoja, niin ei kannata napata ensimmäistä vastaan tulevaa sikaa säkissä. On viisasta käyttää aikaa ja harkintaa, ennen kuin tarttuu tuumasta toimeen ja laittaa lopulta hakemuksensa vireille. Nykypäivän lainojen koroissa, kuluissa ja ehdoissa voi olla suuriakin eroja. Niitä varten olisi suositeltavaa tehdä erilaisia laskelmia ja vertailuja, jotta lainan ottaminen olisi osakeyhtiön etujen mukaista ja vältyttäisiin ikäviltä yllätyksiltä.

Myönteisen päätöksen saamiseksi osakeyhtiön täytyy osoittaa kykenevyytensä lainaa myöntävälle osapuolelle. Osakeyhtiölle myönnettävän lainan ehtoihin kuuluu yrityksen luottokelpoisuus ja tasainen kassavirta. Luottoa myöntävän yhtiön tulee arvioida lainaa hakevan osakeyhtiön kannattavuus ja luotonsaajan kyky maksaa saamansa laina takaisin.

Toisin kuin esimerkiksi toiminimen kohdalla, lainan saaminen ei ole osakeyhtiölle välttämättä kuitenkaan täysin poissuljettua, vaikka joillakin yhtiön osakkaista löytyisikin maksuhäiriömerkintöjä. Kuten mitä tahansa rahoitusta hakiessa, myös yrityslainaa hakevien osakeyhtiöiden kohdalla puhtailla luottotiedoilla on ehdottomasti suurempi todennäköisyys saada lopulta myönteinen lainapäätös. Myönteisen lainapäätökseen saamiseen vaaditaan myös poikkeuksetta se, että osakeyhtiön tulee olla rekisteröity Suomeen.

Osakeyhtiölainan kulut

Ennen kun haet lainaa osakeyhtiöllesi, olisi suositeltavaa tarkistaa lainan kulut yrityslainalaskurilla, jollaista useimmat suomalaiset rahoitusta myyvät yhtiöt tarjoavat potentiaalisille asiakkailleen. Laskurin käyttö antaa suuntaa sille, minkä suuruista lainaa osakeyhtiön kannattaa hakea. Se myös selkeyttää yrityksen suunnitelmaa lainan takaisinmaksusta.

Lainan kulut muodostuvat koroista ja muista kuluista, kuten aloitusmaksusta, tilinhoitomaksuista ja laskutuslisästä. Luottoyhtiö määrittää koron suuruuden sen mukaan kuinka vakaaksi ja taloudellisesti tasapainoiseksi se pystyy arvioiman lainaa hakevan yrityksen. Lisäksi lainan myöntäjä ottaa huomioon mahdolliset riskitekijät, jotka vaikuttavat osakeyhtiön kykyyn maksaa laina takaisin.

Vakavaraisempien yritysten eduksi voidaan katsoa huomattavasti pienempi korko kuin yrityksille, joiden taloudellista tilannetta ei ole pystytty osoittamaan yhtä vakaaksi. Koron suuruuteen vaikuttaa myös lainojen kysyntä ja tarjonta. Silloin kun lainojen kysyntä on suurta, myös koroilla on tapana olla suurempia.

Vuonna 2022 keskimääräinen korko alle 250 000 euron arvoisille yrityslainoille on hieman alle 2,5 prosenttia ja yli tämän summan meneville lainoille taas noin 1,9 prosenttia. Niille lainoille, jotka ylittävät miljoonan euron rajapyykin, korko on ollut keskimäärin 1,2 prosenttia. Perinteisesti pankkien tarjoamien lainojen korkoprosentit ovat olleet muita rahoituslaitoksia pienempiä.

Kun haet yrityslainaa osakeyhtiölle, on tavallista että silloin myös lainanhakijalta vaaditaan toimialasta riippumatta usein jonkinlaisia vakuuksia, joilla voidaan minimoida mahdolliset riskit.

Kilpailuttaminen kannattaa aina

Laina voi tulla monelle yrittäjälle tarpeeseen, kun mielessä on esimerkiksi henkilöstön laajentaminen, uudet toimitilat tai vaikka yrityksen toiminnan laajentaminen Suomen rajojen ulkopuolelle. Osakeyhtiön vakaata tulevaisuutta ja kasvua ei ole läheskään aina helppoa taata omasta pussista. Laina onkin monelle suomalaiselle osakeyhtiöyrittäjälle turvallinen valinta hakea ja saada tukea yrityksen ylläpitämiseen sekä kasvattamiseen.

Määrältään suuren yrityslainan lyhentämiseen voi mennä jopa vuosia ja lainoja miettiessä tuleekin osoittaa vakaata harkintaa. Valitettavan moni jättää myös lainojen vertailun väliin tai jää vaille ammattitaitoista vertailua. Kilpailuttaminen on yleensä varmin tapa säästää ylimääräisiä kuluja ja varmistaa osakeyhtiölle edullisin vaihtoehto, jotta lainatun summan takaisinmaksu sujuisi tulevaisuudessa moitteettomasti.

Tämä voi kuulostaa ensimmäistä kertaa kuultuna työläältä, mutta vertailupalveluiden avulla voit kilpailuttaa lainasi kätevästi ilmaiseksi, sitoumuksetta ja vain yhdellä hakemuksella juuri sinun osakeyhtiösi tarpeita ajatellen. Helpoiten ja nopeiten pääset vertailemaan lainoja täyttämällä Summarumin tarjoaman hakemuksen, jossa kerrot yrityksesi perustiedot ja voit halutessasi liittää myös muita aiheeseen liittyviä liitetiedostoja. Summarum välittää hakemuksen yhteistyökumppaneilleen ja he alkavat toimittaa muutaman tunnin sisällä sinulle lainatarjouksia joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Mikäli löydät tarjousten joukosta itsellesi ja osakeyhtiöllesi parhaan tarjouksen, voit valita sen heti. Jos saamistasi tarjouksista ei kuitenkaan löydy sinua miellyttävää vaihtoehtoa, sinun ei tarvitse tehdä mitään, sillä hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja hakemus peruuntuu automaattisesti.

Osakeyhtiön yrityslainan lyhentäminen

Kuten mikä tahansa muukin laina, myös osakeyhtiölle myönnetty yrityslaina on vierasta pääomaa, joka tulee jossakin vaiheessa maksaa korkojen kera takaisin. Lainoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota sellaisiin lainoihin, joiden takaisinmaksuun suunnitellut ajanjaksot ja lyhennyseriän määrät eivät aseta liian suurta rasitetta osakeyhtiön kukkarolle ja aikatauluille.

Lyhennystavat

Yleisesti ottaen lainojen lyhentäminen tapahtuu kuukauden pituisille ajanjaksoille jakautuvissa erissä, sisältäen lainansaajan helpotukseksi myös täysin lyhennysvapaita kuukausia. Lyhennyksen vaihtoehdoiksi voi valita oman tilanteensa mukaisesti annuiteetin, tasaerän tai tasalyhennyksen.

Kun osakeyhtiö tietää jo tarkalleen lainansa maksuajan, tulot on arvioitu vakaiksi ja yhtiön talouden todetaan selviävän hyvin myös nousevista koroista, se voi valita lyhennystavakseen annuiteettilainan. Tällöin lainan takaisinmaksuaika ei muutu matkan varrella, vaikka korot muuttuisivatkin. Maksuerän suuruus elää korkotason vaihteluiden mukaan, ellei korkoa ole sovittu kiinteäksi.

Mikäli osakeyhtiön maksuaika ei ole tiedossa ja tuloissa on epävakautta, voi tasaerälaina olla tässä tapauksessa järkevämpi vaihtoehto. Tasaerän lyhennys ajoittuu annuiteettia pidemmälle ajanjaksolle, mutta siinä lyhennyksen maksuerien summaa ei ole sidottu korkotasoon. Nimensä mukaisesti maksuerän suuruus pysyy jokaisessa erässä muuttumattomana.

Kolmas tapa lyhentää yrityslainaa on tasalyhennys. Tasalyhennyksessä lyhennettävä osuus pysyy jokaisessa maksuerässä samana, mutta sen suuruus muokkautuu korkotason mukaisella tavalla. Korkotason pysyessä jatkuvasti samana lyhennettävät summat pienenevät loppua kohti. Maksettavien erien suuruuteen vaikuttaa vahvasti viitekoron muutokset.

Yrityslainojen vakuudet

Hakiessasi yrityslainaa osakeyhtiölle sinun tulisi selvittää myös onko hakemasi laina vakuudellinen vai vakuudeton. Suomessa on joitakin rahoitusyhtiöitä, jotka myöntävät yrityksille lainaa ilman takausta, mutta suurin osa lainaa myöntävistä tahoista vaatii saajaltaan edes jonkinlaisen takauksen. Vakuudettoman lainan saaminen on huomattavasti vakuudellisen lainapäätöksen saamista haastavampaa ja osakeyhtiön taloudellinen tilanne vaikuttaa tässäkin asiassa paljon lopulliseen päätökseen. Tavallisesti yrityslainan antaja vaatii lainaa hakevilta osakeyhtiöiltä vähintään yhden maksukykyisen takaajan myönteistä päätöstä varten.

Lainaa osakeyhtiölle vakuutta vastaan

Vakuudellinen laina on aina ollut yleisempi menettelytapa lainamarkkinoilla. Yleensä suurempien lainojen saamiseksi osakeyhtiöiltä vaaditaan takaajia ja vakuuksia. Suurimpien riskien pienentämiseksi vakuuden vaatiminen on rahoituslaitoksille turvallisempi tapa, jonka avulla voidaan huolehtia lainatun summan takaisinmaksusta. Yrittäjä voi kiinnittää vakuudeksi jonkin reaalivakuuden. Reaalivakuudella tarkoitetaan jotakin fyysistä omaisuutta, useissa tapauksissa esimerkiksi yrittäjän omistamaa kiinteistöä tai toimitilaa, jolla on rahallisesti mitattuna arvoa.

Lainaa osakeyhtiölle ilman vakuuksia

Vakuudettomassa lainassa yrittäjä ei ole kiinnittänyt lainaansa mitään rahallisesti arvokasta omaisuutta, monessa tapauksessa esimerkiksi kiinteistöjä tai jotakin irtainta omaisuutta, jolla on taloudellisesti mitattuna arvoa. Tyypillisesti vakuudettomassa lainassa vaaditaan kuitenkin vähintään yksi henkilötakaaja, joka on usein yrittäjä itse. Toisaalta olemassa on myös nimensä mukaisesti täysin vakuudettomia lainoja. Vakuudeton laina ei kuitenkaan ole välttämättä kovin huokea ja mutkaton vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että vakuudettomissa lainoissa on tapana olla muita kuluja eikä vakuudettoman lainan lyhennyksen aikataulu ole välttämättä osakeyhtiön tilanteeseen katsottuna järkevä.

Määrällisesti vakuudetonta lainaa ei yleensä ole mahdollista saada kovinkaan suurta summaa. Myös tämä osaltaan on syynä siihen, että osakeyhtiölainat ovat yleensä vakuudellisia. Vakuutta vastaan on madollista saada suurempi summa rahaa, koska lainan myöntäjälle riski on silloin pienempi. Juuri rahoituslaitoksen näkökulmasta katsottuna vakuus tuo sille turvaa. Osakeyhtiön tarvitessa lainaa, ovat kuitenkin investointeihin tarvittavat summat sen verran suuria, että vakuudellinen laina on varteenotettavampi vaihtoehto.

Minkä suuruista lainaa osakeyhtiölle voidaan myöntää?

Osakeyhtiöiden ottamat lainat vaihtelevat suuresti yrityksen koon ja tarpeiden mukaan. Suurten osakeyhtiöiden ollessa kyseessä summat voivat liikkua jopa miljoonissa. Pienillä osakeyhtiöillä 10 000 euroa saattaa olla juuri sopiva summa. Yleisesti rahoitusyhtiöt myöntävät lainaa osakeyhtiölle maksimissaan 200 000 euroa. Suurempien summien ollessa kyseessä on syytä kääntyä pankkien puoleen.

Yleisimpiä yrityslainan suuruuteen vaikuttavia tekijöitä ovat yrityksen ennuste, maksukyky ja nykyinen taloudellinen tilanne. Lainaa neuvoteltaessa kannattaa varautua kertomaan muun muassa yrityksen historiasta, kassavirrasta, liiketoimintasuunnitelmasta ja aikaisemmista tilinpäätöksistä.

Kun haetaan yrityslainaa osakeyhtiölle, on hyvä miettiä lainan vaikutuksia yrityksen toimintaan pitkällä aikavälillä. Mitä suurempi summa on, sitä pitempi laina-aika on. Takaisinmaksuajan kasvaessa tulee myös maksaneeksi enemmän korkoja sekä muita lainaan liittyviä kuluja.

Suuremmissa summissa myös kuukausittaisen maksuerän määrä pääsee nousemaan suureksi. Kannattaakin miettiä yhtiön rahaliikennettä pitkällä tähtäimellä, ettei lainan lyhentäminen kuormita liikaa yrityksen taloutta. Lainaa osakeyhtiölle otettaessa on syytä varautua myös mahdollisiin tuleviin investointeihin. Jos maksuerä on liian suuri, ei välttämättä myöhemmin pysty ottamaan lisää lainaa.

Yritystä pyörittäessä on hyvä myös aina varautua odottamattomaan. Jotain odottamatonta voi koska tahansa tapahtua, joka saattaa vaikuttaa odottamattomalla tavalla yrityksen talouteen. Pientä puskuria pahan päivän varalle on hyvä olla olemassa. Toisaalta osakeyhtiön talous ei voi olla myöskään liian tiukilla. Jos kysyntä vaikka kasvaakin yhtäkkiä hurjasti, kannattaa yrityksen pitää itsellään mahdollisuus ottaa lisää lainaa tuotannon ja henkilöstön lisäämiseen tarpeen tullen. Muuttuviin tilanteisiin vastaaminen on tarpeen yritysmaailmassa.

Yleensä yhden isomman lainan ottaminen tulee halvemmaksi pitkällä tähtäimellä. Siksi osakeyhtiön voikin olla järkevää jo lainaa hakiessaan varautua mahdollisiin tuleviin tarpeisiin. Toisaalta, jos osakeyhtiö on vasta taipaleensa alussa, eikä tuloja vielä juurikaan ole, ei kannata ottaa liian suurta lainaa, joka rasittaisi nuorta yritystä liikaa. Omalle osakeyhtiölle parasta lainaa hakiessa tulevatkin lainalaskurit tarpeeseen. Niiden avulla saat tietoosi tärkeät numerot, jotta tiedät ovatko ne yrityksellesi sopivat.

Mistä lainaa osakeyhtiölle?

Lainantarjoajia löytyy nykyään erittäin laajalla skaalalla pankeista erilaisiin rahoituslaitoksiin. Omalle yritystoiminnalle optimaalisimman lainan valinta saattaa joskus tuottaa päänvaivaa ja kysymyksiä monien eri toimialojen yrittäjille. Vertailupalveluiden ja laskureiden tehtävänä on auttaa sinua poimimaan omalle osakeyhtiöllesi kaikin puolin sopivin laina useiden vaihtoehtojen joukosta.

Me Summarumilla olemme koonneet lainantarjoajat kätevästi yhden katon alle. Näin sinun ei tarvitse kuluttaa aikaasi pyytämällä lainatarjousta erikseen usealta eri rahoituslaitokselta.

Jos osakeyhtiösi lainan tarve on suurempi, tulee silloin kyseeseen luultavasti pankin myöntämä laina. Pankeilla ehdot lainojen myöntämiseen ovat yleensä tiukemmat, mutta toisaalta rahaa on myös mahdollista saada enemmän. Pankkien tarjoamien lainojen korot ja kulut pysyvät yleensä myös pienempinä verrattuna muihin rahoituslaitoksiin.

Markkinoilla on tarjolla suuri määrä erilaisia rahoitusyhtiöitä, joilta on mahdollista saada lainaa osakeyhtiön tarpeisiin. Kulut ja korot voivat kasvaa suuriksi varsinkin laina-ajan kasvaessa. Kannattaakin tutustua tarkkaan kaikkiin lainan ehtoihin. Rahoituslaitosten välillä on kuitenkin hyvinkin suuria eroja, joten vertailu ehdottomasti kannattaa.

Jos osakeyhtiön lainan tarve on verrattain pieni, on syytä harkita vakuudettoman lainan hankkimista. Pienempiä summia ilman vakuuksia myönnetään joskus helpostikin pienempien lainantarjoajien toimesta.

Osakeyhtiön vaihtoehdot rahoitukseen

Mikä onkaan osakeyhtiön rahoituksen tarve, on sillä olemassa erilaisia vaihtoehtoja rahoituksen järjestämiseen. Paras keino rahoitukseen riippuu pitkälti kuinka suuri rahan tarve on, ja mikä on osakeyhtiön taloudellinen tilanne.

Yksi mahdollisuus on osakkaan henkilökohtainen laina osakeyhtiölle. Tämä on ehkä helpoin vaihtoehto, koska tällä tavalla ei tarvitse täyttää rahoituslaitosten asettamia kriteerejä lainan saamiselle. Osakkaan antama laina on varteenotettava vaihtoehto varsinkin, jos rahan tarve on äkillinen ja pieni. Jos osakas lainaa varoja osakeyhtiölle, täytyy tietenkin löytää osakas, jolla on omia varoja riittävästi, sekä halua investoida yritykseen. Osakkaan tulee myös olla valmis ottamaan lainaamiseen aina liittyvä riski.

Finnvera on valtion kokonaisuudessaan omistama rahoituslaitos, joka myöntää lainoja erityisesti uusille yrityksille. Rahoitusta Finnveralta voi saada esimerkiksi yrityksen perustamista, laajentamista tai ostamista varten. Lainan minimisumma on pääsääntöisesti 30 000 euroa, poikkeuksia lukuunottamatta. Pieniin summiin se siis ei ole varteenotettava vaihtoehto. Takaisinmaksuaika vaihtelee yleensä 3-15 vuoden välillä

Finnvera tulee osakeyhtiön avuksi myös kun haetaan lainaa pankista. Finnveralta on nimittäin mahdollista saada alkutakaus takaamaan pankista otettavaa lainaa. Takauksen maksimisumma on 80 000 euroa, ja Finnveran osuus takauksesta kattaa korkeintaan 80 prosenttia. Vähimmäismäärä takauksessa on 10 000 euroa. Takauksen palkkio Finnveralle on 3,0 prosenttia vuosittain. Lisäksi maksettavaksi tulee 1,0 prosentin toimitusmaksu.

Yrityslainaa osakeyhtiöille tarjoavat monet pankit sekä rahoituslaitokset. Pankista saatava laina on yleensä kaikkein edullisin rahoitusmuoto. Toisaalta hakemusprosessi voi olla aikaa vievä. Pankkien vaatimukset lainan vakuuksien ja takaajien suhteen ovat yleensä myös hyvin tarkkoja. Pienemmän summan ollessa kyseessä, ja jos on valmis maksamaan enemmän kuluja sekä korkoja, kannattaa kääntyä pienempien rahoitusyhtiöiden puoleen. Rahaa saa nopeammin, ja myös täysin ilman vakuuksia tai takaajia.