Etusivu » Yrittäjälle » Miten rahoittaa yrityksen perustaminen ja liiketoiminnan aloittaminen?

Miten rahoittaa yrityksen perustaminen ja liiketoiminnan aloittaminen?

Kun päätät perustaa yrityksen, on sinun heti alkuun varmistettava, että yrityksen perustamiseen sekä sen käynnistysvaiheeseen on tarpeeksi rahaa. Mikäli sinulla ei ole riittävästi omaa pääomaa, on sinun hankittava ulkopuolista rahoitusta käynnistysvaiheeseen. Sinun tuleekin tehdä taloudelliset laskelmat huolellisesti tarvittavista rahavirroista. Suomessa on paljon vaihtoehtoja yritystoiminnan aloituksen rahoittamiseen, mutta perustamisvaiheessa on myös tärkeää huomioida yhtiömuoto.

Kartoita rahatarve

Yrityksen perustamista arvioitaessa sinun tulee selvittää huolellisesti rahoitustarve. Paljonko tarvitset rahaa? Mistä voit sitä saada? Mikä on rahan hinta? Perushankintojen lisäksi tämän selvitystyön tulee kattaa 6-12 aloittamisen jälkeen, miten yrittäjän elämä pyörii niin sanotusti oikein päin.

Toimeentulon avuksi voit hakea starttirahaa alkuun. On muistettava kuitenkin, että sitä on haettava jo ennen yrityksen perustamista, ei vasta sen jälkeen. Silloin se on myöhäistä.

Pankki on yrittäjän ystävä

Mikäli tarvitset vierasta pääomaa, lähteenäsi voi olla pankki. Pitkäikäinen pankkisuhde on elinehto yritystoiminnan rahoittamiseen. Kun annat jatkossakin säännöllisesti tietoja pankillesi yritystoimintasi tilasta ja suunnitelmistasi, takaava se hyvä suhteen pankkisi kanssa. Kannattaa kuitenkin vertailla eri pankkeja keskenään. Yritystoiminnassa on mahdollisuuksia tilituoton käyttämiseen, lyhyt- tai pitkäaikaiseen lainaan sekä myös notariaattilainoihin. Pankit antavat erilaisia takauksia yritystoiminnan rahoittamiseen kuten rembursseja sekä rahamarkkinalimiittejä. Kannattaa selvittää myös korko- sekä kurssisuojaukset.

Valtion rahoituslaitokset

Valtiolla on myös erityisiä rahoituslaitoksia aloittavien ja jo toimineiden yritysten rahoittamiseen. Näitä ovat Finnvera Oyj, Suomen Teollisuussijoitus Oy, Sitra ja Tekes. Muistettava kuitenkin on, että hyvä liikeidea ei vielä riitä vakuudeksi, vaan useimmiten on annettava jokin reaalivakuus. Näitä ovat kiinteistöt, asunto-osakkeet sekä joskus saatetaan hyväksyä myös henkilötakaus. Finnvera Oyj saattaa antaa takauksen lainan vakuudeksi tietyillä edellytyksillä.

Pankkien lisäksi on mahdollista käyttää myös muita rahoituslähteitä. Rahoitusyhtiöiden kautta voidaan hankkia yhtiöön koneita tai laitteita osamaksukaupalla tai leasingsopimuksella. Usein nämä saattavat olla hinnaltaan kuitenkin korkeampia rahoituksen lähteitä kuin pankkilaina.

Vakuutusyhtiöiden potentiaali

Myös vakuutusyhtiöt myöntävät lainoja. Esimerkiksi TEL-takaisinmaksulaina, joka on eläkevakuutusyhtiöiden myöntämä. Sen myöntämisperusteet tulevat TEL-maksukertymän perusteella ja ovat käytössä vasta myöhemmin kuin aloittaessa yritystoimintaa. Alkava yrittäjä ei siis voi tukeutua tähän luottomuotoon. Mutta yritystoiminnan jatkon kannalta niitä kannattaa hyödyntää, mikäli tarvitset lainaa yritystoimintaan.

Valtion varoista on mahdollista hakea myös erilaisia avustuksia. Niiden myöntämisedellytykset ovat moninaisia. Maaseudulla esimerkiksi voi saada Liiveri tukea, jota antaa ELY-keskus. Alkuun näistä avustuksista saattaa olla hyvinkin hyötyä ja niitä voi hyödyntää usein vaikkapa jonkun konsultointipalvelun muodossa.

EU-ohjelmat ovat yksi vaihtoehto monisanaisine hakuprosesseineen. Niistä voi katsoa lisätietoa ELY-keskuksen sivuilta. Usein niitä myönnetään jonkun teeman perusteella vaikkapa maaseudun kehittämiseen tai kulttuurin tukemiseen.