Nimelliskorko

Moni tekee lainan hakemisessa kalliin virheen tietämättään. Lue alta Summarumin kattava infopaketti ja auta itseäsi löytämään sopiva lainaratkaisu parhaalla mahdollisella korolla. Tämä onnistuu, kun tiedät mikä on nimelliskorko ja miksi sillä on merkitystä kokonaisuuden kannalta.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?20 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?12 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

   1
   Täytä ilmainen lainahakemus
   Lomakkeen täyttäminen vie noin 3 minuuttia. Kysymme hakemuksessa perustietojasi ja kartoitamme tulotasoasi.

   Välitämme hakemuksesi esihyväksyttäväksi jopa yli 30 lainanantajalle.
   2
   Vertaa lainatarjouksia
   Saat hakemuksen lähettämisen jälkeen esihyväksytyt lainatarjoukset niiltä lainanantajilta, jotka voivat myöntää sinulle lainaa.

   Voit myös kirjautua asiakaspaneeliin ja tarkastella henkilökohtaisia lainatarjouksia sieltä.
   3
   Hyväksy lainatarjous
   Kun olen vastaanottanut lainatarjouksia, voit vertailla ja valita niistä sopivimman. Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Lainojen kilpailuttaminen ei sido sinua tai yritystänne mihinkään.

   Mikä on nimelliskorko

   Nimelliskorko tarkoittaa kokonaislukua, jota käytetään esittämään lainan korkotasoa. Nimelliskorko ilmaistaan prosenttiyksiköissä ja sen tehtävä on toimia korvauksena palveluntarjoajalle lainasumman lainaamisesta.

   Voit törmätä usein nimelliskoron käsitteeseen kun selaat erilaisia lainoja ja niiden ehtoja. Lainaa hakevana sinun tulisi kuitenkin olla tietoinen siitä, mitä nimelliskoron käsitteellä täsmällisesti tarkoitetaan.

   Nimelliskorko saattaa käsitteenä olla hyvinkin vahvasti esillä lainantarjoajan toimiessa, kun asiakas selvittää mahdollisuuksia hakea lainaa. Nimelliskorko sekä sen käsite on usein vahvasti myös lainojen mainostamisessa läsnä.

   Huom!

   Nimelliskorko ei ole riittävä mittari kuvaamaan lainan hintatasoa.

   Avaamme seuraavassa kappaleessa sitä, minkä takia on tärkeä ymmärtää minkälaisia eroja nimelliskorko sekä todellinen vuosikorko sisältävät.


   Löydä edullisin korko lainallesi

   Summarumin kautta löydät nopeasti sen sinulle sopivan lainavaihtoehdon. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja saat joukon lainatarjouksia sähköpostiisi vielä saman päivän aikana.

   Hae lainaa tästä

   Summarum Logo

   Miten nimelliskorko ja todellinen vuosikorko eroavat toisistaan?

   Nimelliskoron ja todellisen vuosikoron välillä on hyvin merkittävä ero.

   Siinä missä nimelliskorko kuvaa ainoastaan lainatuotteen korkoa, todellinen vuosikorko kertoo lainatuotteen kaikki kustannukset.

   Useita lainan eri muotoja haettaessa, lainaan saatetaan sisällyttää esimerkiksi seuraavanlaisia kuluja korkokulujen lisäksi

   • Avausmaksu
   • Käsittelymaksut
   • Tilinhoitokulut
   • Ilmoitusmaksut
   • Laskutuskulut
   • Muut kuukausimaksut

   Kuten yllä olevasta listasta on helppo huomata, saattaa lainaan lopulta siis sisältyä hyvinkin suuri määrä muita kuluja nimelliskoron lisäksi.

   Pelkkä nimelliskoron tarkastelu itsellesi sopivinta lainaa valitessasi saattaakin osoittautua hyvin kalliiksi.

   Sinun kannattaa aina tarkastella lainan todellista vuosikorkoa pelkän nimelliskoron sijaan. Pelkkää nimelliskorkoa tarkastelemalla on nimittäin lähes mahdoton muodostaa todellista kuvaa siitä, minkälainen lainan hintataso oikeasti on.

   Todellinen vuosikorko sen sijaan helpottaa hahmottamaan sen, mitkä lainan todelliset kustannukset ovat.

   Mikä on matala nimelliskorko?

   Pankkien viitekorkoon vaikuttaa aina vallitseva taloustilanne. Useampi vuosikymmen sitten korot olivat huomattavasti nykyistä tasoa korkeammalla.

   Matalien korkojen aikakausi sai alkunsa kutakuinkin vuonna 2008 Yhdysvalloissa alkaneesta talouskriisistä. Viitekorot pysyivät ennätyksellisen alhaalla pitkään. Muutaman viime vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut, ja viitekorot ovat lähteneet selkeään nousuun.

   Tiesitkö?

   Nimelliskoron sisältämä pankin tai rahoitusyhtiön marginaaliosuus vaihtelee lainasumman, vakuuksien sekä pankin arvion mukaan hakijan maksukyvystä.

   Rahoitusyhtiöiden nimelliskoron marginaali on vaihdellut 4,5-19 % väliltä. Vaihtelun ylärajana on toiminut 2019 voimaan asetettu korkokatto 20 prosenttiin. Korona-aikana nimelliskorkoa säädettiin eduskunnan taholta vielä tätäkin alhaisemmalle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että korkokatto lasketaan vuoden 2023 aikana 15 prosenttiin.

   LUE LISÄÄ: Laina matalalla korolla

   Plus Icon Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta lainat ja säästä
   Kilpailuta laina

   Esimerkkejä nimelliskorosta

   Mika tutustuu erilaisiin lainavaihtoehtoihin ja päätyy hakemaan 20 000 euron lainaa kuuden vuoden takaisinmaksuajalla.

   Mika tarkastelee eri lainan tarjoajien korkotasoja ja on tyytyväinen löytämäänsä lainatarjoukseen 12 % nimelliskorolla.

   Mikalta jää kuitenkin muutama oleellinen asia huomaamatta.

   Mikan valitsemassa lainassa on 350 euron avausmaksu, 7,5 euron kuukausittainen käsittelymaksu sekä 3,5 euron kuukausittainen tilinhoitopalkkio.

   Lisäksi lasku lainasta lähetetään kirjeitse, mikä kustantaa Mikalle vielä ylimääräiset kaksi euroa kuukaudessa.

   Ensimmäisten lainalyhennysmaksujen saapuessa Mika huomaa lainansa kustantavan kuukausitasolla 19 euroa enemmän, mitä Mika alun perin ajatteli.

   Herättyään tarkastelemaan lainan todellisia kokonaiskustannuksia Mika huomaakin lainan tulevan lopulta takaisinmaksuajan päätteeksi yli 1 500 euroa ennakoitua kalliimmaksi.

   Esimerkki 2

   Otat lainan, jonka korko on euribor 3kk + 6,00%. Kun otat lainan, on euribor 3kk on lukemissa 2,00. Tämä tarkoittaa sitä, että nimelliskorko lainallesi on ensimmäisenä kolmena kuukautena 8,00%. Kolmen kuukauden kuluttua tästä euribor on lukemissa 2,30. Seuraavat kolme kuukautta lainan korko on siis 8,30%.

   Koska lainasi korko on sidottu euriboriin, muuttuu se jatkuvasti.

   Nimelliskorko ja todellinen vuosikorko kannattaa muistaa erottaa toisistaan

   Monesti lainoihin liittyvässä puheessa erotellaan nimelliskorko ja todellinen vuosikorko toisistaan. Mikä näiden kahden koron tyypin ero sitten on?

   Nimelliskorko kertoo lainaa harkitsevalle kuinka suuri lainan korko tulee olemaan. Pelkkä lainan nimelliskorko ei kuitenkaan vielä kerro tarkasti lainan kokonaiskustannuksista.

   Suurin osa haettavissa olevista lainoista sisältää tosiaan erilaisia avaus-, tilinhoito- sekä muita kuluja. Näiden kulujen kautta myös lainan kokonaiskustannukset kasvavat, eikä nimelliskorko kerrokaan koko totuutta.

   Lainan todellinen vuosikorko sisällyttää taas itseensä lainan kaikki kustannukset. Todellisen vuosikoron avulla lasket helposti, mitkä lainan kokonaiskustannukset tulevat olemaan.

   Selvitä enemmän kuin nimelliskorko lainalaskurin avulla

   Aina, kun huomioidaan vain pelkkä nimelliskorko, ei ole mahdollista realistisesti arvioida halutun lainan kuukausittaisia tai todellisia kokonaiskustannuksia.

   Mikäli lainan todellisten kustannusten arviointi tuntuu hankalalta, kannattaa ehdottomasti turvautua Summarumin lainalaskuriin. Lainalaskuri on kätevä työkalu, jonka avulla voit selvittää nopeasti sekä vaivattomasti halutun lainan todelliset kokonaiskustannukset annettujen tietojen perusteella.

   Huomioitavaa on myös, että osa lainan tarjoajista esittää lainojensa todelliset kokonaiskustannukset olettaen, että lainaa hakevalla on pantti tai takaaja lainalle. Jos näin ei ole, saattavat lainan kokonaiskulut nousta ennakoitua korkeammaksi.

   Näiden tekijöiden johdosta sinun kannattaakin turvautua lainan kokonaiskustannuksia laskiessa Summarumin lainalaskurin tarjoamaan apuun.

   Muita aiheeseen liittyviä sivuja

   Vuotuinen nimelliskorko

   Vuotuinen nimelliskorko on käsite, jota kuulee usein käytettävän nimelliskorosta puhuttaessa. Sitä käytetään useimmiten kuvaamaan koron sen hetkisiä säännöstelyjä.

   Vuotuinen nimelliskorko kuvaa yleisesti ottaen korkokaton asettamaa koron maksimia, joka asetetaan vuosittain lakien ja muiden säännöstelyjen toimesta.

   Kilpailu- ja kuluttajavirasto on esimerkiksi linjannut, että vuoden 2019 syyskuusta alkaen tehtyjen lainasopimusten vuotuinen nimelliskorko voi olla enintään 20 %.

   Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

   • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen koron ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
   • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
   • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Kokemuksia nimelliskorosta

   Kokemuksia nimelliskorosta voi olla suuntaan jos toiseenkin, riippuen hakijan lähtökohdista.

   Yksi yleisimmistä kokemuksista siihen liittyen on virheellinen ajatus siitä, että pelkkä nimelliskorko riittäisi kuvaamaan lainan kokonaiskustannuksia.

   Monilla on negatiivisia kokemuksia siitä, että he ovat pelkkää nimelliskorkoa tarkastellen kuvitelleet vastaanottaneensa halvemman lainan, kuin mitä todellisuudessa on ollut.

   Seurauksena tästä markkinoille on pyritty luomaan erilaisia direktiivejä. Näiden direktiivien tarkoitus on ollut pyrkiä varmistamaan, että jokainen yksittäinen kykenisi tunnistamaan tarjotun lainan todelliset kustannukset ja silloin laina pankista tai rahoitusyhtiöltä on selkeämpää ottaa.

   Lainoja tarjoavat yritykset ovatkin nykyään velvollisia ilmoittamaan lainan todellisen vuosikoron lainatarjouksen yhteydessä.

   Lainanhakijana sinun kannattaakin aina muistaa tarkastella todellisia vuosikustannuksia pelkän nimelliskoron sijaan.

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Pohtiessasi nimelliskorkoa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

   Esimerkkejä kauttamme saaduista lainoista

   Laina 15 vuoden maksuajalla Laina 10 vuoden maksuajalla Laina 5 vuoden maksuajalla
   5 000 euroa 38 €/kk 5 000 euroa 51 €/kk 5 000 euroa 93 €/kk
   10 000 euroa 76 €/kk 10 000 euroa 103 €/kk 10 000 euroa 186 €/kk
   15 000 euroa 114 €/kk 15 000 euroa 155 €/kk 15 000 euroa 279 €/kk
   20 000 euroa 152 €/kk 20 000 euroa 207 €/kk 20 000 euroa 372 €/kk
   30 000 euroa 229 €/kk 30 000 euroa 310 €/kk 30 000 euroa 559 €/kk
   40 000 euroa 305 €/kk 40 000 euroa 414 €/kk 40 000 euroa 745 €/kk
   50 000 euroa 382 €/kk 50 000 euroa 518 €/kk 50 000 euroa 932 €/kk
   * Arvio kuukausierästä on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.

   Yllä näet esimerkkejä yhteistyökumppaneiltamme saatavista lainoista sekä niiden kustannuksista.

   • Asuntolainan nimelliskorko. Ennen vuotta 2022 asuntolainan nimelliskorko oli jopa alle prosentin. Viitekorko 12kk euribor oli miinuksella useita vuosia. Nyt euribor 12kk on noussut jopa yli kolmeen prosenttiin.
   • Luottokortin nimelliskorko. Pankeissa luottokortin nimelliskorko on tyypillsiesti 3kk euribor + 7,00-13,00 %. Luottokorttien etuna on se, että niissä on monesti jopa 45 päivän koroton maksuaika. Jos maksat takaisin käyttämäsi rahat ennen tätä aikaikkunaa, ei sinun tarvitse maksaa korkoa lainkaan.
   • Kulutusluoton nimelliskorko. Kulutusluoton nimelliskorko on tällä hetkellä useimmilla yhtiöillä jotakin 4,99 ja 20 prosentin välillä.

   Lainojen nimelliskoron kilpailuttaminen

   Kokonaiskuluiltaan halvin laina on mahdollista löytää helpoiten kilpailutuksen avulla.

   Lainojen kilpailuttamisessa ilmoitat ensin haluamasi lainan tiedot. Oleellisia tietoja ovat lainan muoto, lainasumman määrä sekä takaisinmaksuaika.

   Me kilpailutamme nämä tiedot puolestasi. Lähetämme hakemuksesi teenpäin lainoja tarjoaville yrityksille ja välitämme niiden perusteella vastaanotetut lainatarjoukset sinulle takaisin.

   Lainojen omatoiminen selvittely ja eri yritysten palveluiden keskinäinen vertailu on usein hyvin vaivalloista ja aikaa vievää.

   Kilpailuttamalla lainat voit kuitenkin hoitaa tämän prosessin nopeasti ja vaivattomasti. Et sitoudu lainojen kilpailutusta toteuttaessasi hankkimaan vielä mitään, eli kilpailutuksen voit tehdä myös pelkästään kokeilumielessä. Kilpailuta lainat nyt!

   Nimelliskorko – Usein kysyttyä

   Mikä on nimelliskorko?
   Nimelliskorko on sen koron määrä, jota haetusta lainasta maksetaan.
   Mitä eroa on nimelliskorolla ja todellisella vuosikorolla?
   Nimelliskorkoa käytetään esittämään, mitkä lainan korkokulut ovat. Todellinen vuosikorko taas sisällyttää itseensä lainan nimelliskoron lisäksi myös kaikki muut ylimääräiset kulut ja palkkiot.
   Mikä on vuotuinen nimelliskorko?
   Vuotuinen nimelliskorko on vuosittain kuluttajaviraston säännöstelemä koron maksimitaso.
   Minkälaisia kokemuksia suomalaisilla on nimelliskorkoon liiittyen?
   Useilla kuluttajilla on omakohtainen tai läheisen kautta jaettu kokemus siitä, että nimelliskoron on kuviteltu kuvaavan kaikkia lainan kustannuksia. Näin ei kuitenkaan ole, mikä saattaa ajoittain aiheuttaa negatiivisia, mikäli laina on ollut luultua hinnakkaampaa.