Nimelliskorko – osa lainan kokonaiskustannuksista

Nimelliskorko on yksi osa lainan kuluista. Lue alta kaikki se, mitä jokaisen tulee tietää nimelliskorosta.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?15 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?10 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Terhi Kolehmainen
   Terhi Kolehmainen
   2021-08-07
   Vahvistettu
   En saanut hyvää lainaa
   Sami Teittinen
   Sami Teittinen
   2021-08-06
   Vahvistettu
   Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
   asiakas
   asiakas
   2021-07-28
   Vahvistettu
   Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
   Tuncher Saliev
   Tuncher Saliev
   2021-07-26
   Vahvistettu
   erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   2021-07-19
   Vahvistettu
   Lainatarjouksia ei tullut
   Ari Tapio Mattila
   Ari Tapio Mattila
   2021-07-16
   Vahvistettu
   Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
   Krista Nurmi
   Krista Nurmi
   2021-07-03
   Vahvistettu
   En saanut jostqin syystä lainaa
   Kimmo Alaluusua
   Kimmo Alaluusua
   2021-06-17
   Vahvistettu
   Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
   Raisa Mattiöa
   Raisa Mattiöa
   2021-06-16
   Vahvistettu
   Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
   Sirpa
   Sirpa
   2021-06-12
   Vahvistettu
   Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

   Nimelliskorko – tätä se tarkoittaa

   Nimelliskorko on tunnusluku, jota käytetään esittämään lainan korkotasoa. Nimelliskorko ilmaistaan prosenttiyksiköissä ja koron tehtävä on toimia korvauksena palveluntarjoajalle lainasumman lainaamisesta.

   Kuluttaja törmää usein nimelliskoron käsitteeseen erilaisiin lainoihin tutustuessaan. Lainaa hakevan henkilön tulisi kuitenkin olla tietoinen, mitä nimelliskoron käsitteellä täsmällisesti tarkoitetaan.

   Nimelliskorko saattaa käsitteenä olla hyvinkin vahvasti esillä lainantarjoajan toimiessa, kun asiakas selvittää mahdollisuuksia hakea lainaa. Nimelliskorko sekä sen käsite on usein vahvasti myös lainojen mainostamisessa läsnä.

   Kuluttajan tulisi kuitenkin olla tietoinen, ettei nimelliskorko ole riittävä mittari kuvaamaan lainan hintatasoa.

   Avaamme seuraavassa kappaleessa sitä, minkä takia kuluttajan tulisi ymmärtää minkälaisia eroja nimelliskorko sekä todellinen vuosikorko sisältävät.


   Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

   • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen koron ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
   • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
   • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Kuinka nimelliskorko eroaa todellisesta vuosikorosta

   Nimelliskoron ja todellisen vuosikoron välillä on hyvin merkittävä ero.

   Siinä missä nimelliskorko kuvaa ainoastaan lainatuotteen korkoa, todelliseen vuosikorkoon on sisällytetty lainatuotteen kaikki kustannukset.

   Useita lainan eri muotoja haettaessa, lainaan saatetaan sisällyttää esimerkiksi seuraavanlaisia lisäkuluja korkokulujen lisäksi

   • Avausmaksu
   • Käsittelymaksut
   • Tilinhoitokulut
   • Ilmoitusmaksut
   • Laskutuskulut
   • Muut kuukausimaksut

   Kuten yllä olevasta listasta on helppo huomata, saattaa lainaan sisältyä hyvinkin suuri määrä muita kuluja nimelliskoron lisäksi.

   Seurauksena tästä, pelkkä nimelliskoron tarkastelu itselleen sopivinta lainaa valitessa saattaa osoittautua kuluttajan lompakolle hyvin kalliiksi.

   Kuluttajan tulisikin aina lainaa valitessaan tarkastella lainan todellista vuosikorkoa pelkän nimelliskoron sijaan.

   Pelkkää nimelliskorkoa tarkastelemalla kuluttajan on lähes aina mahdoton muodostaa todellista kuvaa siitä, minkälainen lainan hintataso oikeasti on.

   Todellinen vuosikorko mahdollistaa taas sen, että kuluttaja muodostaa itselleen realistisen kuvan siitä, mitkä lainan todelliset kustannukset ovat.


   Mikä on matala nimelliskorko?

   Pankkien viitekorkoon vaikuttaa aina vallitseva taloustilanne. Useampi vuosikymmen sitten korot olivat huomattavasti nykyistä tasoa korkeammalla.

   Nyt viitekorot ovat pysyneet ennätyksellisen alhaalla viimeisten vuosikymmenien ajan. Matalien korkojen aikakausi sai alkunsa kutakuinkin vuonna 2008 Yhdysvalloissa alkaneesta talouskriisistä.

   Nimelliskoron sisältämä pankin tai rahalaitoksen marginaaliosuus vaihtelee taas lainasumman, vakuuksien sekä pankin arvion mukaan hakijan maksukyvystä.

   Rahalaitoksien nimelliskoron marginaali on vaihdellut 4,5-19 % väliltä. Vaihtelun ylärajana on toiminut 2019 voimaan asetettu korkokatto 20 prosenttiin.

   Korona-aikana nimelliskorkoa on säädetty eduskunnan taholta vielä tätäkin alhaisemmalle. Kulutusluotoissa nimelliskoron väliaikainen korkokatto oli 10 % vuoden 2021 lokakuun alkuun saakka.

   Esimerkki nimelliskorosta

   Otetaan esimerkiksi kuluttaja nimeltä Mika. Mika tutustuu erilaisiin lainavaihtoehtoihin ja päätyy hakemaan 20 000 euron lainaa kuuden vuoden takaisinmaksuajalla.

   Mika tarkastelee eri lainan tarjoajien korkotasoja ja on tyytyväinen löytämäänsä lainatarjoukseen 12 % nimelliskorolla.

   Mikalta jää kuitenkin muutama oleellinen asia huomaamatta.

   Mikan valitsemassa lainassa on 350 euron avausmaksu, 7,5 euron kuukausittainen käsittelymaksu sekä 3,5 euron kuukausittainen tilinhoitopalkkio.

   Lisäksi lasku lainasta lähetetään kirjeitse, mikä kustantaa Mikalle vielä ylimääräiset kaksi euroa kuukaudessa.

   Ensimmäisten lainalyhennysmaksujen saapuessa Mika huomaa lainansa kustantavan kuukausitasolla 19 euroa enemmän, mitä Mika alun perin ajatteli.

   Herättyään tarkastelemaan lainan todellisia kokonaiskustannuksia Mika huomaakin lainan tulevan lopulta takaisinmaksuajan päätteeksi yli 1 500 euroa ennakoitua kalliimmaksi.

   Selvitä enemmän kuin nimelliskorko lainalaskurin avulla

   Tällaisten väärinkäsitysten välttämiseksi kuluttajan kannattaakin huomioida ennen kaikkea lainan todellista vuosikorkoa lainanhakemisen prosessin yhteydessä.

   Huomioimalla pelkkä nimelliskorko, kuluttaja ei kykene realistisesti arvioimaan halutun lainan kuukausittaisia tai todellisia kokonaiskustannuksia.

   Mikäli lainan todellisten kustannusten arviointi tuntuu kuluttajalta hankalalta, kannattaa kuluttajan ehdottomasti turvautua lainalaskuriin.

   Laskurin avulla kuluttajan selvittää nopeasti sekä vaivattomasti halutun lainan todelliset kokonaiskustannukset annettujen tietojen perusteella.

   Huomioitavaa on myös, että osa lainan tarjoajista esittää lainojensa todelliset kokonaiskustannukset olettaen, että lainaa hakevalla kuluttajalla on pantti tai takaaja lainalle. Jos näin ei ole, saattavat lainan kokonaiskulut nousta ennakoitua korkeammaksi.

   Näiden tekijöiden johdosta kuluttajan kannattaakin turvautua lainan kokonaiskustannuksia laskiessa lainalaskurin tarjoamaan apuun.

   Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS

   Vuotuinen nimelliskorko

   Vuotuinen nimelliskorko on käsite, jota kuulee usein käytettävän nimelliskorosta puhuttaessa. Sitä käytetään useimmiten kuvaamaan koron sen hetkisiä säännöstelyjä.

   Vuotuinen nimelliskorko kuvaa yleisesti ottaen korkokaton asettamaa koron maksimia, joka asetetaan vuosittain lakien ja muiden säännöstelyjen toimesta.

   Kilpailu- ja kuluttajavirasto on esimerkiksi linjannut, että vuoden 2019 syyskuusta alkaen tehtyjen lainasopimusten vuotuinen nimelliskorko voi olla enintään 20 %.

   Kokemuksia nimelliskorosta

   Monilla kuluttajilla on erilaisia kokemuksia nimelliskorosta.

   Yksi yleisimmistä suomalaisten kuluttajien kokemuksista siihen liittyen on virheellinen ajatus siitä, että pelkkä nimelliskorko riittäisi kuvaamaan lainan kokonaiskustannuksia.

   Monilla kuluttajilla on negatiivisia kokemuksia siitä, että he ovat pelkkää nimelliskorkoa tarkastellen kuvitelleet vastaanottaneensa halvemman lainan, kuin mitä todellisuudessa on ollut.

   Seurauksena tästä kuluttajamarkkinoille on pyritty luomaan erilaisia direktiivejä. Näiden direktiivien tarkoitus on ollut pyrkiä varmistamaan, että jokainen yksittäinen kuluttaja kykenisi tunnistamaan tarjotun lainan todelliset kustannukset.

   Lainoja tarjoavat yritykset ovatkin nykyään velvollisia ilmoittamaan lainan todellisen vuosikoron lainatarjouksen yhteydessä.

   Kuluttajan kannattaakin aina muistaa tarkastella todellisia vuosikustannuksia pelkän nimelliskoron sijaan.

   Muita aiheeseen liittyviä sivuja

   Lainojen kilpailuttaminen

   Kokonaiskuluiltaan halvin laina on mahdollista löytää helpoiten kilpailutuksen avulla.

   Lainojen kilpailuttamisessa kuluttaja ilmoittaa haluamansa lainatiedot. Oleellisia tietoja ovat lainan muoto, lainasumman määrä sekä takaisinmaksuaika.

   Kilpailuttava taho vie nämä tiedot eteenpäin lainoja tarjoaville yrityksille ja välittää niiden perusteella vastaanotetut lainatarjoukset kuluttajalle.

   Lainojen omatoiminen selvittely ja eri yritysten palveluiden keskinäinen vertailu on usein yksittäiselle kuluttajalle hyvin vaivalloista ja aikaa vievää.

   Kilpailuttamalla lainat kuluttaja hoitaa tämän prosessin nopeasti ja vaivattomasti. Kuluttaja ei sitoudu lainojen kilpailutusta toteuttaessaan hankkimaan mitään lainaa, eli kilpailutuksen voi tehdä myös pelkästään kokeilumielessä.

   Usein kysyttyä

   Mikä on nimelliskorko?
   Nimelliskorko on sen koron määrä, jota haetusta lainasta maksetaan.
   Mitä eroa on nimelliskorolla ja todellisella vuosikorolla?
   Nimelliskorkoa käytetään esittämään, mitkä lainan korkokulut ovat. Todellinen vuosikorko taas sisällyttää itseensä lainan nimelliskoron lisäksi myös kaikki muut ylimääräiset kulut ja palkkiot.
   Mikä on vuotuinen nimelliskorko?
   Vuotuinen nimelliskorko on vuosittain kuluttajaviraston säännöstelemä koron maksimitaso.
   Minkälaisia kokemuksia suomalaisilla on nimelliskorkoon liiittyen?
   Useilla kuluttajilla on omakohtainen tai läheisen kautta jaettu kokemus siitä, että nimelliskoron on kuviteltu kuvaavan kaikkia lainan kustannuksia. Näin ei kuitenkaan ole, mikä saattaa ajoittain aiheuttaa negatiivisia, mikäli laina on ollut luultua hinnakkaampaa.

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Pohtiessasi nimelliskorkoa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen