Lainaa pitkällä maksuajalla – miksi ja miten?

Kannattaako lainaa hakea pitkällä vai lyhyellä maksuajalla? Me kerromme tässä artikkelissa.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?15 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?10 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Terhi Kolehmainen
   Terhi Kolehmainen
   2021-08-07
   Vahvistettu
   En saanut hyvää lainaa
   Sami Teittinen
   Sami Teittinen
   2021-08-06
   Vahvistettu
   Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
   asiakas
   asiakas
   2021-07-28
   Vahvistettu
   Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
   Tuncher Saliev
   Tuncher Saliev
   2021-07-26
   Vahvistettu
   erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   2021-07-19
   Vahvistettu
   Lainatarjouksia ei tullut
   Ari Tapio Mattila
   Ari Tapio Mattila
   2021-07-16
   Vahvistettu
   Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
   Krista Nurmi
   Krista Nurmi
   2021-07-03
   Vahvistettu
   En saanut jostqin syystä lainaa
   Kimmo Alaluusua
   Kimmo Alaluusua
   2021-06-17
   Vahvistettu
   Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
   Raisa Mattiöa
   Raisa Mattiöa
   2021-06-16
   Vahvistettu
   Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
   Sirpa
   Sirpa
   2021-06-12
   Vahvistettu
   Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

   Lainaa pitkällä maksuajalla – kannattavaa vai ei?

   Lainaa hakiessa usein päällimmäisenä mielessä ovat lainan määrä ja korko. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoat tärkeät asiat lainaa valitessa ja vertaillessa, sillä yksi tärkeä lainan osa-alue on laina-aika ja sen vaikutus lainan kustannuksiin ja lyhennyksen määrään. Ajan merkitys on raha-asioissa aina suuri, ja myös lainoissa se vaikuttaa moniin asioihin.

   Voisikin jopa sanoa, että laina-ajan merkitys lainan kokonaisuuteen on heti lainan määrän jälkeen suurin vaikuttava tekijä, sillä laina-ajat vaikuttavat jopa korkoa ja muita kuluja oleellisemmin siihen, kuinka paljon lainan ottaja lainasta maksaa. Edullisinta lainaa hakiessa täytyykin ottaa vahvasti laina-ajan merkitys huomioon.


   Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

   • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen lainan pitkällä maksuajalla
   • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
   • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Laina-ajan pituus on myös niitä harvoja asioita, joihin lainan ottaja voi vaikuttaa myös lainan ottamisen jälkeen tekemällä ylimääräisiä lyhennyksiä tai lyhentämällä lainaa sovittua suuremmissa erissä. Tämä antaa lainoihin merkittävästi joustovaraa ja mahdollisuuksia hallita kuluja turvaamalla samalla omaa maksukykyään.

   Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin laina-ajan merkityksestä lainaan ja sen kustannuksiin, ja kerrotaan miten oman lainan pituus kannattaa optimoida itselle parhaimmalle pituudelle. Tämän artikkelin avulla voit säästää rahaa ja varmistaa, ettei lainan hoitamisesta tule ongelmaa sinun taloutesi kohdalle.

   Hae lainaa pitkällä maksuajalla näistä syistä

   Lainojen maksuajat riippuvat monista tekijöistä. Useimmiten raamit, joiden mukaan hakija voi laina-aikaa säätää, tulevat lainaa myöntävältä yritykseltä, joka sanelee minimi- ja maksimirajat tietyn kokoisen lainan maksuaikoihin.

   Nyrkkisääntönä korot ja kulut kerryttävät lainaa myöntävälle yritykselle enemmän tuottoja pidemmällä laina-ajalla, eli mitä pidempi laina-aika on, sitä kalliimmaksi lainan ottaminen hakijalle tulee. Lyhyempi laina on lähes aina kokonaiskustannuksiltaan edullisempi, joten mahdollisimman edullista lainaa hakevan kannattaa valita mahdollisimman lyhyt laina-aika.

   Pitkän laina-ajan etu on kuitenkin se, että lyhennys on kokonaisuudessaan pienempi, jolloin lainan ottajan on helpompi varmistaa, että lainan lyhennys luonnistuu myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa, eikä laina silloin rasita arkea liikaa. Jos siis lainan hakija on huolissaan lainan takaisinmaksusta suoriutumisesta, kannattaa harkita pidempää laina-aikaa.

   Lainaa voi lähes aina lyhentää enemmän kuin on lyhennykseksi sovittu, eli lainan hakija voi hyvinä aikoina maksaa lainaa suunniteltua enemmän pois, jolloin laina-aika lyhenee ja säästää lainan kokonaiskustannuksissa. Tällä tavoin ylimääräisiä lyhennyksiä tehdessä lainan pääoma lyhenee suunniteltua nopeammin, jolloin tulevaisuudessa maksetaan vähemmän korkoa ja pitkästä laina-ajasta tulevat lisäkustannukset pienenevät.

   Laina-aikaan ja sen kustannuksiin voi siis vaikuttaa myös lainan ottamisen jälkeen.

   Pitkän maksuajan riskit

   Pitkä maksuaika ei ole kuitenkaan pelkästään hyvä ratkaisu, vaan pidempiin maksuaikoihin liittyy riskejä, joista hakijan kannattaa olla hyvin tietoinen. Ensimmäinen ja selkein riski on se, että pitkällä lyhennysjaksolla kustannukset kasvavat lähes varmasti suuremmiksi kuin lyhyellä laina-ajalla.

   Pitkällä maksuajalla laina lyhenee hitaammin, ja etenkin alkuvaiheessa maksusuunnitelmaa suuri osa lyhennyksestä on korkoa ja kuluja. Pääoman vähentyessä hitaasti, korot pysyvät suurena osana lyhennystä, ja laina-ajan aikana maksetaan kuluja ja korkoja kokonaisuuden kannalta merkittävä summa.

   Toinen riski on se, että tulevaisuutta on vaikea ennustaa, emmekä tiedä mikä on elämäntilanteemme kymmenen tai viidenkään vuoden päästä. Tästä syystä rahasumma, jonka pystymme nyt suhteellisen helposti käyttämään lainan lyhennyksiin, voi muodostua haasteeksi tulevaisuudessa elämäntilanteen muutoksen takia.

   Esimerkiksi työpaikka voi vaihtua tai vastaan voi tulla työttömyysjaksoja, jolloin kaikki pienetkin ylimääräiset kulut voivat olla isoja ongelmia. Jos tällaisessa vaiheessa lainaa on vielä paljon jäljellä, sen kanssa voi olla pahasti jumissa.

   Elämänmuutoksiin on vaikea varautua, mutta lainanlyhennys kannattaa mitoittaa niin, että samanaikaisesti pystyy laittamaan edes vähän rahaa säästöön. Säästöt auttavat turvaamaan haastavampia taloudellisia jaksoja elämän eri vaiheissa.

   Pikavippi pitkällä maksuajalla – onko se mahdollista?

   Kuten ylempänäkin mainittiin, lainan myöntäjän kannalta pitkä maksuaika on lähes aina kokonaisuudessaan parempi, kun korkojen ja kulujen myötä tulee lainalle korkeampi tuotto, ja pitkän lainan riski on pienemmän lyhennyksen ansiosta matalampi. Tästä syystä viime vuosina pankit ja muut lainanmyöntäjät ovat alkaneet myöntämään entistä enemmän myös pidempiä lainoja.

   Myös pikavippien, eli pienten, vakuudettomien kulutusluottojen, maksuajat ovat pidentyneet, vaikkakin useimmat toimijat tarjoavat niihin yhäkin maksimissaan vuoden tai parin maksuaikoja. Pikavippi on useimmiten alle tuhannen euron laina, jonka saa tilille helposti ja nopeasti, joten tällaisen lainan osalta kahden vuoden laina-aika on jo melko pitkä aika.

   Pikavippien korot ovat perinteisesti melko korkeita, joten pidempien maksuaikojen todelliset vuosikorot nousisivat melkoisen korkeaksi. Tästäkin syystä lainoittajat suosivat suurempia lainoja, joissa on hieman matalammat korot ja pidemmät maksuajat.

   Netistä löytyykin paljon eri toimijoita, joilla on sopivia pitkällä laina-ajalla varustettuja, vakuudettomia lainoja tarjolla. Lainojen määrät, korot ja maksuajat vaihtelevat kuitenkin paljon eri toimijoiden välillä, ja edullisimman lainan löytäminen voi olla työlästä ja vaikeaa.

   Hyvällä vertailulla ja kärsivällisellä toiminnalla on kuitenkin mahdollista löytää itselleen edullinen, pitkällä maksuajalla varustettu laina.

   Edullinen laina – matala korko ja pitkä maksuaika

   Edullisin laina on laina, jossa on matala korko ja lyhyt maksuaika. Joissakin tilanteissa kuitenkin on järkevää tai jopa pakollista ottaa pidempi maksuaika, jolloin korolla on suurempi vaikutus kustannukseen.

   Mitä matalampi korko, sen edullisempi laina on. On kuitenkin tärkeää huomata, että koron lisäksi lainoissa saattaa olla monenlaisia muitakin kuluja.

   Tämän takia kannattaa seurata todellista vuosikorkoa, joka sisältää kaikki lainan kustannukset yhteenlaskettuna. Tällä tunnusluvulla lainojen kustannuksia on helppo vertailla keskenään.

   Pitkillä laina-ajoilla kannattaa myös vertailla lainan kokonaiskustannuksia, johon lasketaan koko laina-ajan kustannukset yhteen. Tämän avulla on helppo hahmottaa pienenkin korkoeron vaikutus pitkällä aikavälillä koko lainan kustannuksiin.

   Vertailu eri toimijoiden ja lainojen välillä on usein hankalaa, sillä eri toimijat esittävät tiedot aivan eri muodoissa ja tavoilla. Sen takia lainan hakijan kannattaakin käyttää lainavertailupalvelua, kuten esimerkiksi Summarum.fi -lainavertailupalvelua.

   Nämä palvelut tuovat useita eri lainatarjouksia hakijan vertailtavaksi yhdellä hakemuksella, ja ne esittelevät lainan tärkeimmät tiedot samassa muodossa helppoa vertailua varten. Summarum.fi -palvelun avulla lainojen vertailu keskenään on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin tekemällä kymmenen eri lainatarjousta eri paikkoihin.

   Lainoja vertailemalla säästää merkittävästi rahaa!

   Esimerkki 1 – Eri lainasummista pitkillä maksuajoilla

   Laina-ajan ja koron vaikutuksien havainnollistamiseksi lasketaan tähän auki muutama erilainen lainavaihtoehto, ja katsotaan millaiset vaikutukset lainan kokonaiskustannuksiin ja lainan lyhennyksen määrään näillä vaihtoehdoilla on.

   Vertaillaan ensin 10 000 euron lainaa kolmella eri maksuajalla. Vaihtoehdot maksuajan pituuteen ovat 5 vuotta, 8 vuotta ja 10 vuotta. Lasketaan lainojen kustannukset 5% korolla, 4€ tilinhoitomaksulla ja 300€ avausmaksulla.

   5 vuoden lainassa kuukausilyhennys on muhkeat 198,37€ kuukaudessa. Lainan todelliseksi vuosikoroksi muodostuu 7,30%, ja kokonaiskustannukset lainalle ovat 11902,46€. Korkoja ja kuluja tulee siis 1902,46€.

   8 vuoden lainassa kuukausilyhennys laskee 134,40 euroon kuukaudessa, eli joka kuukausi jää yli 60 euroa enemmän muuhun käyttöön. Todellinen vuosikorko putoaa 6,81 prosenttiin, mutta kokonaiskustannukset nousevat 12902,13 euroon. Vaikka vuotuinen kustannus laskeekin, kokonaisuudessaan maksetaan noin tuhat euroa enemmän, eli korkoja ja kuluja on summassa 2902,13€.

   10 vuoden lainassa kuukausilyhennys on vain 113,25€ kuukaudessa, eli säästöä tulee parikymppiä kuukaudessa lisää. Todellinen vuosikorko on 6,63% ja lainan kokonaiskustannus 13 589,70€. Korkoja ja kuluja jää maksettavaksi 3589,70€.

   Kuten näistä nähdään, laina-ajan pituus vaikuttaa paljon kuluihin, mutta myös lainan lyhennykseen.

   Esimerkki 2 – Kulutusluotto pitkällä maksuajalla

   Lainasumma  Nimelliskorko Laina-aika  Kk-lyhennys 
   2000€ 4,5% 4 vuotta 45€ / kk
   3000€ 4,5% 5 vuotta 55€ / kk
   4000€ 4,5% 6 vuotta  63€ / kk
   5000€ 4,5% 7 vuotta  69€ / kk 
   Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS

   Usein kysyttyä

   Miksi kannattaa hakea lainaa pitkällä maksuajalla?
   Pitkä laina-aika tarkoittaa myös pienempää kuukausittaista takaisinmaksuerää. Pitkä laina-aika antaa lainoihin joustovaraa ja mahdollisuuksia hallita kuluja turvaamalla samalla omaa maksukykyä. Lainaa voi myös useimmiten halutessaan lyhentää suurempia eriä, mitä alun perin on sovittu.
   Kuinka pitkällä maksuajalla lainaa voi saada?
   Laina-aika riippuu hyvin paljon lainan tyypistä. Kulutusluotoissa laina-aika on tyypillisesti 1-8 vuotta. Asuntolainoissa tyypillinen laina-aika on ollut 20-25 vuotta.
   Mitä riskejä pitkään maksuaikaan liittyy?
   Pitkässä lainassa selviä riskejä ja haittoja ovat suuremmat kokonaiskustannukset sekä tulevaisuudessa sattuvat elämänmuutokset. Äkillinen työttömyys tai sairastuminen voivat koitua lainan takaisinmaksun ongelmaksi useamman vuoden päästä nostohetkestä.