Etusivu » Hae lainaa netistä luotettavasti ja turvallisesti » Kuinka paljon voin saada lainaa?

Kuinka paljon voin saada lainaa?

Lainan ottaminen on usein pääsylippu muun muassa velkojen maksamiseen tai esimerkiksi suurten laskujen käsittelemiseen. Lainoja ei kuitenkaan tule koskaan ottaa liian kevyesti. Siinä vaiheessa, kun olet selvittänyt, kuinka paljon lainaa tarvitset, ja kuinka suureen kuukausimaksuun sinulla on varaa lainan takaisin maksamisessa, voit aloittaa lainaneuvottelut. Huolelliset laskelmat ja muu valmistautuminen auttavat sinua lainan takaisinmaksussa.

Lainalaskuri

Kuukausierä tälle lainasummalle:

Lainasumma johon sinulla on varaa:

Takaisinmaksettava summa yhteensä:

Korkojen/kulujen osuus summasta:


Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

  • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen lainan ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
  • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
  • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo


Oletko harkinnut lainan ottamista? Ensin sinun täytyy kysyä itseltäsi, miksi haluat lainata rahaa. Oletko ottamassa lainaa esimerkiksi siksi, että sinulla on vino pino maksettavia laskuja, vai haluatko muuttaa uuteen kaupunkiin, jossa on enemmän työmahdollisuuksia? Haluatko kenties päästä luottokorttivelasta?

Kaikki nämä ovat tilanteita, joissa voi olla järkevää harkita lainan ottoa. Lainaa myöntävät yritykset tarjoavat kuitenkin hyvin erilaisia lainoja, ja siksi sinun on syytä keskittyä myös niiden kilpailuttamiseen.

Mikä sitten on edullinen laina? Kohtuuhintainen laina tarkoittaa sitä, että se sisältää pidemmällä aikavälillä suhteellisen alhaisen koron, ja oma maksukykysi säilyy lainan maksun ajan. Kuitenkin jopa matala korkoinen laina saattaa jättää sinulle suuret kuukausimaksut, joihin sinulla ei ole varaa.

Tärkeä muistaa

Jotkin lainat sisältävät muuttuvat korot, jotka voivat nousta tietyn ajan kuluttua. Nämä lainat ovat riskialttiimpia kuin kiinteät korot. Jos tarkastelet vaihtuvakorkoisia lainoja, on hyvä varmistaa, että sinulla on siihen varaa, vaikka korko saavuttaisi korkeimman mahdollisen pisteen.

Hyvä yleisohje, jota useat pankit noudattavat on se, että laina ja muut asumiskulut eivät vie yli kolmasosaa tuloista. Laske siis, kuinka paljon on 1/3 nettotuloistasi kuukaudessa, ja vähennä siitä pakolliset menot kuten:

  • Sähkölasku
  • Vesilasku
  • Vakuutukset
  • Liittymät

Tämän lisäksi kannattaa jättää hieman puskuria muita menoja ja yllätyksiä varten. Annamme esimerkkejä myöhemmin tässä kappaleessa.

Kuinka paljon voit saada asuntolainaa?

Lainasummat

Lainasummat vaihtelevat tietysti suuresti oman tarpeen ja henkilökohtaisen tilanteen mukaan. Käymme seuraavaksi läpi erilaisia tilanteita ja esimerkkejä siitä, minkälaisilla kuukausituloilla erilaiset lainasummat ovat saatavilla.

Minkä kokoiseen lainaan minulla on varaa?

Kuten sanoimme, lainaa harkitessa sinun kannattaa varmistaa, että laina ja muut pakolliset kulut eivät vie yli kolmasosaa tuloista. Suomessa yleisin tapa laskea lainamäärä tuloista on niin, että viitekehys pyörii 35-45% tasolla. Tämä on siis jopa vähän enemmän kuin 1/3 osa. Asumismenoihin lasketaan korot, lyhennykset, kiinteistövero, vesi, sähkö yms. Nämä eivät saisi siis ylittää yli 1/3 osaa tuloista.

Otetaan esimerkiksi palkansaaja, joka tienaa 3000 euroa bruttona, ja 2000 euroa nettona. 40% tästä nettotulosta olisi 800 euroa, eli palkansaajalla olisi maksaa 800 euroa lainan kuukausierää. Kuitenkin, kun tästä vähennetään 200 euron muut menot, olisi lainan maksimierä 600 euroa.

Jos tähän lasketaan 20 vuoden laina-aika 3% todellisella vuosikorolla, on palkansaajalla varaa vähän reilu 100 000 euron lainaan. Huomioithan, että lainamäärä muuttuu valtavasti, kun vuosikorko ja laina-aika muuttuvat.

Esimerkkejä

Kuinka paljon saan lainaa 1000€ tuloilla?

1000 / 3 – 100 = noin 233 euroa

Oletetaan, että laina-aika on 20 vuotta ja todellinen vuosikorko on 4%. Lainasumma, johon sinulla on varaa: 38 690,26€

Kuinka paljon saan lainaa 2000€ tuloilla?

2000 / 3 – 200 = noin 466€

Oletetaan, että laina-aika on 20 vuotta ja todellinen vuosikorko on 4%. Lainasumma, johon sinulla on varaa: 77 380,52€

Kuinka paljon saan lainaa 2500€ tuloilla?

2500 / 3 – 200 = noin 633€

Oletetaan, että laina-aika on 20 vuotta ja todellinen vuosikorko on 4%. Lainasumma, johon sinulla on varaa: 105 111,31 €

Kuinka paljon saan lainaa 4000€ tuloilla?

4000 / 3 – 200 = noin 1133€

Oletetaan jälleen, että laina-aika on 20 vuotta ja todellinen vuosikorko on 4%. Lainasumma, johon sinulla on varaa: 188 137,61€.

Millä tuloilla voin saada x euron lainan?

Mitä suuremmat tulot ja mitä pienemmät menot, sen enemmän jokainen pystyy lyhentämään lainaa kuukausittain. Mitä enemmän lainaa lyhennetään, sen suurempaan lainaan on myös mahdollista päästä käsiksi. Mikä tärkeintä, myös sen myötä korkojen osuus summasta pienenee vauhdilla.

Millä tuloilla voin saada 100 000 euron lainan?

Käänteisesti katsoen 100 000 euron lainalle jää maksettavaa noin 600 euroa kuussa, jos laina-aika pidetään taas 20 vuodessa ja todellinen vuosikorko 4%.

Edellisessä esimerkissä paljastui, että sinulla on varaa 105 800,78€ lainaan, jos kuukauden nettotulosi ovat 2500€.

Millä tuloilla voin saada 250 000 euron lainan?

Jos tienaat 5000€ kuussa, voit maksaa kuukaudessa:

5000 / 3 – 200 = noin 1466€

Lainasumma, johon sinulla on varaa: 243 433,13€

Kuitenkin, monesti näin suuren lainan korkoprosentti on pienempi, joten realistisempi voisi olla laskea tämä 1,1% todellisella vuosikorolla. Tällöin kuukausierä olisi 1 160,92€, ja voit hakea 250 000€ lainaa.

Lopuksi

Vaikka arvioisit itsellesi esimerkiksi 80 000 euron lainan, lainanantajat voivat tarjota maksukyvystäsi huolimatta jopa yli 100 000 euron lainan. Tällöin sinun tulee tietysti pystyä osoittamaan, että sinulla on hyvät vakuudet ja mahdollisuus maksaa tulevaisuudessa laina takaisin. Pankit eivät kuitenkaan koskaan ylitä omia riskirajoja.

Vaikka tilanne on mahdollinen, emme koskaan suosittele elämään yli omien varojen. Ikäviin yllätyksiin ei ole mahdollisuutta varautua, kun budjetti vedetään näin tiukalle.

Tutustu eri lainoihin

Muut lainalaskurit