Esittelyssä Nordea asuntolaina

Pankeilla on tapana esittää asuntolainat vaikeaselkoisina ja monimutkaisina asioina. Toki lainat ovatkin nykypäivänä monimutkaisia, mutta perusasiat voidaan kuitenkin käsitellä hyvinkin yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi. Tässä artikkelissa kerrotaan perusasiat Nordean asuntolainasta.

Kilpailuta asuntolainojen korot

Ladataan lomaketta..

Kilpailuta asuntolainojen korot

Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

Summarum Mediassa

Millaista asuntolainaa Nordea tarjoaa?

Asuntolaina on tuotteena hyvinkin perinteinen. Suurimmat erot eri toimijoiden välillä on se, kuinka pitkää lainaa pankki tarjoaa, ja millaiset kulut ja lisäpalvelut niissä ovat. Monet asiat asuntolainan suhteen ovat lakisääteisiä, ja niihin pankki ei pysty vaikuttamaan, mutta toki eri toimijat pystyvät tämänkin tuotteen osalta erottumaan toisistaan.


Miksi kilpailuttaa asuntolainat Summarumilla?

  • Kilpailutat palvelussamme vain yhdellä hakemuksella useita kotimaisia pankkeja
  • Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
  • Kilpailuttamalla asuntolainasi voit kaventaa merkittävästi asumiskuluja

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo


Kuka voi hakea asuntolainaa Nordealta?

Käytännössä kuka tahansa Suomessa asuva yli 18-vuotias voi hakea vakuudellista lainaa Nordealta. Nordea määrittelee asuntolainaa haettaessa, minkä verran ja millä ehdoilla hakija lainan voi saada. Kun välttämättömät kriteerit täyttyvät, pankki laskee henkilökohtaisen lainatarjouksen. Lähtökohtaisesti Suomessa vaaditaan aina käsiraha asunnon ostamiseen, joka voi olla tilanteesta riippuen vähintään 5 % asunnon ostohinnasta.

Tämän lisäksi pankki laskee asunnon arvosta 50-75 % takausarvoksi, joten jos käsiraha on pieni, tarvitsee useimmiten joko lisätakausta, muuta pantiksi annettavaa omaisuutta tai jonkun henkilön takaamaan lainaa. Nämä seikat huomioidaan lainalaskelmaa muodostettaessa. On myös tärkeä muistaa, että pankki arvioi aina hakijan tulot ja menot. Tuloilla pitää pystyä kattamaan eläminen ja lainan takaisinmaksu. Mitä paremmin liikkumavaraa tulojen ja menojen välille jää, sen vähemmän riskiä pankki kokee ottavansa, ja sitä paremmat lainaehdot voi saada.

Asuntolainan pituus Nordealla

Nordea on perinteisesti tarjonnut markkinoiden pisimpiä asuntolainoja, ja tällä hetkellä asuntolainan maksimipituus on jopa 35 vuotta. Toki pidempi asuntolaina tarkoittaa, että lainan korkoja ja kuluja tulee ajan myötä maksettua huomattavasti enemmän ja laina lyhenee hitaampaa, mutta toisaalta pidempi laina-aika varmistaa sen, että lainan kuukausilyhennys pysyy maltillisempana.

Käsirahan määrä Nordealla

Nordea joutuu vaatimaan omarahaoitusosuuden eli käsirahan asunnon ostajalta. Tämä on nykyään lakisääteistä. Alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja tarvitsee ainoastaan 5 % asunnon ostohinnasta käsirahana, muut ostajat tarvitsevat 10 prosenttia. Loput asunnon arvosta pystytään takaamaan asunnon arvolla ja muilla takauksilla, kuten henkilötakauksella tai laittamalla muuta omaisuutta takaamaan asuntolainaa.

LUE MYÖS: Hae ensilainaa

Takaus Nordealla

Kuten ylempänä jo todettiin, usein käsiraha ja asunnosta saatava takausarvo eivät riitä takaamaan koko asunnon ostamista. Tämän takia on mahdollista käyttää erilaisia lisätakauksia. Nordea hyväksyy lisätakauksen joko oman tai toisen henkilön omaisuuden kautta, jolloin joko omaa tai esimerkiksi sukulaisen omaisuutta laitetaan pantiksi lainaa vastaan. Tämä on nykyään yleisin takauksen muoto.

Joissakin tapauksissa Nordea myös hyväksyy henkilötakauksen, eli sen, että joku toinen ihminen lupaa huolehtia lainan takaisinmaksusta tilanteessa, jossa lainanottaja siihen ei kykene, kuitenkin laittamatta omaisuuttaan pantiksi. Lisäksi nykyään Nordea tarjoaa ostettavaa vakuutta, eli lainanottaja voi ostaa pankin oman takauksen osalle asunnon arvosta. Ostettavan vakuuden hinnan (joka voi olla esimerkiksi 5000€ 50 000€ takaukselle) lainanottaja maksaa asuntolainan lyhennyksien ohessa pienissä erissä.

Muut ehdot

Nordea on suuri pankkikonserni, joka pystyy tarjoamaan monia lisäpalveluita lainalle. Tällaisia ovat esimerkiksi korkosuojaukset, jotka varmistavat että lainan kulutaso ei nouse tilanteessa, jossa euribor-korot lähtevät nousuun. Lisäksi pankki tarjoaa erilaisia vakuutuksia, joilla voi turvata lainanmaksua esimerkiksi työttömyys-, sairaus- tai kuolemantapauksissa. Pankki suhtautuu myös suhteellisen joustavasti erilaisiin maksuvapaajärjestelyihin, ja tarjoaa näitä asuntolainan lisäpalveluina.

Maksuvapaa jakso on hyvä tilanteessa, jossa oma talous on väliaikaisesti tiukilla, mutta toki tilanteessa, jossa lainaa ei lyhennetä, lainan kokonaiskustannukset kasvavat.


Asuntolainaa tarjoavat pankit ja muut lainanantajat

Lainan kustannukset

Lainan kustannukset koostuvat perinteisesti viitekorosta, marginaalista ja muista kuluista. Nämä vaihtelevat pankki- ja jopa lainakohtaisesti riippuen pankin laskennallisesta riskistä lainan suhteen, asunnon ostajan taloudellisen tilanteen vakaudesta sekä kokonaisasiakkuudesta. Usein lainanottaja, jolla on muitakin palveluita saman pankin kautta tai on valmis niitä ottamaan, saa parhaan tarjouksen.

Viitekorko

Käytännössä kaikki pankit käyttävät samoja Euribor-viitekorkoja. Usein kuitenkin asiakas voi vaikuttaa siihen, minkä pituista Euribor-korkoa käytetään. Yleisin viitekorko on vuoden Euribor, mutta myös kolmen kuukauden ja puolen vuoden Euriboria käytetään. Mitä lyhyempi viitekorko, sen nopeammin korko voi muuttua maailmantalouden mukana. Pidempi korko on yleensä kalliimpi, mutta vakaampi.

Marginaali

Jos viitekorko on osa korkoa, joka on kaikille sama, marginaali on se osa korkoa, joka on kaikille lainoille erilainen. Marginaali määritetään joka lainalle erikseen, ja se on se osa korkoa jonka pankki saa itselleen. Marginaalista voi neuvotella oman lainaneuvottelijansa kanssa, ja siihen on mahdollista vaikuttaa. Usein pienemmän pankin kanssa on helpompi neuvotella marginaalista.

Nordea on suhteellisen iso pankki, ja tästä syystä usein marginaalit ovat aika kiinteät, eikä hakijalla ole kovinkaan paljoa neuvottelun varaa. Marginaaliin vaikuttaa pankin riskiarvio lainasta, eli mitä parempi hakijan taloudellinen tilanne ja säästöt ovat, ja mitä paremmaksi kohteeksi pankki arvioi ostettavan asunnon, sitä parempi tilanne hakijalla on.

Muut kulut

Muut kulut koostuvat muun muassa lainan nostokulusta, toimisto- ja asiakirjakustannuksista ja muista kustannuksista, joita pankki laskee lainan korkojen päälle. Näillä voi olla suurikin merkitys lainan kustannuksiin, joten ei kannata tuijottaa pelkkää lainan korkoa. Todellinen vuosikorko on luku, johon on laskettu koron lisäksi kaikki muut lainan kustannukset. Todellisen vuosikoron avulla on helppo vertailla erilaisia lainoja keskenään, vaikka niissä olisikin erilaisia kuluja koron päällä.

Nordea isona pankkina pitää yleisesti ottaen melko maltillisia kuluja koron päällä. Erilaiset lainan päälle otetut palvelut kuten vakuutukset ja korkosuojat voivat kuitenkin nostaa kuluja. Onkin tärkeä arvioida näiden palveluiden hyötyjä ja kustannuksia, ja miettiä ovatko ne omassa tilanteessa tarpeellisia.

Nordean asuntolainan hakeminen

Nordean asuntolainaa voi hakea pankin omilta sivuilta, soittamalla tai sopimalla ajan pankkiin, mutta mikäli haluat saada useamman asuntolainatarjouksen kerralla ja helposti vertailtavassa muodossa, voit käyttää summarum.fi asuntolainavertailupalvelua.

Summarum asuntolainavertailun avulla saat usealta suomalaiselta pankilta lainatarjoukset kerralla muodossa, jossa niiden vertailu on helppoa ja selkeää. Et siis joudu käymään kymmenessä eri pankissa lainaneuvotteluissa, vaan kaikki hoituu helposti verkossa yhdellä hakemuksella. Voit hakea Nordealta myös rakennuslainaa.

Plus IconKilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta asuntolainat – täytä ilmainen hakemus
Asuntolaina

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Asuntolainojen kilpailuttamisen yhteydessä sinun kannattaa huomioida myös muut asumiseen liittyvät lainat.

Remonttilaina

Sisustuslaina

Peruskorjauslaina

Tonttilaina Autolaina

Usein kysyttyä

Kuka voi hakea asuntolainaa Nordelta?
Asuntolainan vastaanottamisen edellytyksenä kuluttajan täytyy olla Suomessa asuva ja 18 vuotta täyttänyt henkilö. Lisäksi pankki huomioi kuluttajan kuukausittaisia tuloja sekä menoja lainaa myöntäessään.
Minkälainen on Nordean asuntolainan laina-aika?
Nordea on perinteisesti tarjonnut lainamarkkinoiden pisimpiä asuntolainoja. Tällä hetkellä Nordean asuntolainan laina-ajan maksimipituus on 35 vuotta.
Minkälaisen käsirahan Nordean asuntolainan saaminen edellyttää?
Alle 40-vuotiaalta ensiasunnon ostajalta edellytetään Nordealla käsirahaa ainoastaan 5 prosenttia asunnon ostohinnasta. Muut ostajat tarvitsevat käsirahaa 10 prosenttia asunnon ostohinnasta.