Etusivu » Asuntolainan kilpailutus » Asuntolainalaskuri

Asuntolainalaskuri

Syötä asuntolainalaskuriin haluamasi lainasumma, korkoprosentti, aloitusmaksu/perustamiskulu ja kuukausittainen tilinhoitomaksu, niin asuntolainalaskuri näyttää lainan kuukausierän, kokonaiskustannukset ja todellisen vuosikoron.

Asuntolainalaskuri

Kuukautta

%

€/kk

Täytä asuntolainavertailumme hakemuslomake, vertaile pankkien lainatarjouksia ja allekirjoita paras lainasopimus. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään.

Kuukausittain

Summa, minkä maksat keskimäärin kuukausittain takaisin.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko lasketaan lainan koron ja kaikkien sivukulujen perusteella.

Maksat takaisin yhteensä

Korkojen ja kulujen osuus summasta on

Miksi kilpailuttaa asuntolainat Summarumilla?

 • Kilpailutat palvelussamme vain yhdellä hakemuksella useita kotimaisia pankkeja
 • Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
 • Kilpailuttamalla asuntolainasi voit kaventaa merkittävästi asumiskuluja

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo


Asuntolainat Suomessa – korot ovat nyt nousussa

Asuntolainaa hakiessa on paljon asioita, joista hakijan täytyy olla tietoinen.

Ennen asunnon etsimistä asuntolainan tarjoaja järjestää neuvottelun budjetin määrittämiseksi sekä selvittääkseen, oletko oikeutettu asuntolainaan vai et. Neuvottelu on yleensä maksuton. Tässä vaiheessa saat hyvän käsityksen omasta tilanteestasi sekä mahdollisuuksistasi tulevaisuudessa.

Valinnan helpottamiseksi olemme luoneet asuntolainalaskurin, jonka avulla voit alustavasti kilpailuttaa eri lainantarjoajia. Jos tarvitset esimerkiksi apua asuntolainan tarjoajan etsimisessä, asuntolainalaskuri auttaa sinua hahmottamaan tarjontaa. Tämä on ilmainen palvelu, jonka kautta pankit voivat olla suoraan sinuun yhteyksissä, ja tehdä vielä henkilökohtaisen tarjouksen tietojesi perusteella.

Asuntolainojen hinnat 2023

Asuntolainojen hinnat ovat noususuunnassa. Euriborit ovat olleet takavuosina pakkasella mikä heijastui myös pankkien tarjoamiin prime korkoihin, nyt tilanne on toinen. Perehdy tarkkaan asuntolainojen korkovertailuun ja siihen mitä korot ovat nyt.

Mistä asuntolainan hinta koostuu?

Jos lainanantaja näyttää vihreää valoa, sinun on erittäin tärkeä ymmärtää asuntolainasi sisältämät tiedot. Onko sinun esimerkiksi mahdollista myydä kiinteistösi milloin tahansa? Voitko maksaa asuntolainan halutessasi takaisin aikaisemmin kuin määräaikaan mennessä? Epämiellyttävien yllätyksien välttämiseksi on syytä tuntea asuntolainatermit ja -vaihtoehdot perinpohjaisesti.

Asuntolainan hinta koostuu marginaalista, viitekorosta ja erilaisista lisäkuluista. Tässä kappaleessa kerromme sinulle, mitkä asiat sinun on syytä tarkistaa jo ennen asuntolainaneuvotteluja. Nämä termit opettelemalla voit madaltaa asuntolainan kustannuksia sadoilla ja jopa tuhansilla euroilla.

Viitekorko

Asuntolainan viitekorkona toimii yleensä Euribor. 3 kk, 6 kk ja 12 kuukauden Euribor-koroilla on kullakin etunsa, mutta pitkällä tähtäimellä ne ovat karkeasti ottaen yhtä kannattavia. Nyrkkisääntö on, että jos asiakas olettaa korkotason olevan vuoden-kahden sisällä laskussa, hänen kannattaa valita lyhytkestoinen viitekorko.

Hyvä tietää

Jos taas korkojen oletetaan olevan noususuunnassa, pitkäkestoinen viitekorko on kannattavampi. Reaaliaikaisen Euribor-koron voit tarkistaa Asuntolainojen korot nyt -sivulta.

Marginaali

Korkomarginaali on tyypillisin muuttuja, jolla pankit yrittävät kilpailla toisiaan vastaan ja kalastella laina-asiakkaita itselleen. On kuitenkin muistettava, ettei marginaali kerro koko totuutta lainan hinnasta, vaan matalalla marginaalilla saatetaan toisinaan peittää lainan todellisia kuluja, jotka koituvat erilaisista lisämaksuista.

Lisäkulut

Asuntolainan antaja voi periä lisämaksua muun muassa seuraavista palveluista:

 • Lainan avaamisesta
 • Lainan hoitamisesta
 • Laskutuksesta

Monet eivät tiedä, että myös näitä maksuja on mahdollista kilpailuttaa. Jos koet, että pankin tarjouksessa on liikaa piilokuluja, kerro se suoraan ja pyydä edullisempaa palvelua.

Lainaneuvotteluissa voi myös tinkiä itselleen:

 • Matalamman korkokaton
 • Ilmaisia lyhennysvapaita kuukausia
 • Lainaturvan
 • Oikeuden vaihtaa viitekorkoa kerran vuodessa
 • Alennuksia muista pankkipalveluista.

Asuntolainalaskurin käyttö

Kun siis otat käyttöösi asuntolainalaskurin, voit syöttää sinne haluamasi lainasumman, korkoprosentin, aloitusmaksun/perustamiskulun ja kuukausittaisen tilinhoitomaksun. Tämän tiedon perusteella asuntolainalaskuri näyttää sinulle lainan kuukausierän, kokonaiskustannukset ja todellisen vuosikoron. Hinnat ovat suuntaa-antavia ja niistä näet myös millaista lainaa talon rakentamiseen voisit saada.

Kuukausierä riippuu siitä, minkä lyhennysmuodon lainalle asiakas on valinnut. Lainatarjouksia voi vertailla todellisen vuosikoron avulla. Se määräytyy kaikkien asuntolainan kustannuksien mukaan, ja muutetaan siten vuotuiseksi koroksi. Kun tiedät todellisen vuosikoron, voit lähteä miettimään sinulle sopivaa lyhennysmuotoa.

Lyhennysmuotoja ovat:

 1. Muuttuva annuiteetti
 2. Tasaerälaina
 3. Tasalyhennys

Voit lukea lisää lainan lyhentämisestä Asuntolainan lyhentäminen -sivulta.

Esimerkki 1.

Pankki tarjoaa asuntolainan seuraavilla ehdoilla:

 • Asuntolaina: 200 000 euroa
 • Laina-aika: 20 vuotta
 • Kokonaiskorko: 0,85%
 • Asuntolainan järjestelykulut: 1050€
 • Automaattinen tiliveloitus kuukausittain: 2,70€

Näiden perusteella:

 • Kuukausierä: 913,93€
 • Todellinen vuosikorko: 0,90
 • Korot ja kulut yhteensä per vuosi: 19 342,24€
Plus IconKilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta asuntolainat – täytä ilmainen hakemus
Asuntolaina

Mitä asuntolainan kilpailuttaminen tarkoittaa?

Kiinteistön ostaminen Suomessa ei tarkoita pelkästään unelmakotisi löytämistä ja hankkimista. Asuntolainan saamiseksi sinun on tehtävä taloudellinen ja juridinen sopimus suomalaisen pankin tai laitoksen kanssa. Sopimuksiin tehdään vuosittain muutoksia, joten jos olet tällä hetkellä kiinnostunut asunnon ostamisesta, kannattaa varmistaa, että ymmärrät suomalaisten asuntolainojen vuodeksi 2021 määritetyt säännöt.

Useat Suomen kansalaiset ovat keskittäneet pankkipalvelunsa tiettyyn pankkiin. Tämä kannattaa tietysti siksi, että pankin palveluita käyttämällä voit kerryttää bonuksia tai vastaanottaa muita etuja.

Tämän vuoksi asuntolainaa hakiessa moni asunnon ostaja unohtaa kilpailuttaa pankit. Uuden asunnon ostaminen on iso taloudellinen kysymys jokaisen elämässä. Siksi hämmennyksissään moni saattaa päättää säästää aikaa ja vaivaa kilpailuttamisen kanssa. Moni lainanhakija on vain tyytyväinen, kun saa eteensä hyvin motivoidun lainatarjouksen pankilta.

Vaikka kilpailuttamisen väliin jättäminen voi säästää aikaa ja vaivaa, voit kuitenkin menettää isojakin summia. Pienikin kilpailutuskierros voi säästää sinulta hyvällä onnella tuhansia euroja.

Asuntolainojen hinnat ovat olleet laskussa

Viime vuosina Euribor on ollut matalalla ja samalla asuntolainojen hinnat ovat olleet todella matalalla verrattuna aikaisempaan. Jos olet siis harkinnut ottavasi asuntolainaa, nyt voisi olla hyvä hetki. Toisaalta korot luultavasti voivat nousta tämän hetkisistä pohjalukemista.

Huomaa myös, miten matala korko ei tarkoita välttämättä matalia kustannuksia. Nordean alhainen korkomarginaali on suorastaan harhaanjohtava, sillä lainan lisäkulut tekevät Nordeasta todellisuudessa keskivertoa kalliimman pankin asuntolainaajalle.

Tarkista vielä Kuinka paljon voin saada asuntolainaa? -sivulta, kuinka suureen lainaan sinulla on varaa. Käänteinen asuntolainalaskuri auttaa sinua hahmottamaan seuraavat asiat:

 1. Minkä kokoiseen lainaan sinulla on varaa?
 2. Kuinka paljon kuukausieräsi tulisi maksamaan?

Tämä auttaa hahmottamaan suunnitelmiasi ja ymmärtämään, minkälaisesta asunnosta sinun on realistista haaveilla. 

Stressitesti

Stressitesti saattaa kuulostaa rajummalta kuin mitä se todellisuudessa on. Pankit tekevät lainanhakijoille stressitestin, jonka avulla selvitetään, kestääkö asiakkaan maksukyky 6% korkojen nousua tulevaisuudessa. Kun korko nousee 6 prosenttiin, asuntolainan kustannukset muuttuvat sen mukaan suuremmiksi. Asunnon ostajan täytyy kyetä varautumaan näihin kuluihin.

Tällä pankki voi huolehtia siitä, että asiakas selviää mahdollisista kuluista tulevaisuudessa. Tämä auttaa myös lainanhakijaa budjetoimaan elämänsä mahdollisten ennalta-arvaamattomien kulujen kautta.

Esimerkiksi annuiteettilyhennyksen kanssa 6% korko tarkoittaa 25-vuoden laina-ajan ja 150 000 euron lainan kohdalla lähes 1000 euron kuukausierää. Sama kuukausierä tyypillisemmillä koroilla tarkoittaa alle 600 euron maksua. Alla oleva esimerkki esittelee vielä tilanteen tarkemmin.

Esimerkki 2.

Pankki tarjoaa asuntolainan seuraavilla ehdoilla:

 • Asuntolaina: 150 000 euroa
 • Laina-aika: 25 vuotta
 • Kuukausierä: 587 euroa
 • Kuukausierien määrä: 300kpl (12 * 25)
 • Lainan korko: 1,3%
 • 25 vuoden korot: 26 519 euroa

Stressitesti:

 • Asuntolaina: 150 000 euroa
 • Laina-aika: 25 vuotta
 • Kuukausierä: 974 euroa
 • Kuukausierien määrä: 300kpl
 • Lainan korko: 6%
 • 25 vuoden korot: 142 000 euroa

Asuntolainalaskuri eri pankeista

Monilla eri toimijoilla on verkkosivuillaan oma asuntolainalaskuri. Pankin asuntolainalaskuri perustuu pitkälti samoihin toimintalogiikoihin kuin muuallakin verkossa olevat lainalaskurit.

Kuluttajan kannattaa usein hyödyntää asuntolainalaskuria erityisesti toimijalla, joka ei aktiivisesti itse toimi lainaa tarjoavana yrityksenä. Seuraavissa kappaleissa on tarkasteltu muutamien suosituimpien pankkien kautta markkinoilla olevia asuntolainalaskureita.

Asuntolainalaskuri Nordea

Nordealla on verkkosivustoillaan oma asuntolainalaskuri. Nordean asuntolainalaskuri tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden arvioida lainan todellisia kustannuksia.

Nordean laskuriin voi muillekin laskureille tuttuun tapaan halutessaan syöttää erilaisia summia ja tarkastella sen mukaan, mitkä lainan kokonaiskustannukset tulisivat olemaan Mikäli kuluttajan tavoitteena on ottaa käyttöön asuntolainalaskuri Nordea tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Asuntolainalaskuri OP

Myös OP omaa verkkosivuillaan asuntolainalaskurin, jonka avulla kuluttaja voi arvioida lainan kustannuksista. Kuluttaja kykenee OP:n asuntolainalaskuria hyödyntämällä tarkastelemaan lainan kustannuksia haluamallaan laina-ajalla. Asuntolainalaskuri OP verkkosivuilla ei anna tarkkaa tietoa kaikista lainan ehdoista, mutta sen avulla kuluttaja kykenee saavuttamaan realistisen hahmotelman lainan kuluista.

Asuntolainalaskuri Danske Bank

Danske Bank ei omaa erillistä asuntolainalaskuria. Puhdas asuntolainalaskuri Danske Bankin sivuilta uupuu, mutta kuluttajan on mahdollista arvioida lainan kustannuksia tavallisen lainalaskurin avulla. Danske Bankin lainalaskuri saattaa auttaa kuluttajaa esimerkiksi arvioimaan lainan todellista vuosikorkoa.

Asuntolainalaskuri S-Pankki

S-Pankki omaa verkkosivuillaan oman asuntolainalaskurin. S-Pankin lainalaskuri on työkalu, jonka avulla kuluttaja voi pankin mukaan laskea alustavasti lainansa lyhennyksen, lainamäärän ja laina-ajan. Se, myönnetäänkö lainaa, on aina kuitenkin yksilöllistä ja yksittäisen henkilön riskiprofiili saattaa vaikuttaa asuntolainalaskurin esittämiin summiin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Asuntolainojen kilpailuttamisen yhteydessä sinun kannattaa huomioida myös muut asumiseen liittyvät lainat.
Remonttilaina Sisustuslaina Peruskorjauslaina Tonttilaina Autolaina

Asuntolainalaskuri – Usein kysyttyä

🏠 Mistä asuntolainan hinta koostuu?
Asuntolainan hinta koostuu marginaalista, viitekorosta ja erilaisista lisäkuluista. Sinulla on useita erilaisia vaihtoehtoja madaltaa asuntolainan kuukausierää, joten suosittelemme tutustumaan vaihtoehtoihin todella huolellisesti.
Mikä on asuntolainan viitekorko?
Asuntolainan viitekorkona toimii yleensä Euribor. 3 kk, 6 kk ja 12 kuukauden Euribor-koroilla on kullakin etunsa, mutta pitkällä tähtäimellä ne ovat karkeasti ottaen yhtä kannattavia. Nyrkkisääntö on, että jos asiakas olettaa korkotason olevan vuoden-kahden sisällä laskussa, hänen kannattaa valita lyhytkestoinen viitekorko. Jos taas korkojen oletetaan olevan noususuunnassa, pitkäkestoinen viitekorko on kannattavampi.
Mikä on asuntolainani kuukausierä?
Kuukausierällä tarkoitetaan lainasta vuosittain laskettua summaa joka kuukaudelle, joka jää asuntolainan ottajan maksettavaksi. Voit laskea sen helposti käyttäen laskuriamme.
Kuinka paljon voin saada asuntolainaa?
Hyvä nyrkkisääntö, jota pankit usein käytetään, on 4.5 kertaa vuositulosi. Käytä laskuriamme ja selvitä, miten paljon voit saada asuntolainaa.
Mitä asuntolainani maksaa?
Asuntolanasi kustannus on korko sekä pankin marginaali. Voit helposti laskea kokonaiskulut ja kuukausierät laskurillamme.
Mitä tarkoitetaan stressitestillä?
Asuntolainan hinta määräytyy aina nousevien tai laskevien korkojen mukaan, mikä tekee siitä hankalasti ennustettavan menoerän. Pankit kuitenkin haluavat tarkistaa tulevaisuuden maksukyvyn stressitestillä, jossa korko nostetaan 6 prosenttiin. Tämä osoittaa mahdolliset kustannukset matkan varrella, jotka lainanottajan on kyettävä maksamaan.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: