Tonttilaina

Hae tonttilainaa asuntolainan yhteydessä tai omana lainana. Täytä maksuton lomake ja selvitä matalin korko tonttilainaan.
Ladataan lomaketta..

Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

Summarum Mediassa

janina
janina
2021-05-10
Hakemuksen tekeminen oli helppoa ja päätös tuli nopeasti. Miinusta kuitenkin tulee siitä, että hakemusta tehtäessä sivu jumitti välillä.
Leena Rajala
Leena Rajala
2021-05-06
Infoa tuli jatkuvasti 👍. Ihan mukavasti meni koko ajan
Pauli Saarnisto
Pauli Saarnisto
2021-04-29
Pirjo
Pirjo
2021-04-28
Hakuprosessi sujui mutkattomasti ja nopeasti.
Bogel Jari
Bogel Jari
2021-04-23
Oletin menettelyä hankalammaksi, kaikki meni mielestäni hyvin, olen tyytyväinen
Nina Leppänen
Nina Leppänen
2021-04-07
Kokemus pelkästään positiivinen. Sain lainan sujuvasti.
PP
PP
2021-03-31
Palvelu oli erittäin sujuvaa ja rahat tulivat tilille todella nopeasti. Asiakaspalvelu oli ystävällistä.😊
Jorma Saloranta
Jorma Saloranta
2021-03-08
sai oikean osoitten mistä kysyä lainaa ja sain sen kiitos
Seija Lindgren
Seija Lindgren
2021-03-01
Palvelu nopeaa ja asiallista. Helppo selkoinen teksti ja helppi ymmärtää. Kiitos palvelusta.
Benita Rönnberg
Benita Rönnberg
2021-02-17

Tonttilaina – näin sitä saa käteävästi

Kuten jo tiedämme, tonttilaina on laina, jonka pankki myöntää tontin ostoa varten. Monesti pankeissa ei ole erikseen tonttilaina-nimistä vaihtoehtoa, vaan tontin hankintaa rahoitetaan esimerkiksi asuntolainan yhteydessä.

Jos hakijalla ei ole aikomusta rakentaa tontille, voi rahoitukseksi hakea myös vakuudellista tai vakuudetonta kulutusluottoa. Useimmiten pankit kuitenkin vaativat, että tontille rakennetaan tietyn ajan kuluessa, etenkin rakennuslainaa haettaessa. Kyse on kuitenkin tonttilainasta lainan hakutarkoituksen mukaan.

Paras tonttilaina selviää kilpailuttamalla

Kun pohjatyö on kunnossa, parhaan lainatarjouksen valitseminen on helpompaa. On hyvä tietää perusasiat vertailtavista luvuista, kuten koroista ja vakuuksista, jotta voi tehdä asiasta järkevän päätöksen. Parhaan lainavaihtoehdon etsimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa, sillä kilpailutukseen ja vertailuun käytetty aika säästää paljon rahaa. Paras vaihtoehto onkin tutustua tärkeimpiin lainan hakemiseen liittyviin kysymyksiin ja sitten hoitaa kilpailutus ammattilaisten avulla. Näin aikaa ei kulu turhaan jokaiseen pankkiin yhteydessä olemiseen, vaan voit keskittyä vertailemaan tarjouksia.

Kilpailutus tapahtuu näppärästi netissä tietokoneella tai vaikkapa älypuhelimella. Tarjouksen pyytäminen ei sido mihinkään ja pankit ottavat yhteyttä lainatarjouksien kanssa. Tarjousten pyytämistä varten on oltava valmis esittämään asiakirjat, joista käy ilmi aiemmat velat, tulotaso ja varallisuus. Oma tilanne on hyvä pitää mielessä muutenkin tonttilainaa miettiessä, jotta osaa parhaiten arvioida, paljonko lainaa on valmis lyhentämään. Etenkin jos aikomuksena on rakentaa tontille, tämä on hyvä pitää mielessä.

Vakuudeton vs. vakuudellinen tonttilaina

Tonttilaina voi olla vakuudellinen tai vakuudeton. Lainavakuus turvaa pankille lainan takaisinmaksun. Kun pankki myöntää lainaa, se ottaa laskelmoidun riskin, että lainan hakija ei kykenekään maksamaan lainaansa takaisin. Pankki pyrkii vakuuksilla minimoimaan tätä riskiä. Vakuudellisista lainoista lisää aiheen omasta artikkelista. 

Tonttilainan reaalivakuudet

Suurin osa pankeista, kuten OP, Nordea, S-Pankki, Danske Bank ja Aktia vaativat lainanhakijalta vakuuksia. Vakuudeksi voidaan merkitä omaa omaisuutta, eli käyttää niin kutsuttuja reaalivakuuksia. Ostettava tontti toimii vakuutena tiettyyn pankin määrittämään prosenttiosuuteen asti. Jäljelle jäävän osuuden voi kattaa monella tapaa. Esimerkiksi OP pankki vaatii, että rahoitettavalle tontille rakennetaan tietyn ajan kuluessa, eli tonttia varten on haettava rakennuslainaa tai remonttilainaa. Tontille rakennettava rakennus toimii tässä tapauksessa osaltaan vakuutena rakennuslainalle 70 % asti. Lain mukaan tontin tai rakennuksen arvo tontti- tai asuntolainassa voi kattaa maksimissaan 70 % asunnon arvosta. Loput vakuudesta katetaan muulla omaisuudella. Esimerkkejä reaalivakuudeksi kelpaavasta omaisuudesta ovat:

Lisävakuudet

Lisävakuudet ovat pankkien tarjoamia maksullisia palveluja, joiden avulla voi täydentää lainan vakuutta, kun omat vakuudet eivät muuten riitä. Esimerkiksi Aktia Pankeilla on vaihtelevia ehtoja lisävakuuksien myöntämiseen, eikä lisävakuuksia aina voi hyödyntää tonttilainan kanssa. Pankit hyväksyvät yleensä myös valtiontakauksen. On tärkeää perehtyä tarkasti eri pankkien tarjoamiin vaihtoehtoihin, jotta itselle sopiva ratkaisu löytyy.

Vakuudetonta tonttilainaa nopeasti

Vakuudeton laina on aina lähtökohtaisesti kalliimpi kuin vakuudellinen laina. Vakuudettomia lainoja voi saada useimmista pankeista kulutusluottoina. Vakuudettoman lainan etuna on nopeus, sillä rahan voi saada tilille nopeimmillaan alle tunnissa. Keskimäärin vakuudettoman lainan saa kuitenkin tilille 1–3 päivän kuluessa. Lisäksi vakuudettomalla lainalla ei yleensä ole ehtoja siitä, kuinka pian tontille tulee rakentaa. Helppoudesta ja nopeudesta huolimatta vakuudettoman lainan ottamista olisi harkittava yhtä tarkasti kuin vakuudellisenkin.

Pankit jotka tarjoavat tonttilainaa

Pankit ja muut rahalaitokset tarjoavat tonttiin lainaa, mutta eri ehdoilla. Seuraavat pankit tarjoavat lainaa tontin rahoittamiseen tiedettävästi hyvin ehdoin:

Osuuspankki

OP myöntää vakuudettomia kulutusluottoja mukautettavalla takaisinmaksuajalla. Laina kerryttää OP-bonuksia, joilla voi maksaa esimerkiksi vakuutusmaksuja.

Nordea

Nordean myöntämä Joustoluotto on myös vaihtoehto vakuudetonta tonttilainaa etsivälle. Nordean sivustolla annetaan esimerkit alimmista ja korkeimmista mahdollisista vuosikoroista Joustoluotolle, sekä minimi- ja enimmäislaina-aika.

S-Pankki

S-pankin S-Laina on haettavissa verkossa. S-Pankki lupaa lainapäätöksen nopeasti ja sivustolla on myös laskuri, jonka avulla voi arvioida kuukausieriä kaikki kulut huomioiden. S-Pankki lupaa myös kasvattaa lainasummaa, jos kulutusluottoa hakee yhdessä toisen kanssa.

Aktia

Aktian kulutusluottoa ei ole saatavissa vakuudettomasti, mutta sen sijaan heillä on käyttölaina-niminen vakuudeton luotto. Sivustolta voi löytää tiedot mm. minimimaksuerästä ja mahdollisista takaisinmaksuerien määristä. Myös korkojen minimi-maksimi-haarukka on nähtävillä.

Danske Bank

Danske Bank tarjoaa myös oman vaihtoehtonsa nimeltään Haavelaina. Kaksi lainanhakijaa saa kaksi kertaa enemmän luottoa kuin yksi, mutta luottosumma ei silti aivan nouse suurimpiin summiin. Sivustolla on S-pankin tapaan laskuri, jolla voi vertailla maksuja.

Tonttilainaa matalalla korolla

Lainan hinta koostuu pankin tai lainanantajan korkomarginaalista, viitekorosta ja muista lainan kuluista. Viitekoron voi valita itse; vaihtoehtoina on yleensä pankin oma viitekorko ja lisäksi Euribor-korko. Euribor on euroalueen oma viitekorko, joka lasketaan eri ajanjaksoille, kuten 3 kk, 6 kk ja 12 kk.

Korkomarginaali on se, joka eniten eroaa eri pankkien välillä. Tätä korkoa on myös mahdollista saada alaspäin neuvottelemalla, etenkin jos on hoitanut taloutensa hyvin. Viitekoron suhteen taas yleinen käsitys on, että pankin oma viitekorko harvoin on se edullisin vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin vertailla eri pankkien omia vaihtoehtoja, esimerkiksi Aktian ja OP:n omaa primea. Lisäksi kannattaa perehtyä Euribor-koron tilanteeseen ja miettiä, haluaako lainansa sidottavan 3, 6 vai 12 kk euriboriin.

Vakuudettomien lainojen korkohaitarit ovat helposti nähtävillä ainakin edellä mainittujen pankkien osalta, joten niiden vertailu on helppoa. Pitää kuitenkin huomioida korkoon vaikuttavat asiat, sillä jos joutuu venymään mahdottomiin maksusuunnitelmiin alhaista korkoa havitellessaan, voi olla parasta harkita uudelleen.

Näin suojaudut yllättäviltä koroilta

On olemassa erilaisia palveluita, joilla korkoon liittyviä riskejä, kuten koronnousua vastaan voi suojautua. Lisäpalvelut muuttavat lainan hintaa huomattavasti, mutta tarjoavat myös paljon turvaa. Kaikki pankit tarjoavat jonkinlaisen korkosuojan, joka rajoittaa korkotason nousun vaikutuksia lainanlyhennyksiin. Korkosuojat nostavat lainakuluja, joten on harkittava, onko suoja sijoituksen arvoinen. On myös mahdollista valita kiinteä korko. Kiinteä korko lukitaan lainan myöntämishetkellä yhteen paikkaan, jolloin markkinoiden korkoheittelyt eivät vaikuta. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos markkinoilla korot laskevat, joutuu silti maksamaan sovittua korkeampaa korkoa.

Tonttilainaa saa pankista ja netistä

Useimmiten tontti hankitaan kodin tai liiketilojen rakentamista varten. Tällaisissa tilanteissa tontin hankinta on osana rakennusprosessia, ja osa pankeista sisällyttää tontin hinnan rakennuslainaan. Tällöin pankki vaatii rakentamisen alkavan tietyn ajan sisällä, yleensä kaksi vuotta tontin ostamisesta. Vakuudettomassa lainassa tällaisia vaatimuksia ei ole, joten jos tontti on tarkoitus pitää omistuksessa hetki ennen rakentamisen aloittamista, saattaa vakuudeton laina olla oikea ratkaisu. Jos haluaa pelata varman päälle, voi tarjoukset pyytää sekä vakuudellisista että vakuudettomista tonttilainoista ja pohtia rauhassa omia vaihtoehtoja.

Usein kysyttyä

Miksi hakea tonttilainaa?
Hakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin ja näet tarjoukset heti. Voit saada lainan ilman vakuuksia tai takaajia.
Mikä on tonttilainan korko?
Alkaen 4,5%. Tyypillisesti 4,5% - 10% riippuen lainan koosta ja hakijasta.
Maksaako tonttilainan hakeminen?
Ei. Summarum.fi -palvelussa voit kilpailuttaa tonttilainat ilmaiseksi ja valita parhaan tarjouksen.