Luotto – mitä eri luottotyyppejä on olemassa?

Haetko luottoa? Tulit oikeaan paikkaan! Summarumin kautta kilpailutat hetkessä luoton tarpeesi ilman sitoumuksia ja maksutta. Alta saat lisätietoja siitä, minkälaisia eri luottoja on olemassa ja milloin niitä kannattaa käyttää.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?15 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?10 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Terhi Kolehmainen
   Terhi Kolehmainen
   2021-08-07
   Vahvistettu
   En saanut hyvää lainaa
   Sami Teittinen
   Sami Teittinen
   2021-08-06
   Vahvistettu
   Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
   asiakas
   asiakas
   2021-07-28
   Vahvistettu
   Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
   Tuncher Saliev
   Tuncher Saliev
   2021-07-26
   Vahvistettu
   erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   2021-07-19
   Vahvistettu
   Lainatarjouksia ei tullut
   Ari Tapio Mattila
   Ari Tapio Mattila
   2021-07-16
   Vahvistettu
   Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
   Krista Nurmi
   Krista Nurmi
   2021-07-03
   Vahvistettu
   En saanut jostqin syystä lainaa
   Kimmo Alaluusua
   Kimmo Alaluusua
   2021-06-17
   Vahvistettu
   Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
   Raisa Mattiöa
   Raisa Mattiöa
   2021-06-16
   Vahvistettu
   Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
   Sirpa
   Sirpa
   2021-06-12
   Vahvistettu
   Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

   Luotto – tätä se tarkoittaa

   Luotto on luotontarjoajan sekä lainanhakijan välinen suhde, jossa luotontarjoaja luovuttaa kuluttajalle sovitun rahasumman tai vastineen.

   Luoton ominaispiirre on, että kuluttajan maksusuoritus tapahtumasta toteutetaan vasta myöhemmin, luoton myöntämisen jälkeen. Tämä viivästetty takaisinmaksu voi tapahtua joko ositettuna koko summaa pienempiin osiin tai vaihtoehtoisesti kerralla.

   Suomessa toimii useita sekä suomalaisia, että ulkomaalaisia lainan tarjoajia. Perinteisiä Suomessa toimivia pankkeja jotka tarjoavat luottoa ovat muun muassa:

   • Nordea
   • OP
   • Danske Bank
   • Ålandsbanken

   Perinteisten pankkien lisäksi lainapalveluita ovat alkaneet tarjota Suomessa myös esimerkiksi toimijat, kuten Norwegian ja Klarna. Klarnan luotto on jo tunnettu lainapalvelu Suomessa, samoin kuten Norwegianin luotto.

   Edellä mainittujen luoton tarjoajien lisäksi on lukuisia muita rahalaitoksia, jotka tarjoavat suomalaisille kuluttajille luottoa.

   Kuluttajan voi olla vaikea itse etsiä mahdollisimman edullinen ja koroton luotto. Seuraavassa kappaleessa käydään kuitenkin läpi, miten lainojen vertailu voi auttaa tähän ongelmaan.


   Miksi kilpailuttaa luotot Summarumilla?

   • Kilpailuttamalla kauttamme luottotarjouksia voit löytää edullisen luoton ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
   • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
   • Luottojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Lyhyesti luottojen vertailusta

   Luottojen vertailu on prosessi, jossa kuluttaja vertaa eri luotontarjoajien tekemiä lainatarjouksia keskenään. Vain luottojen vertailun avulla kuluttajan on mahdollista löytää omaan tilanteeseensa paras ja halvin luotto.

   Useiden luoton tarjoajien joukosta parhaan ja edullisimman tarjouksen etsiminen voi olla hakijalle todella aikaa vievää sekä hankalaa.

   Luottojen vertailu kannattaa tästä syystä toteuttaa hyödyntämällä lainojen kilpailutusta kolmannen tahon palveluiden kautta. Lainan kilpailuttaja etsii kuluttajalle automaattisesti hänelle sopivimman lainan.

   Kilpailutusta toteuttaessa kuluttaja syöttää palveluun ensin tietonsa ja haluamansa lainan ehdot.

   On tärkeää huomata, että tässä vaiheessa kuluttaja ei vielä sitoudu mihinkään. Lainoja voikin hakemisen jälkeen tarkastella, tekemättä ollenkaan hankintapäätöstä.

   Kun tietojen syöttäminen on tehty, luotot kilpailuttava taho kerää kaikki rahoituslaitoksien lainatarjoukset yhteen.

   Kilpailuttaja tarjoaa eri lainojen ehdot helposti kuluttajan vertailtavissa olevassa muodossa ja henkilön on seurauksena tästä erittäin helppo verrata eri luottoja keskenään ja etsiä joukosta itselle sopivin ja halvin luotto.

   Eri luottotyypit

   Talouden maailmassa tunnetaan useita eri luoton tyyppejä. Kuluttajan tulisi olla tietoinen eri luotoista sekä niiden tärkeimmistä ominaispiirteistä, jotta henkilö kykenisi valikoimaan itselleen omaan tilanteeseen sopivimman lainan.

   Seuraavissa kappaleissa esitellään lyhyesti läpi eri luoton tyyppejä.

   Kulutusluotto

   Kulutusluotto on kulutustarkoitukseen otettu kertalaina. Luotto voidaan myöntää kuluttajalle lainana, maksulykkäyksenä tai vaihtoehtoisesti muuna taloudellisena järjestelynä. Kulutusluotto on useimmiten vakuudeton laina ja sitä haetaan yleisimmin suurempien kertahankintojen rahoittamiseksi.

   Kulutusluottojen suosio on kasvanut lähivuosina Suomessa. Kulutusta varten Suomessa otettujen luottojen yleisiä rahoituskohteita ovat muun muassa seuraavat:

   • Kulkuvälineen hankinta
   • Matkailu
   • Yllättävät ja äkilliset kulut

   Kulutusluotto on usein arvoltaan suhteellisen pieni ja sen laina-aika on useimmiten lisäksi melko lyhyt. Kulutusluoton takaisinmaksuajan aikahaarukka on yleensä kuluttajalle yhden ja viidentoista vuoden välillä.

   Joustoluotto

   Joustoluotto on vakuudeton luotto, jossa lainantarjoaja myöntää hakijalle tietyn lainasumman jonka jälkeen kuluttaja on vapaa nostamaan rahaa tililleen kyseiseen lainasummaan asti.

   Luoton joustavuus pätee myös toiseen suuntaan ja kuluttaja voikin maksaa lainansa pois ennakkoon sovittua nopeampaan tahtiin halutessaan.

   Jatkuvan luoton ansiosta rahan nostaminen joustoluotosta on nopeaa. Suoritettuaan lainan hakemisen jo kerran, voi kuluttaja nostaa samasta luotosta rahavaroja aina sovittuun maksimirajaan asti.

   Kuluttajan on syytä huomioida, että henkilö maksaa joustoluotossa korkoja ainoastaan tililleen nostamasta summasta. Tämän takia joustoluottoa ei kannata nostaa kaikkea kerralla tilille, ellei kuluttaja välttämättä tarvitse kaikkea lainasummaa käyttöönsä välittömästi.

   Joustoluoton ominaisuuksien johdosta se sopii hyvin kuluttajan vararahastoksi esimerkiksi tilanteisiin, joissa kuluttajan täytyy saada rahaa käyttöön mahdollisesti hyvinkin nopeasti.

   Edellä mainitun kaltainen tilanne voi tulla esiin esimerkiksi kuluttajan remontoidessa kotia tai kesämökkiä. Kuluttaja tietää jo remonttia suunnitellessa, että remontti tulee aiheuttamaan yllättäviä kuluja, joiden tarkka esiintymisaika tai määrä eivät ole vielä tiedossa. Joustoluoton avulla kuluttaja saa oman henkilökohtaisen limiitin, jonka sisällä hän voi vapaasti nostaa luottoa.

   Käyttöluotto

   Käyttöluottoa haetaan päivittäistä käyttöä sekä kuluttamista varten. Käyttöluotto onkin monilta osin hyvin yhteneväinen joustoluoton kanssa, sillä molemmat ovat usein vakuudettomuuden johdosta nopeasti haettavaa joustoa.

   Suurimpana erona käyttöluoton ja joustoluoton välillä on kuitenkin se, että käyttöluotossa lainasumma myönnetään suoraan kuluttajan käyttöön ja kuluttaja maksaakin tästä koko summasta lainan korot.

   Luottojen hinnoitteluissa on kuitenkin eroa, joten käyttölaina saattaa tästä huolimatta monissa tapauksissa olla kuluttajan kannalta halvin vaihtoehto.

   Kuluttajan tulisikin vertailla molempien lainojen hinnoitteluja sekä ehtoja ja pohtia niitä tarkastellessa, kumpi kyseisen henkilön tilanteeseen sopii paremmin.

   Vakuudeton luotto

   Vakuudeton luotto tarkoittaa luottoa, jonka nostamista varten kuluttajan ei tarvitse asettaa omaisuuttaan pantiksi. Vakuudellisiin lainoihin asetetaan usein esimerkiksi kiinteistöjä tai arvopapereita pantiksi. Vakuudettomat lainat kuluttaja saa kuitenkin haltuunsa ilman vakuuksien asettamista.

   Vakuudeton luotto on lähes aina kuluttajan mahdollista saada haltuunsa tavallista luottoa nopeammin. Tämä johtuu pääasiallisesti siitä, että vakuudellista luottoa hakiessa lainanhakuprosessi on mutkikkaampi, sillä rahoituslaitos joutuu arvioimaan vakuuden riittävyyden.

   Vakuudettoman luoton joustavuus esiintyy myös kuluttajan kannalta toiseen suuntaan. Luotonhakija voi halutessaan maksaa vaikka koko luoton pois kerralla, ennalta sovitun lainan takaisinmaksuajan sijaan.

   Tämä joustava takaisinmaksu saattaa osoittautua käytännölliseksi etenkin tilanteissa, joissa kuluttajan henkilökohtainen taloudellinen tilanne kehittyy positiiviseen suuntaan äkillisesti. Näin ollen luoton hakija saa kuitattua lainansa pois sovittua aiemmin, eikä maksa enää korkokuluja lainastaan.

   Vakuudeton laina on usein mahdollista saada tilille jo lainanhakupäivänä, usein jopa muutamien tuntien sisällä hakemisesta. Hakuprosessi on nopea, joka on yksi syistä, joiden takia monella kuluttajalla onkin positiivisia kokemuksia luoton hakemisesta.

   Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS

   Luottokortti

   Luottokortti on maksukortti, jonka avulla kuluttajan on mahdollista toteuttaa hankintoja luotolla.

   Luottokortin tarjoaja myöntää kuluttajalle luottoa tarjoajan asettamaan rajaan asti. Kuluttaja voi tämän rajan sisällä toteuttaa päivittäisiä ostoksia haluamallaan tavalla.

   Luottokortin avulla toteutetut maksutapahtuma maksetaan useimmiten kuukausittain takaisinmaksusopimuksesta riippuen.

   Useisiin luottokortteihin kuuluu lisäksi myös maksuvapaa kuukausi, mikä mahdollistaa kuluttajalle luoton takaisinmaksun 1-2 kertaa vuodessa viivästettynä.

   Voit halutessasi vertailla eri luottokortteja täältä. 

   Tililuotto

   Tililuotto on rinnastettavissa joustoluoton kanssa. Molemmissa luoton muodoissa kuluttajalle myönnetään jokin lainasumma, jonka sisällä henkilö voi suorittaa nostoja haluamansa mukaan.

   Kuluttaja maksaa molemmissa luotoissa korkoja vain tililleen nostamasta osuudesta, koko lainasumman sijaan.

   Tililuotto saattaa usein olla edullinen ratkaisu esimerkiksi tilanteissa, joissa kuluttaja toimii freelancer-yrittäjänä ja saa palkkansa vasta tietyn työprojektin valmistumisen jälkeen.

   Freelancer-yrittäjällä voi tällaisissa tilanteissa tulla talouden hallinnassaan vastaan menoja, jotka hän tietää kykenevänsä maksamaan vasta projektin valmistumisen sekä palkan saannin yhteydessä.

   Tililuotto on joustava tapa vastaanottaa lainaa ja mahdollistaa tällaisissa tilanteissa kulujen maksamisen. Kuten kaikissa muissakin lainoissa, kuluttajan tulee aina harkita tarkkaan eri vaihtoehtoja lainaa hakiessa.

   Luotto kannattaakin kilpailuttaa, jotta kuluttaja on mahdollista löytää itselleen edullinen ja mahdollisimman koroton luotto.

   Sosiaalinen luotto

   Sosiaalinen luotto on kuntien tarjoama luotto, jonka tarkoituksena on auttaa kuntalaisia ehkäisemällä taloudellista syrjäytymistä sekä edistää asukkaiden itsenäistä suorittamista.

   Sosiaalisia luottoja ei täten pysty kilpailuttamaan eri pankkien ja luotonantajien välillä.

   Sosiaalista luottoa voidaan myöntää kunnassa vakituisesti asuvalle henkilölle, jolla ei vähävaraisuutensa johdosta ole mahdollisuutta saada kohtuuhintaista luottoa.

   Hakijalla tulee sosiaalista luottoa hakiessa olla realistinen maksukyky maksaa kunnan myöntämä laina takaisin. Arvioidessa maksukykyä kunnat ottava huomioon hakijan velat, tulot sekä menot ja muut taloudelliseen asemaan vaikuttavat tekijät.

   Pikaluotto

   Pikaluotto tarkoittaa nimensä mukaan lainaa, jonka saa nopeasti tilille. Tässä vakuudettomassa lainassa on kuitenkin tyypilisesti lyhyt maksuaika ja korkea korko, joten sen kanssa on syytä olla tarkkana.

   Tutustu pikaluottoon täältä.

   Luottotiedot tarkistetaan aina ennen luoton myöntämistä

   Luoton myöntäjää kiinnostaa aina se, että luotto tullaan maksamaan takaisin. Tämän vuoksi luottoyhtiöt tarkistavat aina hakijan luottotiedot.

   Luoton saaminen olla haastavaa, jos hakijalla on ollut ongelmia aikaisempien maksujen kanssa ja hän on saanut maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriömerkintä ei onneksi ole ikuinen, ja sen keston lyhentämisestä on ollut käynnissä pitkään jo yhteiskunnallinen keskustelu.

   Jos maksaa erilaisia osamaksuja useampaan eri paikkaan, voi olla järkevää harkita lainojen ja osamaksujen yhdistämistä yhdistelylainalla. Raha-asioiden kontrollointi voi helpottua, kun tarvitsee lyhentää lainoja vain yhteen osoitteeseen.

   Luottotietojen tarkistaminen on luotonmyöntäjien vastuullisuuskysymys. Kuluttajan on itsekin hyvä muistaa, että kannattaa hakea ja ottaa luottoa vain tilanteissa, joissa oma takaisinmaksukyky on taattu.

   Vertaile luottoja lainalaskurin avulla

   Mikä kuluttajan tavoitteena on etsiä itselleen mahdollisimman edullinen luotto, voi lainalaskuri monissa tapauksissa auttaa kuluttajaa.

   Lainalaskurin avulla kuluttaja kykenee helposti arvioimaan luoton kustannuksia ja näin ollen toteuttamaan myös harkitumman hankintapäätöksen.

   Lainalaskurin toimintalogiikka perustuu siihen, että laskuriin syötetään kuluttajan toimesta luoton olennaisimpia avainmuuttujia. Tämän jälkeen lainalaskuri arvioi näiden muuttujien perusteella lainan olennaisimpia kustannuksia.

   Lainalaskurin avulla kuluttajan on helposti mahdollista selvittää muun muassa luoton todellinen vuosikorko, kokonaiskustannukset sekä korkokustannusten osuus kokonaiskustannuksista.

   Mikäli harkinnassa on luotto, voi lainalaskurista olla merkittävääkin apua lainan kustannusten arvioimisessa. Paremmat ennakkotiedot omasta taloudellista tilanteesta sekä lainan kustannuksista auttavat lähes aina myös toteuttamaan paremmin harkittuja hankintapäätöksiä.

   Muita aiheeseen liittyviä sivuja

   Usein kysyttyä

   Mitä tarkoittaa luotto?
   Luotto on luotontarjoajan ja lainanhakijan välinen suhde, jossa luotontarjoaja luovuttaa kuluttajalle sovitun vastineen kuluttajan maksaessa tästä vasta myöhemmin. Viivästetty takaisinmaksu voi tapahtua joko ositettuna tai vaihtoehtoisesti kertamaksulla.
   Miten luotto toimii?
   Luotto toimii niin, että hakuprosessin jälkeen lainantarjoaja myöntää kuluttajalle sovitun lainasumman joko suoraan tilille tai nostettavaksi kuluttajan haluamaan aikaan. Kuluttaja maksaa lainan takaisin sovitun takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti.
   Miten luotto maksetaan?
   Kuluttaja ja lainantarjoaja tekevät luottoa tehdessä sopimuksen lainan takaisinmaksusta. Useimpia luotoista voi kuitenkin lyhentää ennakkoon sovittua enemmän. Jos mahdollista, näin on usein viisasta tehdä kulujen minimoimiseksi.
   Mikä on sosiaalinen luotto?
   Sosiaalinen luotto on kuntien sosiaaliturvan muoto, jossa kuntalaiset voivat saada luottoa sosiaalisin perustein tavallista pankkikorkoa pienemmällä korolla.
   Mikä on jatkuva luotto?
   Jatkuva luotto on luotto, joka on ennalta sovittuun luottorajaan asti jatkuvasti kuluttajan käytössä. Luottoon sovitaan lainaehtoja sopiessa limiitti, johon asti kuluttaja voi tehdä nostoja luotolta.

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Pohtiessasi luottoa, sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen