Luottokortti matkustamiseen

Matka on monelle odotettu asia, se on jotakin ekstraa arjessa, loman tai jopa vuoden kohokohta. Matkalle lähtiessä haluaakin jättää murheet ja huolet kotiin, ja nauttia täysin vapaasti uusista kokemuksista ja vaikutelmista. Luottokortti onkin mainio valinta jokaiselle matkaajalle, joka haluaa panostaa huolettomuuteen ja lomaan, jossa vastaan ei ilmaannu epämukavia yllätyksiä.

Luottokortilla maksamisella on myös lukuisia muita etuja. Ulkomailla säästyt valuutan vaihtamisen hankaluudelta ja kuluilta. Ehkäiset ongelmatilanteita ja jopa huijatuksi tulemisen mahdollisuuden kaupankäyntihetkellä, jolloin vieras valuutta saattaa vielä tuottaa päänvaivaa. Lisäksi näet luottokorttilaskustasi selvästi loman jälkeenkin, mihin rahat kuluivat ja koska näin tapahtui. Luottokortilla voi saada myös erilaisia etuja ja alennuksia, ja se helpottaa muun muassa hotellien varaamista ja auton vuokraamista.

Mikä luottokortti sitten olisi paras vaihtoehto, ja millaisia etuja luottokortin käyttämisestä tarkalleen ottaen on? Selvitimme matkailijan luottokorttiin liittyvät kysymykset ja faktat puolestasi.

Miten luottokortti toimii?

Jotta voisi valita parhaan luottokortin matkalle, kannattaa ensin selvittää yleiset perusperiaatteet siitä, kuinka luottokortti oikein toimii. Kyseessä on lyhyesti ilmaistuna aivan tavallinen pankkitili, johon saat kortin, mutta sillä erolla, että tiliin sisältyy myös määrätyn suuruinen luotto. Tämä luotto takaa korottoman maksuajan sovituin ehdoin. Luottokortilla voi sekä nostaa käteistä että maksaa ostoksia täysin samalla tavalla kuin luotottomallakin pankkikortilla.

Kun tilille kertyy luottoa eli lainaa, sen voi maksaa haluamallaan tavalla, kunhan toimii luottokortin ehtojen mukaisesti. Yleisin ehto on se, että lainaa tulee lyhentää vuoden aikana kymmenenä kuukautena luottosummasta ainakin viisi prosenttia. Yli menevästä osasta maksetaan korkoa. Luottokortin voikin nähdä monessa tilanteessa olevan edullisempi tapa rahoittaa pieniä tai pienehköjä menoja kuin kuluiltaan usein selvästi kalliimmaksi tuleva kulutusluotto.

Yleensä luottokortti matkailijalle tai hankitun kortin käyttäminen matkalla eivät maksa, vaan ovat ilmaisia. Poikkeuksiakin löytyy, mutta näissä lisämaksullisissa korteissa on yleensä vastineeksi tuntuvia etuja, kuten ekslusiivisia alennuksia ja bonuksia.

Matkavakuutus luottokortissa

Nykyään matkavakuutus sisältyy niin usein luottokorttiin, että matkavakuutukseton luottokortti on pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Luonnollisestikin asia täytyy varmistaa etukäteen oman luottokortin käyttöehdoista, ja matkavakuutuksen ehtoihin kannattaa muutenkin tutustua ennen kuin vakuutusta mahdollisesti tarvitsee. Vakuutusten ehdot saattavat nimittäin vaihdella eri korttien välillä.

Suurin osa luottokorttiyhtiöistä edellyttää, että matka on maksettu luottokortilla kokonaisuudessaan, jotta yhtiö katsoo matkavakuutuksen olevan voimassa. Kun näin on, asiakkaan on mahdollisuus saada korvausta esimerkiksi niissä tapauksissa, että matkatavara katoaa tai se on myöhässä, kun pitäisi jatkaa lentokentältä eteenpäin. Korvaus voi olla esimerkiksi korvaavan tuotteen ostamisesta koituvien kulujen maksaminen.

Luottokortin matkavakuutuksen ansiosta asiakkaalla on myös oikeus peruutussuojaan. Matka korvataan, mikäli se peruutetaan. Konkurssiturva saattaa sisältää esimerkiksi korvaukset siltä varalta, että lentoyhtiö, majoituksen järjestävä taho tai matkatoimisto lopettaa toimintansa yllättäen. Korvauksen saa myös, mikäli matkustaja ei itse pääse lähtemään matkalle, ja esteelle on jokin pakottava syy, kuten oma tai lähiomaisen äkillinen ja vakava sairaus, tapaturma tai kuolema.

Muita yleisiä luottokortin matkavakuutuksessa korvattavia asioita ovat myöhästyneet lennot seurauksineen sekä matkan aikana tapahtuneet onnettomuudet ja sairastumiset, jotka saattavat vaatia esimerkiksi lääketieteellistä apua, neuvontaa ja pidempääkin hoitoa. Joillakin luottokortinpalveluntarjoajilla on myös reaaliaikainen puhelinpalvelu, josta voi saada neuvoja siitä, mitä maksuasioissa ja siinä, mitä kautta ja minne hoitoon kannattaa hakeutua.

Moni ei mielellään ajattele tämän kaltaisia asioita suunnitellessaan unelmiensa lomaa, mutta kun on varmistanut, että matkavakuutus kuuluu luottokorttiin ja selvittänyt oman matkavakuutuksensa ehdot, asiaa ei tarvitsekaan sen enempää miettiä, vaan voi turvallisin mielin keskittyä nauttimaan matkasta.

Luottokortti tarjoaa isäpalveluita lentokentillä

Matkavakuutus on kenties tärkein luottokortin lisäpalvelu matkalaiselle, mutta se ei suinkaan ole ainoa etu, joka kannattaa hyödyntää. Monella luottokortilla on mahdollista päästä lentokenttien loungeihin joko ilmaiseksi tai selvästi normaalia edullisemmalla hinnalla. Loungeissa on tarjolla esimerkiksi mukavampia istuimia, rauhallisempi ilmapiiri, virvokkeita ja pientä syötävää sekä henkilökohtaisempaa palvelua.

Luottokorteilla kerrytetyillä bonuspisteillä puolestaan on mahdollisuus vaikkapa sponsoroida seuraavaa matkaa ostamalla lentolippuja ja maksamalla hotelliöitä. Pisteillä voi myös esimerkiksi korottaa lentoluokkaa tai päästä erityiseen priority-jonoon saadakseen etuna nopeampaa ja henkilökohtaisempaa palvelua.

Näin maksat luottokortilla matkalla

Sen sijaan, että vaihtaisit euroja paikalliseksi valuutaksi joko etukäteen Suomessa tai paikan päällä, voit usein välttyä välitysmaksuilta ja maksaa ostoksesi luottokortilla. Erityisesti isommissa ostoksissa korttimaksu tuo myös turvaa, kun mukanaan ei joudu kantamaan suuria summia minkään maan käteistä valuuttaa.

Oman luottokortin ehdot kannattaa tässäkin yhteydessä tarkistaa ennen matkaa, mutta suurimmassa osassa luottokortteja on nollan prosentin valuuttamuutosprosentti, joka tarkoittaa, että ulkomailla suoritetuista maksuista ei koidu minkäänlaisia ylimääräisiä kuluja. Jos maksupääte kysyy sinulta matkalla, tahdotko suorittaa maksun euroissa vai paikallisessa valuutassa, kannattaa valita jälkimmäinen vaihtoehto. Tällöin luottokorttiyhtiö laskee valuuttamuutoksen, ja tämä on aina maksupäätteen laskemaa valuuttamuutosta edullisempi sinun kannaltasi.

Usein myös käteisnostoissa kulut ovat nolla prosenttia, jolloin paikalliselta pankkiautomaatilta voi omalla kortillaan nostaa kyseisen maan valuuttaa niitä tilanteita varten, jolloin pankkikortilla maksaminen ei onnistu. Aivan pieniä ostoksia, kuten vaikkapa paikallisliikennettä tai jäätelöä, varten kannattaa pieniä määriä käteistä pitää mukana muutenkin. Käteisnostojen suhteen on syytä olla tarkkana pankkiautomaatin kanssa, sillä joskus se veloittaa käteisnostosta, vaikka luottokortti sinällään tarjoaisikin ilmaisnostot.

Muista tämä matkalla luottokortin kanssa

Kun lähdet matkalle, ota mahdollisuuksien mukaan mukaasi ainakin kaksi luottokorttia, Ottamalla useamman kortin mukaan varmistat sen, että käytössäsi on aina ainakin yksi toimiva luottokortti. Jos mukana on useampi kortti, matka ei mene pilalla, jos ainokainen kortti jostain syystä vioittuu, häviää tai luottokortin tiedot varastetaan ja kortti joudutaan sulkemaan.

Kun nostat rahaa kortilla tai maksat sillä, ole aina huolellinen ja varovainen. Älä käytä korttiasi, jos paikka vaikuttaa hyvin epäsiistiltä tai epämääräiseltä, vaan luota vaistoosi. On parempi olla hieman liian varovainen kuin uhkarohkea, kun kyseessä ovat rahat. Ole huolellinen, että kukaan ei saa korttiasi tai tunnuslukujasi haltuusi. Selvitä jo etukäteen, miten pitää toimia ja kenen puoleen kääntyä, mikäli näin kuitenkin tapahtuu. Väärinkäyttötilanteissa nopeus ja ripeä toiminta ovat valttia.

Tutustu ennen matkaasi korttisi matkavakuutukseen ja muihin ehtoihin yhtä huolella kuin tutustut vaikkapa lomakohteesi hotellin mukavuuksiin. Tämä etukäteistutustuminen palkitsee myöhemmin vaivannäkönsä moninkertaisesti. Ennen matkan alkamista on hyvä myös harkita, onko kortin nykyinen luottoraha sopiva ja riittävä, vai kannattaisiko luottorajaa nostaa matkan ajaksi.

Matkalla on hyvä varautua suurempiin ja jopa yllättäviin kuluihin. Toisaalta kannattaa aina pitää mielessä, että matkakulut koituvat vakuutusta lukuun ottamatta jälkikäteen maksettaviksi, joten kuten muussakin kuluttamisessa, oman maksukykynsä rajat kannattaa pitää mielessä.

Kun varmistat, mikä on sinulle ja tilanteeseesi paras luottokortti matkustamiseen, selvitä ainakin seuraavat seikat: luoton todellinen korko, korttiin sisältyvät vakuutukset ehtoineen, nosto- ja luottorajat, hallinnointimahdollisuus sovelluksen kautta mikäli sinulla on tarvetta siihen, valuutanmuutosmaksut automaateilla rahaa nostettaessa ja kortilla maksettaessa, bonuspisteiden kertyminen ja niiden käyttäminen, muut mahdolliset lisäedut ja yhteistyökumppanit.

LUE MYÖS: Omien luottotietojen tarkistaminen