Ladataan..25 000 €
Ladataan..14 vuotta
Arvioitu kuukausierä207 €/kkArvio on laskettu 5,0 % nimelliskorolla.
👉 Ilmainen hakemus
👉 Ei sitoutumista
👉 Nopea lainapäätös
Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.
Esimerkkikorko: Luoton ollessa 15 000€, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 270 €. Tällöin luoton kokonaiskulut on 19 468 €, nimelliskorko 9 % ja todellinen vuosikorko 9,38 % (sis. 0 € laskutuslisän ja avausmaksun 0 €). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20 % (todellinen vuosikorko 4,5-38 %) ja laina-aika 1–15v. välillä. Luotonmyöntäjät käsittelevät kaikki hakemukset automaattisesti varmistaakseen nopeat ja vastuulliset luottopäätökset.

Luottotietojen tarkistus ilmaiseksi

Kilpailuta lainat ja katso mistä voisit saada lainaa luottotiedoillasi – palvelu on täysin ilmainen, etkä sitoudu mihinkään lähettämällä hakemuksen.

Kilpailuta lainat ja katso mistä voisit saada lainaa luottotiedoillasi – palvelu on täysin ilmainen, etkä sitoudu mihinkään lähettämällä hakemuksen.

Check icon Luottoa 2 000 – 60 000 euroa.

Check icon Edullinen korko, alk. 4,5 %.

Check icon Nopea ja turvallinen palvelu.

Summarum.fi on kotimainen palvelu, joka etsii puolestasi parhaan luoton. Saat yhdellä hakemuksella tarjouksen jopa yli kolmestakymmenestä yrityksestä.

Löydä lainatarjousLöydä edullisin lainatarjous

Nopea lainahakemusSelkeä ja nopea lainahakemus

Ei sitoutumistaHakemus ei sido mihinkään

Omien luottotietojen tarkistus maksutta käy hetkessä

Luottotietoihin syntyy maksuhäiriömerkintä siinä vaiheessa, kun laskusi ovat olleet tarpeeksi pitkään maksamatta ja päätyneet ulosottoon. Näin ollen maksuhäiriömerkintä harvoin tulee yllätyksenä. Luottotietojen tarkistus on silti monella mielessä esimerkiksi juuri ennen uuden lainan hakemista.

Luottotiedot eivät kuitenkaan puhdistu heti kun myöhästyneet laskut on maksettu, vaan maksuhäiriömerkintä näkyy (1.12.2022 alkaen) luottotiedoissasi vielä 30 päivän kuluttua siitä, kun tieto velan maksamisesta on rekisteröity Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin. Lue täältä tarkemmin siitä, miten saada luottotiedot takaisin.

Mistä tietää onko luottotiedot menneet? Jos et syystä tai toisesta ole varma, ovatko luottotietosi kunnossa, omien luottotietojen tarkistus onnistuu onneksi helposti ja täysin ilmaiseksi. Entä saako luottotiedot tarkistaa ilman lupaa? Lue alta lisää omien ja muiden luottotietojen tarkistuksesta sekä niiden menettämisen seurauksista.


Löydä edullisin laina

Summarumin kautta löydät nopeasti sen sinulle sopivan lainavaihtoehdon. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja saat joukon lainatarjouksia sähköpostiisi vielä saman päivän aikana.

Hae lainaa tästä

Summarum Logo

Luottotietojen tarkistus ilmaiseksi netistä

Onnistuuko luottotietojen tarkistus ilmaiseksi aina? Vastaus tähän kysymykseen on ei. Mutta kerran vuodessa sinulla on mahdollisuus tehdä luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi netissä. Tähän on kaksi eri kanavaa.

Suomessa luottotietojen tarkistuksesta vastaavat

 1. Suomen Asiakastieto Oy
 2. Bisnode Oy

Kaikki olemassa olevat maksuhäiriömerkinnät eivät kuitenkaan näy välttämättä yhtä aikaa molemmissa rekistereissä, joten sinun on hyvä tarkistaa luottotiedot molemmista rekistereistä.

Lain mukaan sinulla on mahdollisuus saada molemmista näistä yrityksistä luottotietojen tarkastus ilmaiseksi kerran vuodessa. Kun siis mietit jatkossa mistä tietää onko maksuhäiriömerkintä tiedoissasi, muista nämä kaksi yritystä.

Mikäli sinulla on syystä tai toisesta tarve tarkistaa luottotiedot tätä useammin, palvelun hinta on 10 euroa tarkistukselta.

Miksi omien luottotietojen tarkistus kannattaa?

Omasta taloudestaan on hyvä pitää huolta. Luottotiedot ovat tärkein asia netistä lainaa haettaessa. Lainaa hakiessasi lainantarjoaja tarkistaa automaattisesti luottotietosi ja myönteisen lainapäätöksen saaminen edellyttää, että sinulla ei ole luottotiedoissasi maksuhäiriömerkintää.

Kun pysyt itse ajan tasalla omista luottotiedoistasi vältyt turhilta pettymyksiltä, mikäli lainahakemuksesi hylätään. Luottotietojen tarkastaminen kannattaa erityisesti silloin, kun

 • sinulla on jäänyt yksi tai useampia laskuja maksamatta ja mietit, onko minulla maksuhäiriömerkintä
 • kun olet jo maksanut velkasi pois, mutta et tiedä, onko maksuhäiriömerkintä jo poistunut luottotiedoistasi.

Onko minulla maksuhäiriömerkintä?

Pelkästään laskun maksaminen hieman myöhässä ei vielä aiheuta maksuhäiriömerkintää, vaan maksun on yleensä pitänyt olla myöhässä jo vähintään puoli vuotta. Tästä syystä useimmiten siis huoli siitä, onko minulla maksuhäiriömerkintä, on turha.

Tarkistamalla omat luottotiedot maksutta saat selville, onko sinulla maksuhäiriömerkintää. Tämän lisäksi näet myös

 • mistä velasta ja milloin merkintä on tullut
 • kuka sen on ilmoittanut rekisteriin
 • kuinka kauan kyseinen maksuhäiriömerkintä on voimassa.

Saat myös tietoosi, mille kaikille tahoille tietojasi on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana. Jos sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää, luottotietorekisteri käy todistuksena puhtaista luottotiedoista.

Toisen luottotietojen tarkistus – saako luottotiedot tarkistaa ilman lupaa?

Laissa on tarkasti säädetty, kenellä on oikeus tarkistaa luottotietoja. Ihan kuka tahansa ei siis voi nähdä luottotietojasi, vaan toisen luottotietojen tarkistus on mahdollista vain pätevistä syistä, esimerkiksi lainan hakemisen tai asunnon vuokraamisen yhteydessä.

Jos siis olet vuokraamassa asuntoasi, saat tarkistaa toisen luottotiedot, mutta esimerkiksi työkaverisi tietoja et saa puhtaasta mielenkiinnosta.

Miten onnistuu omien luottotietojen tarkistus ilmaiseksi?

Omien luottotietojen tarkistus maksutta onnistuu tosiaan kahdella eri tavalla. Luottotietojen tarkistuksesta vastaavat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Vinkki

Kaikki maksuhäiriömerkinnät eivät välttämättä näy yhtä aikaa molemmissa rekistereissä, joten omat luottotiedot kannattaa tarkistaa molemmista.

Omien luottotietojen tarkistaminen maksutta onnistuu joko sähköisesti tai lähettämällä kirjallisen pyynnön. Toinen helppo ja ilmainen tapa tarkistaa omat luottotiedot on lainojen kilpailuttaminen.

Tarkista omat luottotiedot maksutta Suomen Asiakastieto Oy:lta

 1. Täytä lomake Suomen Asiakastieto Oy:n sivuilla
 2. Lataa ja tulosta lomake
 3. Hanki kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, henkilökortti tai ajokortti)
 4. Lähetä lomake ja kopio henkilöllisyystodistuksesta Suomen Asiakastieto Oy:lle joko postilla tai sähköpostilla
 5. Saat luottotietosi joko postilla tai sähköpostilla

Suomen Asiakastieto Oy tarjoaa ilmaisen luottotietotarkistuksen ainoastaan paperisena. Täysin sähköisenä luottotiedot on mahdollista selvittää ainoastaan maksua vastaan.

Ilmainen luottotietojen tarkistus Bisnode Oy:lta

 1. Tunnistaudu verkkopankkitunnuksilla Bisnode Oy:n sivuilla
 2. Täytä puuttuvat tiedot ja tarkista luottotiedot lataamalla ne Bisnode Oy:n palvelusta
 3. Bisnode Oy tarjoaa ilmaisen luottotietojen tarkistuksen kerran vuodessa sekä sähköisesti että paperisena.

Luottotietojen tarkistus kilpailuttamalla lainat

Jos esimerkiksi olet jo tarkistanut luottotietosi yllä mainituista rekistereistä kuluneen 12 kuukauden aikana, etkä halua maksaa tarkistuksesta, ilmainen luottotietojen tarkistus onnistuu myös lainojen kilpailuttamisella.

Tämä on ilmaista ja hakemuksesi lähetetään kymmenille eri pankeille ja rahoitusyhtiöille, jotka hakemuksesi perusteella tekevät sinulle lainatarjouksen. Jos et pikaluotot kilpailuttamalla saa lainatarjousta yhdeltäkään pankilta tai rahoituslaitokselta, sinulla on hyvin todennäköisesti luottotiedoissasi maksuhäiriömerkintä.

Kilpailuttaminen on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään. Eli vaikka luottotietosi olisivatkin kunnossa, sinun ei ole pakko hyväksyä yhtään saamistasi lainatarjouksista.  Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi siis yksinkertaisesti vain kilpailuttamalla haluamasi lainasumma.

Plus Icon Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta lainat ja säästä
Kilpailuta laina

Voinko saada lainaa ilman luottotietoja?

Pankit ja rahoitusyhtiöt eivät mielellään myönnä lainaa luottotiedottomalle, koska lainan takaisinmaksusta ei voida olla varmoja. Netistä vakuudetonta lainaa hakiessa pankeilla ja rahoitusyhtiöillä on käytössään automaattinen luottotietojen tarkistus, eli maksuhäiriömerkintä aiheuttaa hylätyn lainapäätöksen automaattisesti riippumatta sen hetkisestä taloudellisesta tilanteestasi.

Joissain tapauksissa sinulla voi kuitenkin olla mahdollisuus hakea vakuudetonta luottoa rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakijalla on oltava puhtaat luottotiedot ja hyvä taloudellinen tilanne.

Lainaa on kuitenkin mahdollista saada maksuhäiriöstä huolimatta, jos sinulla on lainalle tarpeeksi vakuuksia tai takaajia ja lainantarjoaja arvioi, että taloudellinen tilanteesi mahdollistaa lainan takaisinmaksun. Lainan vakuudeksi käy esimerkiksi omaisuus, kuten omistusasunto tai metsä, tai läheisen antama lainantakaus.

Vakuudellisen lainankaan saaminen ei kuitenkaan ole aina varmaa. Esimerkiksi asuntolaina on erittäin vaikea saada, jos luottotiedoistasi löytyy maksuhäiriömerkintä.

Mitä seurauksia maksuhäiriömerkinnästä on?

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen voi hankaloittaa elämää monella eri tavalla. Lainan hakemisen lisäksi esimerkiksi asunnon vuokraaminen, puhelinliittymän avaaminen tai vakuutuksen ottaminen voi olla todella vaikeaa.

Ilman luottotietoja myöskään erilaiset osamaksut eivät usein ole mahdollisia. Maksuhäiriömerkintä voi jopa vaikeuttaa työpaikan saamista. Aloilla, joissa työskennellään rahan parissa, maksuhäiriömerkintöjä ei katsota hyvällä.

Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan vaikuta jo olemassa oleviin lainoihin tai esimerkiksi vuokrasopimukseen, jos maksat niiden laskut ajallaan.

Yllämainittujen asioiden lisäksi maksuhäiriömerkintä voi aiheuttaa myös henkisiä ongelmia. Luottotietonsa menettänyt kokee usein esimerkiksi suurta häpeää sekä epäonnistumisen tai huonommuuden tunnetta.

Syynä tähän on suurimmaksi osaksi negatiivinen leima, joka luottotietonsa menettäneille on luotu, vaikka velkaantumisen syitä ei tiedetä.

Kuinka yleinen maksuhäiriömerkintä on?

Maksuhäiriömerkinnät ovat valitettavan yleisiä. Suomessa on noin 400 000 ihmistä, joilla on luottotiedoissaan vähintään yksi maksuhäiriömerkintä. Joskus maksuhäiriömerkintä voi syntyä pienen inhimillisen unohduksen, sairastumisen tai esimerkiksi toisen henkilön lainan takaajana olemisen seurauksena, mutta luottotietoihin jää maksuhäiriömerkintä vuosiksi hankaloittamaan elämää.

Valitettavan moni maksuhäiriömerkintä johtuu myös siitä, että lainaa otetaan vaikka siihen ei olisi varaa ja edellistä lainaa maksetaan uudella lainalla. Maksuhäiriömerkintöjä tulee usein samalle henkilölle useampia, kun velkaa ei ole varaa maksaa ja se poukkoilee velkojan ja ulosoton välillä aiheuttaen aina uuden merkinnän.

Positiivista on kuitenkin se, että maksuhäiriömerkintöjen osuus etenkin nuorten keskuudessa on ollut jo pitkään laskussa ja uudistettujen lainoja koskevien lakimuutosten myötä lainojen korot ja kulut eivät enää ole täysin kohtuuttomia.

Vinkki

Jos sinulla on jäljellä vielä vanhoja lainoja kohtuuttoman suurella vuosikorolla, nyt on oivallinen hetki kilpailuttaa lainat ja säästää jopa satoja euroja kuukaudessa.

Luottotietojen tarkistus ilman lupaa

Saako luottotiedot tarkistaa ilman lupaa? Yksityishenkilöllä on oikeus saada tarkistaa omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa. Kenelläkään muulla ei siihen ole oikeutta ilman lupaa.

Luottotietojen tarkistus ilman lupaa ei ole lain mukaan sallittua, vaan henkilölle tulee aina ilmoittaa – eli pyytää lupa, mikäli hänen luottotiedoistaan tehdään selvitys. Älä siis huoli, kukaan ei voi tarkastaa luottotietojasi sinun tietämättä siitä.

On olemassa kuitenkin paljon tilanteita, joissa luottotietolaki sallii esimerkiksi yrityksen tai yksityishenkilön pyytävän luottotietojen tarkistusta.

Yleisimmät tilanteet, joissa yksityishenkilön luottotietojen tarkistus tehdään jonkun toisen toimesta ovat:

 • Vuokranantajalla on oikeus pyytää selvitystä ja tehdä vuokralaisen luottotietojen tarkistus.
 • Työnantaja voi pyytää luottotietoraporttia työnhakijan kohdalla – esimerkiksi työhön, jossa käsitellään rahaa
 • Takauksen tai lainan myöntämiseksi usein edellytetään luottotietojen tarkistamista. Siksi pankeilla ja rahoitusyhtiöillä on tapana suorittaa asiakkaan luottotietojen tarkistus.
 • Erilaisten sopimusten kuten laajakaista, osamaksu ja sähkösopimusten yhteydessä voidaan tarkistaa asiakkaan luottotiedot.
 • Asuntokauppojen kohdalla toinen osapuoli voi myös pyytää selvitystä luottotiedoista

Yritykset usein tekevät luottotietojen tarkistuksia osana omaa toimintaansa, joten asiakkaan näkökulmasta ne ovat ilmaisia. Omia luottotietoja ei kannattaisi turhaan selvitellä, sillä yksityishenkilön pyytäessä luottotietojen selvitystä olisi hyvä, että saat tiedot haltuusi ilmaiseksi.

Vuodessa jokaisella on oikeus yhteen ilmaiseen luottotietojen tarkistukseen.

Luottotietojen tarkastaminen – hyödyt ja haitat

Hyvät puolet Huonot puolet
Saat tehdä omien luottotietojen tarkistuksen ilmaiseksi. Maksuttomia luottotiedon tarkistuskertoja ei ole montaa.
Vuokranantajana sinulla on oikeus tarkistaa vuokralaisen luottotiedot. Jos tarkistat tiedot useasti vuodessa, on se maksullista.
Lainojen kilpailuttaminen paljastaa sekin luottotiedot ilmaiseksi.
Yritysten luottotiedot ovat maksullisia mutta niitä voi tarkistaa jokainen.

Varoitus

Luottotiedot eivät ole julkista tietoa, joten niitä ei saa jakaa kolmansille osapuolille.


Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

 • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen lainan ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
 • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
 • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo

Kuinka varmistaa, ettei menetä luottotietojaan?

Koska luottotietojen menetys vaikeuttaa monia asioita, on hyvä pitää taloudellisesta tilanteestaan huolta ja ryhtyä toimiin heti, kun näyttää siltä, että laskujen hoitaminen on vaikeaa. Aivan ensimmäisenä on luonnollisesti varmistettava esimerkiksi luottoa hakiessa, että sinulla on varaa maksaa se ajallaan takaisin muiden menojen ohessa.

Aina ennen lainahakemuksen tekemistä lainat kannattaa kilpailuttaa. Näin löydät varmasti itsellesi sopivimman ja halvimman lainaratkaisun. Jo muutaman euron kuukausittainen säästö lainakuluissa voi olla todella merkittävä taloudellisen tilanteen kannalta.

Jos laskut kuitenkin alkavat kasaantua, on hyvä ottaa pikaisesti yhteyttä velkojiin ja yrittää sopia maksuohjelman muutoksesta tai maksuajan mahdollisesta pidentämisestä.

Jos velkoja tai osamaksuja on kertynyt useampia tai niissä on kohtuuttoman suuret korot ja kulut, lainojen yhdistäminen voi olla kannattavin vaihtoehto. Näin saat lainoillesi paremman koron ja lyhennät kuukausittain vain yhtä lainaa useamman sijaan.

Kilpailuttamalla yhdistelylainan löydät juuri omaan taloudelliseen tilanteeseesi sopivimman lainaratkaisun ja säästät merkittävästi rahaa. Jos sinulla on tapana ottaa useita lainoja yhtä aikaa tai velkaannut esimerkiksi peli- tai päihdeongelman takia, omaehtoinen luottokielto voi olla paras ratkaisu. Tee se ennemmin kuin joudut tilanteeseen, jossa tarvitset luottotiedot takaisin.

Hyvä tietää

Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa sitä, että asetat itsellesi kiellon, joka estää uusien lainojen ja osamaksujen ottamisen kokonaan. Omaehtoisen luottokiellon saa ostettua luottotietorekistereitä ylläpitävistä yrityksistä eli Suomen Asiakastieto Oy:lta ja Bisnode Oy:lta.

Luottokielto on voimassa kerrallaan aina kaksi vuotta, mutta se on mahdollista keskeyttää myös aiemmin. Omaehtoinen luottokielto ei näy luottotiedoissa maksuhäiriömerkintänä vaan luottokieltoa ilmaisevana OLK-merkintänä.

Jos sinulla on taloudellisia ongelmia, etkä tiedä, mitä sinun olisi järkevintä tehdä, apua voi kysyä esimerkiksi Takuusäätiöstä tai oman kunnan sosiaalipalveluista. Saatat esimerkiksi olla oikeutettu erilaisiin taloudellisiin tukiin, joista et ole tietoinen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi lainaa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Yrityksen luottotietojen tarkistus

Toisin kuin yksityisen henkilön luottotietojen tarkistus, yrityksen luottotietojen tarkistus onnistuu käytännössä keneltä tahansa ja mistä syystä tahansa. Voit tilata nähtävillesi yrityksen maksuhäiriöt esimerkiksi Kauppalehden yrityshausta. Raportit maksuhäiriöistä tuottaa Bisnode Finland Oy.

Sinun ei tarvitse rekisteröityä palveluun erikseen. Raportin, josta näet yrityksen luottotiedot, voit maksaa pankkitunnuksilla, luottokortilla tai Mobilepaylla.

Missä ei tarkisteta luottotietoja?

Onko olemassa lainaa myöntäviä tahoja, jotka eivät tarkista luottotietoja? Käytännössä ei. Jokainen yhteistyökumppanimme tarkistaa luottotiedot ja maksuhistorian. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että mikäli sinulla olisi maksuhäiriömerkintöjä, olisit automaattisesti suurempi riski kuin sellainen hakija, jolla maksut on hoidettu aina ajallaan.

Yhtiöt eivät siis tarkista tietoja huvin vuoksi tai kiusallaan, vaan niiden on varmistuttava siitä, että ne myöntävät lainoja luotettaville kuluttajille. Sama pätee, kun tarkoituksena on saada esimerkiksi luottokortti luottotiedottomalle.

Luottotietojen tarkistus ilmaiseksi – Usein kysyttyä

Mistä tietää onko luottotiedot kunnossa?
Luottotietojen tarkistuksesta vastaavilta Suomen Asiakastieto Oy:lta ja Bisnode Oy:lta voit lain mukaan tarkistaa luottotietosi kerran vuodessa ilmaiseksi. Toinen helppo tapa tarkistaa omat luottotiedot maksuhäiriömerkintöjen varalta on ilmainen lainojen kilpailuttaminen.
Mitä kaikkea luottotiedoista näkee?
Kun tarkistat omat luottotietosi, saat selville, onko sinulla maksuhäiriömerkintää. Jos on, näet mistä velasta se on tullut ja milloin, kuka sen on ilmoittanut rekisteriin ja kuinka kauan kyseinen maksuhäiriömerkintä on voimassa. Lisäksi näet, kenelle kaikille tietojasi on luovutettu edellisen 12 kuukauden aikana.
Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?
Maksuhäiriömerkintä näkyy luottotiedoissa 2-4 vuotta. Ulosotosta aiheutuvat maksuhäiriömerkinnät poistuvat kolmen vuoden kuluttua. Jos velka maksetaan, merkintä poistuu kahden vuoden kuluttua merkinnän tekemisestä, mutta jos saat uuden maksuhäiriömerkinnän edellisen ollessa vielä voimassa, aiemman merkinnän voimassaolo pitenee neljään vuoteen. Luottotietojen palauttamista ei ole mahdollista nopeuttaa.
Voinko saada lainaa ilman luottotietoja?
Lainantarjoajat haluavat olla varmoja takaisinmaksukyvystäsi sekä toimia vastuullisesti, joten ilman luottotietoja sinulle ei voida myöntää vakuudetonta lainaa. Rinnakkaishakijan kanssakin lainansaannin mahdollisuus on pieni. Mutta jos taloudellinen tilanteesi on kunnossa, sinulla on kuitenkin mahdollisuus saada vakuudellista lainaa maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Lainan vakuudeksi käy esimerkiksi omaisuus tai läheisen antama lainantakaus.
Mihin asioihin maksuhäiriömerkintä vaikuttaa?
Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi lainan hakemista, puhelinliittymän avaamista, vakuutuksien ottamista sekä asunnon vuokraamista etenkin silloin, kun maksuhäiriömerkintä on aiheutunut vuokranmaksun laiminlyönnistä. Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa tietyillä aloilla myös työpaikan saantiin.
Kuka voi tarkistaa luottotietoni?
Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotietonsa aina halutessaan, mutta laki säätelee tarkasti sitä, kenellä on oikeus tarkistaa toisten ihmisten luottotietoja. Toisen ihmisen luottotietojen tarkistamista varten on oltava pätevä syy. Esimerkiksi lainantarjoaja ja vuokranantaja saavat tarkistaa luottotietosi varmistuakseen maksukyvystäsi. Myös työnantajalla voi olla oikeus luottotietojesi tarkistukseen, jos työtehtävät liittyvät oleellisesti rahan käsittelyyn.
Voiko luottotiedot menettää tietämättään?
Luottotietojen menettämisen edellytyksenä on, että laskusi ovat todella reilusti myöhässä. Luottotietoja ei siis ole mahdollista menettää tietämättään, jos olet avannut kaikki sinulle tulleet laskut. Saat myös varoituksen tulevasta maksuhäiriömerkinnästä etukäteen.
Voiko luottotietojen palauttamista nopeuttaa?
Ei voi. Luottotiedot saat palautettua nopeimmin vain maksamalla velan mahdollisimman nopeasti pois. Tämän jälkeen maksuhäiriömerkintä pysyy kuitenkin luottotiedoissasi määrätyn ajan.

Muita aiheeseen velka- ja talous liittyviä sivuja: