Lainaa perintöveron maksuun

Vaikka läheisen kuolema on aina ikävä asia, perinnön saaminen nähdään usein taloudellisessa mielessä positiivisesti. Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen, ja suurikin perintö voi osoittautua aluksi isoksi ongelmaksi. Lue alta asiantuntijoiden koostama teksti, jossa pohditaan sitä, miten perintöveron maksuun kannattaa hakea lainaa.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?20 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?12 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Leif
   Leif
   2022-06-11
   Vahvistettu
   Hyvä palvelu Hyvä palvelu
   Päivi Valkonen
   Päivi Valkonen
   2022-06-10
   Vahvistettu
   Oikein hyvä ja nopeaa Oikein hyvä ja nopeaa. Löyty heti hyvä laina jossa on matala korko
   Kristina Perälä
   Kristina Perälä
   2022-06-06
   Vahvistettu
   Nopea ja helppo! Nopea ja helppo!
   Jorma
   Jorma
   2022-06-01
   Vahvistettu
   Sain tarjouksen jota en vielä ole… Sain tarjouksen jota en vielä ole hyväksynyt
   Arto Tella
   Arto Tella
   2022-05-31
   Vahvistettu
   Hyvä palvelu Oli nopea ja asianmukainen palvelu
   Laura Eeva Maria
   Laura Eeva Maria
   2021-09-29
   Vahvistettu
   Nopea vastaus lainan hakuun Nopea vastaus lainan hakuun. Selkeästi jaoteltu vaihtoehdot. Hakemusprosessin kulku hyvin kuvattu. Vastauksen kestämisestä ilmoitettiin hyvin
   Sami Teittinen
   Sami Teittinen
   2021-08-06
   Vahvistettu
   Saatuani lainatarjouksen toimitin… Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.

   Lainaa perintöveron maksuun

   Perintöverotus on Suomessa suhteellisen tiukka asia, ja se voikin yllättää epämiellyttävällä tavalla. Tässä artikkelissa on koottuna muutama oleellinen asia perintöverotuksesta, ja siitä miten sen maksamisen voi rahoittaa lainalla jos likvidiä varallisuutta ei löydy juuri maksuhetkellä.


   Löydä edullisin laina perintöveron maksua varten

   Summarumin kautta löydät nopeasti edullisimman lainan perintöveron maksamiseen. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja saat joukon lainatarjouksia sähköpostiisi vielä saman päivän aikana.

   Hae lainaa tästä

   Summarum Logo

   Hae lainaa perintöveron maksuun jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

   Summarumin kautta voit hakea lainaa perintöveron maksuun helposti netistä jopa 60 000 euroon asti – ilman vakuuksia ja takaajia. Voit hakea lainaa perintöveron maksuun ilmaiseksi eikä lainahakemuksen täyttäminen sido sinua mihinkään, voit siis kokeilla maksutta kuinka palvelumme toimii ja katsoa millaisia lainatarjouksia saat.

   Palvelumme avulla voit tavoittaa jopa yli 30 pankkia ja lainanantajaa yhdellä hakemuksella. Tällä hetkellä voit hakea vakuudetonta lainaa perintöveron maksuun 2000 eurosta alkaen aina 60 000 euroon asti 1–15 vuoden takaisinmaksuajalla.

   Aloita täyttämällä maksuton lainahakemus ja saat ensimmäiset lainatarjoukset nopeasti. Kaikki palvelussa mukana olevat pankit ja lainanantajat myöntävät lainaa ilman vakuuksia ja takaajia.

   Löydä edullinen laina perintöveron maksuun netistä pienellä korolla

   Pyrimme aina löytämään kilpailuttamalla sinulle sopivinta ja edullisinta lainaa perintöveron maksuun pienellä korolla – ilman piilokuluja. Erityisesti lainojen vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota lainan korkoihin, kuukausierään ja takaisinmaksuaikaan.

   Tänä päivänä erilaisten lainatuotteiden ja lainanantajien väliset erot ovat melko pieniä, mutta lainojen koroissa ja kustannuksissa voit säästää vertailun avulla jopa satoja tai tuhansia euroja.

   Kilpailuta ja vertaile laina perintöveron maksuun helposti ja nopeasti

   Kun lainahakemus on lähetetty, me kilpailutamme pankit ja lainanantajat puolestasi ilmaiseksi. Mikäli lainahakemuksesi täyttää yhden tai useamman lainanantajan kriteerit, saat heti tiedon voimmeko löytää sinulle lainaa perintöveron maksuun.

   Myönteisen vastauksen jälkeen saat pian henkilökohtaisia lainatarjouksia jopa kymmeniltä eri lainanmyöntäjiltä, jotka voivat tarjota sinulle sopivaa lainaa perintöveron maksuun. Ensimmäiset alustavat lainatarjoukset ovat saatavilla usein jopa muutamassa minuutissa. Tehtävänäsi on vertailla lainatarjouksia, ja valita sinulle kaikista sopivin ja edullisin laina perintöveron maksuun.

   Kilpailuttamalla lainat perintöveron maksuun netissä säästät aikaa ja rahaa. Perinteisiin vakuudellisiin pankkilainoihin verrattuna lainojen kilpailuttaminen netissä käy nopeasti ja helposti – ilman lainaneuvotteluja ja usein jopa ilman liitteitä. Summarumin tekemän lainojen kilpailutuksen avulla ei myöskään tarvitse lähteä hakemaan lainaa perintöveron maksuun erikseen jokaisesta pankista, vaan saat yhdellä hakemuksella useita tarjouksia.

   Voit myös käyttää palveluamme nykyisten lainojen kilpailuttamiseen valitsemalla lainan käyttötarkoitukseksi uudelleenrahoitus tai lainojen yhdistäminen.

   Plus Icon Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta lainat ja säästä
   Kilpailuta laina

   Vakuudeton laina perintöveron maksuun heti tilille kotoa poistumatta

   Kun olet löytänyt lainatarjouksien joukosta sopivinta ja edullisinta lainaa perintöveron maksuun, seuraava vaihe on hyväksyä lainatarjous.

   Kun lainatarjous on hyväksytty, laina maksetaan useimmiten heti tilillesi ja rahat ovat tililläsi nopeimmillaan jopa 15 minuutissa päiväsaikana.

   Miten perintövero toimii?

   Suomessa perintöverotus on tiukemmalla tasolla kuin monissa Keski-Euroopan maassa tai vaikkapa Yhdysvalloissa. Suomen perintöverotus toimii sillä periaatteella, että sillä halutaan tasoittaa maassa olevia varallisuuseroja. Ideana on siis, että suuresta peritystä varallisuudesta pitää maksaa aina valtiolle osa.

   Perintöverotuksessa on kaksi eri veroluokkaa. Veroluokassa yksi on henkilöt, jotka olivat vainajan lähisukulaisia. Toisessa veroluokassa ovat taas kaukaisemmat sukulaiset ja ihmiset, jotka eivät ole mitään sukua vainajaan.

   Veroluokka 1 on kevyemmin verotettu, eli lähisukulaiset joutuvat maksamaan vähemmän perintöveroa samasta rahasummasta kuin kaukaisemmat sukulaiset tai henkilöt, jotka eivät olleet mitään sukua vainajalle.

   Perintöverossa on perilliskohtainen alaraja, eli alle 20 000 euron perinnöt liikkuvat verovapaasti. Mikäli perittävä omaisuus on kuitenkin suurempi, koko summa kuitenkin huomioidaan verotuksessa.

   Milloin perintövero menee maksuun?

   Kun henkilö kuolee, täytyy kolmen kuukauden sisällä kuolemasta toimittaa perunkirjoitus. Perunkirjoituksessa määritetään vainajan omaisuus ja sen arvo. Perunkirjoituksen dokumentit toimitetaan verottajalle.

   Noin puoli vuotta perunkirjoituksesta verottaja toimittaa perikunnalle perintöveropäätöksen, jossa kerrotaan kuinka paljon veroja perilliset joutuvat maksamaan.

   Yleensä perintövero tulee maksaa 1-10 erässä, riippuen siitä kuinka suuri perintöveron määrä on. Veroerien eräpäivät ovat parin kuukauden välein, joten hirveästi lisää maksuaikaa ei tule vaikka verotus jaetaankin useampaan osaan.

   Milloin perintöverosta voi tulla ongelma?

   Perintöverotus ei ole ongelma, jos perittävät summat ovat pieniä tai jos vainajalla oli paljon helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta, kuten käteistä, pörssiosakkeita tai rahastoja.

   Ongelmaksi perintöverotus voi muodostua, jos perinnöksi saatava omaisuus on sellaista, jota ei ole helppo muuttaa rahaksi.

   Tällaista omaisuutta voi olla esimerkiksi kiinteistöt, metsä, pelto tai vaikkapa keräilytavara ja taide. Tällainen omaisuus voi olla arvoltaan erittäin korkeaa, mutta sitä voi olla hidasta tai vaikeaa muuttaa rahaksi.

   Toinen ongelmallinen tilanne on sellainen, jossa esimerkiksi pörssiosakkeiden arvo syystä tai toisesta putoaa pian kuoleman jälkeen.

   Perintöverotuksessa osakkeiden arvo määritetään kuolinpäivän arvon mukaan, mutta jos ne putoavat merkittävästi kuoleman jälkeen ennen perintöveron maksuunlaittamista, voi niiden arvo olla paljon matalampi. Joissain tapauksissa arvo voi olla niin matala, että ne eivät edes kata perintöveron arvoa.

   Myös muut omaisuuslajien osalta arvot voivat syystä tai toisesta vaihdella ajan mukaan. Tällaisissa tilanteissa ei kannattaisi perittyä omaisuutta myydä, vaan odottaa, että arvo nousisi. Se kuitenkin voi aiheuttaa perillisille ongelmia, sillä perintöverotus ei odota arvon nousemista vaan se pitää hoitaa eräpäivänä kuntoon.

   Kolmas ongelmatilanne voi olla se tilanne, jossa perityllä omaisuudella on suhteellisen paljon arvoa, eikä siitä haluta luopua.

   Esimerkiksi kyseessä voisi olla perijöiden lapsuudenkoti tai perheen kesämökki, jolla on paljon tunnearvoa. Tällaisessa tilanteessa perintöveroseuraamuksia voi tulla, eikä sitä voida kattaa esimerkiksi myymällä perittyä omaisuutta. Tällöin verojen hoitamiseen tarvittavat rahat täytyy hankkia ilman muuta jostain muualta.

   Miten perintöverotukseen voi valmistautua?

   Perintöverotukseen valmistautuminen on erittäin järkevää, ja sitä pystyy tekemään sekä perilliset että perittävä. Perittävä pystyy vaikuttamaan asioihin kaikista parhaiten lahjoittamalla omaisuuttaan etukäteen lahjana ja ennakkoperintönä.

   Lahjoja on mahdollista antaa 4999 euron arvosta kolmen vuoden välein verovapaasti, joten kun valmistautumisen perinnönjakoon aloittaa riittävän ajoissa, on mahdollista luopua merkittävästä määrästä omaisuutta ennakkoon täysin ilman veroseuraamuksia.

   Erityisesti haastavia omaisuuslajeja kuten metsää, peltoa ja kiinteistöjä kannattaa luovuttaa ainakin osittain jo etukäteen. Myös testamentin teko on hyvä tapa valmistautua perinnönjakoon.

   Usein selkeä testamentti estää turhia riitoja perinnöstä. Testamentin avulla on myös helppo jakaa omaisuutta hieman laajemmalti, esimerkiksi lapsenlapsille, joka vaikuttaa pienentävällä tavalla perintöverotukseen.

   Perillisten näkökulmasta helpoin tapa valmistautua perintöverojen maksuun on kerätä säästöjä verojen maksamiseksi. Perillinen ei voi vaikuttaa kovinkaan suoraan siihen, mitä perillinen omaisuudellaan tekee, mutta jos on mahdollista keskustella asioista avoimesti jo etukäteen, voi se helpottaa suunnittelua kaikkien näkökulmasta.

   Säästöjen lisäksi perillinen voi myös luopua osittain perinnöstään esimerkiksi omien lastensa hyväksi. Koska perintövero määräytyy jokaiselle perilliselle hänen perimänsä summan perusteella, ja siinä on 20 000 euron verovapaa osuus per perillinen, säästää veroissa merkittävästi jos pystyy luopumaan osasta ja siirtää sen omille lapsilleen.

   Verottajan sivuilta löytyy erinomaisesti toimiva perintöverolaskuri, jonka avulla on helppo arvioida etukäteen kuinka paljon veroja tulee minkäkin kokoisesta perinnöstä maksettavaksi.

   Laina perintöveroa varten

   Aina valmistautuminen ei ole riittävää, tai siihen ei ole mahdollisuuksia. Joskus kuolema yllättää aivan liian aikaisin, jolloin suunnitelmia ei ole vielä tehty tai ainakaan pistetty käytäntöön.

   Tällaisissa tilanteissa on hyvä hahmottaa, että on myös mahdollista ottaa lainaa perintöveron maksamiseen, lue tästä tarkemmin vakuudettomista lainoista.

   Miksi lainaa kannattaa ottaa perintöveroa varten?

   Kaikkea vainajan omaisuutta ei pysty tai kannata muuttaa välittömästi rahaksi. Arvopapereiden arvot voivat heitellä, tai asunto tai kiinteistö voi olla sellaisessa kunnossa, että se kannattaisi remontoida ennen myyntiä. Metsä- tai pelto-omaisuus voi olla tilanteessa, jossa välittömästi myydessä siitä ei pysty hyötymään yhtä paljoa.

   Toisaalta voi myös olla, että omaisuudella on käyttö- tai tunnearvoa. On hyvin yleistä, että perilliset haluavat säilyttää tutut perintökesämökit tai kotitalot. Joskus nämä otetaan välittömästi käyttöön ja joskus ne vain halutaan säilyttää esimerkiksi tulevia sukupolvia ajatellen.

   Joskus kuolema myös yllättää perilliset, eikä järkytyksen ja surun keskellä haluta tehdä päätöksiä asioiden myymisestä. Ihmiset tarvitsevat aikaa näiden asioiden käsittelyyn, eikä läheisen menehtyessä omaisuuden likvidoiminen ole mitenkään tärkeysjärjestyksen huipulla. Näissä tilanteissa halutaan mahdollisuus lykätä päätöksentekoa eteenpäin, aikaan, jolloin oma pää toimii selkeämmin ja perilliset hahmottavat mitä oikeasti haluavat.

   Joka tapauksessa näissä tilanteissa vainajan omaisuutta ei haluta myydä välittömästi, edes perintöveron kattamiseksi. Jos tilillä ei ole säästettynä riittävästi rahaa verojen kattamiseksi, täytyy miettiä muuta rahoitusta. Silloin erillinen laina voi tulla ajankohtaiseksi.

   Muita aiheeseen liittyviä sivuja

   Lainat on helppo kilpailuttaa perintöveron kattamiseksi

   Verottajan omaa perintöverolaskuria kannattaa hyödyntää heti perunkirjoitusten jälkeen. Se antaa hyvän kuvan tulevasta perintöveropäätöksestä, vaikkakaan se ei ole aina täysin luotettava. Vasta lopullinen perintöveropäätös kertoo varmasti veron määrän.

   Laskuri antaa hyvin suuntaa tulevasta veron määrästä, joten sen pohjalta voi hyvin tehdä alustavat laskelmat omista säästöistä ja mahdollisesta lisärahan tarpeesta. Mikäli lisärahoitusta tarvitaan, ei välttämättä kannata marssia lähimpään pankkiin hattu kourassa, vaan kannattaa kilpailuttaa riittävä määrä toimijoita.

   Nykyään verkosta löytyy erinomaisia palveluita lainojen vertailuun. Esimerkiksi Summarum.fi -lainavertailupalvelun avulla yhdellä hakemuksella pystyy vertailemaan useita eri lainatarjouksia kerralla.

   Palveluun syötetään yksinkertaisesti haluttu lainan määrä ja toivottu takaisinmaksuaika, jonka jälkeen palvelu kilpailuttaa jopa kymmeniä eri pankkeja ja rahoituslaitoksia. Lainapäätöksen saa välittömästi, ja parhaimmassa tilanteessa minuutti hakemuksen täyttämisen jälkeen on jo useita eri lainatarjouksia vertailtavana.

   Kaikki eri lainatarjoukset tulevat palveluun näkyviin samassa muodossa, jolloin on hyvin helppo valita itselleen sopivin vaihtoehto. Palvelu näyttää kaikkien lainojen kulut samassa muodossa, jolloin niistä näkee suoraan mikä on edullisin vaihtoehto.

   Kannattaa toki huomioida myös muut lainojen ominaisuudet hinnan lisäksi, esimerkiksi lainan joustomahdollisuudet ja pitkä takaisinmaksuaika saattavat olla sellaisia asioita, joiden takia joissain tilanteissa kannattaa valita jopa hieman kalliimpi laina itselleen. Toki hakija tuntee itse parhaiten oman tilanteensa, joten valinta kannattaa tehdä juuri omat olosuhteet huomioiden.

   Summarum.fi -lainavertailu näyttää kaikkien lainojen todellisen vuosikoron, joten lainoissa ei varmasti ole mitään piilokustannuksia joista joutuisi kärsimään jälkikäteen.

    


   Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

   • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen lainan ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
   • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
   • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Perintöveroa varten otetun lainan takaisinmaksu

   Ennen lainan hyväksymistä kannattaa arvioida tarkkaan se, miten aikoo lainan maksaa takaisin. Onko tarkoituksena rahoittaa perintöverot niin, että saa itselleen lisäaikaa perityn omaisuuden myymiseen, vai onko peritty omaisuus tarkoitus pitää itsellä pidempäänkin?

   Pidempi laina-aika tulee käytännössä aina kalliimmaksi, sillä kuluja ja korkoa ehtii kertymään maksettavaksi pidemmällä aikavälillä aina enemmän kuin lyhyemmällä. Pääomaa lyhennetään pitkällä takaisinmaksuajalla hitaammin, joten koron määrä on senkin takia suurempi.

   Toisaalta pidempi laina-aika tarkoittaa pienempiä kuukausilyhennyksiä, ja tämä tarkoittaa, että pitkä laina kuormittaa päivittäistä taloutta lyhyttä lainaa vähemmän. Lainaa on myös lähes aina mahdollista lyhentää suunniteltua tahtia nopeammin ja enemmän, joten pitkä laina-aika ei välttämättä sido koko sopimusajaksi.

   Jos on selkeä ajatus siitä, että perittävä omaisuus myydään tiettynä ajanjaksona, ei siis kannata ottaa paljoa tätä pidempää laina-aikaa. Toisaalta aina kannattaa jättää pieni turvamarginaali sitä varten, että jos jostain syystä kaupat eivät toteudukaan niin nopeasti kuin olettaa. Loppuosan lainasta kuitenkin voi käytännössä aina lyhentää kerralla heti kauppojen jälkeen, jolloin ei joudu maksamaan kuluja niin sanotusta ”ylimääräisestä laina-ajasta”.

   Jos taas omaisuus meinataan säilyttää, kannattaa laina-aika valita sillä ajatuksella, että lainan takaisinmaksusta suoriutuu varmasti ilman turhan kovaa rasitusta oman päivittäisen talouden päällä. Laina kannattaa mitoittaa varman päälle, ja mieluummin maksaa hieman ylimääräistä korkoa siitä hyvästä, että voi luottaa siihen, että lainan saa lyhennettyä tiukassakin tilanteessa. Tällaisen lainan takia ei kannata yöuniaan lähteä menettämään.

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Pohtiessasi lainojen kilpailuttamista sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

   Yhteenvetona lainasta perintöveroa varten

   Harvoin perintöä lähtökohtaisesti toivotaan, sillä siihen liittyy henkilön, useimmiten läheisen sellaisen, poistuminen keskuudestamme. Osittain tästä syystä myös perintövero tuntuu erityisen inhottavalta verolta.

   Usein perintövero tuntuu suorastaan rangaistukselta perillisille, jotka ovat muutenkin surun ja muiden ikävien tunteiden vallassa. Tällaisessa tilanteessa ei ole helppo tehdä päätöksiä omaisuuden suhteen, kun perilliset käsittelevät omia tunteitaan ja yrittävät selviytyä asiaan liittyvistä käytännön järjestelyistä.

   Aina perintöveroon ei olla pystytty varautumaan, ainakaan riittävässä määrin. Jos perintöveron takia joudutaan luopumaan jostain tunnearvoa omaavasta omaisuudesta, voi se vielä entisestäänkin kasvattaa sitä tragediaa, johon ylipäätään perinnön jakaminen liittyy.

   Tästä syystä lainan ottamista perintoveron kattamiseksi ei kannata karsastaa. Mikäli tilanne sen vaatii, on parempi ratkaisu hoitaa perintöverojen maksaminen lainarahoituksella. Sillä saa hankittua itselleen lisäaikaa pohtia mitä oikeasti perityllä omaisuudella haluaa tehdä, ja tarvittaessa aikaa myös myydä ko. omaisuus pois.

   Lainojen vertailu on tänä päivänä erittäin nopeaa ja vaivatonta, joten ei ole mitään syytä olla selvittämättä tätä vaihtoehtoa kun tällainen tilanne osuu kohdalle.

   Vertailu esimerkiksi Summarum.fi -lainavertailupalvelussa kestää vain muutaman minuutin, on maksutonta eikä sido mihinkään.

   Usein me ihmiset liitämme muistomme johonkin konkreettiseen, kuten taloon tai muuhun omaisuuteen. Tilanteessa, jossa perintöverotus yllättää, voi lainarahoitus auttaa perillisiä säilyttämään tämän yhteyden omiin muistoihinsa ja menetettyihin läheisiin. Tällaisessa tilanteessa lainan ottaminen on erinomainen investointi.

   Usein kysytyt kysymykset

   Mistä lainaa perintöveron maksuun?
   Monet pankit sekä rahalaitokset tarjoavat lainaa perintöveron maksuun. Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin hyödyntää lainojen kilpailuttamiseen erikoistunutta palvelua, jotta löydät juuri itsellesi halvimman lainan perintöveron maksuun.
   Milloin perintövero on maksettava?
   Kun henkilö kuolee, täytyy kolmen kuukauden sisällä kuolemasta toimittaa perunkirjoitus. Perunkirjoituksessa määritetään vainajan omaisuus ja sen arvo. Perunkirjoituksen dokumentit toimitetaan verottajalle. Noin puoli vuotta perunkirjoituksesta verottaja toimittaa perikunnalle perintöveropäätöksen, jossa kerrotaan kuinka paljon veroja perilliset joutuvat maksamaan. Yleensä perintövero tulee maksaa 1-10 erässä, riippuen siitä kuinka suuri perintöveron määrä on.
   Miten varautua perintöveron maksuun?
   Yksi keino varautua perintöveroon on laatia selkeä testamentti. Selkeä testamentti ennalta ehkäisee riitoja perintöön liittyen. Samalla voidaan myös arvioida tulevan perinnön arvo, josta taas riippuu perintöveron määrä. Toinen hyödyllinen keino varautua perintöveroon, on harkita omaisuuden lahjoittamista perillisille ennakkoon. Lahjoja on mahdollista antaa 4999 euron arvosta kolmen vuoden välein verovapaasti vaikka jokaiselle perilliselle.