1.9.2019 astuu voimaan uusi korkokattolaki, joka rajoittaa kulutusluottojen korkoja ja kokonaiskustannuksia tuntuvasti. Korkokattolaki koskee kulutusluottoja, limiitti- ja tililuottoja sekä luottokortteja.

Tärkeimmät muutokset:

  • Yli 2 000 euron luotoille asetetaan 20 prosentin korkokatto
  • Luotosta ei saa periä muita kuluja yli 150 euroa vuodessa
  • Maksuajan pidentämisestä saa jatkossa periä vuosittain max. 20 euroa
  • Yksittäisestä maksuajan pidentämisestä voi periä max. 5 euroa, jos maksuaika pitenee 14 päivää tai enemmän

Viimeksi kulutusluottojen kustannuksia rajoitettiin 2013. Silloin alle 2 000 euron kulutusluotoille määritettiin 50 prosentin korkokatto, joka jää edelleen voimaan.

Miten tämä tulee käytännössä vaikuttamaan? Haastattelimme Sortter Oy:n toimitusjohtajaa Markus Huhdanpäätä aiheesta.

Jos on ottanut lainan ennen 1.9.2019, muuttuuko jokin lainanmaksussa?

Ei muutu. Ennen syyskuuta otettujen lainojen ehdot pysyvät entisellään.

Mitä kannattaa tehdä, jos on ottanut lainan ennen syyskuuta?

Kannattaa kilpailuttaa uudelleen olemassa olevat lainat, koska lainanhoitokulut voivat laskea paljonkin. Jo nyt näemme, että osa luotonmyöntäjistä on laskenut korkojaan vastaamaan tulevaa lakia.

Tarvitseeko lainoja kilpailuttaa jatkossa?

Kyllä edelleen pienikin ero lainan korossa voi tarkoittaa satojen eurojen eroa lainan kokonaiskustannuksissa, eli laina kannattaa jatkossakin kilpailuttaa. Se on helppo tapa säästää rahaa.

Onko lainaa helpompi saada syyskuun jälkeen?

Todennäköisesti lainaa on vaikeampi saada. Lainanantajat tulevat todennäköisesti kiristämään luotonmyöntökriteereitään, sillä heidän saamansa katteet tulevat pienenemään. Eli jos on tottunut käyttämään kulutusluottoja osana taloudenhoitoaan, niin sille voi tulla äkillinen stoppi. Toisaalta jos on hyvä maksukyky, lainaa voi saada entistä edullisemmin. Eli tässä tulee olemaan sekä voittajia että häviäjiä.

Miten luotonmyöntäjien kenttä tulee muuttumaan?

Vuonna 2013, kun lakia viimeksi uudistettiin, osa pienistä toimijoista lopetti toimintansa. Uskon, että sama tulee tapahtumaan tälläkin kerralla. Jäljelle jäävien pankkien ja luottolaitosten välillä kilpailu kiristyy entisestään. Pankeille tämä on haaste, sillä myös ne joutuvat muuttamaan hinnoitteluaan vastaamaan uutta lainsäädäntöä ja kisaamaan entistä enemmän samoista asiakkaista netissä toimivien lainanantajien kanssa.

Minkälaista lainaa syyskuun jälkeen voi saada?

Todennäköisesti lainatarjonnan painopiste siirtyy suurempiin ja pidempiaikaisiin luottoihin, koska pienten ja lyhytaikaisten luottojen kannattavuus tulee olemaan melko vaatimaton.

Lue lisää syyskuussa voimaan tulevasta korkokatosta.