Opintolaina – edullista lainaa korkeakouluopiskelijoille

Opintolaina on koroltaan halpaa valtion takaamaa lainaa, josta vielä hyvitetään iso osa opiskelijan valmistuessa ajoissa. Kuka saa opintolainaa ja millä perustein? Lue lisää alta.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?15 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?10 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Terhi Kolehmainen
   Terhi Kolehmainen
   2021-08-07
   Vahvistettu
   En saanut hyvää lainaa
   Sami Teittinen
   Sami Teittinen
   2021-08-06
   Vahvistettu
   Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
   asiakas
   asiakas
   2021-07-28
   Vahvistettu
   Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
   Tuncher Saliev
   Tuncher Saliev
   2021-07-26
   Vahvistettu
   erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   Sari Vihavainen Os Rouvari
   2021-07-19
   Vahvistettu
   Lainatarjouksia ei tullut
   Ari Tapio Mattila
   Ari Tapio Mattila
   2021-07-16
   Vahvistettu
   Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
   Krista Nurmi
   Krista Nurmi
   2021-07-03
   Vahvistettu
   En saanut jostqin syystä lainaa
   Kimmo Alaluusua
   Kimmo Alaluusua
   2021-06-17
   Vahvistettu
   Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
   Raisa Mattiöa
   Raisa Mattiöa
   2021-06-16
   Vahvistettu
   Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
   Sirpa
   Sirpa
   2021-06-12
   Vahvistettu
   Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

   Opintolaina – tätä se tarkoittaa

   Opintolaina on valtion takaama laina. Opintolainan valtiontakaus tarkoittaa sitä, ettei hakijan tarvitse asettaa lainalle muuta vakuutta tai vakuuttajaa. Valtion myöntämä takaus on voimassa 30 vuotta lainan ensimmäisestä nostopäivästä.

   Opintolainan korosta sekä takaisinmaksuun liittyvistä aikatauluista hakija sopii yhdessä pankin kanssa. Opintolaina on usein sekä korko-, että kokonaiskuluista erittäin edullinen lainan muoto. Sen takaisinmaksu on lisäksi joustavaa ja takaisinmaksun aikataulu onkin sovittavissa lainan tarjoajan kanssa.

   Vaikka Kelan opintolaina onkin hyvin joustavaa ja edullista, kannattaa hakijan silti menetellä lainaa hakiessaan samoilla tavoin kuin henkilö toimisi muitakin lainoja hakiessa. Opintolaina kannattaa aina kilpailuttaa ja eri pankkien lainaehtoja tulisi tarkastella niiden todellisen vuosikoron kautta.

   Opintolainan hakemus toteutetaan pankin kautta. Kela myöntää opiskelijalle opintolainan mahdollisuuden opintorahan hakuprosessin yhteydessä. Varsinainen opintolainan lainahakemus toteutetaan kuitenkin pankin verkkosivuilla tai paikan päällä asioiden.


   Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

   • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen lainan ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
   • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
   • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Vaihtoehdot opintolainalle

   Opintolaina on tyypillisesti opiskelijan ainoa tulojen lähde, eikä opintolainan suuruus välttämättä riitä kaikille opiskelijoille. Opiskelijan elämässä saattaa tulla jossain vaiheessa vastaan esimerkiksi yllättävä rahantarve, joka johtaa siihen, että opiskelija tarvitseekin ylimääräistä rahoitusta.

   Tällaisissa tilanteissa lainan hakeminen voi olla opiskelijan kohdalla täysin perusteltua. Olemme kirjottaneet edella mainittujen tilanteiden varalle artikkelin. Artikkelissa avataan opiskelijoille saatavissa olevisa erilaisia lainavaihtoehtoja. Linkin kyseiseen artikkeliin löydät täältä.

   Opintolainan myöntäminen

   Lainaa hakevan henkilön on mahdollista vastaanottaa opintolainaa automaattisesti, mikäli henkilö saa Kelalta opintorahaa tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. Opintolainaa voi kuitenkin joissakin tapauksissa saada myös ilman henkilölle myönnettyä opintorahaa.

   Alla on listattuna esimerkkitapaus, joissa kuluttaja voisi vastaanottaa opintolainaa huolimatta siitä, ettei henkilö saisi opintorahaa sillä hetkellä.

   Yllä oleva kuvaus on ainoastaan yksi esimerkki tällaisesta tapauksesta. Kelan verkkosivuilta löydät tarkemmin eri vaihtoehdot opintolainan saamista varten. Yleisesti ottaen hyvä muistisääntö kuitenkin on, että mikäli opiskelija saa Kelalta opintorahaa on kyseisellä henkilöllä mahdollisuus useimmiten nostaa myös opintolainaa.

   Opintolainahyvitys määräajassa valmistuneille

   Mikäli lainan hakija opiskelee korkeakoulussa ja valmistuu ajoissa, ei henkilön tarvitse maksaa lainaa täydessä kokonaisuudessaan takaisin. Tämän mahdollistaa kelan tarjoama opintolainan lainahyvitys.

   Lainahyvitys tarkoittaa sitä, että opiskelijan valmistuttua opinnoistaan ajoissa, Kela maksaa osan opiskelijan opintolainasta. Opintolainan lainahyvityksen määräaika vaihtelee opintokokonaisuudesta riippuen. Esimerkiksi 300 opintopisteen maisteritutkintoihin Kela myöntää opintolainahyvityksen saamisen edellytykseksi valmistumista kuuden lukuvuoden sisällä aloittamisesta

   Opintolainahyvityksen määrä on 40 prosenttia. Hyvitys 300 opintopisteen maisteritutkinnosta on enimmillään 6 200 euroa. Alla on listattuna eri valmistumisen määräaikoja tutkinnon laajuuksien perusteella

   Alemmassa sekä ylemmässä korkeakoulututkinnossa tai vaihtoehtoisesti pelkässä ylemmässä korkeakoulututkinnossa valmistumisen määräajat lainahyvityksen kannalta ovat seuraavanlaiset.

   Tutkinnon laajuus (opintopistettä) Määräaika (lukuvuotta)
   300 6
   330 6,5
   360 7

   Valmistumisen määräaika onkin näissä tapauksissa mahdollista laskea kaavalla (valmistumisen tavoiteaika + 1 lukuvuosi). Ammattikorkeakoulututkinnossa tai pelkässä alemmassa korkeakoulututkinnossa valmistumisen määräajat taas löytyy kuvattuna allaolevaan taulukkoon

   Tutkinnon laajuus (opintopistettä) Määräaika (lukuvuotta)
   180 3,5
   210 4
   240 4,5
   270 5

   Ammattikorkeakoulututkinnon tai alemman korkeakoulututkinnon valmistumisen määräajat on mahdollista laskea kaavalla (valmistumisen tavoiteaika + 0,5 lukuvuotta).

   Opintolainahyvityksen esimerkki

   Otetaan käytännön esimerkki opintolainahyvityksestä. Olli on yliopisto-opiskelija, jolla on 22 000 euroa opintolainaa nostettuna. Olli valmistuu opinnoistaan tavoiteajassa eli kuuden vuoden sisällä, jolloin hänen lainasta vähennetään lainahyvitys.

   Lainahyvityksen määrä on 40 % vähimmäismäärän, eli 2 500 euron, ylittävästä lainasummasta. Ollin tapauksessa lainahyvityksen laskukaava on siis (22 000 – 2 500) x 0,4. Lopputuloksena Olli saa nostamastaan opintolainasta Kelan määrittelemän maksimimäärän, eli 6 200 euron verran lainahyvitystä.

   Lainahyvityksen määräajan pidentäminen

   Lainan hakijan on lisäksi mahdollista hakea tarvittaessa lainahyvityksen määräajan pidentämistä. Opintolainan hyvityksen määräaikaa voidaan pidentää muutamista eri syistä. Alla on listattu näitä syitä, joiden johdosta opintolainan hyvityksen määrä-aikaa voidaan tarvittaessa pidentää.

   Mikäli opiskelijan opinnot viivästyvät jonkun edellä mainitun syyn johdosta, kannattaa henkilön ehdottomasti toteuttaa Kelalle lisäselvitys opintojen viivästymisestä. Parhaimmillaan yhden lomakkeen täyttämisellä voi olla opiskelijalle tuhansien eurojen arvoinen positiivinen vaikutus.

   Opintolainan nostaminen

   Opintolainan nostaminen toteutetaan kahdessa erässä lukuvuoden aikana. Syyslukukaudella opintolainan nosto on mahdollista heti elokuun alusta. Kevätlukukauden opintolainan nosto taas on mahdollista toteuttaa tammikuun alusta alkaen.

   Menneen lukuvuoden lainaerät lainan hakijan on nostettava viimeistään heinäkuun loppuun mennessä, mikäli henkilö haluaa opintolainan tililleen. Opiskelijan kannattaa huolehtia nämä päivämäärät kalenteriinsa, mikäli hän tietää hakevansa tulevana lukuvuonna opintolainaa.

    

   Opintolainan takaisinmaksu

   Opintolainan takaisinmaksu aloitetaan yleensä noin 1,5 – 2 vuoden päästä siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä hetkeä, jolloin opiskelija valmistuu tai lopettaa opintonsa muista syistä. Opintolainaa lyhennetään opiskeluiden päättymisen jälkeen kuukausittain pois, kunnes laina on maksettu kokonaisuudessaan takaisin pankille.

   Opintolainan takaisinmaksu on aikataulustaan yleensä noin kaksi kertaa opintojen keston pituinen. Takaisinmaksun aikataulusta voidaan kuitenkin sopia joustavasti henkilön sen hetkisestä elämäntilanteesta sekä maksukyvystä riippuen.

   Opintolainojen hinnoittelu

   Koska lainan tarjoajia on monia, kannattaa opintolaina kilpailuttaa siinä missä muutkin lainat. Opintolainaa tarjoavat kaikki perinteiset pankit. Esimerkkejä opintolainaa tarjoavista pankeista ovat muun muassa seuraavat

   Koska opintolaina on kuluiltaan hyvin edullista lainaa, moni opiskelija nostaa sitä vertailematta sen kummemmin eri lainan tarjoajien vaihtoehtoja. Kun opintolainan nosto on ajankohtainen, kannattaa kuluttajan kuitenkin vertailla eri pankkien opintolainoja keskenään.

   Lainoja vertaillessa huomio kannattaa kiinnittää korkotasoon sekä muihin kustannuksiin. Korkotaso on yleisesti ottaen hyvin samankaltainen eri opintolainoissa. Tämä johtuu pääosin siitä, että valtaosa lainantarjoajista sitoo korkonsa kiinni 12 kk euribor-korkoon.

   Tämän korkotason samanmukaisuuden johdosta kuluttajan kannattaakin kiinnittää huomiota lainoja vertailtaessa erityisesti lainan korkojen ulkopuolisiin muihin kustannuksiin. Opintolainoihin liittyy usein erilaisia kuluja myös koron ulkopuolella. Tällaisia kuluja saattavat olla esimerkiksi avausmaksu, tilinhoitokulut tai laskutuspalkkiot.

   Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS

   Opintolainan kilpailutus

   Opintolainan kilpailuttaminen eroaa hieman muiden lainan tyyppien kilpailuttamisesta. Opintolainan myöntäminen ei ole rahalaitoksille kaikista tuottoisampaa laina-liiketoimintaa, jonka seurauksena lainaa tarjoavia vaihtoehtoja on myös huomattavasti vähemmän kuin muita luottoja tarjoavia.

   Opintolainojen tarjonta ei ole yhtä laajamittaista, kuin esimerkiksi käyttöluottojen tai joustoluottojen tarjonta. Seurauksena tästä ja muista lainan muodoista poiketen, opintolainaa hakiessa kuluttajan onkin mahdollista toteuttaa lainojen kilpailutus täysin itsenäisesti.

   Kuluttajan itsenäinen opintolainan kilpailutus toteutuu niin, että kuluttaja pyytää eri lainan tarjoajilta tarjouksia ja vertailee näiden lainojen kokonaiskuluja keskenään. Opintolainojen keskinäisen vertailun avulla opiskelijan on mahdollista löytää itselleen paras ja edullisin opintolaina

   Opintolainojen vertailu

   Vaikka opintolainat ovat pääosin hyvin edullista lainaa, on eri pankkien välillä silti pieniä eroja lainojen kokonaiskustannuksissa.

   Alle on eriteltynä kolmen eri pankin, Nordean, OP:n sekä Danske Bankin opintolainan kuluja heinäkuun 2020 lopulla. Takaisinmaksun palkkiolla tarkoitetaan sitä kuukausittaista maksua, jota lainan hakija maksaa opintotuen päättymisen jälkeen niiltä kuukausilta, kun hän lyhentää lainaansa.

   Pankki Korko Avausmaksu Maksu 2.-5. lainavuoden alussa Takaisinmaksupalkkio
   Danske Bank 0,208 30 30 2,5
   Nordea 0,208 10 0-10 2,3
   OP Helsinki 0,208 30 30 2,5

   Taulukosta voidaan todeta, että erot esitettyjen pankkien välisten opintolainojen kustannuksissa ovat hyvin pieniä. Korkotaso on kaikissa lainoissa euribor-koron mukainen. OP tarjoaa lisäksi mahdollista sitoa opintolainan korko Prime-korkoon. Kyseisen korkotaso oli kuitenkin vertailuhetkellä 0,75 % eli merkittävästi euribor-korkoa kalliimpi.

   Muissa kuluissa on eri pankkien välillä pieniä eroavaisuuksia. Nordean opintolaina tulisi vuonna 2020 otettuna hieman halvemmaksi kuin esimerkiksi OP:n tai Danske Bankin vastaava. Kokonaiskustannusten ero eri pankkien välillä tulisi kuuden vuoden takaisinmaksuajalla laskettuna olevaan hieman alle 50 euroa. Lainojen välisten kustannusten erojen voidaan siis todeta olevan suhteellisen pieniä.

   Kuluttajan kannattaa kuitenkin lainaa hakiessa selvittää aina sen hetkinen korkotaso sekä lainojen tarjonta, sillä lainojen kustannuksissa voi esiintyä merkittäviäkin eroja lyhyiden aikajänteiden sisällä. Ainoastaan vertailemalla lainoja keskenään opiskelija voi löytää itselleen halvimman ja sopivimman opintolainan.

   Opintolainan sijoittaminen

   Opintolainan sijoittaminen on yleistynyt lähiaikoina ja nykyään ei olekkaan täysin tavatonta, että opiskelija sijoittaa opintolainansa. Mikäli opiskelijalla on tilanne, jossa hän ei tarvitse opintolainaa päivittäiseen kulutukseen, voi opintolainan sijoittaminen olla tällaisissa tilanteissa täysin perusteltu ratkaisu.

   Opintolainan alhainen korko mahdollistaa, että sijoittamisesta saatavien voittojen ei myöskään tarvitse olla isoja, jotta lainanhakija jäisi sijoitustoiminnasta voiton puolelle. Opintolainaa sijoittavan kannattaa kuitenkin muistaa, ettei Kela erottele sijoittamisesta saatuja voittoja sekä tappioita toisistaan. Mikäli kuluttaja esimerkiksi tallettaa rahastoon 1 500 euroa ja nostaa vuoden päästä 1 600 euroa, katsoo Kela saadun voiton olleen 1 600 euroa.

   Tällä voi olla käytännön merkityksiä opintorahan saamiseen, joten opiskelijan kannattaa olla tarkkana, mikäli hänen tavoitteena on opintolainan sijoittaminen. Hyviä sijoituskohteita opintolainalle voivat ovat esimerkiksi:

   Opintolainan määrä vuodessa

   Opintolainan suuruun riippuu muutamasta olennaisesta seikasta. Ensimmäinen seikka on paljonko opiskelija haluaa opintolainaa nostaa. Mikäli tarkoituksena on nostaa opintolainaa maksimisumman verran, seuraava olennainen seikka on  aikooko opiskelija tehdä kesäopintoja.

   Mikäli opiskelija aikoo suorittaa kesäopintoja, voi hän myös nostaa halutessaan opintolainaa tuolta ajalta. Tyypillisen opintolainan määrä on 650 euroa kuukaudessa.

   Yleensä opintolainaa voi saada syksyllä 2600 – 3250 euron verran. Keväällä opintolainan määrä voi useimmiten olla maksimissaan 3250 euroa.

   Opintolainan saaminen saattaa joissakin tapauksissa riippua kuitenkin myös suoritettavasta koulutuksesta, joten opiskelijan kannattaa tarvittaessa selvittää henkilökohtainen maksimaalinen opintolainan määrä suoraan Kelalta.

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Pohtiessasi opintolainaa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

   Usein kysyttyä

   Mitä on opintolaina?
   Opintolaina on valtion takaamaa lainaa, jonka tarkoituksena on auttaa opiskelijoita rahoittamaan opintojaan.
   Tarvitseeko opiskelijan sisällyttää lainaan vakuutta?
   Opintolaina on valtion takaamaa lainaa, joten hakijan ei tarvitse asettaa sille erillistä panttia tai vakuuttajaa.
   Kuka voi saada opintolainaa?
   Opintolainaa voi saada henkilö, joka vastaanottaa Kelalta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. Lisäksi opintolainaa voi saada tämän lisäksi muutamissa erityistapauksissa.
   Mitä tarkoittaa opintolainan lainahyvitys?
   Opintolainan lainahyvitys tarkoittaa, että Kela hyvittää nostetusta lainasummasta tietyn osuuden, mikäli opiskelija valmistuu ajoissa opinnoistaan.
   Miten löytää edullisin opintolaina?
   Opiskelijan on mahdollista löytää edullisin opintolaina pyytämällä lainatarjouksia pankeilta ja vertailemalla niiden kokonaiskuluja keskenään.

   Muut lainatyypit