Ensiasunnon ostajan opas

Ensimmäisen asunnon ostaminen voi olla pelottavaa. Kyseessä on elämän suurin hankinta ja siihen on suhtauduttava asiaan kuuluvalla kunnioituksella. Pelkoa kuitenkin lievittävät ensiasunnon ostajan nauttimat veroedut. Lue tästä, miten hankitaan halpa asunto ja miten ensiasunnon ostaja hyötyy verotuksessa.

Kilpailuta asuntolainojen korot

Ladataan lomaketta..

Kilpailuta asuntolainojen korot

Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

Summarum Mediassa

Terhi Kolehmainen
Terhi Kolehmainen
2021-08-07
Vahvistettu
En saanut hyvää lainaa
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
asiakas
asiakas
2021-07-28
Vahvistettu
Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
Tuncher Saliev
Tuncher Saliev
2021-07-26
Vahvistettu
erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
Sari Vihavainen Os Rouvari
Sari Vihavainen Os Rouvari
2021-07-19
Vahvistettu
Lainatarjouksia ei tullut
Ari Tapio Mattila
Ari Tapio Mattila
2021-07-16
Vahvistettu
Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
Krista Nurmi
Krista Nurmi
2021-07-03
Vahvistettu
En saanut jostqin syystä lainaa
Kimmo Alaluusua
Kimmo Alaluusua
2021-06-17
Vahvistettu
Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
Raisa Mattiöa
Raisa Mattiöa
2021-06-16
Vahvistettu
Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
Sirpa
Sirpa
2021-06-12
Vahvistettu
Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

Miksi kannattaa ostaa asunto?

Omistusasunnossa asumisen etu vuokra-asumiseen nähden on ensisijaisesti se, että asuntolainan lyhennykset päätyvät viime kädessä asukkaan omaan kukkaroon, eivät vuokraisännälle. Valtio myös tukee asunnonostajaa monilla tavoilla, etenkin nuorta ensiasunnon hankkijaa. Seuraava lista esittelee parhaat edut.


Miksi kilpailuttaa asuntolainat Summarumilla?

  • Kilpailutat palvelussamme vain yhdellä hakemuksella useita kotimaisia pankkeja
  • Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
  • Kilpailuttamalla asuntolainasi voit kaventaa merkittävästi asumiskuluja

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo


Minkälaiseen asuntolainaan minulla on varaa?

Asuntolainan kustannuksia voit arvioida asuntolainalaskurillamme. Jos tiedät jo minkälaista asuntolainaa olet hakemassa, voit tarkistaa henkilökohtaisen korkotasosi kilpailuttamalla asuntolainat Summarum.fi asuntolainakilpailutuksella.

Muista nämä asiat ensiasuntoa hankkiessasi

Kun olet ostamassa ensimmäistä asuntoasi, sinun tulee olla erittäin tarkkana monen asian suhteen. Siksi asunnon ostoon kannattaa varata reilusti aikaa ja energiaa, jotta säästyisit ikäviltä yllätyksiltä. Tässä vielä tärkeä muistilista:


Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aiheet

Ensiasunto ja varainsiirtovero

Yleensä asuntokauppojen yhteydessä on maksettava varainsiirtoveroa. Ensiasunnon ostaja on kuitenkin vapautettu tästä verosta, kunhan tietyt ehdot täyttyvät.

Jos kaikki ehdot eivät täyty, tulee ensiasunnosta maksaa normaali varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeiden tapauksessa 2,0% kauppahinnasta. Muiden kiinteistöjen kohdalla varainsiirtovero on 4,0% kauppahinnasta.

Varainsiirtoveron prosenttiluku on pieni, mutta asuntokauppojen tapauksessa sillä on suuri merkitys. Jos kerrostaloasunnon hinta on vaikkapa 200 000 euroa, varainsiirtovero 2,0% tarkoittaa 4000 euroa.Ensiasunnon korkovähennys

Ensiasuntoa varten otetun asuntolainan koroista saa enemmän verovähennyksiä kuin normaalista asuntolainasta. Normaalisti vuonna 2020 minkä tahansa asuntolainan koroista 15% vähennetään pääomatulon verotuksessa.

Normaalin asuntolainan tapauksessa vähennyskelpoiset korot laskevat ansiotulon verotusta 30%, pääomatuloveroprosentin verran. Ensilainan kohdalla osuus on 32%.

Verottaja saa tiedot koroista suoraan pankilta ja suorittaa vähennykset viran puolesta. Veronmaksajan ei tarvitse erikseen ilmoittaa korkoja, mutta niiden paikkansapitävyys kannattaa toki tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta.
Asunnon ostoon liittyvistä koroista voi lukea lisää Asuntolainoihin liittyvä verotus -sivulta. Reaaliaikaiset korot taas voi tarkistaa suoraan Asuntolainojen korot nyt -sivulta.

Asunnon osto ilman pääomatuloja

Jos velallisella ei kuitenkaan ole pääomatuloja, korkojen vähennyskelpoinen osuus vähennetään alijäämähyvityksen kautta ansiotulon verotuksessa. Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1400 euroa, ja 2800 euroa per pariskunta.

Lisäksi yhden lapsen perheen saama enimmäishyvitys on vielä 400 euroa tätä korkeampi ja useamman kuin yhden lapsen perheen saama hyvitys vielä 800 euroa enemmän. Kahden lapsen pariskunta voi siis saada enintään 3600 euroa hyvitystä. Ensilainan korkovähennyksestä saa hyötyä enintään yhdeksän vuoden ajan.

Jos sinulla ei ole pääomatuloja, laske vähennys seuraavalla periaatteella:

Koska esimerkissämme on kyseessä ensiasunnon ostajan ottama laina, normaali 30 prosentin alijäämähyvitykseen saa kahden (2) prosenttiyksikön korotuksen, minkä vuoksi vähennys on 32 prosenttia.

Tästä johtuen vuonna 2018 myös ensiasunnon ostajalla vähennyskelpoista on 35% asuntolainan koroista, mutta vähennyksestä saatava hyöty on enemmän. Esimerkiksi 1000 euron koroista hyöty on 112 euroa, jolloin verovähennys huomioon ottaen koroista jää ensiasunnon ostajan maksettavaksi 888 euroa.

Jos sinulla on pääomatuloja, voidaan korot vähentää suoraan niistä. Jos vähennät korkoja pääomatuloista, ei vähennyksille ole ylärajaa eli voit säästää huomattavasti enemmän. Jos maksat korkoja esimerkiksi 2000 euroa, voit vähentää pääomatulon verotuksessa koko potin eli 2000 x 35% eli 700 euroa.

Asuntolainan korkovähennyksestä nauttivat kaikki asuntovelalliset. Korkovähennystä ollaan ajettu vuosi vuodelta alas. Vuonna 2012 asuntolainan korkokuluista kaikkien oli mahdollista vähentää 85% pääomatulon verotuksessa, mutta vuonna 2013 vain 80%. Vuonna 2014 vain 75% koroista on vähennyskelpoisia ja vuonna 2015 taso laski 65%. Nyt ollaan enää 35 prosentissa.

Esimerkki korkovähennyksestä

Patrik maksaa ensiasunnon lainan korkoa 3000 euroa vuodessa. Tämä oikeuttaisi hänet 3000 * 15% = 450 euron vähennykseen pääomatuloista. Hänellä ei kuitenkaan ole pääomatuloja. Siispä hyvitys siirtyy alijäämähyvityksenä ansiotulon verotukseen. Patrikin ansiotuloista verotettava summa vähenee 2550 * 32% = 528 euroa.

Jos kyseessä olisi ollut muu kuin ensilaina, vähennys olisi ollut vain 495 euroa. Toisin sanoen ensilainan ottajana Patrik voitti korkovähennyksillä 33 euroa vuodessa.

Asuntolainan valtiontakaus

Asuntolainalle on mahdollista saada valtiontakaus, jota ei rajoiteta tulo- tai varallisuusrajoin. Takaus myönnetään pankissa lainapäätöksen yhteydessä eikä sitä siis tarvitse erikseen hakea. Takauksen myöntämiseksi riittää, että lainanottaja ja pankki sopivat asiasta. Valtiontakaus on tarkoitettu ensisijaisesti tilanteeseen, jossa omat varat eivät riitä täysiin takuisiin.

Valtiontakauksen rooli on toimia ns. toissijaisena vakuutena. Käytännössä ostettava asunto-osake tai kiinteistö toimii ensisijaisena vakuutena, mutta jos maksuongelmien ilmetessä asunnon myyntihinta ei riitä kattamaan pankin saatavia varoja, valtio sitoutuu suorittamaan takauskorvauksen.

Valtiontakausta voi saada lainalle, joka on enintään 85% asunto-osakkeen, kiinteistön tai omakotitalon hankintahinnasta tai omakotitalon rakentamisen arvioiduista kustannuksista. Omaa varallisuutta tai lainaa muusta lähteestä tarvitaan siis ainakin 15% asunnon hinnasta. Takauksen osuus on maksimissaan 20% asuntolainasta, mutta enintään 50 000 euroa asuntoa kohti. Laina-aika voi valtion takaamissa asuntolainoissa olla enintään 25 vuotta.

Huomaa, että valtio perii takauksesta 2,5% takausmaksun. Takausmaksua ei peritä, jos valtio maksaa lainalle korkotukea.

Mitä takaus maksaa ja paljonko se kattaa?

Tässä vuoden 2020 tilanne maksujen ja kattavuuden suhteen.

Asunnon hankintahinta 100 000€
Omistusasuntolaina 85% asunnon hinnasta 85 000€
Valtiontakauksen määrä enintään 20% asuntolainasta 17 000€
Takausmaksu 2,5% * 17 000€ 425€

ASP-korkotukilaina

ASP-korkotukilaina on pankilta otettava asuntolaina, jonka pohjalla ovat vähintään kahden vuoden säästöt erityiselle ASP-tilille. Säästöjen tulee kattaa 10 prosenttia asunnon ostohinnasta. Säästöjen perusteella pankki myöntää asiakkaalle valtion korkotukemaa asuntolainaa. ASP-korkotukilainan maksuaika on 10-25 vuotta. Korkotuettuna laina-aikana voi ottaa enintään kaksi lyhennysvapaata vuotta.

Ensimmäisen 10 vuoden ajan valtio maksaa osan ASP-lainan koroista, jos korko nousee tietyn tason yläpuolelle. Korkotukea maksetaan 70% lainasta perittävän koron siitä osasta, joka ylittää 3,8% jäljellä olevasta lainapääomasta. Esimerkiksi:

ASP-lainaa ei voi saada enempää kuin 90% asunnon hinnasta. Ehdoton enimmäismäärä riippuu kuitenkin asuinkunnasta:

Voit lukea lisää eri pankkien ASP-säästämisestä ja lainoista ASP laina ja ASP tili -sivulla.

Pariskunnan ensiasunto

Pariskuntien kannattaa hankkia ensiasuntonsa harkiten hyötyäkseen kaikista tarjolla olevista eduista. Koska ensiasunnon ostajan edut ovat tarjolla ainoastaan henkilölle, joka ei ole koskaan omistanut 50% asunnosta, pariskunnan kannattaa jakaa ensiasunnon omistajuus muulla tavoin kuin suhteessa 50/50. Tällöin myös seuraavaa, todennäköisesti kalliimpaa asuntoa ostaessaan pariskunta pääsee hyödyntämään ensiasunnon ostajan edut.

ASP-lainalla kannattaa rahoittaa niin suuri osa asunnon hankinnasta kuin mahdollista. Jotta ASP-lainaa voisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa asunnon omistusosuus jakaa niin, että pääomistaja ottaa kaiken mahdollisen ASP-lainan. Tämä voi tarkoittaa, että asunnon kannattaa olla miltei yksinomaan pariskunnan toisen osapuolen omistuksessa.

Näin hankit edullisen asuntolainan ensiasuntoon

Muista kilpailuttaa asuntolainasi huolellisesti. Ota yhteyttä ainakin 3-5 eri pankkiin ja pyydä tarjouksia eri kokoisista asuntolainoista. Voit yrittää tinkiä seuraavista asioista:

Kilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS

Usein kysyttyä

Miksi kannattaa ostaa asunto?
Vuokralla asumisessa henkilö maksaa asumisestaan viime kädessä jollekin toiselle. Omistusasumisessa henkilö kartuttaa ajan mittaa omaa omaisuuttaan maksamalla vuokran sijaan lainanlyhennyksiä ja lainanhoitokuluja. Suomessa omistusasumiseen myös liittyy useita veroetuja.
Minkälaiseen asuntoon minulla on varaa?
Laina tulee suhteuttaa aina järkevästi omiin tuloihin ja menoihin. Sopivan lainan arvioimisessa apuna voi käyttää Summarumin asuntolainalaskuria.
Mitä etuja ensiasunnon hankintaan liittyy?
Merkittäviä etuja ovat muun muassa mahdollinen varainsiirtovero-vapautus, ASP-tilin tuomat edut sekä lainan korkojen vähennysoikeus verotettavista tuloista.
Miten ASP-tili auttaa ensiasunnossa?
ASP-tilin ansiosta lainanottaja tarvitsee vain 10% omaapääomaa asunnon hankintaa varten. Säästöjen perusteella pankki voi myöntää valtion korkotukemaa asuntolainaa.
Kannattaako pariskunnan ostaa ensiasunto puoliksi?
Ensiasunnon hankintaan liittyvät edut koskevat vain, mikäli ostaja ei ole aiemmin omistanut 50% asunnosta. Siksi asuntoa ostavan pariskunnan on hyvä harkita vaihtoehtoa, jossa toisella osapuolella säilyisi ensiasunnon ostajan rooli. Tällainen jakosuhde saadaan esimerksi jakamalla omistajuus 60/40 suhteessa.
Miten saan edullisimman asuntolainan?
Edullisimman asuntolainan voi saada kilpailuttamalla useita eri lainantarjoajia keskenään. Lainan kilpailuttamisen voi hoitaa usean eri lainanneuvottelun kautta, tai kilpailuttamalla useita eri pankkeja yhdellä asuntolainahakemuksella Summarumin nettisivulla.