Asuntolainoihin liittyvä verotus

Kuten kaikkiin pääoma- ja ansiotuloihin, myös asuntolainaan sisältyy verotus. Verovähennykset esimerkiksi koskevat asuntolainaa, ja ne ilmoitetaan veroilmoituksen yhteydessä. Verovähennys on siis tietty prosenttimäärä lainasi vähennyskelpoisista koroista, ja se voidaan vähentää suoraan verokortissasi ilmoitetusta veroprosentista. Käymme tässä artikkelissa läpi verotukseen liittyviä asioita.

Kilpailuta asuntolainojen korot

Ladataan lomaketta..

Kilpailuta asuntolainojen korot

Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

Summarum Mediassa

Sirpa
Sirpa
2021-06-06
Vahvistettu
saldo-limiitti on hyvä vaihtoehto arjen yllättäviin tarpeisiin
janina
janina
2021-05-10
Vahvistettu
Hakemuksen tekeminen oli helppoa ja päätös tuli nopeasti. Miinusta kuitenkin tulee siitä, että hakemusta tehtäessä sivu jumitti välillä.
Leena Rajala
Leena Rajala
2021-05-06
Vahvistettu
Infoa tuli jatkuvasti 👍. Ihan mukavasti meni koko ajan
Pauli Saarnisto
Pauli Saarnisto
2021-04-29
Vahvistettu
Hyvin selkeä,ja johdonmukainen
Pirjo
Pirjo
2021-04-28
Vahvistettu
Lainanhaku Hakuprosessi sujui mutkattomasti ja nopeasti.
Bogel Jari
Bogel Jari
2021-04-23
Vahvistettu
Oletin menettelyä hankalammaksi, kaikki meni mielestäni hyvin, olen tyytyväinen
Nina Leppänen
Nina Leppänen
2021-04-07
Vahvistettu
Lainan saanti Kokemus pelkästään positiivinen. Sain lainan sujuvasti.
PP
PP
2021-03-31
Vahvistettu
Palvelu oli erittäin sujuvaa ja rahat tulivat tilille todella nopeasti. Asiakaspalvelu oli ystävällistä.😊
Jorma Saloranta
Jorma Saloranta
2021-03-08
Vahvistettu
sai oikean osoitten mistä kysyä lainaa ja sain sen kiitos
Seija Lindgren
Seija Lindgren
2021-03-01
Vahvistettu
Palvelu nopeaa ja asiallista. Helppo selkoinen teksti ja helppi ymmärtää. Kiitos palvelusta.

Asuntolainan verovähennys – tätä se tarkoittaa

Asuntolaina kuuluu verovähennyksien piiriin, eli tietty prosenttiosuus asuntolainasta voidaan vähentää veroista. Jos olet ostamassa asuntoa, sinun on myös mahdollista saada korkovähennystä.

Korot vähennetään aina ensisijaisesti pääomatuloista, kuten esimerkiksi vuokratulot ja osinkotuotot. Ensiasunnon ostajilla ei kuitenkaan välttämättä ole pääomatuloja, joten korot vähennetään ansiotuloista. Lainan koroista voidaan näin hyvittää noin 1/3, ja ansiotuloista vähennettävät korot ovat prosentillisesti suuremmat kuin pääomatuloista. Oli tilanne kumpi hyvänsä, korkovähennyksestä saatu hyöty on todella reilu.

Lainan ottajalla on myös se etu, että lainanantaja ilmoittaa tiedot viranomaisille sen sijaan, että joutuisit itse näitä selvittämään.

Kilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN HAKEMUS

Asuntolainoihin liittyvät verotuskysymykset

Voit vähentää kaikki asuntolainaasi liittyvät korkokulut, jos olet ottanut lainan asuntoosi, jonka aiot vuokrata eteenpäin. Sijoitat siis lainarahoilla asuntoon, josta saat verotettavia tuloja.  Kyseessä on silloin laina, joka on nimenomaan suunnattu tulojen tuottamiseen.

Jos tilanne on kuitenkin se, että tulosi eivät kata korkeita korkoja, jäät miinuksen puolelle. Tätä kutsutaan alijäämäksi, josta tietty prosenttiyksikkö voidaan hyvittää ansiotulojen verosta. Kyseinen prosenttiyksikkö on suurempi ensiasunnon ostajalle.

Vähennettävä korkoprosentti on ollut jo vuosia laskussa. Suomen hallitus esitti vuonna 2015, että lainan korkovähennyksen määrää alennettaisiin asteittain, joka vuosi. Vähennyskelpoinen määrä on kuitenkin edelleen suurempi ensiasunnon ostajille kuin muille asuntolainoille.


Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aiheet

Varainsiirtovero

Varainsiirtoverolla tarkoitetaan veroa, jonka ostaja maksaa ostetusta kiinteistöstä, asunto-osakkeesta, tai muusta arvopaperista. Varainsiirtoverosta on huolehdittava itse.

Jos kuitenkin olet ostanut ensiasunnon, tai omistat asunnosta vähintään puolet, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Voit siis laiminlyödä tämän veroilmoituksessa. Varainsiirtovero on normaalisti melko matala, noin 4% kiinteistöjen velattomasta hinnasta. Lisätietoa varainsiirtoverosta löydät Ensiasunnon ostajan opas – sivulta.

Oletko ostanut asunto-osakkeen, kiinteistön tai ensiasunnon?

Kuten mainitsimme, asunnon käyttötarkoituksesta ja tyypistä riippuen voit vähentää lainastasi maksettua korkoa verotuksessa. Jos asuntolaina on otettu asuntosi korjaukseen tai asuntoon, johon olet muuttamassa vakituisesti, voit vähentää korot asuntolainasta. Lisätietoa vähennyksistä löydät Verovähennykset -sivulta, tai vieläkin kattavammin Verolaskuri – laske tuloverosi helposti -sivulta.

Jos sinulla on omistuksessasi vain asunto-osake, voit vähentää asuntolainan korot korkovähennyksenä. Vuokraan sisältyviä korkoja ei kuitenkaan voi vähentää. Jos omistat osan kiinteistöstä, voit myös tehdä korkovähennyksiä ottamastasi lainasta, ja rahoittaa loppuosa jotenkin toisin.

Asuntolainan korkovähennys

Korkovähennys on etu, johon jokaisella ensiasunnon ostajalla on oikeus. Korkovähennyksiä voi vastaanottaa, jos omistat asunnosta yli puolet, ja asunto on tarkoitettu asuinkäyttöösi. Vuokra-asunnoksi tarkoitetusta asunnosta ei siis voi vähentää veroja.

Jos olet ensiasunnon ostaja, voit vähentää verotuksessa lähes 1/3 asuntolainasi koroista. Näin asuntolainan kautta maksetun koron voi vähentää verotuksessa, kun täytät veroilmoitustasi, ja se vähentää Asuntolainan korkojen vähentämiseen vaikuttaa se, millaisessa käytössä asunto on. Kaikki ensiasunnon hankintaan ja peruskorjaukseen tarkoitetun lainan korot ovat vähennyskelpoisia.

Korkovähennys pääomatuloista

Asuntolainan korot vähennetään aina ensisijaisesti pääomatuloista, mutta niiden puuttuessa korot vähennetään ansiotulojen verotuksesta. Pariskuntien alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 2800 euroa, ja muille se on 1400 euroa. Jos pariskunnalla on lapsia, lapsikorotus on 400 euroa per lapsi.

Verohallinto on sivuillaan antanut hyvän esimerkin verovähennyksiin liittyvästä tapauksesta. Esimerkki koskee pariskuntaa, joka on ostanut ensimmäisen kotinsa vuonna 2019.

Pariskunta maksaa vuosittain 1000 euroa asuntolainakorkoja, joista 25% on vähennyskelpoisia, eli 250 euroa. Heillä ei ole pääomatuloja, joten he saavat hyvityksen pääomatulojen alijäämästä. Asuntolainojen luottokorko ensiasunnon ostajille on 32% lainan korkoihin, eli 32% 250 eurosta.

Johtopäätökset

Asuntolainan vähennyksillä tarkoitetaan rahamäärää, joka hyvitetään osasta vähennyskelpoisia korkoja. Prosenttiosuudet määritetään aina vuosittain.

Vähennykset tehdään aina ensisijaisesti pääomatuloista. Jos ostajalla ei kuitenkaan ole pääomatuloja, vähennys tehdään hyvityksenä palkkatulojen veroista. Tätä kutsutaan alijäämähyvitykseksi.

Lainan ottaja voi enimmillään saada 1400 euroa alijäämähyvityksiä vuodessa. Pariskunnille enimmäismäärä on 2800 euroa. Lapsista annettu ylijäämähyvitys on 400 euroa per lapsi. Jos lapsia on kaksi tai enemmän, ylijäämähyvitys on 800 euroa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on verovähennys?
Verovähennykset ovat rahamääriä, joilla voidaan pienentää veron määrää tai verotuksessa verotettavia tuloja.
Voiko asuntolainan korot vähentää verotuksessa?
Korkovähennyksen avulla korot voidaan vähentää verotuksessa. Maksat siis vähemmän veroja, kuin ilman korkovähennyksiä. Sinun tulee kuitenkin täyttää tietyt ehdot asunnon käyttöön ja omistamiseen liittyen.
Mitä tarkoitetaan varainsiirtoverolla?
Varainsiirtovero on vero, jonka ostaja maksaa ostetusta kiinteistöstä, asunto-osakkeesta, tai muusta arvopaperista. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.
Täytyykö verovähennykset ilmoittaa verottajalle erikseen?
Verovähennykset täytyy aina ilmoittaa verottajalle veroilmoitusta tehdessä. Lainanantaja ilmoittaa tiedot viranomaisille, eli verohallinto saa tiedot suoraan pankilta, mutta sinun kannattaa silti tarkistaa, että samat tiedot löytyvät myös veroilmoituksessasi.
Miten korkovähennys toimii puolisoiden kesken?
Jos puolisoilla ei ole pääomatuloja, he voivat vastaanottaa enintään 2800 euron alijäämähyvityksen ansiotulojen verosta.
Miten asuntolaina vaikuttaa veroprosenttiin?
Tietty prosenttiosuus asuntolainasta voidaan vähentää veroista.
Miten asuntolainan korkovähennys lasketaan?
Jos sinulla on pääomatuloja, korot vähennetään niistä. Jos sinulla ei ole pääomatuloja, korkovähennys lasketaan alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista. Laskukaavaan tarvitaan asuntolainasi korot vuodessa, kuinka paljon koroista voidaan vähentää (15% vuonna 2020), ja pääomatulon veroprosentti.