Asunnon myynti

Lue alta parhaat rahanarvoiset vinkit kun harkitset asunnon myymistä.

Kilpailuta asuntolainojen korot

Ladataan lomaketta..

Kilpailuta asuntolainojen korot

Nopea

Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


Läpinäkyvä

Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


Kotimainen

Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


Puolueeton

Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

Summarum Mediassa

Summarum Mediassa

Asunnon myynti – huomioi seuraavat rahanarvoiset asiat

Asunnon myynti ei aina ole niin helppoa kuin mitä äkkiseltään saattaa ajatella – vaikka myyntiin olisikin tulossa hyvä kohde. Erilaiset ostajat etsivät erilaisia asuntoja ja tämä on hyvä ottaa huomioon, kun asuntoa lähteä myymään.

Mitä asuntoa myydessä kannattaa ja pitää ottaa huomioon ja miten paljon erilaisia kuluja asunnon myymiseen liittyy? Lue alta parhaat pointit, jotka jokaisen asunnon myyntiä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.


Löydä edullisin laina myytävän asunnon remontointia tai sisustusta varten

Summarumin kautta löydät nopeasti sen sinulle sopivan lainan. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja saat joukon lainatarjouksia sähköpostiisi vielä saman päivän aikana.

Hae lainaa tästä

Summarum Logo


Miten valmistaudun asunnon myyntiin ja mitä laki sanoo?

Useimmat kodin myyjät haaveilevat stressittömästä myynnistä, jossa he vain listaavat asuntonta lakisääteiset myyntiä tarvittavat tiedot ja löytävät nopeasti pätevän ostajan, ja luovuttavat avaimet uudelle omistajalle.

Todellisuus on, että kodin myynti sisältää monia muuttuvia asioita – osia voit hallita, ja osa niistä taas on poissa käsistäsi, paperitöitä ja byrokratiaa nimittäin riittää. Asunnon myynti itse sisältääkin monia juttuja, mitä ei aina osaa miettiä, jos asiaan ei ole aikaisemmin perehtynyt.

Esimerkkinä isännöitsijäntodistus, joka on ehkä tärkein yksittäinen asiakirja asuntokauppaa tehdessä. Siitä selviää esimerkiksi tärkeät asuntoa koskevat tiedot, kuten tonttia koskevat yksityiskohdat, pinta-ala ja kaikki tärkeät rakennustekniset seikat. Todistuksesta selviää myös yhtiön talous- ja vastiketiedot.

Taloyhtiö-asumisessa on otettava huomioon myös yhtiöjärjestys, mikä tarkoittaa tietoja, joiden perusteella on päätetty missä taloyhtiön rakennukset sijaitsevat, miten vastiketta maksetaan ja kuinka paljon. Järjestyksestä selviää myös mitkä asiat ovat suoraan osakkaan vastuulla ja mikä taas taloyhtiön vastuita. Yhtiöjärjestys kertoo myös mitkä tilat ja osakkeet kuuluvat osakkaalle ja mitä velvollisuuksia esimerkiksi asunnon kunnossapidon suhteen osakkaalta löytyy.

Muita asuntoa myydessä varmasti eteen tulevia termejä on esimerkiksi tilinpäätös, josta selviää käytännössä taloyhtiön taloustiedot. Siitä selviää, onko taloyhtiön toiminta ollut kannattavaa taloudellisesti vai ei.

Talousarvio taas tarkoittaa arviota, johon eritellään seuraavan tilikauden tai vuoden arvioidut tulot ja menot. Talousarvio onkin tärkeä osa toimivan taloyhtiön budjetointia.

Myyntitapahtuman yhteydessä on myös tärkeää selvittää asunnon pohjapiirros, mistä näkee asunnon huoneistot ja rakennelman yksityiskohtaisesti.

Myyjällä itsellään on myös laaja oikeudellinen vastuu asuntokaupassa ja se myös jatkuu pitkälle ajallisesti myynnin jälkeenkin riippuen siitä onko myytävä kohde asunto-osakeyhtiön osakkeet vai kiinteistö. Osakehuoneistossa asuntokauppalain mukainen virhevastuu on kaksi vuotta ja kiinteistön kaupassa vastuuaika on viisi vuotta.

Ongelmat välttääksesi onkin tärkeä varmistaa, että ostaja saa heti kaikki mahdolliset tiedot asunnosta. Se, että ostaja on hyvin informoitu yksityiskohdista, on erittäin tärkeää molempien osapuolien tulevaisuuden kannalta.

Plus IconKilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta asuntolainat – täytä ilmainen hakemus
Asuntolaina

Asunnon myynti itse

Monesti ihminen helposti ajattelee, että asiat on helpointa hoitaa itse. Asunnon kauppaaminen itse voi kuitenkin olla hankalaa: ensinnäkin ilman kontakteja on hankalaa löytää potentiaalisia ostajia.

Asunnon myynti helpottuu aina kiinteistönvälittäjän kanssa, sillä heillä on valmiit asiakasverkostot valmiina odottamassa ehkä juuri sinun kauppaamaasi kohdetta. Jos et ole ennen myynyt asuntoa, sinun saattaa olla hankala hahmottaa asuntomarkkinoita ja/tai oikeaa hintatasoa. Tämä voi johtaa vaikeuksiin ja näin myös viivyttää merkittävästi ostajan löytämistä.

Ilman asuntomyyntikokemusta tai ammattitason kokemusta kiinteistönvälityksestä on kenen tahansa vaikea tietää alan salat ja ymmärtää, miten asuntokauppa todella toimii. Asunnon myynnin monesti ajatellaan olevan helppoa, mutta matkan varrella moni huomaa, että yksin se on aika hankalaa ja hyvin työlästä.

Mistä saat parhaan hinta-arvion myytävälle asunnolle?

Parhaat arviot ovat ammattilaisen tekemiä. LKV:llä on käytössään useita alan ammattilaisten työkaluja, joiden avulla he kartoittavat esimerkiksi aikaisemmin alueella myytyjen kohteiden pyynti- ja myyntihintoja.  

Pyyntihinnan arviointi ei kuitenkaan ole yksinkertaista ja siihen vaikuttaa useat eri asiat. Hinta-arvion tekemisen yhteydessä välittäjällä tulee olla saatavillaan kaikki samat tiedot kuin kohdetta ostavan henkilönkin. Lisäksi hinta-arvioinin tekemiseksi välittäjät vierailevat aina myytävässä kohteessa.
Usein hinta-arvion tekeminen on myyjä-osapuolelle maksutonta, mikä tarkoittaakin sitä, että hinta-arvio kannattaa ehdottomasti pyytää ainakin parilta kolmelta toimijalta ennen lopullisen pyyntihinnan rajaamista.

Asunnon myynti välittäjän kanssa

Asunnon myyminen välittäjän kanssa on lähes aina helpompaa kuin itse, sillä asiantunteva välittäjä on luultavasti uransa aikana myynyt jo useita kohteita.

Useat kiinteistönvälitysyritykset työllistävät useita henkilöitä myyntiedustajista LKV:hin. LKV tarkoittaa laillistettua kiinteistövälittäjää, joka on suorittanut hyväksytysti Keskuskauppakamarin välittäjäkoelautakunnan järjestämän kirjallisen LKV-kokeen. LKV:nä ei siis voi toimia kuka tahansa. Vaikea tutkinto itsessään takaa jo merkittävän osan alalla vaadittavasta asiantuntijuudesta ja sitä kautta myös vastuusta, joka liittyy välitysliiketoimintaan.

Avaa maksuton välittäjien kilpailutus tästä

Käytännön osaamisen lisäksi kiinteistönvälittäjillä on käytössään laajat kontaktiverkostot, jotka koostuvat joukoista ostajia ja myyjiä – sekä erilaisia vain alan ammattilaisten käyttöön tarkoitettuja alustoja, joiden avulla asunnon myynnistä tulee itse myyntiä huomattavasti helpompaa. 

Nykypäivänä useat kiinteistönvälitysyritykset kilpailevat asiakkaista erilaisten myyntikonseptien avulla. Riippuen myytävän kohteen kunnosta ja toivotusta hintapyynnöstä kannattaa asunnon myyntiä harkitsevan tarkoin miettiä sitä, millainen myyntisopimus sopii parhaiten itselle: avaimet käteen -tyyppinen peruspaketti vai pientä pintaremonttia vaativa paketti?

Miten kilpailutan välittäjä vaivattomimmin?

Nyt jokainen asunnon myyntiä suunnitteleva voi käden käänteessä kilpailuttaa yhden kotimaisen sivuston kautta oman asuntonsa myyjätahon – ja yksi suosittu sivusto on kotimainen asuntojenmyynti.fi
Asuntojenmyynti.fi sivustolla kilpailuta
t asuntosi hinnan alan ammattitaitoisimpien kiinteistönvälittäjien kesken vaivattomasti. Täyttämällä lomakkeeseen asuntosi tiedot saat käyttöösi parhaat kiinteistövälittäjät, jotka halutessasi tulevat tekemään hinta-arvion myytävästä kohteesta.

Välittäjien kilpailuttamisen jälkeen voit valita mielestäsi juuri sinulle ja myytävälle kohteelle parhaiten sopivan kiinteistönvälittäjän. Asuntojenmyynti.fi nettipalvelun käyttö ja sen kautta tehty kilpailutus on maksutonta. Tätä vaihtoehtoa kannattaakin ehdottomasti kokeilla, sillä joka tapauksessa säästät kilpailuttamalla runsaasti myös omaa aikaasi. 

Asunnon hintapyynnön kohottajana stailaus vai pintaremontti?

Asunnon hintaa on mahdollista nostaa eri tavoin, ja silti pysytellä kohtuullisissa kuluissa. Jos varallisuutta asunnon myyntiä varten tarvittaviin toimenpiteisiin ei ole helposti irrotettavissa, on järkevää kilpailuttaa sisustusstailausta tai pintaremonttia varten myös remonttilaina.

Yksi mahdollisuus asunnon myyntihinnan parantamiseksi on asunnon stailaus, joka tarkoittaa asunnon parhaiden puolien esiin tuomista pienin muutoksin ja sisustuksellisten elementtien avulla.

Esimerkki toimivasta stailauksesta voi olla se, että myyjä muuttaa huoneiden sisustusta tai asetelmaa niin, että huone näyttää avarammalta. Myös erilaiset vaihtoehdot, jotka lisäävät huoneen valoisuutta ovat suosittuja, sillä valoisuus usein lisää tilan avaruuden tuntua: tämä saattaa vaatia ahtauden vaikutelman poistamista, nykyisten huonekalujen varastointia tai myymistä.

sunnon myyjä voi halutessaan tehdä kohteeseen myös pintaremontin, joka puolestaan on usein stailaamista euromääräisesti isompi panostus. Parhaimmillaan pintaremontista voi selvitä muutamilla tuhansilla euroilla.

Esimerkki sisäseinien ja/tai katon maalaus tai lattiapinnan uusiminen tai kunnostus ovat usein helppoja tapoja raikastaa asunnon yleisilmettä. Kymmenien tuhansien pintaremontti tarkoittaa puolestaan usein keittiön ja wc-tilojen kaapistojen ja tasojen uusimista. Modernisti sisustetut tilat ja nykyaikainen neutraaliperusilme ovat nykyään monen ostajan mieleen.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aiheet

Huomio myynnissä myös asunnon myyntivero

Asuntoa myydessä myyjän kannattaa ehdottomasti olla perillä verotukseen liittyvistä asioista. Asunnon myyntiä ajatellessa myyjän on huomioitava asunnon myyntivero. 

Myyntiveron prosentuaalisissa määrissä on eroja. Nämä erot määrittyvät sen mukaan, kuinka kauan asunto on toiminut kotina myyjällä. Asunnon myynnin verotuksessa pätee nimittäin niin sanottu ”kahden vuoden sääntö”. Tämä tarkoittaa sitä, että jos myyjä on asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta, on asunto mahdollista myydä verovapaasti. Ajan laskeminen aloitetaan sisäänmuuttopäivästä lähtien.

Jos kahden vuoden määräaika ei ole täyttynyt, joutuu omistaja maksamaan verottajalle niin kutsuttua luovutusveroa. Verotus määräytyy pääomatuloverotuksen mukaan, eli esimerkiksi alle vuoden kotina toimineen asunnon myyntivero on 34 prosenttia 30 000 euroa ylittävältä osalta.

Vapaa-ajan asunnon myynti vero pitää maksaa, riippumatta kuinka kauan olisi sen omistanut tai kauanko siinä olisi asunut. Loma-asunnon myynti vero toimii samalla periaatteella. Näistä asunnoista on maksettava verot normaalisti. Hyvä esimerkki on suomalaisten kesämökit. Verotus tässäkin tapauksessa määräytyy samalla tavalla kuin pääomatulojen kanssa, tarvittaessa voit käyttää sivuiltamme löytyvää pääomatulo ja myyntivoittovero laskuria.

Vuokra-asunnon myynti vero myös eroaa verrattuna omistusasuntoon, joka olisi ollut vain omassa käytössä vähintään kaksi vuotta.

Hyvä tietää

Verovapaus on menetetty, jos yhtäaikaisen asumisen jakso on keskeytynyt vuokraamisen takia. On kuitenkin sallittua pitää vuokralaista, jos asunnosta on ollut vähintään puolet omassa käytössä.

Jos asuntoa on kuitenkin vuokrattu jossain vaiheessa, joutuu omistaja maksamaan veron. Myös perityn asunnon myynti verotus toimii niin, että myydessä on vero maksettava, vaikka tilanteesta riippuvia muuttujia löytyy, voitto-osuudesta joutuu aina veron maksamaan.

TUTUSTU MYÖS: Laina asumisoikeusasuntoon

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi sähkösopimusta sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen