Autoetu

Autoetu – Milloin työsuhdeauto kannattaa?

Suomessa elämä voi usein tuntua pieneltä ja kodikkaalta, mutta todellisuudessa kaupunkien väliset etäisyydet ovat pitkiä, sillä Suomi on maantieteellisesti laaja. Jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja, saatat miettiä, mitä autoon liittyviä kuluja voit vähentää veroissa.

Vaikka käytät autoasi pienen osan työmatkoistasi, olet silti oikeutettu verovähennykseen Suomessa. Tutkimme, miten voit hyödyntää autovähennyksiä ja kilometrikorvauksia.

Plus Icon Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta lainat ja säästä
Kilpailuta laina

Ajatko autoa vai pakettiautoa?

Suomessa näitä kahta ajoneuvotyyppiä kohdellaan verotuksessa eri tavalla.

Jos ajat pakettiautoa tai kuorma-autoa, voit vähentää sen käyttökustannuksista arvonlisäveron sen mukaan, miten käytät ajoneuvoa. Esimerkiksi 60 % kokonaiskäytöstäsi on yritystoimintaa, voit vähentää 60 % arvonlisäverosta.

Toisaalta, jos sinulla on auto, jolla käytät pienintäkään yksityisajoa, et voi vähentää arvonlisäveroa. Sen sijaan voit kirjata kulut kirjanpitoon (liike- ja yksityiskäyttöön liittyen) tai hakea kilometrikorvausta.

Poikkeuksena arvonlisäveron maksamiseen on niin sanottu ”henkilöauto” eli auto, joka hankitaan myyntiin, vuokraukseen tai taksi- tai autokouluautoksi. Tässä tapauksessa arvonlisävero voidaan vähentää siltä osin kuin autoa käytetään elinkeinokäyttöön.

Työsuhdeauto on kilpailukykyinen etuus

Työsuhdeautomarkkinoilla on tapahtunut paljon muutoksia viime vuosina, erityisesti sähköautojen yleistyessä. Valtiotasolla painostetaan autoilijoita vähentämään hiilijalanjälkeä ja toisaalta myös palkitaan yksityis- ja yrityskäyttäjiä ympäristöystävällisyydestä pienemmillä veroilla täyssähkö- ja ladattavalla hybridiautoilla.

Kun markkinoille tulee lisää sähköistettyjä ajoneuvoja, on tärkeää tietää tarkalleen, milloin ja millainen työsuhdeauto kannattaa hankkia.

Hyvä tietää

Autoetu tarkoittaa, että työsuhdeauto on myös yksityiskäytössä. Auto kuuluu yritykselle ja yritys vastaa auton kustannuksista, kuten veroista. Jos päätät ottaa vastaan autoedun, se voi olla kannattavaa, jos sinulla on korkeat tulot ja korkea veroaste.

Tässä tapauksessa voi olla parempi ottaa vastaan autoetu kuin maksaa oman auton käyttökustannukset nettopalkasta.

Auto on pohjimmiltaan kallis ylläpidettävä ja voi olla hyödyllisempää ostaa korkeamman hintatason auto kuin työsuhdeauto. Henkilölle, jolle työmatka- ja autokustannukset ovat korkeat, työsuhdeauto voi olla loistava valinta.

Mikä on työsuhdeauto?

Jos sinä tai perheesi olet käyttänyt työnantajasi luovuttamaa henkilö- tai pakettiautoa yksityiskäyttöön, olet saanut verotettavaa työsuhdeautoetua. Yksityiskäyttö sisältää työmatkat kodin ja työpaikan välillä.

Tämä etutyyppi voi olla rajoittamaton tai rajoitettu.

 • Rajoittamaton autoetu tarkoittaa, että työnantajasi maksaa kaikki autoon liittyvät kulut.
 • Rajoitettu autoetu tarkoittaa, että maksat vähintään polttoainekulut.

Työsuhdeauton verotusarvo on yleensä kiinteä kuukausittainen summa. Myös kilometriperusteista arvoa voidaan käyttää, mutta tämä edellyttää, että pidät ajopäiväkirjaa yksityistarkoituksiin ajetuista kilometreistä.

Edun arvo riippuu auton hinnasta, ensikäyttövuodesta ja varustelutasosta. Joissakin tapauksissa etuuden laskettua arvoa voidaan muuttaa. Esimerkiksi, jos olet vuoden aikana ajanut yli 30 000 km työtarkoituksessa tai jos olet ajopäiväkirjasi mukaan ajanut vain pienen määrän kilometrejä yksityistarkoituksiin, voi olla perusteita arvon alentamiseen.

Yrityksen työsuhdeauto

Työsuhdeautosta yritys maksaa yleensä kaiken paitsi polttoaineen tai käyttökulut. Rajoittamattomasta työsuhdeautosta yritys maksaa kaikki auton kustannukset. Koska rajattoman autoedun saaneelle työntekijälle ei aiheudu kuluja, yhtiö ei voi maksaa verovapaita kilometrikorvauksia.

Työsuhdeautolla voidaan maksaa verovapaita kilometrikorvauksia vain Verohallinnon päätöksellä. Vuonna 2022 kyseinen korvaus on 10 senttiä/km. Verovapaata kilometrikorvausta voi hakea työmatkasta vain Verohallinnon kautta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että matka kodin ja työpaikan välillä ei ole työmatka, vaan yksityinen matka, jota ei oteta huomioon.

Autoetu on veronalainen luontaisetu, joten yrityksen on maksettava lähdeveroa ja välillisiä kuluja. Jos yhtiössä työskentelevä osakkeenomistaja ei nosta palkkaa, vaan ottaa veronalaisen autoedun, etuudesta ei voi periä lähdeveroa.

Tällöin autoetua verotetaan saajan lopullisessa verotuksessa. Yrityksen tulee ilmoittaa autoetu tulorekisteriin. Autoedun hinta on vähennyskelpoinen yrityksen kirjanpidossa ja verotuksessa lukuun ottamatta auton arvonlisäveroa.

Autoetu on luontoisetuus

Oman yrityksensä puolesta työskentelevän osakkeenomistajan tai osakkaan tavanomaiset luontoisedut otetaan huomioon etuuspäätöksessä, jos

 • Luontoisetuudet on käsitelty kirjanpidossa asianmukaisesti palkkatuloina.
 • Ne on ilmoitettu tulorekisteriin palkkailmoituksella.
 • Osakkeenomistajalle ei ole maksettu rahapalkkaa eikä ennakonpidätystä ole maksettu, luontoisedun lähdevero erääntyy viimeisen veroilmoituksen valmistuttua.
 • Mikäli osakkeenomistaja on maksanut yhtiölle korvausta auton yksityiskäytöstä, tämä huomioidaan autoedun arvoa laskettaessa.

Autoedun arvoon vaikuttaa yksityis- ja työmatkojen määrä. Edun kuukausiarvo lasketaan arviolta 18 000 kilometrin yksityismatkoista vuodessa. Jos yksityismatkat ovat jatkuvasti pienempiä, työntekijä voi saada edullisemman verotusarvon ajopäiväkirjaa pitämällä. Mikäli vuotuinen työmatka ylittää 30 000 km, autoedun perusarvo on 80 % normaaliarvosta.

Autoedun arvoa voidaan korottaa myös veroa tehtäessä, jos on ilmeistä, että yksityismatkoja ylittää 18 000 km vuoden aikana. Koska yksityismatkoihin sisältyy myös työmatka kodin ja työpaikan välillä, raja ylittyy esimerkiksi 41 km yksisuuntaisella matkalla 220 työpäivän perusteella laskettuna.

Autoetu 2023

Autoedun arvo määräytyy auton käyttöönottovuoden perusteella. Se muodostuu eri tavoin eri ikäryhmissä seuraavalla tavalla:

Ikäryhmä A

Tähän ryhmään kuuluu kaikki vuosina 2021- 2023 käyttöönotetut autot.

 • Vapaa autoetu: 1,4 prosenttia auton uushankintahinnasta lisättynä 300 eurolla tai 20 sentillä per kilometri.
 • Auton käyttöetu: 1,4 prosenttia auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla tai 7 sentillä per kilometri.

Ikäryhmä B

Tähän ryhmään kuuluu kaikki vuosina 20218-2020 käyttöönotetut autot.

 • Vapaa autoetu: 1,2 prosenttia auton uushankintahinnasta lisättynä 315 eurolla tai 21 sentillä per kilometri.
 • Auton käyttöetu: 1,2 prosenttia auton uushankintahinnasta lisättynä 120 eurolla tai 8 sentillä per kilometri.

Ikäryhmä C

Tähän ryhmään kuuluu kaikki ennen vuotta 2018 käyttöönotetut autot.

 • Vapaa autoetu: 0,9 prosenttia auton uushankintahinnasta lisättynä 330 eurolla tai 22 sentillä per kilometri.
 • Auton käyttöetu: 0,9 prosenttia auton uushankintahinnasta lisättynä 135 eurolla tai 9 sentillä per kilometri.

Lähde: Veronmaksajat.fi

Vuoden 2022 autoetu

Suurimmaksi osaksi autoetu on pysynyt entisellään. Vähäpäästöisten ajoneuvojen verotus on tosin muuttunut joiltakin osin lähivuosien aikana. Rajoittamattomassa työsuhdeautoedussa perusarvoon lisättyä käyttökustannusosuutta vähennetään:

• 60 €/kk (tai 0,04 €/km) ladattavista hybridiautoista, mukaan lukien bensiini-sähköhybridit ja diesel-sähköhybridit, sekä metaanipohjaisella maakaasulla toimivista ajoneuvoista, josta on saanut uuden vähennyksen vuodesta 2022 alkaen; tai

• 120 €/kk (tai 0,08 €/kk) täyssähköajoneuvoista, mikä on jo olemassa oleva alennus.

Työsuhdeautoedun arvo perustuu ajoneuvon ajovuoteen ja ilmaistaan prosentteina ajoneuvon jälleenhankintahinnasta eli merkin ja mallin yleisestä suositushinnasta lisättynä kiinteään summaan. Autoedun veroarvot pysyivät vuonna 2022 ennallaan.


Miksi kilpailuttaa lainat Summarumilla?

 • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen lainan ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
 • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
 • Lainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo

Sähköautoista saatavilla lisäetuja

Vuonna 2021 astui voimaan väliaikainen alennus täyssähköautojen autoedusta. Sähköauton autoedun alennus on 170 €/kk vuosina 2021-2025. Autoetualennus koskee ensirekisteröityjä autoja vuodesta 2020 eteenpäin.

Vuonna 2022 myös hybridiautojen autoetua alennettiin tuntuvasti, mikä osaltaan kannustaa niin yrityksiä ja yksityishenkilöitä ympäristöystävällisemmän auton hankintaan.

Hybridiautojen alennus on puolet täyssähköautojen alennuksesta eli 85 €/kk. Alennus on voimassa vuosina 2022-2025 ja koskee vähäpäästöisiä autoja, jotka on rekisteröity ensimmäisen kerran vuonna 2021 ja sen jälkeen. Sähkö- ja hybridiautojen alennukset koskevat sekä rajatonta autoetua että autoetua.

Lisäksi vuoden 2022 luontoisetupäätöksen mukaan rajatonta autoetua alennetaan

 • 8 snt/km tai 120€/kk jos ainoa mahdollinen ajovoima on sähkö
 • 4 senttiä/km tai 60€/kk, jos auto ladataan ulkoisesta lähteestä ja toimii sähköllä ja bensiinillä, sähköllä ja dieselillä tai metaanipolttoaineella

Rajoittamaton autoetu voi siis pienentyä täyssähköautolla 290€/kk ja hybridiautolla 145€/kk.

Osakeyhtiön työsuhdeauto

Jos osakeyhtiön osakkeenomistaja käyttää työsuhdeautoa yksityismatkoille vastikkeetta ja autoetua ei kirjata palkkakirjanpitoon, verotetaan auton käyttöä yksityismatkoille piiloosinkona. Auton kustannuksia ei hyväksytä yhtiöverotukseen ja piilo-osinko verotetaan osakkeenomistajan verotuksessa ansiotulona.

Yleensä nämä paljastuvat verotarkastuksen yhteydessä, ja osakkeenomistajalle ja yhtiölle maksetaan tulonlisäyksen lisäksi korko- ja seuraamusmaksuja.

Veroa voidaan nykyään oikaista kolmella vuodella taaksepäin ja jos autoetua verotetaan takautuvasti piilo-osinkoina, sanktiot voivat olla mittavia. Verotusta varten auton käyttöä voidaan tutkia esimerkiksi tankkausten perusteella tai muiden auton käytöstä aiheutuvien kustannusten, matkoilla tehtyjen ostosten tai jopa osakkeenomistajan ja hänen perheenjäsentensä pankkitilitapahtumien avulla.

Verohallinnolla on laaja lakisääteinen oikeus saada käsiinsä tietoja, joiden avulla se voi tutkia yksittäisiä liiketoimia.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Käytännön esimerkki autoedusta

Mika asuu Juvan kunnassa, mutta hänen työpaikkansa on Varkaudessa. Hän ajaa töihin. Työnantaja on antanut hänelle työauton. Mika vaatii työmatkakulujaan vastaavasti työsuhdeauton ajovähennyksen perusteena. Hänen päivittäinen edestakainen työmatka on 75 kilometriä. Hän on vaatinut 4 537 50 euroa.

Mika sai kuitenkin ostaa kuukausilipun Juvan ja Varkauden väliseen joukkoliikenteeseen. Rajoittamattoman lipun hinta on 290,10 €/kk.

Mikalla on yksi kuukausi vapaata vuodessa, joten laskennan tulee perustua 11 kuukauden 12 kuukauden sijaan: 11 × 290,10 € = 3 191,10 €.

Työmatka aiheuttaa Mikalle yksityisajoa yhteensä 18 150 kilometriä ( = 75 km × 22 päivää × 11 kuukautta). Yksityistarkoituksiin ajetut kilometrit ovat työnantajan luontaisetua, jota verotetaan samalla tavalla kuin palkkatuloa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi lainaa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen