IBAN laskuri – tarkista tilinumeron oikeellisuus

Tilinumero koostuu erilaisista tarkistussummista. Nämä summat kuuluvat jokaiseen voimassaolevaan tilinumeroon. Alla olevan laskurin avulla pystyt tarkistamaan IBAN-muotoisen tilinumeron oikeellisuuden helposti ja turvallisesti.

Syötä oheiseen kenttään tilinumero IBAN-muodossa ja paina ”tarkista”. Laskurimme kertoo onko IBAN-tilinumero oikeassa muodossa.

Mikä IBAN-koodi?

IBAN-muotoiset kansainväliset tilinumerot ovat tällä hetkellä käytössä kaikessa pankkiasioinnissa, paitsi Suomessa, myös muualla Euroopassa. IBAN-muotoista tilinumeroa tarvitaan aina maksujen suorittamisessa. Vastaavasti IBAN-muotoista tilinumeroa tarvitaan myös maksun vastaanottamisessa. Jokaisen kannattakin ilmoittaa oma tilinumero sitä tarvitseville aina IBAN-muodossa.

Suomalaiset pankit käyttävät IBAN-muotoisia tilinumeroita SEPA-alueen (Single Euro Payments Area, eli SEPA-alue tarkoittaa yhtenäistä euromaksualuetta) yhtenäisten käytäntöjen vuoksi. Tämän vuoksi on keskeistä muuntaa tilinumero IBAN-muotoiseksi. IBAN-muotoisen tilinumeron käyttäminen tekee maksujen siirtymisestä mahdollisimman nopeaa ja virheetöntä.

IBAN-muotoisen tilinumeron lisäksi toinen tärkeä koodi on BIC-koodi, jota käytetään IBAN-tilinumeron yhteydessä. BIC-koodi on pankkikohtainen tunniste, joka on pituudeltaan aina joko kahdeksan tai yksitoista merkkiä. Kuusi ensimmäistä merkkiä ovat kirjaimia ja loput joko kirjaimia tai numeroita. BIC-koodista tarkemmin lisää sisällön loppupuolella.


Muuta aiheeseen liittyvää

Miten IBAN-koodi rakentuu?

IBAN-koodi on kansainvälisessä muodossa esitetty tilinumero. IBAN-koodeilla on korvattu kaikki vanhat kansalliset tilinumerot. Lyhenne IBAN tulee sanoista International Bank Account Number eli kansainvälinen tilinumero.

Aikaisemmin käytössä olleesta kansallisesta tilinumerosta käytetään monesti lyhennettä BBAN. Lyhenne BBAN tulee sanoista Basic Bank Account Number. Vanhan muotoisesta tilinumerosta saadaan kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero, kun sen eteen lisätään maakoodi sekä kaksi tarkistenumeroa. Maakoodi esimerkiksi Suomessa on FI.

Plus Icon Kilpailuta lainasi, säästä rahaa Kilpailuta lainasi 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta lainat ja säästä
Kilpailuta laina

Kansainväliset maksut aina IBAN:lla

IBAN-koodit ovat kansainvälisessä muodossa olevia tilinumeroita, jotka ovat laajasti käytössä Euroopassa. IBAN-numerot helpottavat ennen kaikkea kansainvälisten maksujen suorittamista, sillä ne tekevät kansainvälisten maksujen suorittamisesta aikaisempaa tarkempaa ja sen myötä huomattavasti turvallisempaa.

IBAN-koodin käyttäminen

Suomalaiset pankit käyttävät nykyään maksujen suorittamiseen vain IBAN-koodeja. IBAN-muotoisen tilinumeron käyttäminen nopeuttaa maksujen suorittamista ja lisää tarkkuutta koko SEPA-alueella.

SEPA-alueeseen kuuluu yhteensä 32 maata, joita ovat kaikki Euroopan unionin jäsenmaat, mukaan lukien euroalueen ulkopuoliset maat sekä Islanti, Norja, Liechtenstein, Monaco ja Sveitsi.

Aina kun maksuja suorittaa SEPA-alueella, tulee käyttää IBAN-muotoista tilinumeroa sekä BIC-koodia, josta alla lisää.

Lista kaikista SEPA-alueeseen kuuluvista maista:

 • Euromaat: Alankomaat, Andorra, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Monaco, Portugali, Ranska, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Suomi, Vatikaani, Viro
 • Muut EU-maat: Bulgaria, Iso-Britannia, Unkari, Kroatia, Puola, Romania, Ruotsi, Tanska, Tšekki
 • Muut ETA-maat ja Sveitsi: Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Kaikissa näissä maissa on käytössä kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero.

Mikä BIC-koodi?

IBAN-muotoisen tilinumeron yhteydessä käytetään maksuja suorittaessa pankkikohtaisia BIC-koodeja. BIC-koodi on pankin tunnistetieto. Lyhenne BIC tulee sanoista Bank Identification Code eli pankin tunnistetieto.

BIC-koodi on pituudeltaan aina joko kahdeksan tai yksitoista merkkiä. Kuusi ensimmäistä merkkiä ovat kirjaimia ja loput joko kirjaimia tai numeroita. BIC-koodista pystyy päättelemään pankin neljästä ensimmäisestä merkistä ja pankin maan viidennen ja kuudennen merkin perusteella.

Alla pankkikohtaiset BIC-koodit:

 • POP Pankki -ryhmä – POPFFI22
 • Säästöpankki – ITELFIHH
 • Aktia Pankki Oyj – HELSFIHH
 • Danske Bank Oyj – DABAFIHH
 • S-Pankki Oy – SBANFIHH
 • Ålandsbanken Abp – AABAFI22
 • Osuuspankki – OKOYFIHH
 • Nordea – NDEAFIHH