IBAN laskuri – tarkista tilinumeron oikeellisuus

Tilinumero koostuu niin sanotuista tarkistussummista, jotka esiintyvät jokaisessa validissa tilinumerossa. Laskurillamme pystyt tarkistamaan IBAN-muotoisen tilinumeron oikeellisuuden.

kuva säästöpossusta ja tietokoneesta

Syötä oheiseen kenttään tilinumero IBAN-muodossa ja paina ”tarkista”. Laskurimme kertoo onko IBAN-tilinumero oikeassa muodossa.

Mikä on IBAN-koodi?

IBAN-muotoiset kansainväliset tilinumerot ovat tällä hetkellä käytössä kaikessa pankkiasioinnissa, paitsi Suomessa myös muualla Euroopassa. IBAN-muotoista tilinumeroa tarvitsee aina maksujen suorittamisessa. Vastaavasti IBAN-muotoista tilinumeroa tarvitsee maksun vastaanottamisessa ja oma tilinumero kannattaakin ilmoittaa aina suoraan IBAN-muotoisena.

Suomalaiset pankit käyttävät IBAN-muotoisia tilinumeroita SEPA-alueen yhtenäisten käytäntöjen vuoksi. Sen vuoksi on hyvä osata muuntaa tilinumeroita tarvittaessa IBAN-muotoiseksi. IBAN-muotoisen tilinumeron käyttäminen tekee maksujen siirtymisestä mahdollisimman nopeaa ja virheetöntä. Se nopeuttaa niiden kulkemista ja lisää tarkkuutta SEPA-alueella. SEPA-alue tarkoittaa yhtenäistä euromaksualuetta, josta kerromme lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

IBAN-muotoisen tilinumeron lisäksi perehdymme BIC-koodiin, jota käytetään IBAN-tilinumeron yhteydessä. BIC-koodi on pankkikohtainen tunniste, joka on pituudeltaan aina joko kahdeksan tai yksitoista merkkiä. Kuusi ensimmäistä merkkiä ovat kirjaimia ja loput joko kirjaimia tai numeroita. Perehdymme tähän myös omassa alaluvussa tarkemmin.


Muuta aiheeseen liittyvää

Pankkien BIC-koodit

IBAN-muotoisen tilinumeron yhteydessä käytetään maksuja suorittaessa pankkikohtaisia BIC-koodeja. BIC-koodi on pankin tunnistetieto. Lyhenne BIC tulee sanoista Bank Identification Code eli pankin tunnistetieto. BIC-koodi on pituudeltaan aina joko kahdeksan tai yksitoista merkkiä. Kuusi ensimmäistä merkkiä ovat kirjaimia ja loput joko kirjaimia tai numeroita. BIC-koodista pystyy päättelemään pankin neljästä ensimmäisestä merkistä ja pankin maan viidennen ja kuudennen merkin perusteella.

Alla pankkikohtaiset BIC-koodit

 • POP Pankki -ryhmä – POPFFI22
 • Säästöpankki – ITELFIHH
 • Aktia Pankki Oyj – HELSFIHH
 • Danske Bank Oyj – DABAFIHH
 • S-Pankki Oy – SBANFIHH
 • Ålandsbanken Abp – AABAFI22
 • Osuuspankki – OKOYFIHH
 • Nordea – NDEAFIHH

Miten IBAN-koodi rakentuu?

IBAN-koodi on kansainvälisessä muodossa esitetty tilinumero. IBAN-koodeilla on korvattu vanhat kansalliset tilinumerot. Lyhenne IBAN tulee sanoista International Bank Account Number eli kansainvälinen tilinumero. Aikaisemmin käytössä olleesta kansallisesta tilinumerosta käytetään monesti lyhennettä BBAN. Lyhenne BBAN tulee sanoista Basic Bank Account Number. Vanhan muotoisesta tilinumerosta saadaan kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero, kun sen eteen lisätään maakoodi sekä kaksi tarkistenumeroa. Maakoodi on meillä Suomessa kirjaimet FI.

Kansainväliset maksut

Kuten sanottu IBAN-koodit ovat kansainvälisessä muodossa olevia tilinumeroita, jotka ovat laajasti käytössä muun muassa Euroopan Unionin jäsenmaiden keskuudessa. IBAN-numerot helpottavat ennen kaikkea kansainvälisten maksujen suorittamista, sillä ne tekevät kansainvälisten maksujen suorittamisesta tarkempaa ja sen myötä huomattavasti turvallisempaa.

IBAN-koodin käyttäminen

Suomalaiset pankit käyttävät nykyään maksujen suorittamiseen IBAN koodeja ja tästä syystä on hyvä osata muuntaa tilinumeroita tarvittaessa IBAN-muotoiseksi. IBAN-muotoisen tilinumeron käyttäminen edistää maksujen kulkua. Se nopeuttaa niiden suorittamista ja lisää tarkkuutta SEPA-alueella. Kuten yllä todettiin, SEPA-alue tarkoittaa yhtenäistä euromaksualuetta. SEPA-alueeseen kuuluu yhteensä 32 maata, joita ovat kaikki Euroopan unionin jäsenmaat, mukaan lukien euroalueen ulkopuoliset maat sekä Islanti, Norja, Liechtenstein, Monaco ja Sveitsi. Aina kun maksuja suorittaa SEPA-alueella, tulee käyttää IBAN-muotoista tilinumeroa sekä BIC-koodia, josta alla lisää.

Alla lista kaikista SEPA-alueeseen kuuluvista maista:

 • Euromaat: Alankomaat, Andorra, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Monaco, Portugali, Ranska, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Suomi, Vatikaani, Viro
 • Muut EU-maat: Bulgaria, Iso-Britannia, Unkari, Kroatia, Puola, Romania, Ruotsi, Tanska, Tšekki
 • Muut ETA-maat ja Sveitsi: Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Kaikissa näissä on käytössä kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero.