Ilmainen luottokortti – Luottokortit ilman vuoksimaksua
Uutta luottokorttia hankkiessa on syytä ottaa huomioon erilaisia asioita. Useimmiten luottokortin hankintaan vaikuttavat ne edut ja hyödyt, mitä kortti tarjoaa. Vuosimaksuton luottokortti sen sijaan tarjoaa varmuudella kaikista parhaimmat edut. Se sopiikin erinomaisesti pienituloisille ja eläkeläisille.
Jotkut luottokortteja myöntävät yritykset tarjoava täysin maksuttomia luottokortteja. Näistä ei peritä edes valuuttamuutosmaksua saati laskutuspalkkiota. Yksi esimerkki tällaisesta kortista on Bank Norwegian luottokortti, minkä lasku on mahdollista tilata maksuttomana sähköpostiin eikä se sisällä valuuttamuutosmaksua eikä myöskään käteisnostomaksua. Mutta kuten kaikki muutkin luottokortit, myös Bank Norwegian luottokortti sisältää nimelliskoron. Kortin käyttäminen on siis kokonaisuudessaan maksutonta vain siinä tapauksessa, kun luottokorttilaskut maksetaan ajallaan.
Luottokorttien maksut ja kulut
Kuten monissa muissakin pankkikorteissa, myös luottokorteissa on omat kulunsa ja maksunsa. Niiden määrät ja summa vaihtelevat luottokortin myöntäjän mukaan. Niistä onkin tärkeä olla tietoinen ennen kuin hakee korttia.
Kun puhutaan maksuttomasta luottokortista, tällöin viitataan usein luottokorttiin ilman vuosimaksua. Luottokorttien vuosimaksu maksetaan, joko kerran vuodessa tai kuukausittain. Yleensä sen hinta on noin 50 euron paikkeilla, mutta sen sijaan VIP-luottokorteissa vuosimaksu saattaa nousta jopa yli 100 tai 500 euroon.
Vuosimaksuttoman luottokortin hyviin puoliin kuuluu se, että sen avulla on helpompi päästä nauttimaan kortin tuomista eduista sekä bonuksista. Sen sijaan vuosimaksun sisältävä luottokortti on usein varustettu paremmilla asiakaseduilla, joita ovat esimerkiksi lounge-pääsymahdollisuus ja ennakkoliput valikoituihin tapahtumiin.
Laskutuslisä
Useimpien luottokorttien paperilaskusta peritään noin 2-5 euron laskutuslisä. Sen sijaan sähköpostilasku ja e-lasku ovat useimmiten maksuttomia kokonaisuudessaan. Esimerkiksi American Expressin luottokorttien laskut ovat täysin maksuttomia.
Nimelliskorko
Lähes kaikkiin luottokortteihin sisältyy korkovapaata maksuaikaa kortilla tehdyille maksuille. Korkovapaa liikkuu yleensä 30-50 päivän välimaastossa. Ostoksille alkaa kertyä korkoa sitten, kun kortilla tehtyjen ostosten korkovapaa aika on käytetty. Tämä korko on nimeltään nimelliskorko. Se saattaa nopeastikin kasvattaa käytetyn luoton summaa, joten sen vuoksi siihen kannattaakin kiinnittää huomiota.
Suomessa myönnettävistä luottokorteista alhaisimmat nimelliskorot ovat Eurocard Goldilla (7 %) sekä Tuohi Mastercardilla(12 %). On syytä myös pitää mielessä, että nimelliskorko ei ole sama asia kuin todellinen vuosikorko.
Valuuttamuutosmaksu
Euroalueen ulkopuolella tehtävistä ostoksista maksetaan valuuttamuutosmaksu. Se on tavallisesti 1,5–2,5 % ostoksen summasta. Suomessa myönnettävistä luottokorteista pienimmän vuosimaksun omaavat Bank Norwegianin ja Komplet Bank, molemmat 1,75 %.
Käteisnostomaksu
Käteisen nostaminen luottokortilla on joko maksutonta tai maksullista. Jotkut luottokortit tarjoavat ilmaiset käsitenostot kotimaassa, mutta ulkomailla niistä peritäänkin maksua. Yleensä käteismaksu on 2-4% nostettavasta summasta. Tämän lisäksi jotkut luottokortit perivät myös kiinteän käteisnostomaksun, mikä liikkuu 2-3 euron tietämillä. Suomessa myönnettävistä luottokorteista Komplett Bankilla ja Bank Norwegianilla on maksuton käteisnostomahdollisuus.
Ilmainen luottokortti – luottokorttivertailu
Ilmaisesta luottokortista puhutaan silloin, jos siinä ei ole vuosi-tai kuukausimaksua saati sen hakeminen on myös maksutonta. Näihin kortteihin voi sisältyä koron lisäksi erilaisia sivukuluja, kuten esimerkiksi tilinhoitopalkkio ja käteisnostokulut. Nämä nostavatkin kortin käytön todellista hintaa.
Vertaillessa luottokortin kuluja on syytä arvioida koron lisäksi muita kortin käyttämisestä aiheutuvia kuluja. Luottokorttivertailussa on myös hyvä huomioida ne edut, joita eri luottokortit tarjoavat.
Komplett Bank Mastercard -luottokortti
- Ikäraja 23 vuotta
- Luottoa 5000 euroon asti
- Jopa 50 päivää korotonta maksuaikaa
- Ilman vuosimaksua
- Käteisnostot kotimaassa ja ulkomailla ilman käteisnostopalkkiota
- Laskutuspalkkio 0 euroa (sähköpostilasku)
- Vuotuinen nimelliskorko 19,94 prosenttia
- Maksuton matkavakuutus ja peruutusturva
- Ilmainen ostoturvavakuutus
- Maksuton henkilöllisyysvarkausvakuutus
Bank Norwegian luottokortti
- Ikäraja 23 vuotta
- Luottoa 10 000 euroon asti
- Jopa 45 päivää korotonta maksuaikaa
- Ilman vuosimaksua
- Käteisnostot kotimaassa ja ulkomailla ilman käteisnostopalkkiota
- Laskutuspalkkio 4 euroa (paperilasku) tai 0 euroa (e-lasku)
- Vuotuinen nimelliskorko 19,99 prosenttia
- Ilmainen matkavakuutus ja peruutusturva
- Maksuton maksuturvavakuutus
- Ilmainen henkilöllisyysvarkausvakuutus
S-Etukortti Visa Credit-luottokortti
- Ikäraja 20 vuotta
- Luottoa 10 000 euroon asti
- Noin 30 päivää korotonta maksuaikaa
- Ilman vuosimaksua asiakasomistajille sekä muille 30 euroa vuodessa
- Käteisnostot kotimaassa sekä ulkomailla 2,5 euroa ja 3 prosenttia noston määrästä
- Tilinhoitopalkkio 2 euroa (e-lasku) tai 5 euroa (paperilasku) per lasku
- Vuotuinen nimelliskorko euribor 3 kk + marginaali 7,95 prosenttia
- Maksuton ostoturvavakuutus
K-Plussa Mastercard-luottokortti
- Ikäraja 20 vuotta
- Luottoa 4 000 euroon asti
- Noin 30 päivää korotonta maksuaikaa
- Ilman vuosimaksua
- Käteisnostot euromaissa vähintään 4 euroa 2 prosenttia noston määrästä sekä muissa maissa 2,50 euroa ja 2,5 prosenttia noston määrästä
- Laskutuspalkkio (kun luotto on käytössä) 5 euroa kuukaudessa
- Vuosittainen euribor nimelliskorko 3 kk + marginaali 10,95 prosenttia
- Ilmainen ostoturvavakuutus
Yleistä tietoa luottokorteista
Maksukorttia kutsutaan luottokortiksi silloin, kun käyttäjä saa ostosten tekoa varten luottoa luottoyhtiöltä. Toisin sanoen maksettaessa luottokortilla otetaan luottoyhtiöltä lainaa. Laina maksetaan yleensä takaisin joko kokonaan seuraavalla laskulla tai pienemmissä kuukausittaisissa erissä luottoyhtiöstä riippuen.
Luottokortit voidaan jakaa luottokortteihin ja maksuaikakortteihin. Tavallisessa luottokortissa luoton saldo on mahdollista maksaa takaisin pidemmällä aikavälillä, kun taas maksuaikakortin käytetty luoton saldo pitää maksaa kerralla pois.
Yritys, mistä luottokorttia haetaan, määrittää kenelle se voidaan myöntää ja mitä ehtoja se sisältää. Pääsääntöisesti luottokortin on mahdollista saada täysi-ikäinen Suomessa asuva henkilö, jolla on säännölliset tulot eikä luottotiedoissa maksuhäiriömerkintöjä. Alaikäisellä sen sijaan on mahdollisuus saada rinnakkaiskortin vanhempien korttiin.
Luottotietojen tarkistaminen onnistuu nopeasti, lue edellä olevasta linkistä miten!
Luottokortin ja debit-kortin ero
Maksettaessa luottokortilla summaa ei veloiteta pankkitililtä, kuten debit-kortilla maksettaessa, vaan maksu veloitetaan sen sijaan korttiin liitetyltä luottotililtä. Luottokortin haltijalle lähetetään lasku tehdyistä ostoksista maksukauden lopussa.
Turvallista ostamista
Luottokortti on turvallinen maksustapa niissä tapauksissa, kun myyjä haluaa maksun etukäteen. Esimerkiksi lento- ja tapahtumaliput maksetaan yleensä aina etukäteen. Myös verkkokaupoista ostetut tavarat voi joutua joissain tapauksissa maksamaan etukäteen ennen niiden toimitusta.
Jos palvelu tai tavara on maksettu luottokortilla, on luottokortin myöntänyt luottoyhtiö vastuussa myyjän sopimusrikkomuksen aiheuttamista vahingoista. Tämän vuoksi kaikki isommat ostokset kannattakin ostaa aina luottokortilla, vaikka tilillä olisikin rahaa.
Ostoturvavakuutuksella lisäsuojaa
Useimpiin luottokortteihin kuuluu ostoturvavakuus. Tämä vakuutus koskee vain yksityisten ihmisten kortteja ja se korvaa niissä tapauksissa, jos kortilla ostettuja tavaroita on anastettu tai ne ovat kärsineet vahinkoa tietyn ajan sisällä ostohetkestä. Vakuutus voi korvata esimerkiksi jopa kaksi kuukautta ostotapahtuman jälkeen hajonneen tai varastetun kameran. Ostoturvavakuutuksen ehdot vaihtelevat ja ovat riippuvaisia luottokorttiyhtiöstä.
Yhteenveto
Ilmainen luottokortti tarjoaa helpon ja turvallinen tavan tehdä maksuja ja käteisnostoja. Se sopii hyvin maksuvälineeksi etenkin eläkeläisille ja pienituloisille. Siinä ei ole vuosi-tai kuukausimaksua ja lisäksi sen hakeminen on myös ilmaista. Tosin ilmaiseen luottokorttiin voi silti sisältyä nimelliskorko ja erilaisia sivukuluja, kuten esimerkiksi tilinhoitopalkkio ja käteisnostokulut. Mutta vastapainoksi se tarjoaa omat etunsa ja bonuksensa.
Suurin osa markkinoilla olevista luottokorteista on kansainvälisesti hyväksyttyjä. Tämä tarkoittaa sitä, että maksusuoritusten ja käteisnostojen tekeminen käy vaivattomasti myös ulkomailla kotimaan lisäksi.
Bank Norwegianilta, Komplett Bankilta, K-ryhmältä sekä S-ryhmä tarjoavat ilmaisen luottokortin tietyillä ehdoilla. Esimerkiksi S-ryhmän luottokortti on ilmainen ainoastaan asiakasomistajille ja asiakasomistajatalouteen kuuluville. Muilta S-ryhmä perii sen sijaan 30 euron vuosimaksun. Luottokortin saamiseen vaikuttava ikäraja myös vaihtelee 18 – 23 ikävuoden välillä luottoyhtiöiden kesken.