Etusivu » Luottokortit » Mastercard-luottokortti

Mastercard-luottokortti

MasterCard on maailman toiseksi yleisin maksukortti heti Visan jälkeen. Se on verrattain halpa ja helppo hankkia ja käy käy maksuvälineenä miltei 24 miljoonassa pisteessä eri puolilla maailmaa. Lue miten MasterCard toimii ja mistä sen saa edullisimmin.

Mastercardin historia

MasterCard perustettiin vuonna 1966 nimellä Master Charge. Nykyisen nimensä kortti sai vuonna 1979. Alunperin MasterCard oli amerikkalaisten pankkien osuuskunta, joka pyrki kilpailemaan Americardin (nyk. Visa) ylivaltaa vastaan. Vuonna 2006 osuuskunnan aikakausi päättyi ja MasterCard kirjautui pörssiin.

MasterCard on laajentanut markkinoitaan muun muassa sulauttamalla itseensä muita maksukortteja, kuten Accessin ja Eurocardin.

Miten Mastercard toimii?

  • MasterCard on maksuaikakortti, jolla saa noin kuukauden korotonta maksuaikaa.
  • Korttitapahtumista lähetetään asiakkaalle lasku, jonka hän voi maksaa pois kerralla tai osissa.
  • Suomessa MasterCard on sidottu 3 kk euribor-korkoon.
  • MasterCard ei myy korttejaan suoraan kuluttajille, vaan kortti tulee ostaa MasterCardin valtuuttamalta pankilta tai muulta rahoitusalan yritykseltä. Viime kädessä MasterCard on vastuussa korttien myyjien toiminnasta.

Mastercard-kohu 2010

Vuonna 2010 MasterCard joutui kansainvälisen kritiikin kohteeksi estettyään lahjoitukset WikiLeaks-sivuston tukitilille. Heinäkuussa islantilainen tuomioistuin määräsi MasterCardin paikallisen yhteistyökumppanin jatkamaan maksujen siirtämistä WikiLeaksille. Maksujen pysäyttäminen herätti huolta myös EU-tasolla: ymmärrettiin, että amerikkalainen yritys pystyy pysäyttämään rahaliikenteen eurooppalaisilta maksajilta eurooppalaiselle säätiölle.

Jo tätä ennen EU oli useaan otteeseen huomauttanut MasterCardille heidän epäreilusta hinnoittelupolitiikastaan, joka hyödyntää luottokorttifirman markkina-asemaa. Kauppiailta peritään MasterCard-maksusuorituksista kohtuuttomia korvauksia.

Katso myös:

MasterCardin nostoautomaattien haku
Luottokorttivertailu