Kaikki mitä kuuluu tietää omasta taloudesta.

Yritysverotus

Yrityksen sukupolvenvaihdos verotuksessa

Yrityksen sukupolvenvaihdos tarkoittaa yrityksen omistajuus- ja vastuusuhteiden muuttumista. Perheyrityksissä sukupolvenvaihdos voi olla konkreettinen: yritys siirtyy isältä pojalle. Usein sukupolvenvaihdos tarkoittaa kuitenkin yleisemmin yrityksen omistajan vaihtumista. Katso tästä, mitä tarkoittaa yrityksen sukupolvenvaihdos verotuksessa. Hyvällä suunnittelulla verovaikutukset on mahdollista minimoida.

Maaseutu

Tilinpäätös

Yrityksen tilinpäätöksen laatiminen on raskas tehtävä kenelle tahansa. Tavallisesti se jätetään ammattilaisen hoidettavaksi, mutta periaattessa pienyrittäjän on mahdollista hoitaa oma tilinpäätöksen kunnialla läpi. Silmäile läpi tämä artikkeli, niin saat ainakin alustavan kuvan siitä, millainen työ tilinpäätökseen ryhtyvää odottaa.

Kelluva silta, joka päättyy kesken.

Osinkoverotus muuttuu – “Miksei kukaan nosta meteliä?”

Keväällä 2013 hallituksen budjettiriihi ilmoitti uudistavansa osinkoverotusta. Lopputulos oli pöyristyttävä. Sosiaalidemokraattinen valtiovarainministeri esitteli lakimuutoksen, joka rokottaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja vaurastuttaa rikkaita yrittäjiä. Elokuussa ehdotusta hiottiin, mutta ongelmat eivät hävinneet. Mitä ihmettä? Mistä on kyse?

Yrityksen lopettaminen

Yritystoiminnan keskeytymisestä tai lopettamisesta pitää tehdä ilmoitus Verohallintoon sekä yleensä myös kauppa- ja säätiörekisteriin. Lue tästä artikkelista, millaisia toimenpiteitä yrityksen lopettaminen edellyttää toiminimen, henkilöyhtiön ja osakeyhtiön tapauksessa.

Osittain purettu kerrostalo.

Yhteisövero

Yhteisövero on tulovero, jota erilaiset yhteisöt Suomessa maksavat. Yhteisöveron tärkein tehtävä on toimia osakeyhtiöiden tuloverona. Lue tästä, millaisia kiemuroita yhteisöveroon liittyy, paljonko sitä maksetaan Suomessa ja veroprosenttiaan voi painaa alemmas.

Arvonlisävero

Arvonlisävero (ALV) on tuotteen tai palvelun hintaan lisättävä vero. Arvonlisävero lankeaa ostajan maksettavaksi, on ostaja sitten yritys tai kuluttaja. Miten ALV tarkalleen ottaen toimii?

jellona

 

Osinkojen verotus

Osinkojen verotus vaihtelee monilla tavoilla muun muassa riippuen siitä, ovatko osingot julkisesti noteeratusta osakeyhtiöstä vai muusta yrityksestä. Myös monet muut muuttujat vaikuttavat osinkojen verotukseen. Erityisen monimutkaista osinkojen verotuksesta tekee se, että niitä verotetaan monilla ristikkäisillä tavoilla. Osa osinkotulosta on kokonaan verovapaata, osa verotetaan ansiotulona, osa pääomatulona. Tämä monimuotoisuus tarjoaa mahdollisuuksia taitavalle verosunnittelijalle.