Tasalyhennyslaina – pienempi maksuerä ajan kuluessa

Tasalyhennyksellä tarkoitetaan sellaista lainaa, josta maksat saman verran joka kuukausi. Velan lisäksi maksat myös korkoa, joka on korkeampi asuntolainan alussa, koska takaisin maksettua lainaa ei ole vielä paljon.
Ladataan lomaketta..

Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

Summarum Mediassa

Nina Leppänen
Nina Leppänen
2021-04-07
Kokemus pelkästään positiivinen. Sain lainan sujuvasti.
PP
PP
2021-03-31
Palvelu oli erittäin sujuvaa ja rahat tulivat tilille todella nopeasti. Asiakaspalvelu oli ystävällistä.😊
Jorma Saloranta
Jorma Saloranta
2021-03-08
sai oikean osoitten mistä kysyä lainaa ja sain sen kiitos
Seija Lindgren
Seija Lindgren
2021-03-01
Palvelu nopeaa ja asiallista. Helppo selkoinen teksti ja helppi ymmärtää. Kiitos palvelusta.
Benita Rönnberg
Benita Rönnberg
2021-02-17
Antti
Antti
2021-02-01
Toimiva hakemus, sain tarjouksen ja nostin lainan.

Miksi useimmat ihmiset valitsevat annuiteettilainan?

Annuiteettilainasta maksetaan pääsääntöisesti enemmän kuin tasalyhenteisestä lainasta koko asuntolainan ajan. Kuukausittaiset kustannukset ovat kuitenkin aluksi pienemmät.

Jos otamme esimerkiksi 200 000 euron asuntolainan, jonka korko on 2,5% ja maksuaika 30 vuotta, korkojärjestelmän mukaan kuukausikustannukset ovat alun perin 176 euroa pienemmät kuin tasalyhenteisessä lainassa. Kestää keskimäärin 10–15 vuotta, ennen kuin kuukausittainen tasalyhennys on pienempi kuin kuukausittainen pääoma. Ensimmäisten vuosien aikana se tarkoittaa siis korkeampia maksumääriä.

Hyödynnä lainalaskuria lyhennyserien selvittämiseen

Tasalyhenteinen asuntolaina tarjoaa siis mahdollisuuden maksaa vähemmän velkaa, mutta se aiheuttaa korkeat takaisinmaksut asuntolainan alussa. Apua tämän selvittämiseen tarjoaa esimerkiksi Summarumin asuntolainalaskuri. Voit selvittää, kuinka korkojen muutokset vaikuttavat lainasi summaan, ja kuinka paljon joudut todellisuudessa maksamaan laina-ajan alussa.

Muut lainan lyhennystavat

Käydään kertauksen vuoksi vielä erilaiset lainatyypit läpi.

Annuiteetti. Annuiteetti on sopiva ihmisille, jotka haluavat pystyä määrittämään laina-ajan jo lainanoton alussa. Annuiteettilainassa on tärkeää, että maksukykysi kestää vaihtelevat korot. Annuiteettilainan pääsääntö on siis se, että lainan takaisinmaksun maksuerä muuttuu, kun korko vaihtelee.

Tasalyhennys. Tasalyhennys on sopiva ihmisille, jotka haluavat lainan alussa maksaa suurempia summia pois. Se on aina saman suuruinen, mutta vaihtelee toki jälleen koron mukaan. Jos korkotaso on stabiili, koron euromäärä pienenee aina, kun itse lainasumma pienenee.

Kiinteä tasaerälaina. Kiinteä tasaerälaina sopii kaikille, jotka haluavat tietää tarkasti, kuinka suuri maksuerä tulee tulevaisuudessa olemaan. Tässä tapauksessa et siis voi tietää, kuinka pitkään maksat lainaa takaisin. Laina-ajan pituus voi siis yllättää suuntaan tai toiseen. Pääsääntö on, että maksuerät ovat samankokoisia. Laina-aika lyhenee, jos viitekorko lyhenee ja päinvastoin.

Tasalyhennyslaina ja sen ominaisuudet

Tasalyhennyslaina sisältää seuraavat asiat:

Tasalyhennyksen periaatteet

Tasalyhennyslaina tarjoaa mahdollisuuden maksaa sama määrä lainaa asuntolainasi voimassaoloaikana. Korkojen määrä kuitenkin muuttuu – ne nimittäin pienenevät kokoajan. Tämä tarkoittaa, että asuntolainan kokonaiskustannukset laskevat hieman joka kuukausi. Vähennät velkaa vähän kuukaudessa ja korkoina maksamasi summa vähenee. Useimmat ihmiset valitsevat 30 vuoden asuntolainan.

Usein sanotaan, että tasalyhennyslaina on halvempi kuin annuiteettilaina. On kuitenkin vaikea arvioida, onko tämä aina totta. Totta on, että maksat vähemmän korkoa, mutta toisaalta myös verovähennyskelpoisten korkojen määrä on pienempi.

Tasalyhennyslaina kannattaa näissä tapauksissa

Kuten jo totesimme, tasalyhennyslaina on aluksi kalliimpi kuin annuiteettilaina. Tämä tarkoittaa sitä, että monet ensimmäistä asuntoaan ostavat haluavat annuiteettilainan.

Tärkeä on selvittää tai analysoida tarkasti, miltä tulevaisuutesi näyttää. Luuletko tulojesi vähenevän ajan myötä, esim. koska aiot työskennellä vähemmän? Sitten tasalyhennys voisi olla paras valinta. Voit joskus hyötyä alhaisemmasta korosta, koska maksat lainasi aikaisemmin.

Aiotko muuttaa uudelleen lähitulevaisuudessa, koska haluat mennä ulkomaille tai suunnittelet perheenlisäystä? Myös tässä tapauksessa tasalyhennyslaina voi olla sopiva valinta sinulle. Loppujen lopuksi lainan koko pienenee, koska maksat takaisin enemmän ensimmäisinä vuosina.

Tasalyhennyslaina on kätevä myös, jos sinulla on vähän taloudellista kurinalaisuutta: se pakottaa sinut käyttämään rahasi viisaasti.

Onko tasalyhennyslaina edullisempi vaihtoehto?

Usein ehdotetaan, että tasalyhenteinen asuntolaina on halvempi kuin annuiteetti- tai tasaerälaina. On vaikea arvioida, onko tämä totta vai ei. Yksi lainan ominaispiirre kuitenkin on, että alkuperäinen pääomasi on suurempi, jolloin maksat vähemmän korkoasi lainastasi.

200 000 euron asuntolainasta, jonka korko on 2,5% 30 vuoden aikana, maksat bruttomääräisesti yhteensä 9000 euroa vähemmän tasalyhenteisellä maksujärjestelmällä kuin annuiteettipääoman maksujärjestelmällä.

Joudut siis maksamaan kaiken kaikkiaan maksamaan enemmän, mutta tasalyhenteisellä maksat vertailussa enemmän alussa. Kysymys voisikin siis olla, mitä teet tällä rahalla? Onko säästötilillä alhainen korko? Vai käytätkö kaiken saman tien? Silloin tasalyhennyslaina voi olla sinulle halvempi vaihtoehto.

Sijoitatko nämä rahat arvoa tuottavaan esineeseen (sijoitus, opiskelu jne.)? Tällöin annuiteettilaina voi olla sopiva ratkaisu.

Tasalyhennyslaina vai tasaerälaina?

Tasaerälainan ja tasalyhennyslainan välinen ero on käytännössä se, että tasaerälainan laina-aikaa ei voi suunnitella etukäteen. Siksi tasalyhennyslaina voi olla parempi vaihtoehto niille, joiden elämä on oletettavasti muuttumassa radikaalimmin, ja laina on hyvä maksaa nopeasti, aluksi suuremmilla maksuerillä pois. Tasaerälaina voisi siis sopia tasaisemmille henkilöille, joiden tulevaisuus on oletettavasti ennustettavampaa.

Milloin kannattaa valita tasalyhenteinen asuntolaina?

Valitse tasalyhenteinen laina, jos olet valmis maksamaan aluksi korkeammat kuukausikustannukset, jotka kuitenkin ajan mittaa laskevat kuukausittain. Useimmat ensikertalaiset valitsevat kuitenkin alhaisemmat kuukausittaiset kustannukset, joita muut lainatyypit tarjoavat.

Tasalyhenteisen asuntolainan valitsemiseksi on useita syitä:

  1. Varmuus siitä, että maksat enemmän alkuvuosina. Siten pääoman riski pienenee ja olet joustavampi vaihtamaan asuntoa lyhyellä aikavälillä.
  2. Tiedät, että tulosi pienenevät tulevaisuudessa esimerkiksi siksi, että aiot työskennellä vähemmän tai jäät eläkkeelle.
  3. Nykyinen tilanteesi antaa periksi, ja voit maksaa lainaa nopeasti, korkeammalla summalla pois.

Koska maksat lainasi nopeammin takaisin, useimmat lainanantajat ovat myös suostuvaisempia antamaan sinulle matalammat korot.

Mikä on tasalyhennyslaina?
Tasalyhenteisessä lainamaksussa maksat velan lisäksi myös korkoa, joka on korkeampi asuntolainan alussa. Tämä johtuu siitä, että takaisin maksettua lainaa ei ole vielä paljon. Takaisinmaksun myötä myös maksuerät pienenevät.
Miten annuiteettilainaa maksetaan?
Annuiteetissa, kuten tasalyhennyslainassa määritetään laina-aika etukäteen. Annuiteettilainassa lainan takaisinmaksun maksuerä muuttuu, kun korko muuttuu.