Luottokortti, tuo kaikkien tuntema muovinen maksuväline, on alati välttämättömämpi osa kuluttajan kukkaroa. Mutta kuinka valita itselle sopivin luottokortti? Entä minkä pankin korko on matalin?

CreditCard

Luottokortti Bank Norwegianilta
Luottoa 10000 euroon asti – ei vuosimaksua.

Luottokortit Suomessa

Luottokortit ovat osassa maailmaa jo yhtä yleinen maksuväline kuin käteinen. Muovirahan kasvavaa menestystä selittää osittain verkkokauppojen suosion kasvu.

Suomalaisille kaupataan seuraavia luottokortteja:

 • MasterCard
 • Visa
 • Diners Club
 • American Express
 • Eurocard Gold

Diners, Amex ja EC on vakiohinnoiteltu. Sen sijaan Visaa ja MasterCardia tarjotaan suomalaisille monenlaisina versioina, joista osa on hinnoiteltu suorastaan röyhkeästi.

Nyrkkisääntönä MasterCard ja Visa ovat edullisimpia kortteja ja täyttävät hyvin kuluttajan perustarpeet. Diners ja Amex ovat hyviä vaihtoehtoja lisäbonuksia hamuaville ja paljon matkustaville. Amexin kalleimmat versiot (platinum, centurion), tarjoavat huomattavia etuja, mutta niitä myönnetään vain rikkaille ihmisille.

Visa autoilijalle

St1 Visa on autoilijan Visa-kortti. Kaikki ostokset, joita teet St1 Visa -kortilla kerryttävät etua ja tarkoittavat sinulle edullisempaa polttoainetta St1- ja Shell -asemilla. Kortilla on mahdollista säästää jopa 3,5 senttiä per litra polttoainekustannuksissa St1- ja Shell-asemilla. Ensimmäisen puolen vuoden ajan St1- ja Shell-asemilla tehdyt ostokset kerryttävät 2% etua ostosten summasta ja tämän jälkeenkin 1%. Kaikkialla muualla tehdyistä ostoksista saat St1 Visalla 0,5% etua, olipa kyseessä ruoka, ulkomaanmatka tai vaikkapa nettikaupoissa tehdyt ostokset.

ST1 Visa autoilijalle
St1 Visa on autoilijan Visa-kortti. Kaikki ostokset, joita teet St1 Visa -kortilla kerryttävät etua ja tarkoittavat sinulle edullisempaa polttoainetta St1- ja Shell -asemilla

Luottokortti pienellä luotolla, helposti

DFC BlueCard Mastercard saattaa kannattaa hakea jo nyt ja ottaa käyttöön kun sitä tarvitsee. Kortti kukkarossa toimii hyvin hätävarana yllättävän rahantarpeen iskiessä. Haettuasi DFC BlueCardin, laina on aina käytettävissäsi eikä sinun tarvitse hakea uusia pikavippejä. Maksat vain käyttämästäsi summasta!

DFC BlueCard MasterCard on turvallinen ja kaikkialla maailmassa maksuvälineenä toimiva kortti. Ei enää jatkuvaa lainanahakua – hae laina nyt ja siirry käyttämään luotettavaa MasterCardia!

Huomioi nämä asiat valitessasi luottokorttia

 • Älä valitse korkeampaa luottorajaa kuin mitä todellisuudessa tarvitset. Liian korkea luottoraja johtaa helposti luoton liialliseen käyttämiseen. Siitä koituu aina kuluja.
 • Luottokorttien hinnat koostuvat monista muuttujista, kuten korkomarginaalista, viitekorosta, laskutuspalkkiosta ja vuosi- tai kuukausimaksusta.
 • Kortin tarjoaja pystyy korottamaan jo hankitun luottokortin marginaalia.
 • Luottokortin mukana saattaa tulla ylimääräisiä etuja, kuten edullinen matkavakuutus.

Luottokorttien hintavertailu

Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämä ja kesällä 2012 julkaista luottokorttien hintavertailu havainnollistaa, miten suuret erot luottokorttien kuluissa on. Vertailu on suoritettu 2000 euron luottosummalla ja kustannukset on laskettu 12 kuukauden aikatähtäimellä. Huomioi, että Sampon ja Nordean luottokortteihin saattaa tietyin ehdoin sisältyä usean euron kuukausimaksu.

Luottokortti

Marginaali

Todellinen
korko

Kokonais-
kustannukset

S-Etukortti Visa

6,00%

6,80%

135 e

Sampo Pankki MasterCard

7,00%

7,80%

155 e

Nordea MasterCard

7,50%

8,30%

165 e

Tapiola MasterCard

6,50%

8,50%

169 e

Hypo Visa

5,95%

8,50%

170 e

POP Pankki Visa

6,00%

8,90%

177 e

Handelsbanken MasterCard

7,00%

9,50%

190 e

Eurocard Gold

7,00%

9,90%

198 e

Ålandsbanken MasterCard

7,00%

10,50%

209 e

Aktia Pankki Visa

7,50%

10,60%

212 e

Nooa Säästöpankki Visa

7,00%

11,10%

221 e

Helsingin Op Visa

7,00%

11,40%

227 e

Diners Club

9,00%

11,90%

238 e

K-Plussa MasterCard

9,50%

12,70%

253 e

Stockmann MasterCard

10,00%

12,90%

257 e

Ykkösbonus MasterCard

11,50%

14,10%

281 e

Tuohi MasterCard

12,00%

15,80%

315 e

Mitä taulukko kertoo?

 • Luottokortin marginaali ja lainan todelliset kulut eivät kulje aina käsi kädessä edes saman luottokorttityypin kohdalla: POP Pankin ja S-Pankin Visan marginaali on sama, mutta kokonaiskulut ovat POP Pankilla 30 % korkeammat.
 • Luottokorttivelkojen kuluissa on suuria eroja. Väärä valinta nostaa lainan kustannukset 2,5-kertaisiksi.
 • Luottokorttien hinnat ovat noususuunnassa. Vertaa taulukkoa vuoden 2011 ja 2010 hintoihin.
 • Ennen muuta taulukosta selviää, että kauppaketjujen omat MasterCardit ovat kaikkein kannattamattomin vaihtoehto luottokortin hankkijalle. Eli kierrä Tuohet ja Stockmannit kaukaa. Ota sen sijaan pankin oma MasterCard tai Visa S-Etukorttina. Ottaen huomioon että S-Pankki on komeillut jo kauan luottokorttivertailujen voittajana, heidän korttiaan voi suositella erityisellä lämmöllä.

ST1 Visa autoilijalle

 • 2% etua St1- ja Shell -asemilla tehdyistä ostoksista ensimmäiset 6 kk
 • Aloitusedun jälkeenkin jatkuvana etuna 1% St1- ja Shell -asemilla tehdyistä ostoksista
 • 0,5% etua kaikista muista ostoksista Suomessa ja ulkomailla (ruoka, vaatteet, matkat…)
 • Ei avaus- eikä vuosimaksua
 • Jopa 40 vuorokautta korotonta maksuaikaa ostoksillesi. Mahdollisuus maksaa lasku kerralla tai useammassa pienemmässä erässä.

Tutustu ja hae korttia tästä.

Entä American Express?

Legendaarinen American Express ei ole mukana vertailussa siksi, että se kulkee hinnoittelussa omia polkujaan. Sillä on monia erilaisia asiakastasoja ja sen jopa yli 500 euron vuosimaksut oikeutetaan monimutkaisella etujärjestelmällä. Lue lisää Summarumin American Express -artikkelista.

Katso myös:
Ilmainen luottokortti (Saituri.org)
Luottokorttiyhtiöllä on vastuu myyjän sopimusrikkomuksista (Kuluttajavirasto)
Visan nostoautomaattien haku
MasterCardin nostoautomaattien haku