Kaikki mitä kuuluu tietää omasta taloudesta.

Henkilöverotus

TyEL – Työntekijän eläkelaki

Työntekijän eläkelaki eli TyEL vaatii suojaamaan työntekijät TyEL-vakuutuksella. TyEL-vakuutusmaksuilla eli työeläkemaksuilla taataan pakollisen työeläketurvan kertyminen työnteosta. Työeläkemaksut kerryttävät vakuutusyhtiöiden hoitamia rahastoja, joista työeläke eläkkeensaajille tilitetään.

vanhan_seppa_

Pääomatulovero

Pääomatulovero kohdistuu varallisuuden kerryttämiin tuloihin. Veronmaksajat, joiden hallussa oleva omaisuus tuottaa heille voittoa, maksavat tästä voitosta pääomatuloveroa. Lue tästä, mistä tulosta pääomatuloveroa maksetaan, paljonko sitä pitää maksaa ja miten sitä voi välttyä maksamasta.

Verovähennykset ansiotuloista

Tässä artikkelissa esitellään ansiotulon verotuksesta tehtävät vähennykset. Osa vähennyksistä pitää ilmoittaa itse, osan verottaja hoitaa viran puolesta ilman erillistä ilmoitusta. Verovähennykset ansiotuloista ovat loistava keino säästää rahaa.

Ajoneuvovero

Ajoneuvovero on auton käyttömaksu. Vuoden 1990 jälkeen auton hankkimisesta tehtiin edullisempaa ja samalla kehitettiin ajoneuvovero verotuksen painopisteen siirtämiseksi kohti auton käyttämistä.

Autoja ruuhkajonossa Helsingin keskustassa .

Perintöverotus

Perintövero on eräs kiistellyimmistä veroista. Yleinen argumentti perintöveroa vastaan on, että edesmennyt on jo aikoinaan kertaalleen maksanut veron omaisuudestaan, jolloin hänen lähipiirinsä ei pitäisi joutua uudestaan maksumiehiksi. Perintövero ei kuitenkaan näyttäisi olevan poistumassa Suomen lainsäädännöstä, joten tässä pähkinänkuoressa vastaus kysymyksiin: kuinka perintöverotus toimii, ja ennen kaikkea, miten siinä voi säästää?

Pienilintu

Oman veroilmoituksen laatiminen

Nykyään, esitäytetyn veroilmoituksen aikakaudella, moni ei vaivaudu vilkaisemaankaan veroilmoitustaan. Tämä on väärä ja jopa vaarallinen tapa toimia. Veronmaksajalla on itsellään vastuu huolehtia, että veroilmoituksessa on kaikki kohdallaan. Jos veronmaksaja hyväksyy vajavaisesti esitäytetyn veroilmoituksen, tästä voi koitua mätkyjä.

VEROKARHU

Ulkomaan päivärahat vuonna 2015

Ulkomaan päiväraha on verovapaata tuloa, jota työnantaja maksaa työntekijälleen työmatkan aikana. Päivärahalla ei voi maksaa matkoja eikä majoituksia, vaan se on tarkoitettu ensisijaisesti ruokailuun ja muuhun elämisen rahoittamiseen. Muut kulut voidaan kattaa kuitteja vastaan muun muassa kilometrikorvauksina ja majoittumiskorvauksina.

Katso päivärahataulukko sivun alalaidasta!

laiva