Vinkit vuokra-asunnon etsintään
Vuokralla asuminen on omistusasumista joustavampi ja monen mielestä huolettomampi tapa asua, sillä asunnosta pääsee yleensä nopeasti eroon esimerkiksi elämäntilanteen vaihtuessa. Sopivan asunnon etsimiseen kannattaa kuitenkin käyttää aikaa, sillä erilaisia vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti.
Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka löydät unelmiesi vuokra-asunnon ja toisaalta, mitä kannattaa huomioida ennen sopimuksen allekirjoittamista. Kerromme myös, minkälaisia asioita asunnosta ja taloyhtiöstä kannattaa selvittää etukäteen.
Vuokra-asunnon löytäminen
Sopivan vuokra-asunnon löytäminen kysyy yleensä sekä taitoa että tuuria. Toisinaan vallalla ovat vuokralaisen markkinat, jolloin valinnan varaa voi olla yllin kyllin. Joskus taas asuntonäytöt voivat olla tupaten täynnä innokkaita vuokralaisia. Vuokra-asunnon etsimiseen on tarjolla useampia kanavia, joita kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.
Asuntoportaalit ovat suosituin paikka vuokra-asunnon etsimiseen
Ylivoimaisesti suosituin paikka etsiä vuokra-asuntoa ovat asuntojen vuokraamiseen ja myymiseen erikoistuneet portaalit, kuten Oikotie.fi ja Vuokraovi.com. Näiden palveluiden etuna on, että asuntojen hakutyökalut ovat todella monipuoliset. Asettamalla selvät kriteerit asunnolle et tuhlaa aikaa sellaisiin hakutuloksiin, jotka eivät ole budjettisi tai esimerkiksi elämäntilanteesi kannalta sopivia.
Portaalien etuihin lukeutuu niiden maksuttomuus sekä informatiivisuus. Käytössä ovat myös monipuoliset mahdollisuudet kysellä kohteesta lisätietoja sähköisesti lomakkeen avulla.
Toisaalta monet muutkin etsivät vuokra-asuntoa kyseisen kanavan kautta, joten parhaat kohteet myös liikkuvat nopeasti. Kiinnostavan kohteen ilmaantuessa kannattaakin toimia nopeasti.
Hyödynnä kontaktejasi
Usein vuokra-asunnon voi löytää parhailla ehdoilla, jos sopiva kohde sattuu löytymään esimerkiksi tutun tai työkaverin kautta. Toinenkin osapuoli on yleensä tyytyväinen, koska tietää, että tuleva vuokralainen on tuttu ja luotettava.
Monet etsivät vuokra-asuntoa Facebookissa, Instagramissa tai esimerkiksi työpaikan sisäisen ilmoitustaulun kautta. Ystäville kannattaa vinkata asiasta myös suoraan ja pyytää heitä levittämään sanaa eteenpäin.
Ole luova ja heittäydy
Työnhaussa on jo varsin tavallista, että ihmiset pyrkivät erottautumaan ja moni hakeekin työpaikkaa luovasti, esimerkiksi videon välityksellä. Jos tunnistat itsessäsi luovan ja esiintymistaitoisen persoonan, miksi et kokeilisi tätä kanavaa myös asunnon haussa?
Jotta videosi saisi näkyvyyttä, pyydä ystäviäsi jakamaan sitä ja tee videosta itsesi näköinen. Vältä kuitenkin ylilyöntejä ja testaa video tarvittaessa ennen julkaisua esimerkiksi kaveriporukkasi keskuudessa.
Muista myös vaihtoehtoiset mediat
Vaikka vuokra-asunto löytyy yhä useammin internetin välityksellä, tarkoittaa tämä myös sitä, että kilpailu parhaista asunnoista voi olla kovaa. Moni unohtaa nykyään täysin niin sanotut perinteiset ja vaihtoehtoiset mediat, kuten sanomalehti-ilmoitukset.
Lehti-ilmoituksessa asunnosta saa harvoin kovin hyvää kokonaiskuvaa, sillä ilmoituksen sanamäärä on rajallinen. Saatavilla voi kuitenkin olla sellaisia asuntoja, jotka eivät ole tarjolla missään muualla. Tarkista siis myös lehti-ilmoitukset ja kiinnostavan asunnon ilmaantuessa ole yhteydessä vuokranantajaan heti.
Lehti-ilmoitusten lisäksi voit hyödyntää keskustelupalstoja tai esimerkiksi paikkakuntasi Facebook-ryhmiä. Näissä ryhmissä on tyypillisesti tuhansia tai kymmeniä tuhansia jäseniä, joten näkyvyys on taattu. Kerro rohkeasti, minkälaista asuntoa etsit ja kannusta ihmisiä ottamaan sinuun yhteyttä sopivan asunnon ilmaantuessa.
Hakuvahti on näppärä apuväline
Kun etsit uutta vuokra-asuntoa, ovat netin vuokra-asuntoportaaleissa tarjolla olevat hakuvahdit erittäin hyödyllisiä. Niitä hyödyntämällä voit esimerkiksi tutustua alueen hintatasoon sekä tarjolla oleviin kohteisiin. Saat myös ilmoitukset sopivista kohteista heti. Siitä huolimatta, että hakuvahti on näppärä apuväline, kannattaa sen käytössä huomioida pari asiaa.
Omissa kriteereissä kannattaa joustaa
Vaikka sinulla olisi selkeä kuva, millaista asuntoa haet ja millä alueella sen pitäisi sijaita, kannattaa hakuvahdissa kriteerit asettaa hieman löyhemmiksi. Näin saatat löytää todellisen helmen esimerkiksi viereiseltä postinumeroalueelta, joka sijaitsee aivan yhtä lähellä työpaikkaasi kuin aiemmin katselemasi asunnot.
On myös hyvä muistaa, että asuntojen pohjaratkaisut vaihtelevat huomattavasti. Toisinaan esimerkiksi suuri yksiö voi osoittautua käytännössä tilavammaksi ja paremmaksi vaihtoehdoksi kuin pieni kaksio. Myöskään pelkkä neliömäärä ei kerro asunnosta paljonkaan, sillä toisinaan niin kutsuttuja hukkaneliöitä voi olla runsaastikin.
Etenkin, jos sopivaa asuntoa ei tunnu löytyvän, jousta rohkeasti kriteereissäsi. Kiireessä ja paineen alla asunnon etsiminen on kaikkea muuta kuin mukavaa ja saatat joutua joustamaan myöhemmin vieläkin enemmän.
Muista, että muutkin käyttävät hakuvahteja
Asuntoportaalit ovat tehneet asuntomarkkinasta entistä kiivaamman, mikä tarkoittaa sitä, että parhaat asunnot myös viedään nopeasti. Erityisesti, jos asuntoja vaikuttaa olevan tarjolla niukasti ja hakuvahti tuo ruudulle sopivan tuloksen, kannattaa toimia nopeasti.
Pyri sopimaan esittely mahdollisimman pian ja kysy mahdollisuutta myös yksityisesittelyyn. Tässä vaiheessa kannattaa olla joustava ja mennä paikalle ensimmäisenä, vuokranantajan ehdottamana ajankohtana. Näin kukaan muu ei ehdi napata asuntoa nenäsi edestä.
Tutustu asuntoon aina etukäteen
Kun olet löytänyt kiinnostavalta vaikuttavan asunnon, ota yhteyttä vuokranantajaan. Joissakin asunnoissa järjestetään pelkästään yhteisnäyttöjä, joitakin taas pääsee katsomaan myös yksityisesti.
Vaikka asunto vaikuttaisi kuvien perusteella kuinka hyvältä tahansa, tutustu aina asuntoon myös paikan päällä äläkä solmi sopimusta pelkkien kuvien perusteella. Jos tämä ei ole mahdollista, olet esimerkiksi matkoilla, pyydä jotakin luotettavaa tuttua käymään paikan päällä puolestasi arvioimassa asunnon hyvät ja huonot puolet.
On myös hyvä ajatus tallentaa vuokrailmoitus esimerkiksi PDF-muotoisena omalle tietokoneelle. Näin voit myöhemmin todeta, vastaako asunto kuvattua. Jos asunnossa on esimerkiksi lattialämmitys tai ilmalämpöpumppu, voi vuokralainen olettaa, että nämä myös toimivat.
Selvitä taloyhtiön ja asunnon varustelu etukäteen,
Asunnon ja toisaalta myös taloyhtiön varustelutasossa voi olla suuria eroja. Näiden puute voi pahimmillaan vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen. Esimerkiksi läheskään jokainen taloyhtiö ei kykene tarjoamaan jokaiselle asukkaalleen autopaikkaa, ja sähköauton latauspisteitä on tarjolla tätäkin harvemmin.
Kannattaa tarkistaa myös, onko taloyhtiössä pyykkitupaa tai yhteissaunaa, jos nämä ovat sinulle tärkeitä. Tarkista myös, kuinka paljon autopaikka maksaa ja onko sellaisia tällä hetkellä vapaana. Joskus autopaikkaa voi joutua jonottamaan jopa vuosia.
Niin ikään asunnon varustelutasosta kannattaa olla kiinnostunut. Mikä on asunnon lämmitysmuoto ja onko asunnossa sauna tai parveke? Toisaalta on hyvä kysellä, miten vuokranantaja suhtautuu mahdollisiin remonttiehdotuksiin, esimerkiksi seinien maalaukseen tai kuluneen lattian vaihtamiseen.
Liiku alueella ja selvitä alueen palvelut
Itse asunnon lisäksi myös asuinalueella voi olla merkittävä vaikutus asumismukavuuteen. Jos sinulla on aikaa, kävele mielenkiintoisilla alueilla esimerkiksi viikonloppuisin ja huomioi ympäristöä. Vaikuttaako naapurusto rauhalliselta, missä on lähin ruokakauppa ja onko talon lähellä esimerkiksi meluisa, vilkasliikenteinen tie?
Niin ikään julkisen liikenteen kattavuus omiin tarpeisiin nähden on hyvä selvittää etukäteen, jos tarvitset julkista liikennettä usein arjessasi. Helsingissä voit hyödyntää esimerkiksi HSL:n reittiopasta, jonka avulla voit arvioida vaikkapa työmatkaan kuluvaa aikaa. Toisinaan lyhyisiin, muutaman kilometrin matkoihin voi tuhlautua yllättävän pitkä aika. Autoilijan on hyvä tutustua myös alueen parkkipaikkoihin, jos käytössä ei ole autopaikkaa.
Kerro karvakaverista etukäteen
Lemmikin omistajan ei ole aina helppoa löytää vuokra-asuntoa, sillä osa vuokranantajista vuokraa asuntonsa mieluiten henkilölle, jolla ei ole ainakaan suuria lemmikkejä. Onkin valitettavan yleistä, että vuokra-asunnon ilmoituksessa lukee kirjattuna teksti ”ei lemmikkieläimiä”.
Varsin usein kielto ei ole täysin ehdoton, vaan asiasta kannattaa neuvotella vuokranantajan kanssa. Vuokranantajan huolena voi olla esimerkiksi materiaalien kuluminen tai lemmikin aiheuttamat tuhot. Lemmikistä kannattaa kertoa mahdollisimman paljon, eikä lemmikkieläimestä kertomatta jättäminen ole lainkaan hyvä idea.
Lemmikin ei toki tarvitse olla arjessa täysin näkymätön, vaan normaali kuluminen, kuten naarmut parketissa kuuluvat asiaan. Sinulta ei siis voida pyytää korvauksia pienistä jäljistä, joita lemmikkisi on aiheuttanut asuntoon. Luonnollisesti suuret tuhot tai esimerkiksi parketin kosteusvauriot ovat täysin eri asia ja tällaiset vauriot lankeavat yleensä vuokralaisen maksettavaksi.
Näin käyttäydyt asuntoesittelyssä
Kun olet löytänyt yhden tai useamman sopivalta vaikuttavan kohteen, on aika lähteä tutustumaan niihin. Toisinaan kilpailu asunnoista voi olla kovaa, joten esittelyyn kannattaa hieman panostaa.
Pukeudu siististi ja ole ajoissa
Vaikka asuntoesittely ei olekaan mikään muotinäytös, on hyvä antaa itsestään siisti kuva. Mikäli hakija saapuu esittelyyn hikisenä ja viime tingassa, ei tämä anna vuokranantajalle kovin positiivista kuvaa.
Pukeutumalla siististi viestit vuokranantajalle, että pidät itsestäsi ja näin ollen myös tulevasta asunnostasi hyvää huolta. Ylilyönteihin ei silti kannata sortua, vaan normaali, itsellesi luonteva arkipukeutuminen riittää.
Vastaa rehellisesti vuokranantajan kysymyksiin
Tuleva vuokranantaja on ymmärrettävästi kiinnostunut, minkälainen henkilö on muuttamassa hänen omistamaansa asuntoon. Ei siis kannata loukkaantua siitä, että hän kyselee sinulta kysymyksiä.
Vuokranantajaa kiinnostaa yleensä esimerkiksi työtilanteesi, sillä se voi vaikuttaa suurestikin hänen mielikuvaansa vuokranmaksukyvystäsi. Niin ikään mukana muuttavista henkilöistä tulee kertoa, jos et vuokraa asuntoa vain itsellesi.
Toisinaan vuokranantajan esittämät kysymykset voivat tuntua hyvinkin henkilökohtaiselta ja vuokranantaja pyytää yleensä sinua esittämään esimerkiksi todistuksen siitä, että luottotietosi ovat kunnossa. Vaihtoehtoisesti vuokranantaja voi tehdä tarkistuksen itse. Luottotietojen tarkistaminen kuuluu niin ikään normaaliin prosessiin, jolla vuokranantaja pyrkii varmistumaan siitä, että hoidat maksusi ajallaan.
Jos pidät asunnosta, kerro se
Oma kiinnostus asuntoa kohtaan kannattaa aina ilmaista. Jos siis asunto vaikuttaa sinulle sopivalta, tämä kannattaa tuoda esiin. Toisaalta asunnon arvosteleminen matalamman vuokran toiveissa ei yleensä tuota haluttua lopputulosta, joten tätä kannattaa välttää.
On myös hyvä kertoa rehellisesti, kuinka pitkäksi ajaksi asuntoa etsii. Vuokranantajilla on hyvinkin erilaisia tarpeita omistamilleen asunnoille ja jotkin vuokranantajat vuokraavat asuntonsa mielellään myös lyhytaikaiseen käyttöön, esimerkiksi kesäksi. Toisaalta moni arvostaa vuokralaista, jonka voi olettaa viihtyvän asunnossa pidempään.
Pitkäaikaisen vuokralaisen viihtymistä saatetaan myös haluta avittaa esimerkiksi tarjoamalla vuokralaisen käyttöön maksutta maaleja tai suorittamalla asuntoon pieniä perusparannuksia. Erityisesti, jos vuokralainen on valmis suorittamaan remontit itse tai omalla rahallaan, eivät useimmat vuokranantajat vastusta asiaa.
Kun sopiva asunto on löytynyt
Jos vuokranantajan ja asunnon hakijan toiveet kohtaavat, tuloksena voi olla vuokrasopimuksen syntyminen. Ennen sopimuksen allekirjoittamista sopimukseen on hyvä tutustua huolellisesti ja muistaa, että asioista voi myös neuvotella vuokranantajan kanssa.
Lue koko sopimus huolella ja tutustu esimerkiksi siihen, kuinka paljon ja kuinka usein vuokraa voidaan korottaa, sekä kuinka pitkäksi ajaksi sopimus on voimassa kerrallaan. Sopimukseen on kirjattu myös irtisanomisaika, mikäli haluat päättää sopimuksen.
Toisinaan sopimusteksti voi vaikuttaa hankalalta, etkä koe ymmärtäväsi jotakin sopimuskohtaa. Tässä vaiheessa epäselvä kohta kannattaa ehdottomasti varmistaa, tarvittaessa jopa lakimiehen kanssa. Voit hyödyntää apunasi myös tuttavaa tai ystävää, jolla on enemmän kokemusta vuokra-asumisesta tai sopimuksista.
Yhteenveto
Vuokra-asunnon etsiminen vaatii sekä taitoa että tuuria. Toisinaan sopiva asunto löytyy helposti, toisinaan omista kriteereistään voi joutua joustamaan huomattavasti. Olemalla liikkeellä hyvissä ajoin, sinulla on suurimmat todennäköisyydet löytää unelma-asuntosi mahdollisimman nopeasti.
Vuokra-asuntoja etsitään nykyään pääasiassa netin asuntoportaaleista, mutta muitakin kanavia kannattaa hyödyntää. Käytä hyväksi puskaradion apua äläkä unohda myöskään perinteisiä kanavia, kuten lehti-ilmoituksia. Erityisesti vanhemmat ihmiset saattavat toisinaan hakea vuokralaista vaikkapa sanomalehden välityksellä.
Kun löydät mieleisesi asunnon, pyri tutustumaan asuntoon mahdollisimman pian. Panosta myös näyttöön ja tule paikalle ajoissa ja siististi pukeutuneena. Jos asunto miellyttää, kerro asiasta rehellisesti, niin vuokranantaja tietää, että olet tosissasi.