Onko yrittäjän mahdollista myydä laskujaan ja näin muuttaa ne rahaksi? Lain mukaan on. Laskujen myynti ja ”factoring” ovat eräitä pankkien ja perintätoimistojen tarjoamista peruspalveluista. Mutta miten laskut käytännössä muutetaan rahaksi?

Mitä ovat laskut rahaksi -palvelut?

Laskut rahaksi -palvelut ovat yritysten toisilleen tarjoamia maksullisia rahoituspalveluita. Perinteiset pankkien factoring-palvelut ovat hieman raskassoutuisia. Niiden aloitusmaksut ovat korkeita ja usein yritys sitoutuu siirtämään koko laskutustoimintansa factoringin piiriin. Factoring myös tavallisesti tarkoittaa lainan ottamista. Luottotappio jää alkuperäisen yrittäjän vastuulle eikä pankki esim. ryhdy perintätoimiin laskun tiimoilta.

Nykyään markkinoilla on kuitenkin yhä enemmän pieniä ja ketteriä laskut rahaksi -palveluita, joita pyörittävät etenkin perintätoimistot. Niiden kautta yritys voi myydä jopa yksittäisiä laskuja ja saada välittömästi rahaa käteen. Hyvää laskunostopalveluissa verrattuna perinteiseen factoringiin on, että luottotappion riski siirtyy niissä ostajalle. Ostaja siis vastaa myös mahdollisista perintätoimista, toisin kuin yleensä factoringissa.

Laskuista ei makseta täyttä hintaa, tämä on tietenkin pelin henki. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, milloin laskujen myyminen kannattaa ja milloin ei.

Millaisia laskuja on mahdollista myydä?

Yleensä vain yritykseltä toiselle suunnattuja laskuja ostetaan. Yksityishenkilöille kohdistettuja laskuja ei haluta sotkea tähän kuvioon, koska yksityishenkilöiden maksukykyyn liittyy useamin ongelmia ja perintätoimet voivat olla monimutkaisempia. Poikkeuksiakin kuitenkin on.

Jo valmiiksi perintään menneitä tai muuten myöhästyneitä laskuja ei voi myydä.

Myytävillä laskuilla saattaa olla yrityksestä riippuen vähimmäissumma. Aivan pieniä laskuja ei voi myydä ainakaan yksittäin.

Laskurahoitukset vertailussa

Seuraavassa taulukossa on listattu laskurahoitusta tarjoavien yritysten hyviä ja huonoja puolia.

Palvelu Hyvää Huonoa
Pankit + Varmaa, luotettavaa palvelua – Jäykkä, vaatii suuren alkupanoksen
– Ei välttämättä hoida perintätoimia
Svea Rahoitus + Monipuoliset ja joustavat palveluvaihtoehdot
Amfa Finans + Monipuoliset palvelut
+ Ottaa vastaan myös ulkomaanlaskuja
Rahoittamo + Ostaa myös kuluttaja-asiakkaille suunnattuja laskuja. – Ei tarjoa varsinaisia factoring-palveluita.
Intrum Rahoitus + Useita palveluvaihtoehtoja.
Rahoittaja.fi + Ostaa myös yksittäisiä laskuja.
+ Nopea ja helposti käytettävä.

Svea Rahoitus

Svea Rahoitus tarjoaa monenlaisia laskurahoituspalveluita.

Svean factoring-palveluissa on matala kynnys. Yrityksen on mahdollista ottaa Svealta lainaa joko kaikkia tai vain osaa laskuista vastaan. Heidän kauttaa hoituu myös laskujen muuttaminen rahaksi.

Laskurahoitusten hinnastoja voi tutkia tällä laskurilla.

Oy Amfa Finans AB

Amfa on ruotsalainen rahoitusyhtiö, joka väittää olevansa maan ensimmäinen ja alkuperäinen factoring-palveluiden tarjoaja. Factoringin lisäksi Amfalta hoituvat laskut heti rahaksi -palvelut.

Amfan erikoisuus on se, että he ottavat vastaan myös vientisaatavia. Ulkomaille suunnatut laskut voivat siis toimia heillä lainan vakuutena tai muuntua selväksi rahaksi. Amfan kilpailijat kaihtavat ulkomaan laskuja.

Palveluiden hinnat sovitaan yritys- ja tapauskohtaisesti.

Rahoittaja.fi

Rahoittaja.fi on hyvin tyypillinen laskurahoitusyritys. Rahoittaja ostaa yrityksiltä erääntymättömiä b2b-laskuja ja maksaa saman tien rahat tilille. Kyseessä on helposti käytettävä palvelu, jonka hyödyntäminen kertaluonteisesti ei sido yrittäjää pidempään asiakkuuteen.

Rahoittamo.com

Rahoittamon vahvuus verrattuna moniin kilpailijoihin on se, että yritys ostaa myös kuluttajille suunnattuja laskuja. Laskut ostetaan yksittäin, joten pidempää sopimusta ei tarvitse solmia. Rahoittamo on siksi helppo tapa muuntaa pienikin määrä erääntymättömiä laskuja rahaksi.

Intrum Rahoitus

Perintätoimistona paremmin tunnettu Intrum ostaa myös yritysten laskuja. Kuten Intrum ei tarjoa varsinaisia factoring-palveluita, vaan ainoastaan laskujen pikaostoja. Ostopalveluun sisältyy kuitenkin mahdollisuus pidättää luottotappion riski itsellä, jolloin Intrumin palvelu tulee hieman halvemmaksi.

Ostetut laskut tilitetään yrityksen tilille kahden vuorokauden sisällä sopimuksen solmimisesta.

Vai sittenkin pankkien factoring…?

Jos yrityksesi on voimakkaassa kasvussa ja haluat siksi pääoman liikkuvan nopeasti, factoring-suhteen solmiminen pankin kanssa voi olla tehokkaampaa ja edullisempaa kuin satunnainen laskujen myyminen.

Molemmissa tapauksissa kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, kannattaako ottaa ”kottia”. Factoring-palveluiden kohdalla otat riskin luottotappion kanssa. Ja laskuja myydessäsi menetät aina osan voitoistasi laskun vaihtaessa omistajaa.

OSTAMME LASKUSI

Tällä lomakkeella voit pyytää tarjousta factoring-rahoitukselle tai yksittäisen laskun myyntiin. Laskut rahaksi -palvelussa yhtiöt, uutta yhtiötä perustavat henkilöt tai yrityskauppaa toteuttavat yhtiöt voivat hakea laskurahoitustarjouksia keskitetysti yhden palvelun kautta. Laskut rahaksi -palvelu on turvallinen, joustava ja nopea tapa tehdä laskurahoitussopimus.

1. Täytä lomake ja odota yhteydenottoja.
2. Sovi yksityiskohdista palveluntarjoajan kanssa.

NOPEA RAHOITUSPÄÄTÖS

  • Laskurahoituspalvelun tarjoaja on teihin yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä puhelimitse tai sähköpostilla.
  • Pieniin alle 1 000 euron laskuihin voit saada rahoituspäätöksen jo samana päivänä.