Etusivu » Euroviisut 2023

Euroviisut 2023

Eurovision Song Contest 2023 kilpailu on poikkeuksellinen, sillä yleensä valtava joukko Euroopan ja maailman huippuartisteja kokoontuu edellisen kilpailun voittajan kotimaahan, mutta tänä vuonna se ei ole mahdollista.

Vuonna 2022 Ukraina voitti Euroviisut ylivoimaisesti, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan estää kilpailun järjestämisen siellä. Tästä syystä Euroviisut järjestetään tänä vuonna Iso-Britannian Liverpoolissa. Tapahtuman voi katsoa ilmaiseksi Suomessa ja ympäri maailman.

Pikalinkit: AikatauluTuloksetTapahtumapaikkaKäärijäMaat ja kappaleetEnnakkosuosikitTelevisiointiUsein kysyttyä

Euroviisujen aikataulu ja esiintymisjärjestys 2023

Ensimmäinen semifinaali nähtiin tiistaina 9.5.2023. Toinen semifinaali oli torstaina 11.5.2023. Itse Euroviisufinaali on lauantaina 13.5.2023 Kaikki lähetykset alkavat klo 22 Suomen aikaa.

MAINOS: Kokeile Summarumin ilmaista sähkövertailua nyt ja katso löydämmekö sinulle edullisemman sähkösopimuksen. »

Euroviisut 2023 tulokset

Tänä vuonna mukana on kaiken kaikkiaan 37 maata. Bulgaria, Montenegro ja Pohjois-Makedonia ovat ilmoittaneet, että ne eivät osallistu Euroviisuihin tänä vuonna. Suomi esiintyi ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina viimeisenä ja lauantain finaalissa sijalla 13. Vuoden 2023 Euroviisuvoitaja on Loreen (Ruotsi) kappaleella Tattoo. Euroviisut 2024 järjestetään Ruotsissa, jossa nähdään todennäköisesti Abban 50-vuotisjuhlan kunniaksi Euroviisut ABBAvision-teemalla.

Euroviisufinaalin tulokset ja pisteet 2023

  1. Ruotsi 583 pistettä
  2. Suomi 526 pistettä (yleisöäänestyksen voittaja)
  3. Israel 362 pistettä
  4. Italia 350 pistettä
  5. Norja 268 pistettä
  6. Ukraina 243 pistettä
  7. Belgia 182 pistettä
  8. Viro 168 pistettä
  9. Australia 151 pistettä
  10. Tšekki 129 pistettä
  11. Liettua 127 pistettä
  12. Kypros 126 pistettä
  13. Kroatia 123 pistettä
  14. Armenia 122 pistettä
  15. Itävalta 120 pistettä
  16. Ranska 104 pistettä
  17. Espanja 100 pistettä
  18. Moldova 96 pistettä
  19. Puola 93 pistettä
  20. Sveitsi 92 pistettä
  21. Slovenia 78 pistettä
  22. Albania 76 pistettä
  23. Portugali 59 pistettä
  24. Serbia 30 pistettä
  25. Iso-Britannia 24 pistettä
  26. Saksa 18 pistettä

Suoraan finaaliin pääsevät EBU:n eli Euroopan yleisradiounionin suurimmat rahoittajamaat sekä isäntämaa. Lauantain finaaliin pääsevät suoraan siis Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Ukraina ja Iso-Britannia.

Euroviisut 2023: Tapahtumapaikka

M&S Bank Arena eli Liverpool Arenana tunnettu monitoimiareena toimii tämän vuoden Euroviisujen näyttämönä. Siellä järjestetään yleisesti konsertteja, komediaesityksiä ja urheilutapahtumia. Mikäli Venäjän hyökkäyssota ei olisi estänyt järjestelyitä, kilpailu olisi järjestetty Ukrainassa. Areenalle mahtuu 11 000 katsojaa ja se on avattu vuonna 2008. Aiemmin areena on tunnettu Echo Arenana, mutta sponsorisyistä nimi on muutettu.

Euroviisukylä Liverpoolissa 2023

Yleisölle avoin Euroviisukylä sijaitsee Liverpoolin Pier Headissa. Se avataan 5. toukokuuta eli viikko ennen Euroviisujen finaalia ja alueella järjestetään erilaisia esityksiä, joissa on mukana useampi DJ, live- esiintyjiä, yllätysvieraita ja paljon muuta. Ennen finaalipäivää alueelle on vapaa pääsy ja finaalipäivänä 13. toukokuuta alueelle pitää ostaa erillinen lippu.

Viisukylässä on myös erillinen ”Discover Ukraine” alue, jossa voi tutustua Ukrainan kulttuuriin. Alueen ohjelmistossa Ukraina on huomioitu monella tavalla ja viisujärjestäjä haluaakin tuoda esiin kunnioituksensa Ukrainalle ja sen kulttuurille.

MAINOS: Kokeile Summarumin ilmaista lainavertailua. Saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia – ilman sitoutumista. »

Euroovisut 2023 – Kaikkien maiden edustajat ja kappaleet

Euroviisuissa nähdään pienin osallistujamäärä sitten vuoden 2014. Pois jääneiden maiden lisäksi Venäjää ei ole otettu mukaan vuoden 2023 Euroviisuihin. Kilpailusta ovat tänä vuonna ilmoittaneet jäävänsä pois Bulgaria, Montenegro ja Pohjois-Makedonia. Syyksi nämä ovat ilmoittaneet korkeat osallistumismaksut. Osallistujamaita on kuitenkin hyvä määrä ja upeita teoksia päästään jälleen kuulemaan.

Alankomaat (Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight)

Mia Nicolai ja Dion Cooper edustavat yhdessä Alankomaita kappaleella Burning Daylight. He eivät edes tunteneet toisiaan kaksi vuotta sitten, ennen kuin Hollannin euroviisuvoittaja vuodelta 2019, Duncan Laurence ja hänen kumppaninsa, Jordan Garfield toivat heidät yhteen.

Albania (Albina & Familja Kelmendi – Duje)

Albina & Familja Kelmendi edustavat Albaniaa kappaleella Duje. Kuusitoistavuotiaana Albina pääsi finaaliin ”The Voice of Albania” kilpailussa. Hän on sittemmin voittanut useita laulukilpailuja Euroopassa. Sisarustensa kanssa esitettävä laulu kertoo rakkauden merkityksestä perheessä.

Armenia (Brunette – Future Lover)

Kappaleella Future Love Armeniaa edustaa Brunette. Hän on kirjoittanut ensimmäisen kappaleensa viisitoistavuotiaana ja kahdeksantoistavuotiaana hän julkaisi ensimmäisen sinkkunsa, Love The Way You Feel. Brunette eli Elen yeremyan on mukana myös kotimaassaan hyvin tunnetussa tyttöbändissä, En Aghjikneryssa (ThoseGirlzs).

Australia (Voyager – Promise)

Australian Perthistä kotoisin oleva metalliyhtye Voyager tuo kappaleellaan Promise Euroviisuihin mukaan tuulahduksia 80-luvulta. Tämän brittikomedioiden fanijoukon voi löytää takahuoneesta katsomasta The Young Ones -sarjaa. Kitaristi Simon Dow on syntynyt Skotlannissa.

Azerbaidzan (TuralTuranX – Tell Me More)

Kaksoset TuralTuranX pääsevät ensimmäistä kertaa suuren yleisön eteen Liverpoolissa kappaleellaan Tell Me More. He ovat kirjoittaneet kappaleen yhdessä ystäviensä Nihad Aliyevin ja Tunar Taghiyevin kanssa. Pojat ovat aina rakastaneet musiikkia, mutta koronapandemia esti heitä pääsemästä isojen yleisöjen eteen aiemmin.

Belgia (Gustaph – Because of You)

Popin prinssin Gustaphille Euroviisuissa esiintyminen on jo tuttua. Hän on ollut taustalaulajana vuosina 2018 ja 2021. Nyt tämä kahdenkymmenen vuoden musiikkiuran omaava esiintyjä pääsee edustamaan maataan Euroviisuissa kappaleella Because Of You. Gustaph on ollut úransa aikana kiertueella muun muassa Pointer Sistersin kanssa.

Espanja (Blanca Paloma – Eaea)

Blanca Paloma tuo vaikutteita muun muassa flamincosta kappaleellaan Eaea. Hän on juuri valmistelemassa debyyttialbumiaan ja kertoo, että kasvatti lapsena ankkaa kylpyammeessa.

Georgia (Iru Khechanovi – Echo)

Tbilisissä kasvanut 22-vuotias Iru esittää Euroviisuissa kappaleen Echo. Osa saattaa muistaa hänet vuodelta 2011, jolloin hän voitti 11-vuotiaana Lasten Eurovision laulukilpailun. Tämän vuotisen kilpailukappaleen on kirjoittanut Giga Kukhianidge, joka on kirjoittanut myös kaikki kolme kappaletta, joilla Georgia on voittanut Lasten Euroviisut.

Irlanti (Wild Youth – We Are One)

Wild Youth on perustettu Dublinissa 2018 ja nyt he edustavat maataan kappaleella We Are One. Bändi on nähty useiden megastarojen lämppärinä ja televisiossa. Energisellä esiintymisellään he ovat onnistuneet luomaan useita hittejä ja listaykkösiä.

Islanti (Dilja – Power)

Diljá on tuore nimi islantilaisten muusikoiden joukossa. Hän tuli esiin itseasiassa tällä Euroviisuissa kuultavalla kappaleellaan Power. Musiikin ulkopuolella hän opiskelee fysioterapeutiksi ja kilpaille CrossFitissa. Hänen unelmansa on ollut päästä esiintymään Euroviisuihin.

Iso-Britannia (Mae Muller – I Wrote A Song)

25-vuotias Mae Muller edustaa viisujen isäntämaata kappaleella I Wrote a Song. Mae on tehnyt musiikkia kahdenksanvuotiaasta saakka. Hänellä on kokemusta esiintymisestä useammassa tv-ohjelmassa ja tänä vuonna hän julkaisee debyyttialbuminsa.

Israel (Noa Kirel – Unicorn)

Noa Kirel on tunnettu poptähti ja näyttelijä, jolla on oma tv-sarja. Hän on myös tuomarina ”Music School” ja ”Israel Got Talent” ohjelmissa. Hänet valittiin edustamaan Israelia kappaleella Unicorn kahdeksan kuukautta ennen virallista aikarajaa kilpailijoiden valinnalle. Tämä kertoo varmasti siitä, että kotimaassaan häneen ainakin luotetaan.

Italia (Marco Mengoni – Due Vite)

Jo toista kertaa mukana oleva Marco Mengoni esittää kappaleen Due Vite. Vuonna 2013 hän sijoittui Malmössa seitsemänneksi. Hän on seitsemällä studioalbumillaan myynyt 69 kertaisesti platinaa, eli hänellä on kaikki mahdollisuudet voittaa sydämet myös Liverpoolissa.

Itävalta (Teya and Salena – Who The Hell Is Edgar?)

Euroviisuja rakastava tyttökaksikko Teya & Salena edustavat Itävaltaa kappaleella Who The Hell Is Edgar? Satiirinen kappale kertoo siitä, kuinka naisten on vaikea saada tunnustusta ja kunniaa musiikkiteollisuudessa lauluntekijöinä. Molemmat ovat aiemmin olleet yksin kilpailemassa Itävallan edustajan paikasta Euroviisukarsinnoissa, mutta nyt yhdessä he onnistuivat saamaan rakastamansa paikan.

Kreikka (Victor Vernicos – What They Say)

Nuorin Kreikan Euroviisuedustaja koskaan on tämän vuoden edustaja Victor Vernicos. Kappaleena hänellä on What They Say ja hän on itse tehnyt tämän kappaleen. Victor tulee hyvin musikaalisesta perheestä. Musiikkityyliinsä hän sanoo saaneensa vaikutteita esimerkiksi Coldplaylta ja Ed Sheeranilta.

Kroatia (Let 3 – Mama ŠČ!)

Let 3 tulee Rijekasta, kroatialaisen punkin syntysijoilta. Heidän kappaleensa on Mama ŠČ! Yhtye on tunnettu provokatiivisista esiintymisistään, energisyydestään, teatraalisuudestaan sekä kummallisista esiintymisasuistaan. He ovat joskus saattaneet myös shokeerata yleisöään esiintymällä alasti.

Kypros (Andrew Lambrou – Break a Broken Heart)

Andrew Lambrou edustaa kotimaataan kappaleella Break A Broken Heart. Hänellä on suuri fanijoukko ja hän on vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa. Viime vuonna hän oli Australiassa kilpailemassa ”Australia Decides” kilpailussa yhdessä Voyagerin kanssa.

Latvia (Sudden Lights – Aijä)

Yleisöäänillä mukaan valittu Sudden Lights kappaleella Aijā edustaa Latviaa. Kappaleessa on hyvin syvän merkityksen omaavat sanat ja sillä otetaan vahvasti kantaa vallitsevaan maailmantilanteeseen. Sudden Lights on kotimaassaan yksi eniten striimatuista artisteista, ja he ovat julkaisseet kolme studioalbumia sitten vuoden 2012, jolloin he vielä opiskelivat musiikkia.

Liettua (Monika Linkyté – Stay)

Monika Linkytė nähtiin Euroviisuissa myös vuonna 2015 yhdessä Vaidas Baumilan kanssa. Nyt hän kokeilee mahdollisuuksiaan yksin kappaleella Stay. Kappale perustuu liettualaiseen folkloristiikkaan.

Malta (The Busker – Dance (Our Own Party))

Hieman soulia, vähän poppia ja funkia, näistä on tehty Maltan edustaja The Busker ja heidän kappaleensa Dance (Our Own Party). Kappaleessa pohditaan sosiaalista ahdistuneisuutta ja lähtemistä juhlista viettämään aikaa ystävien kanssa mukavampaan paikkaan.

Moldova (Pasha Parfeni – Soarele Și Luna)

Pasha Parfeni on edustanut maataan Euroviisuissa vuonna 2012 ja tuli silloin sijalle yksitoista. Nyt hän edustaa kappaleella Soarele şi Luna. Pasha on myös tunnettu aktivisti ja käyttää musiikkia keinonaan taistella vapauden puolesta.

Norja (Alessandra – Queen of Kings)

Norjalais-italialainen Alessandra on saanut yli 25 miljoonaa striimausta debyytillaan Queen of Kings, joka kuullaan myös Liverpoolissa. Kappaleellaan hän haluaa inspiroida kaikkia ja kaikenikäisiä löytämään oman sisäisen Queens of Kinginsä.

Portugali (Mimicat – Ai coração)

Mimicat eli Marisa Mena on tehnyt musiikkia jo yhdeksänvuotiaasta saakka. Euroviisuissa hän edustaa kappaleella Ai Coração. Jos mietit, onko hänellä kissaa, niin todellakin on. Kissan nimi on Brownie.

Puola (Blanka – Solo)

Blanka on puoliksi puolalainen, puoliksi bulgarialainen. Kappaleellaan Solo hän edustaa Euroviisuissa Puolaa. Blanka on vahvasti matkalla kansainväliseksi tähdeksi ja hän onkin viettänyt aikaa muun muassa samalla klubilla, jolta Lady Gaga on aloittanut uransa.

Ranska (La Zarra – Evidemment)

Nyt tarvitaan discopalloja, kun Ranskan edustaja La Zarra astuu lavalle kappaleellaan Évidemment. Itseoppinut muusikko on ottanut vaikutteita Audrey Hepburnista ja Marilyn Monroesta. Myös hieman Edith Piafia hänessä saatetaan nähdä. Yksinkertaisesti La Zarra on siis ajaton discokuningatar.

Romania (Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On))

Lavalla kuullaan röyhkeää rockia, kun Theodor Andrei esittää kappaleen D.G.T: (Off and On). Hänellä on useita palkintoja eri kilpailuista, sillä hän on aloittanut uransa jo todella nuorena.

Ruotsi (Loreen – Tattoo)

Loreen on jo kerran voittanut Euroviisut. Nyt hän tavoittelee samaa kappaleellaan Tattoo. Jos Loreenilta kysytään, mitä sovellusta hän käyttää eniten, vastaus on Keynote.

Saksa (Lord of the Lost – Blood and Glitter)

Lord of the Lost tulee Hampurista ja kappaleella Blood & Glitter he edustavat kotimaataan. Bändi lähtee Liverpoolista mukaan Iron Maidenin kiertueelle. Chris Harms, bändin keulahahmo on hyvin eläinrakas ja onkin adoptoinut kaksi Puolan kaduilta löytynyttä kissanpentua.

San Marino (Piqued Jack – Like an Animal)

Like An Animal kappaleella Piqued Jacks tuo pikkukylän vaikutteita isolle lavalle. Briteistä he kertovat heidän idolinsa olevan Mr. Bean. San Marino on ollut mukana Euroviisuissa 12 kertaa vuodesta 2008 alkaen.

Serbia (Luke Black – Samo mi se spava)

Indie-vaikutteista teknopoppia esittävä Luke Black esittää kappaleen Samo Mi Se Spava. Luke on kiertänyt maailmalla esiintymässä ja sanoo saaneensa vaikutteita musiikkiinsa Queenilta, Elton Johnilta, Lady Gagalta ja Eartha Kittilta muutamia mainitaksemme.

Slovenia (Joker Out – Carpe Diem)

Joker Out on yksi Slovenian menestyneimmistä yhtyeistä. Kuten kaikki heidän kappaleensa, myös Liverpoolissa kuultava Carpe Diem on heidän omaa käsialaansa. Heillä on uniikki soundi ja heidän persoonansa näkyvät vahvasti esityksissä.

Suomi (Käärijä – Cha Cha Cha)

Paidaton heiluja eli Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen ja hänen kappaleensa Cha Cha Cha eivät välttämättä sen enempää esittelyjä kaipaa. Sen verran suuren hypetyksen Käärijä on saanut aikaan sekä Suomessa, että ympäri Euroopan. Kappaleessa yhdistyy vaikutteita useista eri musiikkityyleistä. Idolikseen Käärijä nimeää saksalaisen Rammsteinin.

Sveitsi (Remo Forrer – Watergun)

Remo Forrer on nuori, mutta vakuuttava esiintyjä. Hän on voittanut The Voice of Switzerland 2020 kilpailun ja päässyt mukaan saksalaiseen I Can See Your Voice -musiikkiohjelmaan. Kappaleena hänellä on Euroviisuissa Watergun, jossa on myös hyvin syvällinen kannanotto nykyiseen maailman tilanteeseen.

Tanska (Reiley – Breaking My Heart)

Sosiaalisen median tähti Reiley edustaa Tanskaa kappaleella Breaking My Heart. Hänellä on TikTokissa lähes 11 miljoonaa seuraajaa. Reiley mainitsee lempiartistikseen Lizzon, Mimi Webbin ja Beyonceen.

Tsekki (Vesna – My Sister’s Crown)

Vesna on tsekkiläinen bändi, joka on ottanut osaa muun muassa konserttiin, jolla on autettu Ukrainaa yhdessä muiden artistien kanssa. Kappaleellaan My Sister’s Crown Vesna edustaa Tsekkiä Liverpoolissa.

Ukraina (Tvorchi – Heart of Steel)

TVORCHI edustaa Ukrainaa kappaleella Heart Of Steel. Tämä kaksikko on Ukrainan soittolistoilla päihittänyt jopa Kanye Westin ja Draken.

Viro (Alika – Bridges)

Laulukilpailuja rakastava Alika edustaa Viroa kappaleellaan Bridges. Hän on myös taitava breaktanssija, räppäri, ja nyrkkeilijä, vaikka näitä taitoja tuskin tullaan näkemään Liverpoolin esiintymislavalla.

MAINOS: Yhdistä lainat yhdeksi ja säästä. Löydä sopivin yhdistelylaina Summarumin lainavertailusta. »

Maat, jotka eivät ole mukana Euroviisuissa vuonna 2023

Osallistumisoikeus Euroviisuihin on kaikilla EBU:n jäsenmailla. Mukana on aiemmin nähty Valko-Venäjä, Unkari, Bosnia-Hertsegovina, Turkki, Slovakia, Andorra, Monaco ja Luxemburg. Myös Meksiko on osallistunut Euroviisuihin vuonna 1980. Maat ovat jääneet pois kilpailusta erilaisista syistä.

Unkari on ilmoittanut, että Euroviisut eivät nykyisellään sovi sen konservatiiviseen näkemykseen. Monen maan kohdalla kyse on ollut siitä, että Euroviisut hyväksyy kaikki kilpailijat sukupuolesta ja suuntautumisestaan huolimatta mukaan. Valko-Venäjä erotettiin EBU:sta vuoden 2021 kappaleen vuoksi, jossa oli liian poliittinen sanoma. Suurimmalla osalla Euroviisuista pois jääminen on taloudellisiin syihin perustuva päätös.

Ennakkosuosikit

Euroviisuihin virittäytymiseen kuuluu ehdottomasti ennakkosuosikeista spekuloiminen. Suomalaisittain jännitys on nyt korkealla, sillä Käärijä on yksi tämän vuoden ennakkosuosikeista. BBC:n tekemän arvion mukaan Itävalta, Suomi, Ranska, Norja, Espanja ja Ruotsi ovat kärjessä. Viisubileiden kiihtyessä kohti kilpailua, on jännä nähdä, miten tämä tilanne kehittyy.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan saatetaan Euroviisuissa 2023 nähdä SuomiRuotsi ottelu. Suomalaisille tämä olisi varsin herkullinen asetelma, sillä maat ovat kilpailleet paremmuudesta monessa kilpailussa, etenkin urheilussa. Ruotsia edustava esiintyvä Loreen ei ainakaan alkuun lämmennyt Käärijän kappaleelle, mutta sittemmin kaksikko on esiintynyt mediassa yhdessä hyvissä väleissä.

Euroviisukappaleiden striimauskerrat Spotifyssä

Spotify on julkaissut virallisen Eurovision Song Contest 2023 -soittolistan, jonka avulla voit helposti kuunnella kaikki euroviisut. Spotify-striimaukset ovat myös hyvä ennakkosuosion mittari, vaikka se ei kerro missä maissa kappaletta on eniten kuunneltu.

Striimatuimmat euroviisukappaleet Spotifyssä (8.5.2023 mennessä):

  1. Ruotsi: Loreen - Tattoo 51,0 milj. striimausta
  2. Italia: Marco Mengoni - Due vite 47,8 milj. striimausta
  3. Norja: Alessandra - Queen of Kings 42,0 milj. striimausta
  4. Suomi: Käärijä - Cha cha cha 17,7 milj. striimausta
  5. Puola: Blanka - Solo 9,8 milj. striimausta
  6. Iso-Britannia: Mae Muller - I Wrote a Song 7,2 milj. striimausta
  7. Ranska: La Zarra - Évidemment 7,1 milj. striimausta
  8. Tšekki: Vesna - My Sister’s Crown 6,0 milj. striimausta
  9. Israel: Noa Kirel - Unicorn 5,6 milj. striimausta
  10. Alankomaat: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight 4,9 milj. striimausta
  11. Itävalta: Teya & Salena - Who the Hell is Edgar? 4,4 milj. striimausta
  12. Espanja: Blanca Paloma - Eaea 3,4 milj. striimausta
  13. Belgia: Gustaph - Because of You 3,1 milj. striimausta
  14. Saksa: Lord of the Lost - Blood & Glitter 3,1 milj. striimausta
  15. Slovenia: Joker Out - Carpe Diem 2,6 milj. striimausta

Käärijä – Suomen edustaja Euroviisuissa 2023

UMK:n eli Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa 25. helmikuuta valittiin Suomen edustaja Euroviisuihin. Euroviisujen edustuspaikasta kilpailivat tuolloin seuraavat esiintyjät ja kappaleet:

  • Keira – No Business On The Dancefloor
  • Benjamin – Hoida mut
  • Robin Packalen – Girls Like You
  • Lxandra – Something To Lose
  • Käärijä – Cha Cha Cha
  • KUUMAA – Ylivoimainen
  • Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan

Ylivoimaiseen voittoon kipusi Käärijä eli Jere Pöyhönen. Jos Käärijä sai Cha Cha Cha kappaleellaan Suomen sekaisin, hän on onnistunut siinä myös ympäri Euroopan, sillä hypetys Käärijän ympärillä on valtava ympäri Euroopan. Mahdetaanko tänä vuonna päästä jälleen juhlimaan Suomen Euroviisuvoittoa? Se olisi Suomelle kaikkien aikojen toinen voitto.

Kuka on Käärijä?

Vantaalta alun perin kotoisin oleva Käärijä tunnetaan somessa nimellä Paidatonriehuja. Oikealta nimeltään Jere Pöyhönen on kolmekymppinen rap-artisti, joka edustaa Monsp recordia. Vuoteen 2017 Käärijä on julkaissut musiikkia omakustanteisesti. Katsojat ovat varmasti kiinnittäneet huomiota Käärijän isoon arpeen. Se on jälki hänen sairastamastaan haavaisesta koliitista, joka pahentui hengenvaaralliseksi ja häneltä jouduttiin hätäleikkauksessa poistamaan paksusuoli. Sairastumistaan Käärijä ei peittele, vaan sanoo sen olleen käännekohta, jolloin hän ymmärsi, että haluaa panostaa omaan musiikkiuraansa.

Uuden Musiikin Kilpailu 2023

Kappale Cha Cha Cha oli UMK:ssa jo ennen finaalia ennakkosuosikki ja se saikin kerättyä 539 pistettä ja voitti ylivoimaisesti, sillä toiseksi tullut Portion Boys sai 152 pistettä. Kansainväliset yleisöraadit antoivat Käärijälle 72 pistettä. Heti finaalin tulosten julkistamisen jälkeen Käärijä ilmoitti, että ”Nyt lähdetään voittamaan Euroviisut”. Rammsteinilta vaikutteita saaneen kappaleen tarkoituksena on alun alkaen ollut päästä Euroviisuvoittoon.

Uusi väri – Käärijän vihreä

Omaa tarinaansa Käärijän aikaan saamasta hypestä kertoo se, että kaupoista on loppuneet neonvihreät langat ja myös kankaina neonvihreää on myyty paljon, sillä käsityötaitoiset fanit ovat innostuneet tekemään Käärijäasuja. Myös asusteissa muun muassa korvakoruissa asun muotoja mukailevat vihreät korut ovat olleet suosittuja. Suomen viisuhistoriassa ei näin isoa hypetystä ole taidettu vielä aiemmin nähdä.

Käärijän kadonnut esiintymisasu

Muutama viikko UMK finaalin jälkeen Käärijä ilmoitti Instagramissa kadottaneensa esiintymisasunsa Helsingin Malmilla. Hän sanoi sen pudonneen autosta. Löytäjälle luvattiin mojova palkkio. Asu löytyi kuin löytyikin Espoosta. Löydön tehneet pojat saivat Käärijältä palkinnon, kun esiintyjä nouti asunsa löytäjiltä.

Osa on spekuloinut esiintymisasun katoamista mediatemppuna, jolla haluttiin lisää näkyvyyttä. Tästä tuskin on kuitenkaan kyse, sillä Käärijän saama huomio on jo muutoinkin ennätyslukemissa. Moni ilmoittautui myös vapaaehtoiseksi tekemään esiintyjälle uuden asun kadonneen tilalle.

MAINOS: Summarum kilpailuttaa lainat puolestasi täysin ilmaiseksi. Tarkista henkilökohtainen korkotasosi ilman sitoutumista. »

Äänestys ja muutokset sääntöihin

Euroviisuissa on tehty tälle vuodelle aika merkittäviäkin sääntöuudistuksia. Merkittävin muutos on ehkä se, että semifinaaleissa tuomaristolla ei ole lainkaan äänioikeutta, vaan ainoastaan yleisö voi äänestää.

Tuomariston äänet ovat aiempien vuosien semifinaaleissa aiheuttaneet kohua. Nyt tältä kohulta vältytään, kun kaikki valta on yleisöllä. Finaalissa ammattilaisraati on mukana antamassa pisteitä, joten voittaja valitaan edelleen yleisön ja ammattilaisten yhteispisteillä.

Ääniä voi antaa myös sellaisesta maasta, joka ei ole mukana Euroviisuissa. Osallistujamaissa voi äänestää tekstiviestillä, soittamalla, tai Euroviisujen virallisen sovelluksen kautta. Muissa maissa äänestäminen tapahtuu verkkolomakkeella, joka vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla.

Syyt muutosten takana

Äänestämistä on muutettu, koska kilpailulla on seuraajia ympäri maailman. Kilpailuna Euroviisut on maailman suurin livemusiikkitapahtuma ja näin sen yleisölle on annettu enemmän valtaa.

Ammattilaisraati

Euroviisujen tuomaristo, eli ammattilaisraati on koottu kaikista 37 osallistujamaasta. Jokaisen maan tuomaristossa on viisi jäsentä. Raati arvioi jokaisen esityksen seuraavilla kriteereillä:

  • sävellys ja sen alkuperäisyys
  • lavaesiintymisen laadukkuus
  • esiintyjän äänikapasiteetti
  • esityksen kokonaisvaikutelma

Näiden perusteella raati pisteyttää esitykset huonoimmasta parhaaseen. Kymmenen parasta saa pisteitä niin, että paras saa 12 pistettä, toinen kymmenen pistettä ja loput yhdestä kahdeksaan pistettä. Ammattilaisraati arvostelee esitykset myös semifinaaleissa, mutta niiden pisteillä ei ole vaikutusta, paitsi, jos yleisön ääniä ei jostain syystä saada. Vuosi 2023 on ensimmäinen kerta, kun ammattilaisraati ei pysty vaikuttamaan siihen, mitkä esiintyjät pääsevät semifinaaleista finaaleihin.

Yleisöäänet

Semifinaaleissa ja finaaleissa äänestyksessä on pieniä eroja. Periaatteeltaan yleisöäänestys tapahtuu molemmissa samalla tavalla.

Äänestys semifinaaleissa

Ensimmäistä kertaa koskaan semifinaaleissa vain yleisö voi antaa ääniä esityksille. Ensimmäisessä semifinaalissa voivat äänestää katsojat niistä maista, jotka ovat ensimmäisessä semifinaalissa mukana sekä katsojat Ranskasta, Saksasta ja Italiasta. Toisessa semifinaalissa voivat äänestää niiden maiden katsojat, jotka osallistuvat siihen sekä suoraan finaaliin menneistä Espanja, Ukraina ja Iso-Britannia.

Ne, jotka asuvat muissa, kun semifinaalin osallistujamaissa, voivat äänestää verkkolomakkeen kautta. Äänestys alkaa viimeisen esityksen jälkeen ja kestää noin viisitoista minuuttia. Jokaisen maan katsojat jakavat yhteensä 58 pistettä, jotka jakautuvat samalla tavalla kuin ammattilaisraadin pisteet.

Äänestys finaalissa

Kaikki 37 osallistujamaan katsojat voivat äänestää finaaliin osallistuvia 26 esitystä. Finaalissa äänestysaika alkaa viimeisen esityksen jälkeen ja kestää noin 40 minuuttia. Muualta kuin Euroviisuihin osallistuneista maista annetut äänet lasketaan yhteen ja pisteet jaetaan samalla tavalla kuin osallistujamaiden äänet, eli eniten ääniä saanut saa 12 pistettä, toinen 10 pistettä ja lopuille kymmenestä eniten ääniä saaneesta jaetaan yhdestä kahdeksaan pistettä. Muista maista tulleiden äänien painoarvo on sama kuin yhden osallistuvan maan äänillä.

Euroviisut 2023: Televisionti

Suomenkieliset lähetykset nähdään Ylen kanavilla sekä semifinaaleista, että lauantain finaalista. Ohjelmaa voi seurata suorana maksutta myös Yle Areenan kautta. Mikäli haluat ulkomailla katsoa suomenkielisen lähetyksen, sinun pitää käyttää VPN-yhteyttä. Kaikki lähetykset alkavat ilta kymmeneltä Suomen aikaa. Pelkästään Suomessa Euroviisuilla on miljoonayleisö ja monissa kodeissa kokoontuminen Euroviisufinaalin katsomiseen on vuosien perinne.

Viisukupla 2023

Katri Norrlin ja Märta Westerlund juontavat Viisukuplaa – Eurovisionsbubblan ohjelmaa, jossa katsojat voivat esittää toiveitaan kaikkien aikojen euroviisukappaleista. Ohjelma nähdään Yle Areenassa ja sinne pääsee yleensä mukaan liveyleisönä tietty määrä hakijoita. Mukana ovat myös viisujuontajina ja euroviisuasiantuntijoina tunnetuksi tulleet Mikko Silvennoinen ja Eva Frantz. Asiantuntijat vieraineen arvostelevat kaikki viisukappaleet. Jaksoja on kaiken kaikkiaan kolme ja tässä onkin mukava keino päästä mukaan Euroviisujen tunnelmaan jo ennen kilpailua.

Euroviisut sosiaalisessa mediassa

Kilpailun fanit käyvät paljon keskusteluita esityksistä ja kilpailusta sosiaalisessa mediassa. Viisutunnelmaa nostatetaan jo ennen kilpailua eri keskustelupalstoilla ja sosiaalisen median kanavilla arvostelemalla esityksiä ja heidän kappaleitaan. Esiintyjien videoita ja hypetystä jaetaan eri sosiaalisen median kanavilla. Viisutunnelmaan 2023 kuuluu vahvasti yleisön keskustelut ja viisutunnelmien jakaminen sosiaalisen median kautta.

Euroviisuilla on myös omat sosiaalisen median tilit, ja kilpailua ja sen tunnelmia voi seurata muun muassa Instagramissa.

Euroviisujen kisakatsomot 2023

Mikäli Euroviisuja ei halua seurata kotisohvalta, vaan haluaa päästä jakamaan tunnelmaa isomman porukan kanssa, kannattaa seurata oman kotipaikan tapahtumia, sillä useat ravintolat järjestävät Euroviisujen kisakatsomoita. Joissakin paikoissa kisakatsomoita järjestetään myös semifinaalien aikaan, mutta finaalia pääsee takuulla seuraamaan isompaan kisakatsomoon niin halutessaan.

Poimintoja Euroviisufinaalin kisakatsomoista suurimmissa kaupungeissa:

  • Apollo Street Club, Helsinki
  • Korjaamo Kino, Helsinki
  • On The Rocks Kallio, Helsinki
  • Hercules Gay Nightclub, Helsinki
  • Keskustorin kesäkeidas, Tampere

Viisuristeily 2023

Euroviisuklubi OGAE Finland kokoaa suurimmat Euroviisufanit yhteen yhdessä Tallink Siljan kanssa järjestettävälle The Eurovision Cruiselle. Vuoden 2023 euroviisuristeily on kahden yön risteily Helsingin ja Tukholman välillä. Laivana on Silja Symphony. Laivan yökerhosta tulee euroviisuristeilyn sydän, johon euroviisufanit ympäri maailmaa kokoontuvat yhteen euroviisujen tahdissa.

OGAE Euroviisuklubi Finland

Todellisilla Euroviisufaneilla on oma yhdistyksensä OGAE Finland. Sen tarkoituksena on edistää Euroviisujen laulukilpailua monilla eri tavoilla. Tarkoituksena on koota viisufanit yhteen nauttimaan samanhenkisestä seurasta ja tietysti itse Euroviisuista.

Kattojärjestö OGAE International neuvottelee jäsenilleen lippupaketteja, jotka jaetaan kunkin maan järjestöille jäsenmäärän mukaan. Paikalliset järjestöt järjestävät paljon viisuhenkisiä tapahtumia ja niillä on omia someryhmiä, joissa toimintaa pääsee seuraamaan ja siihen pääsee osallistumaan.

Suomen menestys Euroviisuissa aiemmin

Suomi on osallistunut Euroviisuihin 55 kertaa. Tähän mennessä ainoa voitto tuli Suomeen vuonna 2006, jolloin Lordi voitti Euroviisut kappaleella Hard Rock Hallelujah. Suomi sai silloin enemmän pisteitä, kuin yksikään Euroviisuvoittaja koskaan aiemmin. Suomella oli ennen Lordin voittoa myös pisimpään voittamatta olleen maan titteli. Vuonna 1970 Suomi ei osallistunut Euroviisuihin, koska Suomi boikotoi edellisen vuoden tasapeliä yhdessä Ruotsin, Norjan, Tanskan, Portugalin ja Itävallan kanssa.

Vuosina 1995, 1997, 1999, 2001 ja 2003 Suomella ei ollut osallistumisoikeutta kilpailuun, koska edellisen vuoden menestys oli ollut niin heikko.

Suomen sijoitukset Euroviisuissa 2000-luvulla

  • 2000 Nina Åström ‒ A Little Bit 18/24
  • 2002 Laura Voutilainen ‒ Addicted To You 20/24
  • 2004 Jari Sillanpää ‒ Take 2 To Tango 14/22
  • 2005 Geir Rönning ‒ Why? 18/25
  • 2006 Lordi ‒ Hard Rock Hallelujah 1/24
  • 2007 Hanna Pakarinen ‒ Leave Me Alone 17/24
  • 2008 Teräsbetoni ‒ Missä miehet ratsastaa 22/25
  • 2009 Waldo’s People ‒ Lose Control 25/25
  • 2010 Kuunkuiskaajat ‒ Työlki ellää (Ei päässyt finaaliin)
  • 2011 Paradise Oskar ‒ Da Da Dam 21/25
  • 2012 Pernilla Karlsson ‒ När jag blundar (Ei päässyt finaaliin)
  • 2013 Krista Siegfrids ‒ Marry Me 24/26
  • 2014 Softengine ‒ Something Better 11/26
  • 2015 Pertti Kurikan Nimipäivät ‒ Aina mun pitää (Ei päässyt finaaliin)
  • 2016 Sandhja ‒ Sing It Away (Ei päässyt finaaliin)
  • 2017 Norma John ‒ Blackbird (Ei päässyt finaaliin)
  • 2018 Saara Aalto ‒ Monsters 25/26
  • 2019 Darude & Sebastian Rejman ‒ Look Away (Ei päässyt finaaliin)
  • 2020 Aksel Kankaanranta ‒ Looking Back (Kilpailu peruttiin korona pandemian vuoksi)
  • 2021 Blind Channel ‒ Dark Side 6/26
  • 2022 The Rasmus ‒ Jezebel 21/25
  • 2023 Käärijä ‒ Cha Cha Cha 2/26

Euroviisuvoittajat 2000 -luvulla

  • 2000 Tanska ‒ Olsen Brothers kappaleella Fly on the Wings of Love
  • 2001 Viro ‒ Tanel Padar, Dave Benton & McGettigan kappaleella Everybody
  • 2002 Latvia ‒ Marie N kappaleella I Wanna
  • 2003 Turkki ‒ Sertab Erener kappaleella Everyway That I Can
  • 2004 Ukraina ‒ Ruslana kappaleella Wild Dances
  • 2005 Kreikka ‒ Helena Paparizou kappaleella My Number One
  • 2006 Suomi ‒ Lordi kappaleella Hard Rock Hallelujah
  • 2007 Serbia ‒ Marija Šerifović kappaleella Molitva
  • 2008 Venäjä ‒ Dima Bilan kappaleella Believe
  • 2009 Norja ‒ Alexander Rybak kappaleella Fairytale
  • 2010 Saksa ‒ Lena kappaleella Satellite
  • 2011 Azerbaidzan ‒ Ell & Nikki kappaleella Running Scared
  • 2012 Ruotsi ‒ Loreen kappaleella Euphoria
  • 2013 Tanska ‒ Emmelie de Forest kappaleella Only Teardrops
  • 2014 Itävalta ‒ Conchita Wurst kappaleella Rise Like a Phoenix
  • 2015 Ruotsi ‒ Måns Zelmerlöw kappaleella Heroes
  • 2016 Ukraina ‒ Jamala kappaleella 1944
  • 2017 Portugali ‒ Salvador Sobral kappaleella Amar pelos dois
  • 2018 Israel ‒ Netta Barzilai kappaleella Toy
  • 2019 Alankomaat ‒ Duncan Laurence kappaleella Arcade
  • 2021 Italia ‒ Måneskin kappaleella Zitti e buoni
  • 2022 Ukraina ‒ Kalush Orchestra kappaleella Stefania
  • 2023 Ruotsi ‒ Loreen kappaleella Tattoo

Euroviisut 2023 – Usein kysytyt kysymykset

Milloin Eurovision laulukilpailut pidetään 2023?

Semifinaalit ovat 9. ja 11. toukokuuta. Euroviisujen finaali on lauantaina 13.5.2023.

Missä Euroviisut 2023 järjestetään?

Tapahtuma järjestetään Iso-Britanniassa Liverpoolissa M& S Bank Arenalla.

Miksi Euroviisuja ei järjestetä Ukrainassa, vaikka se voitti Euroviisut 2022?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on edelleen käynnissä, joten tapahtuman järjestäminen Ukrainassa ei ole mahdollista eikä se olisi turvallista.

Onko Ukrainalla automaattisesti paikka finaalissa?

Kyllä, sääntöjen mukaan edellisen vuoden voittajan ei tarvitse osallistua semifinaaleihin, vaan se pääsee suoraan finaaliin.

Miten Euroviisujen järjestäjä päätettiin vuodelle 2023?

Neuvotteluissa kesäkuussa 2022 tultiin tulokseen, että tapahtumaa ei voida järjestää Ukrainassa, joten kilpailusta päätettiin aloittaa neuvottelut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kanssa, koska Iso-Britannia tuli toiseksi.

Miten Ukraina huomioidaan Liverpoolissa?

Liverpool on järjestänyt tapahtumia, joissa huomioidaan Ukrainan kulttuuria ja kaikessa toiminnassa näkyy Ukrainan kulttuurin, musiikin ja ihmisten vaikutus.

Mitkä maat osallistuvat Euroviisuihin vuonna 2023?

Mukana on 37 Euroopan maata. Venäjän osallistuminen on evätty ja Bulgaria, Montenegro sekä Pohjois-Makedonia ovat ilmoittaneet jäävänsä pois kilpailusta.

Ketkä juontavat Euroviisut 2023?

Euroviisut Liverpoolissa juontavat Game of Thronesista tuttu Hannah Waddingham, Britain’s Got Talent ohjelmasta tuttu Alesha Dixon. Ukrainalaisia edustaa West End ja Broadway -näyttämöillä uraa tehnyt Juliana Sanina ja finaalissa totta kai nähdään legendaarinen Graham Norton. Suomenkielisen lähetyksen juontavat Mikko Silvennoinen ja Eva Franzin.

Miten Euroviisut rahoitetaan?

Kilpailu on noin neljänkymmenen julkisen tuottajan järjestämä tapahtuma. Tuloja saadaan muun muassa lipun myynnistä, mutta ison osan kustannuksista maksavat järjestäjät. Mukana on myös sponsoreita. Osallistujamaat maksavat myös osallistumisestaan ja nämä maksut ovatkin olleet syynä muutaman maan poisjääntiin.

Miten äänestäminen tapahtuu Suomessa?

Suomessa voi äänestää soittamalla, tekstiviestillä ja Euroviisujen oman sovelluksen kautta. Muualta kuin Euroviisujen osallistujamaista voi äänestää verkkolomakkeella, joka vaatii tunnistautumisen. Äänestäminen alkaa vasta, kun kaikki esitykset on nähty.

Voinko äänestää Käärijää Euroviisuissa?

Mistään maasta ei voi äänestää oman maan esiintyjää, eli Suomesta ei voi äänestää Käärijää. Ulkomailla asuvat suomalaiset voivat äänestää Käärijää asuinmaansa äänestyksien tai nettilomakkeen kautta. Nettilomake vaatii tunnistautumisen pankkikortilla ja suomalaisella pankkikortilla sen kautta ei voi äänestää.

Euroviisut 2023 pähkinänkuoressa

Tapahtuma-aika 9.5. - 13.5.2023
Osallistujamaat 37 maata
Viime vuoden voittaja Ukraina
Suomen edustaja Käärijä - Cha Cha Cha
Tapahtumapaikka Liverpool Areena
1. semifinaali 9. toukokuuta 2023
2. semifinaali 11. toukokuuta 2023
Finaali 13. toukokuuta 2023

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Summarumin avulla voit kilpailuttaa lainat helposti ja nopeasti. Saat yhdellä hakemuksella tarjouksen jopa yli kolmestakymmenestä paikasta. Palvelu on täysin ilmainen, etkä sitoudu mihinkään lähettämällä lainahakemuksen.:
Kilpailuta lainat Lainojen yhdistäminen Kilpailuta sähkösopimukset