Työn hakeminen ei ole aina hauskaa puuhaa. Ei ole olemassa mitään maagista työhakemuksen mallia, joka sopisi mihin tahansa tilanteeseen. Seuraavilla vinkeillä voit kuitenkin parantaa taitojasi työnhakijana ja opit arvioimaan paremmin, millainen työhakemus sopii mihinkin tilanteeseen.

Lue työilmoitus huolellisesti

Jos lähetät työhakemuksen vastauksena työilmoitukseen, ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä, on lukea ilmoitus suurennuslasin kanssa. Usein ilmoituksessa annetaan suoraan tai epäsuoraan vinkkejä siitä, millaisia asioita työnhakijan kannattaa hakemuksessaan painottaa.

Esimerkki. Työilmoituksessa lukee: ”Etsimme energistä, pitkän kokemuksen omaavaa ammattilaista tavaratalomyynnin esimiestehtäviin.” Hakijan on turha liiemmin ylpeillä äskettäin saaduilla merkonomin papereilla, vaikka myyntialasta onkin kyse. Sen sijaan aiempien myynti- ja vastuutehtävien esitteleminen on toivottua.

Avoin työhakemus

Yritykselle voi myös jättää avoimen työhakemuksen. Tämä tarkoittaa, että hakemusta ei ole kirjoitettu vastauksena mihinkään tiettyyn työilmoitukseen, vaan työnhakija ikään kuin ilmoittautuu yritykselle. Ellei hakijalla ole erityisen hyvin yrityksen tehtäviin soveltuva CV, avoimen työhakemuksen lähettäminen on aikamoista lottoamista. Toisinaan käy kuitenkin niin, että yritys ei ole ehtinyt julkaista ilmoitusta avoimesta työpaikasta ja aktiivinen hakija osuu juuri oikeaan saumaan. Avoimien työhakemusten kirjoittaminen ei siis ole hukkaan heitettyä työtä.

Avointa työhakemusta kirjoittaessasi mieti, millaiseen yritykseen olet hakemassa töihin ja mitkä ovat ne vahvuutesi ja ominaisuutesi, joita tässä yrityksessä työskennellessä tarvitaan.

Esimerkki. Haluat toimistotöitä metallialan yritykseltä. Sinulla on metallialan koulutus ja kokemusta toimistotyöstä lyhyen, määräaikaisen työsuhteen kautta.

Tässä tapauksessa metallialan koulutus voi olla eduksi, mutta se ei ole ensisijainen edellytys. Toimistotyö vaatii laskentataitoja, atk-ohjelmien käyttötaitoa ja tietysti kokemusta toimistossa työskentelemisestä. Korosta siis ensisijaisesti atk-osaamistasi ja aiemmasta määräaikaisesta työsuhteesta virinnyttä kiinnostustasi toimistotyöhön. Tuo metallialan koulutus esiin luonnollisena perusteena sille, miksi haluat toimistotyötä juuri tältä kyseiseltä yritykseltä.

Ansioluettelo

Ansioluettelo eli CV on vapaamuotoinen esittely hakijan työ- ja koulutushistoriasta sekä taidoista. CV:n tulee olla siisti ja tiivis, sen ei tule rönsyillä liikaa. Koulutushistoria, aiemmat työpaikat, atk-osaaminen, kielitaito ja muut työn kannalta tärkeät tiedot ovat ansioluettelon ydinsisältö.

Ansioluettelossa saa myös olla asioita, jotka eivät suoraan liity työhistoriaan, kuten tietoa tärkeistä harrastuksista. Nämä kannattaa kuitenkin sijoittaa ansioluettelon loppupuolelle. Viime kädessä kannattaa miettiä kriittisesti, mikä on ansioluetteloa silmäilevän henkilön mielestä oikeasti kiinnostavaa. Suurin pelkosi on, että olennainen tieto taidoistasi hukkuu toissijaisten yksityiskohtien sekaan.

CV kannattaa kirjoittaa hieman eri tavalla kutakin uutta työhakemusta varten. CV ei siis ole hakemuksista irrallinen dokumentti, jonka voit sellaisenaan liittää hakemuksen rinnalle, vaan osa kokonaisuutta, jota pitää ajatella siitä näkökulmasta, millaista työntekijää juuri kyseiseen työhön ollaan hakemassa.

Älä unohda näitä!

  • Pidä huoli oikeinkirjoituksesta. Hyvä suomen kielen hallinta on kirjallisessa työhakemuksessa sama asia kuin siisti pukeutuminen työhaastattelussa.
  • Ole kohtelias. Kiitä etukäteen mielenkiinnosta.
  • Kirjoita vahva aloitus. Älä anna itsestäsi epävarmaa tai jaarittelevaa kuvaa, vaan ilmaise heti, miksi olet oikea henkilö tehtävään.
  • Kirjoita vahva lopetus. Korosta vielä mielenkiitoasi ja vahvuuksiasi.
  • Myy itseäsi. Älä paisuttele ja liioittele taitojasi, vaan ilmaise ne napakasti ja itsevarmasti. Painota niitä taitoja, joita juuri kyseisessä työssä tarvitaan.
  • Pidä hakemus lyhyenä. Älä jaarittele yhtä sivua enempää.
  • Jos kirjoitat paperisen hakemuksen, muista allekirjoitus.
  • Älä unohda yhteystietojasi.
  • Muista päivittää vastaanottajan tiedot, jos kopioit hakemuspohjan aiemmin lähettämästäsi hakemuksesta. Mikä olisi nolompaa kuin kirjoittaa hakemukseen väärän työnantajan nimi?

Katso myös:
Kymmenen vinkkiä työhakemuksen tekoon (Monster)
Työhakemus ja CV