Toimiston tai muun työtilan viihtyisyys lisää työtehoa ja parantaa myös työntekijöiden henkistä hyvinvointia. Viihtyisyyteen voi vaikuttaa sisustuksella, akustiikkasuunnittelulla, oikeanlaisella valaistuksella ja vaikkapa huonekasveilla. Lue tästä lisää, millaisilla hyvillä ratkaisuilla voidaan taata toimiston viihtyisyys.

Sisustussuunnittelu toimistossa: perusasiat ensin

Toimiston sisustaminen ei ole pelkkää pinnallista puuhastelua ja tilan koristelua, vaan työtilan kokonaisvaltaista hallitsemista yleisen hyvinvoinnin ja työtehon lisäämiseksi. Toimistoa ei voi sisustaa ymmärtämättä ensin, millaisia työtehtäviä siellä suoritetaan ja miten tilan tulee palvella siellä työskenteleviä ihmisiä.

Eräs sisustuksen perustehtävistä on tilan tunnun luominen. Hyvin suunniteltu sisustus tarjoaa jokaiselle työtehtävällä luontevasti oman paikkansa eikä sen enempää työntekijän kuin vierailijankaan tarvitse arvailla, miten päin seistä ja istua.

Toimiston sisustussuunnittelun eräs tärkeimmistä elementeistä on oikeanlaisten kalusteiden valitseminen kuhunkin työpisteeseen ja tilaan. Ergonomia on tällöin ensisijainen tekijä: on tärkeämpää pitää huolta, että kullakin työntekijällä on yksilöllisiä tarpeitaan vastaava työpiste kuin että jokainen työtuoli näyttää täsmälleen samalta. Samoin on hyvä huolehtia riittävän tilan jättämisestä kalusteiden välille, ettei liikkuminen työpisteiden välillä ole vaivalloista eikä vaarallista.

Sisustusta suunnitellessasi mieti aina jokaisen työtilan uniikkeja tarpeita. Esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen sopivat kevyet ja pienet tuolit, sillä päämääränä on luoda vaivattomuuden tuntua. Neuvottelutilassa ei myöskään istuta kovin pitkiä aikoja kerralla. Toisaalta erityisen kaunis ja joka suhteessa mukava vastaanottotila luo vierailijoille positiivisen vaikutelman yrityksestä. Sisustussuunnittelu on osa yrityksen brändäämistä.

Hyödynnä akustiikkalevyjä ja akustiikkapaneeleja

Eräs usein laiminlyöty osa-alue toimiston sisustuksessa on äänisuunnittelu. Oikein valitut akustiikkalevyt ja akustiikkapaneelit vaimentavat taustahälyä. Tämä parantaa huomattavasti etenkin avotoimiston työoloja. Työntekijöiden stressitaso laskee yhtä matkaa melutason kanssa. Kaikkein tärkeintä avotoimistossa on puheäänten vaimentaminen. Taustahuminat, kuten ilmastoinnin ääni, eivät ole yhtä kriittisiä kohteita.

TTR_02-336x280Huomaa, että akustiikkalevyjä on mahdollista käyttää luovasti osana sisustusta. Esimerkiksi seiniin kiinnitettävät akustiikkapaneelit voivat olla osa yrityksen värisuunnittelua. Parhaimmillaan akustiikkapaneelin väri istuu osaksi muuta työtilan estetiikkaa ja jopa lisää visuaalista miellyttävyyttä.

Katosta roikkuvat tai tukevilla jaloilla seisovat akustiikkalevyt toimivat tilanjakajina ja tarjoavat isolle toimistotilalle luonnetta.

Jos akustiikkalevyt ja akustiikkapaneelit ovat sinulle vielä tuntemattomia, voit lukea niistä lisää muun muassa täältä ja täältä (pdf).

Toimiston valaistussuunnittelu: valitse oikeat valaisimet

Toinen yritysten laiminlyömä toimiston sisustamisen osa-alue on valaistussuunnittelu. Tämä tarkoittaa muutakin, kuin oikeiden valaisimien valitsemista.

Yritä aina pohjata työtilan valaistus luonnonvaloon. Auringonvalo auttaa ihmisiä pääsemään hyvään, luonnolliseen vireystilaan.

Työtilan yleisvalaistuksen on syytä olla kyllin voimakas, mutta epäsuora. Epäsuora valo vähentää heijastumia ja häikäisyä. Työtilan valoisuusasteen pitäisi olla 300-750 luksia. Tietokonetyössä hyvä päämäärä on 500 luksin kirkkaus. Tähän päästään parhaiten yhdistämällä työtilan yleisvalo työpistekohtaisella valaisimella, jonka kirkkautta kukin työntekijä pääsee itse helposti säätämään omien tarpeidensa mukaisesti.

Äärimmäisessä tarkkuustyössä lukseja saatetaan tarvita moninkertaisesti. Tällöin työpistekohtaisen valaistuksen järjestäminen on vielä tärkeämpää.

Työpisteiden suunnittelussa kiinnitä huomiota siihen, ettei näytön takana ole kirkkaita valonlähteitä. Tämä nimittäin rasittaa silmiä. Toisaalta myös liian hämärä tausta on myös huonoksi.

Huonekasvit parantavat työtilan viihtyisyyttä

Ihminen ei luonnostaan sovellu istumaan harmaiden akustiikkalevyjen ja suljettujen kaihdinten ympäröimänä päivästä ja vuodesta toiseen. Huonekasvit ovat oiva lääke työolojen ankeutta vastaan – monellakin tapaa. Ensinnäkin viherkasvit puhdistavat ilmaa hiilidioksidista ja näin parantavat sisäilman laatua. Toiseksi ne lisäävät sisustukseen kauniita muotoja ja raikasta väriä.

Tutkimuksissa on todettu, että kasvillisuuden läsnäolo työtilassa parantaa ihmisten keskittymiskykyä ja auttaa jaksamaan stressiä.

Viherseinä on hyvä tapa lisätä toimistoon luonnon kauneutta. Oikein suunniteltu ja ylläpidetty viherseinä tekee työtilasta paitsi harmonisemman myös parantaa avoimen tilan akustiikkaa.