Zervant, Ukko vai Eezy – vertailussa pienyrittäjän palvelut

Zervant, Eezy ja Ukko tekevät yrittäjyydestä yhä helpompaa. Tässä artikkelissa tutustumme näiden kolmen yrityksen palveluihin ja selvitämme, kenelle sopii kevytyrittäjyys ja kenen tarpeita palvelevat pienyrittäjän laskutuspalvelut. Jatka lukemista.

mies tutkii laskua suurennuslasilla

Yhä useampi suomalainen on yrittäjä

Suomessa on miltei 300 000 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 1,4 miljoonaa henkilöä. Yrityksistä 98,9 % on alle 50 hengen yrityksiä. Yhä useampi suomalainen on mikroyrittäjä tai pienyrittäjä.

Täysimittainen yrittäjyys voi kuitenkin aloittelijan mielestä tuntua uhkaavalta ja vaikeasti lähestyttävältä haasteelta. Ei ole yllättävää, että erilaiset pienyrittäjien elämää helpottavat laskutuspalvelut sekä niin sanottu kevytyrittäjyys ovat kovassa huudossa.

Viime vuosina netissä toimivat ZervantEezy ja Ukko ovat kyseenalaistaneet ja osaltaan jopa mullistaneet yrittäjyyden luonnetta. Niiden ansiosta nykyään kynnys siirtyä palkkatyöstä kohti itsenäisempää ammattilaisuutta on matalampi kuin koskaan.


Muuta yrittäjyyteen liittyvää

Ero Zervantin, Ukon ja Eezyn välillä pähkinänkuoressa:

  • Ukko ja Eezy ovat laskutusosuuskunnan tapaan toimivia palveluita, joiden asiakkaina on lähinnä yrittäjyydestä kiinnostuneita itsenäisiä ammattilaisia. Asiakkaan on mahdollista laskuttaa työnsä palvelua tarjoavan yrityksen kautta. Ukko ja Eezu hoitavat raskaan byrokratian asiakkaidensa puolesta.
  • Asiakkaista käytetään usein nimitystä kevytyrittäjä. Virallisesti tuoreimpien säädösten mukaan Ukon ja Eezyn asiakkaat ovat täysipainoisia yrittäjiä.
  • Zervant on pienyrityksille suunnattu nettipalvelu, joka automatisoi laskutuksen ja maksunvalvonnan. Zervantin asiakkaat ovat täysimittaisia yrityksiä.

Seuraavassa käymme läpi tarkemmin, mitä nämä kolme verkkopalvelua käytännössä asiakkailleen tarjoavat – ja millä hinnalla.

Zervantin nettipalvelu tekee pienyrittäjyydestä vaivatonta

Zervant on vuonna 2010 perustettu suomalainen nettipalvelu, joka on nopeasti saavuttanut kansainvälistä suosiota. Sillä on asiakkaita 48 maasta ja se palvelee kuudella kielellä – suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja hollanniksi.

Zervantin perusideana on tehdä pienyrittäjän byrokratiasta mahdollisimman helppoa. Palvelu automatisoi laskutuksen ja erilaisten raporttien tuottamisen niin pitkälle kuin mahdollista. Tämä säästää vapauttaa yrittäjän käyttöön helposti useita työtunteja joka kuukausi.

Kirjanpidon osalta Zervantin raportit voi ladata helposti Brioxin tai ALVinin järjestelmiin.

Zervantin palvelun ytimessä on käyttöliittymä, jota voidaan näpytellä Zervantin verkkosivulla tai vaihtoehtoisesti sovelluksessa, jonka saa ladatuksi ilmaiseksi kännykkään tai tablettiin. Sovelluksen kautta asiakas pääsee käsiksi muun muassa seuraaviin palveluihin: laskut, tarjoukset sekä asiakas- ja tuoterekisteri.

Laskutus Zervantin avulla

Zervantin laskutusohjelma on helppo ja nopea. Ohjelmassa valitaan asiakas, laskutettava tuote ja lähetettävän laskun muoto. Laskun voi toimittaa asiakkaalle sähköpostina, pdf-laskuna, verkkolaskuna tai paperilaskuna. Myös kansainväliset laskut onnistuvat Zervantin avulla. Laskuihin voi liittää mukaan pankkiviivakoodin.

Zervant nopeuttaa maksuvalvontaa

Maskuvalvonta on helppoa Zervantin ohjelman avulla. Ohjelmassa on helppo merkitä, mitkä laskut on maksettu ja näin valvoa, milloin lasku on myöhässä. Muistutuslaskun lähettäminen onnistuu yhdellä klikkauksella.

Zervant automatisoi juoksevan kirjanpidon

Zervantin raportit voi ladata Brioxin kirjanpitojärjestelmään ja pitää näin yllä yhdenkertaista tai kahdenkertaista kirjanpitoa.

Oikean kirjanpitäjän palkkaaminen on tarpeen lähinnä seuraaviin tehtäviin:

  • Tilinpäätös.
  • Veroilmoitus.
  • Konsultointi koskien esim. verovähennyksiä.

Kuinka paljon Zervant maksaa?

Zervantia voi käyttää ilmaiseksi erityisesti yrityksen alkutaipaleella. Ilmaisella versiolla voi laskuttaa enintään viittä asiakasta sähköpostitse rajattomasti. Zervantin halvin paketti maksaa 9 euroa kuussa tai 96 euroa vuodessa (hintoihin lisätään alv). Tämä paketti sisältää kolme verkko- tai postilaskua kuussa ja paljon muita näppäriä lisätoimintoja.

Tätä isommat paketit sisältävät enemmän verkko- ja postilaskulähetyksiä ja toimintoja joustavampaan laskutukseen. Zervantin isot palvelupaketit soveltuvat siksi parhaiten keskisuurten yritysten käyttöön.

Zervantin kallein palvelupaketti maksaa 38 euroa kuussa tai 432 euroa vuodessa (hintoihin lisätään alv).

Ukko ja Eezy ovat palveluita kevytyrittäjille

Ukko ja Eezy ovat molemmat kevytyrittäjyyspalveluita. Ukko on osakeyhtiö ja Eezy on osuuskunta. Kummankaan palvelun tapauksessa yksityishenkilö ei liity palvelua tarjoavan yhtiön tai osuuskunnan jäseneksi vaan hoitaa sen kautta ainoastaan laskutuksensa. Tällaisesta palvelusta voidaan myös käyttää nimeä laskutusosuuskunta – tosin Ukko ei ole teknisesti ottaen osuuskunta.

Myös kevytyrittäjä on virallisen byrokratian näkökulmasta yrittäjä. Ukon ja Eezyn palveluilla ammattilainen ei voi siis nykyään välttää yrittäjyyttä. Sen sijaan niiden avulla yrittäjyydestä voi tehdä helpompaa.

Tällainen on Ukko.fi

Ukko.fi lienee maineikkain suomalaisista laskutusosuuskunnan tapaan toimivista palveluista. Sitä on käytetty monesti esimerkkinä ja ennakkotapauksena pohdittaessa kevytyrittäjien oikeuksia ja esimerkiksi heidän mahdollisuuttaan työttömyysturvaan.

Ukko.fi välittää työntekijän laskut asiakkaille ja perii välistä 5 % komission arvonlisäverottomasta summasta. Muita kuluja ei peritä.

Ukon palveluiden minimiveloitus on kuitenkin 15 euroa. Siksi ei kannata lähettää alle 300 euron laskuja yksittäin nettipalveluun vaan koota mieluummin pienet laskut yhteen ja lähettää ne kerralla. Näin komissio pysyy matalimmalla tasolla eli viidessä prosentissa.

Tällainen on Eezy.fi

Eezy.fi toimii hyvin samankaltaisesti kuin Ukko.fi. Sen kautta keikkatyöntekijä voi laskuttaa asiakkaitaan, ja verot ja muut velvollisuudet hoituvat automaattisesti.

Eezy perii jokaisesta käsitellystä laskusta komission, jonka suuruus vaihtelee 3-6 % välillä. Uudet asiakkaat maksavat 6 % komission, mutta mitä enemmän asiakas laskuttaa Eezyn kautta, sitä matalammaksi komissio käy. Kun Eezyn kautta on laskutettu yhteensä 50 000 euroa, komissio putoaa 5 prosenttiin ja niin edelleen. Lopulta 150 000 euron rajan ylittyessä komissio on vain 3 %. Harvat asiakkaat kuitenkaan koskaan saavuttavat näin suurta kokonaissummaa ja näin matalaa komissiota.

Ukon hinta vs. Eezyn hinta

Ukon ja Eezyn hinnoittelu on toteutettu eri periaatteella. Myös kaikki muut laskutusosuuskunnat seuraavat yhtä näistä malleista.

Eezy on aluksi Ukkoa kalliimpi, mutta portaittaisesti laskeva hinnoittelu tekee siitä halvemman vaihtoehdon, kunhan laskuja on kertynyt tarpeeksi. Eezy muuttuu Ukkoa edullisemmaksi asiakkaan laskutettua palvelun kautta kaiken kaikkiaan yli 100 000 euroa.

Ongelma: Eezyn ja Ukon jäsenet ovat lainsäädännön väliinputoajia

Ukon ja Eezyn ongelmana on kevytyrittäjyyttä koskevan byrokratian epäselvyys. Zervantin asiakkaat ovat kaikki selkästi yrittäjiä ja heitä koskee normaali yrittäjien byrokratia. Siinä ei ole mitään epäselvää. Laskutusosuuskuntia käsittelevä lainsäädäntö sen sijaan on koko ajan liikkeessä. Tällä hetkellä Eezyn ja Ukon palveluita ostavat ammattilaiset ovat virallisesti yrittäjiä. Tämä voi vaikuttaa viranomaisten päätöksiin koskien vaikkapa tukia ja etuuksia. On esimerkiksi kiistanalaista, missä määrin laskutusosuuskunnan palveluita hyödyntävän kevytyrittäjän tulisi nauttia työttömyysturvaa. Byrokratian odotetaan selkeytyvän vuonna 2017.

Lainsäädännön epäselvyys ja viranomaisten tekemien tapauskohtaisten tulkintojen vaihtelevuus muodostavat merkittävän ongelman laskutusosuuskunnille ja muilla vastaaville laskutuspalveluille. Tulevaisuus näyttää, mudostuuko kevytyrittäjyydestä turvallinen palkkatyön ja yrittäjyyden välimuoto vai katoaako se vähitellen historiaan, kun varsinaisesta yrittämisestä tulee yhä helpompaa.

Kenelle Zervant, Ukko ja Eezy parhaiten sopivat?

Ukko ja Eezy ovat sopivia vaihtoehtoja työntekijälle, joka haluaa mahdollisimman helpon tavan laskuttaa satunnaisia keikkatöitä. Ne eivät sovellu myymälän pyörittämiseen tai muuhun raskaaseen liiketoimintaan. Parhaiten ne sopivat erilaisille palvelualojen pätkätyöläisille.

Eezy suosii hinnoittelussaan pitkäaikaisia asiakkaita. Se on hyvä vaihtoehto, jos odotat laskuttavasi palvelun kautta pidemmän päälle yli 100 000 tai jopa yli 150 000 euroa. Muuten Ukko on halvempi vaihtoehto.

Zervant tekee pienyrittäjän elämästä helpompaa. Se on varteenotettava vaihtoehto oikeastaan kenelle tahansa yrittäjälle. Kannattaa kuitenkin laskea huolellisesti, kuinka hyödyllinen Zervant on verrattuna vastaaviin kirjanpitotoimiston palveluihin. Zervantin kannattavuus riippuu täysin siitä, kuinka paljon tilitoimistojen ja yrityspalveluiden apua yrityksesi muuten tarvitsee.

Huomaa myös, että hyödyntääksesi Zervantin kirjanpito-ominaisuuksia joudut ostamaan lisäpalveluita Brioxilta.

Zervantin, Ukon ja Eezyn vaihtoehdot

Pienemmät laskutusosuuskunnat haastavat Ukon ja Eezyn

Suomessa toimii Ukon ja Eezyn rinnalla myös muita vastaavia laskutusosuuskuntia ja kevytyrittäjyyden mahdollistavia palveluita:

  • Odeal on laskutuspalvelu, jolla on Eezyn tapaan progressiivisesti laskeva hinta. Alkuun laskuista peritään 5 % komissio, mutta ajan myötä komissio laskee. Kun 60 000 euroa on laskutettu, komissio on vain 4 %, ja hinta laskee siitä edelleen. Odeal on Eezyä halvempi.
  • EasyJobi on tamperelainen laskutusosuuskunta. EasyJobi perii laskuista kiinteän 4,9 % laskutusmaksun. EasyJobi on Ukkoa halvempi.
  • Osuuskunta Kanslia on keikkatyöläisille ja etenkin luovan alan työntekijöille suunnattu laskutusosuuskunta. Kanslian palvelumaksu on samaan tapaan portaittainen kuin Eezyllä ja Odealilla. Komissio vaihtelee 3-7 % välillä ja laskee jyrkemmin kuin kilpailijoillaan. Kanslia on halpa vaihtoehto isoja summia laskuttavalle kevytyrittäjälle.

Työosuuskunnat ovat vaihtoehto laskutusosuuskunnalle

Ukon ja Eezyn ilmeisimpiä vaihtoehtoja ovat erilaiset työosuuskunnat. Kannattaa tutustua oman alan ja oman alueen osuuskuntien hintoihin ja palveluihin ennen kuin päättää ohjata laskutuksensa Ukon tai Eezyn kautta. Osan ammattilaisista on nimittäin mahdollista löytää paremmin itselle sopiva osuuskunta kevytyrittäjyyspalveluiden ulkopuolelta. Monessa kaupungissa toimii monialaisia työosuuskuntia, johin kannattaa tutustua nettihakujen kautta.

Työosuuskunnat suojelevat ja palvelevat jäseniään ahkerammin kuin laskutusosuuskunnat tai laskutuspalvelut.

Tällä vuosituhannella maineikkaita ja menestyneitä työosuuskuntia ovat olleet muun muassa seuraavat:

Täysipainoinen tilitoimisto voi tehdä Zervantin tarpeettomaksi

Zervantin kovin haastaja löytyy perinteiseltä puolelta. Koska Zervant ei ole kyllin monipuolinen tehdäkseen kirjanpitäjät täysin tarpeettomiksi, voidaan miettiä, kannattaisiko yrittäjän samalla siirtää koko kirjanpitonsa ammattimaisen kirjanpitäjän hoidettavaksi.

Juoksevan kirjanpidon siirtäminen tilitoimistolle on kuitenkin kieltämättä kallista. Se maksaa noin 1000-3000 euroa vuodessa. Ottaen huomioon, että Zervant on kalleimmillaankin tuota halvempaa ja edullisimmillaan maksaa vain murto-osan kirjanpitäjän palkkaamisesta, Zervantin voidaan katsoa puolustavan useimmissa tapauksissa paikkaansa.