Etusivu » Yritystoiminnan aloittaminen » Yrityksen laskujen myynti – 10 laskurahoittajaa esittelyssä

Yrityksen laskujen myynti – 10 laskurahoittajaa esittelyssä

Laskujen myyminen tai factoring on yritykselle yksi tapa nopeuttaa kassankiertoa. Mistä laskurahoitusta kannattaa etsiä? Lue tästä kymmenen yrityksen esittely.

kaksi kättä ja lasku

Laskujen myynti vs. factoring

Factoring on perinteinen tapa saada rahaa yrityksen b2b-laskuista. Yritys panttaa tällöin yleensä jatkuvalla sopimuksella myyntisaataviaan ja saa niitä vastaan luottoa käyttöönsä. Luottotappion riski jää alkuperäiselle laskuttajalle.

Laskujen myynti on ketterämpää kuin factoring, mutta usein hieman kalliimpaa yritykselle. NoYksittäisiä laskuja voi myydä laskurahoittajalle nopeasti, ja saada suoraan rahaa käteen. Joskus on mahdollista myydä jopa b2c-laskuja. Usein luottotappion riski siirtyy näissä palveluissa laskun ostajalle.

Molemmat laskurahoituksen mallit palvelevat yritystä ainakin seuraavilla tavoilla:

  • Pitkäkestoisissa, suurissa projekteissa kassankierto nopeutuu ja näin erilaisten sijoitusten ja hankintojen tekeminen onnistuu helpommin.
  • Jos yrityksen myynnissä on merkittävää kausivaihtelua, factoring tai laskujen myynti voi auttaa paikkaamaan hiljaisen kauden kassavajetta.

1. Aktialle kelpaavat myös ulkomaiset saatavat

Kaikki Suomessa toimivat kivijalkapankit tarjoavat factoringpalveluita. Yksi esimerkki näistä on Aktia.

Aktia tarjoaa yrityksille jatkuvaa luottoa b2b-laskuja vastaan. Laskut toimivat luoton vakuutena.

Factoringiin laitettavat laskut voi olla suunnattu kotimaisille tai ulkomaisille yrityksille. Ulkomaisten laskusaatavien tulee kuitenkin olla luottovakuutettuja.

Laskuja voi siirtää Aktialle päivittäin, ja Aktia myös raportoi reaaliaikaisesti asiakkailta saaduista maksuista.

Aktian factoringin kulut koostuvat luoton korosta, laskukohtaisesti maksettavasta palkkiosta ja luottolimiitin kuukausittaisesta hoitopalkkiosta. Tarkemmat hinnat sovitaan kunkin yrityksen kanssa erikseen.

2. Rahoittaja.fi ostaa laskut ketterästi netin kautta

Rahoittaja.fi on Corona Capitalin omistama palvelu, joka ostaa kotimaisia yritysten välisiä laskuja, joiden eräpäivä ei ole vielä umpeutunut. Rahoittaja.fi-sivustossa erityistä on, että sen kautta voi myydä myös yksittäisiä laskuja. Kyseessä on siis hyvin ketterä palvelu.

Aluksi Rahoittaja.fi tilittää suoraan 70-80 % myytyjen laskujen summasta asiakasyrityksen tilille. Kun myydyt laskut on suoritettu, yritys saa loput rahoista.

Rahoittaja perii palvelusta 2-5 % maksun, jonka suuruuteen vaikuttaa rahoitusaika, laskun summa ja laskun maksajan luottoluokitus.

Kopion myytävästä laskusta voi lähettää Rahoittaja.fi-palvelulle sähköpostitse, Facebook-viestillä, nettilomakkeella tai WhatsApp-viestinä.

3. Rahoittamo.com ostaa yksittäisiä tai useita yrityslaskuja

Toinen netissä toimiva ketterä laskurahoittaja on Rahoittamo Oy:n omistama Rahoittamo.com. Rahoittamolle voi myydä yksittäisiä tai useampia yritysten välisiä laskuja.

Toisin kuin Rahoittaja.fi, Rahoittamo.com ei ole viilannut palvelustaan täydellisen ketterää ja nopeaa. Kun Rahoittajalle laskun voi myydä noin vain pikaviestillä, Rahoittamo perehtyy aiheeseen hieman tarkemmin. Kukin sopimus solmitaan tapauskohtaisesti.

Etuna tässä on se, että Rahoittamo paneutuu jokaisen asiakkaan tarpeisiin huolella. Kattavat raportit auttavat kirjanpidossa, ja mahdolliset perintätoimet hoidetaan hienovaraisesti asiakassuhteita rasittamatta.

4. Svea Ekonomi tarjoaa monipuolista laskurahoitusta

Svea Ekonomi on monipuolinen yritysrahoittaja. Se tarjoaa yrityslainoja ja factoringia sekä ostaa b2b-laskuja yksittäisinä.

Laskujen myynti ja factoring hinnoitellaan aina asiakaskohtaisesti. Sopimuksen solmiminen edellyttää yhteydenottoa ja neuvottelemista. Järkevintä lienee soittaa suoraan Svealle puhelimitse, mutta netissä voi myös jättää yhteydenottopyynnön.

5. Amfa Finans hyväksyy myös vientilaskuja

Kuten Aktia, myös Amfa Finans ottaa vastaan niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin yrityksille kohdistettuja laskuja. Lähtökohtaisesti Amfalla on kyse factoringsopimuksesta, jonka puitteissa asiakasyritykselle myönnetään jatkuvaa luottoa laskuja vastaan.

Amfalla on netissä toimiva ja myös kännykkäsovellukseksi muunnettu pikalaskupalvelu, jonka avulla factoringasiakkaat voivat seurata laskujensa tilannetta tai ladata uusia laskuja palveluun.

6. OK Perintä ostaa nimenomaan b2c-laskuja

OK Perintä markkinoi omaa laskurahoituspalveluaan vaihtoehtona saman yrityksen tarjoamille muistutus- ja perintäpalveluille. OK Perintä ostaa ensisijaisesti b2c-laskuja.

OK Perintä tarjoaa jatkuvia sopimuksia, joissa kaikki laskut ostetaan tietyn periaatteen mukaisesti. Yritys ostaa myös suuria kuluttajasaatavakantoja kertasuorituksella. Pieniä, yksittäisiä laskuja OK Perinnälle ei voi kuitenkaan myydä. Se ei ole siinä mielessä erityisen ketterä palvelu.

7. Finance Link kantaa luottotappion riskin

Finance Link ostaa kaikki yrityksen luottokelpoiset b2b-laskut, hoitaa niiden laskutuksen ja perinnän sekä kantaa luottotappion riskin. Laskuja myyvälle yritykselle tilitetään aina suoraan 100 % laskujen summasta ilman viivettä. Asiakkaalle myös toimitetaan kuukausitain kirjanpitokelpoiset raportit ostetuista ja ostamattomista laskuista.

Tarkkaa Finance Linkin palvelun hintaa ei löydy netistä. Palvelusta maksetaan kunkin laskun osalta prosenttimääräinen provisio, jonka suuruus sovitaan erikseen asiakaskohtaisesti.

Huomaa, että Finance Linkin kanssa solmitun sopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi.

8. Fellow Finance ostaa yksittäisiä laskuja nopeasti

Vertaislainayrityksenä tunnettu kotimainen menestystarina Fellow Finance on myös kunnostautunut laskurahoituksen saralla. Yritys ostaa yrityksiltä yksittäisiä b2b-laskuja. Pitkäkestoisia laskurahoitussopimuksia Fellow Finance ei markkinoi.

Oman yrityksen laskujen myyminen Fellow Financelle on nopeaa ja helppoa. Järjestelmä toimii netissä, ja asiakkaan tulee yksinkertaisesti ladata lasku palveluun, jonka jälkeen Fellow Finance esittää laskun ostamiselle tarjouksen. Palvelun käyttö ei ole millään tapaa sitova, vaan siihen voi turvautua täysin laskukohtaisesti.

9. Avida Finans on tyypillinen laskurahoittaja

Ruotsalaistaustainen Avida Finans on samankaltainen kuin monet muut laskujen myyntiin erikoistuneet rahoituspalvelut. Avida ostaa joko kaikki tai osan asiakkaidensa laskuista, kantaa luottotappion riskin ja tilittää 100 % laskujen summasta suoraan asiakkaan tilille. Toki välistä vedetään Avidan provisio, joka määritellään aina asiakaskohtaisesti.

10. Arex käy netissä kauppaa myyntilaskuilla

Arex on automatisoitu järjestelmä, jonka kautta yritysten myyntilaskuilla voi käydä kauppaa. Periaatteena on, että yritys pystyy lataamaan järjestelmään yksittäisiä myyntisaatavia, joita sijoittajat voivat sitten osittain tai kokonaan rahoittaa. Kyseessä on siis eräänlainen laskurahoitukseen erikoistunut vertaispalvelu.

Laskun lataaja saa itse päättää korkeimman hinnan, jonka on valmis maksamaan laskurahoituksesta. Jos kauppoja ei synny, Arex ei peri mitään kuluja palvelun käytöstä. Tämä on reilu toimintaperiaate.

Arexilla käydään kauppaa aina arkipäivisin klo 10-17.30.