YEL, yrittäjän eläkevakuutus

Hakemuslomake


Selkeä hakemuslomake
kokonaan netissä


Hakemuksen lähettäminen
ei sido mihinkään

YritysSummaLaina-aikaLinkki
2 000 - 3 000 000 €1 kk - 60 kkHae lainaaArrow
Kredita haluaa helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada oikeanlaista rahoitusta parhailla mahdollisilla ehdoilla. Hakemalla rahoitusta Kreditalla saat monia yritysrahoitustarjouksia 24 tunnin sisällä, joista voit valita houkuttelevimman.
5 000 - 2 000 000 €1 kk - 60 kkHae lainaaArrow
CapitalBox yrityslainalla vältät turhat paperityöt ja vaivan. Toisin kuin pankit, saat CapitalBoxilta päätöksen minuuteissa, ei viikoissa. Kun laina on hyväksytty, laina on käytössäsi jopa 1 päivän kuluttua.
1 000 - 350 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Zmartan kautta voi vertailla yrityslainoja maksutta ja nopeasti. Hakemus lähetetään eteenpäin useille eri luotonmyöntäjille, jotka antavat lainapäätöksiä nopeasti.
1 000 - 350 000 €6 kk - 36 kkHae lainaaArrow
CrediNord tarjoaa yrityslainaa ja limiittiluottoa suomalaisille pk-yrityksille 1.000 – 350.000 €. Yrityslainan saamisen ei pitäisi olla vaikeaa ja monimutkaista. Siksi CrediNord kehitti helpon ja nopean tavan saada yrityslainaa: Pyydä maksuton lainatarjous ja saat vastauksen normaalisti jo tunnissa arkisin klo 9-17.
1 000 - 300 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Siltaraha Yrityslaina on vaivaton ratkaisu yrityksen akuuttiin rahantarpeeseen.
1 000 - 250 000 €1 kk - 24 kkHae lainaaArrow
Rahalaitos on Suomen johtava lainojen kilpailuttaja. Suomalaiset ovat kilpailuttaneet kauttamme lainoja vuodesta 2011.
1 000 - 200 000 €1 kk - 18 kkHae lainaaArrow
Qred yrityslaina tarjoaa 1.000 – 200.000 € yrityslainaa suomalaisille pienyrittäjille.
1 000 - 100 000 €3 kk - 18 kkHae lainaaArrow
BusinessCredit on WS Finance Oy:n tarjoama yrityslaina pienyrityksille. Palvelun kautta on mahdollista hakea 1000 - 100 000 euron lainaa yritykselle.
3 000 - 100 000 €3 kk - 18 kkHae lainaaArrow
Yritysluotto.fi tarjoaa lainaa 3 000–100 000€ tarpeen mukaan 1–18 kuukauden maksuajalla. Lainapalvelu sopii erinomaisesti yrityksille, jotka painivat kassavirran vaihteluiden aiheuttamissa tai muissa yllättävissä taloudenpidon haasteissa.
1 000 - 20 000 €1 kk - 36 kkHae lainaaArrow
Yrityslaina on suomalaisille pienyrityksille ja yrittäjille suunnattu lainapalvelu, jossa asiakas on OY/AY/KY/TMI-tyyppinen yritys.
1 000 - 10 000 €1 kk - 12 kkHae lainaaArrow
Broadenin lainapalvelu on kehitetty suomalaisille yrittäjille. Palvelemme kaikkia yrityksiä - myös niitä kaikkein pienimpiä. Riittää, että yritykselläsi on y-tunnus. Yrityslainaa voi hakea 1000 eurosta jopa 10 000 euroon asti. Et tarvitse hakemukseen yhtään liitettä, ja selviät hakemuksen täyttämisestä hetkessä, kun sinulla on verkkopankkitunnukset turvallista tunnistautumista varten.
2 000 - 10 000 €6 kk - 24 kkHae lainaaArrow
FIN Yritysrahoitus Oy on suomalainen luottoyhtiö, joka tarjoaa 2.000-10.000 euron luottoja 6-24 kuukauden maksuajalla suomalaisille yhtiöille. Luottoja myönnetään kaikille yritysmuodoille. Lainaa myönnetään myös täysin uusille yhtiöille. Edellytyksenä on, että yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin

Näin yrityslainan hakeminen Summarum-palvelussa toimii

Lainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä hakemuslomake

Hakemuslomake täytetään kokonaan tällä sivulla.

Hakemuslomake koostuu kahdesta vaiheesta: ensimmäisessä vaiheessa sinulta kysytään yrityksen perustietoja ja toisessa vaiheessa voit ladata mukaan liitetiedostoja.

2
Vertaa lainatarjouksia

Hakemuksesi välitetään reaaliajassa yhteistyökumppaneillemme.

He tarkastelevat hakemustasi ja ottavat sen jälkeen sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse lainatarjouksen tai lisätietopyynnön kanssa, yleensä tunnin sisällä.

3
Nosta paras yrityslaina

Kun olen tarkastellut eri tarjouksia, voit valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Yrityslainan kilpailuttaminen ei sido sinua tai yritystänne mihinkään.

YEL – yrittäjän eläkevakuutus

Yrittäjän pitää järjestää oma eläketurvansa yrittäjän eläkelain mukaisesti. Lue alta, millaisia ehtoja YEL-maksuihin liittyy, mitä tarkoittaa YEL-työtulo ja miten sen suuruus vaikuttaa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaan.

Summarum mediassa

Summarum mediassa

Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutuksen ottaa yrittäjä, joka täyttää seuraavat ehdot:

 • yrittäjä on 18-68 -vuotias
 • yrittäjä työskentelee yrityksessään
 • yrittäjä asuu pääosin Suomessa
 • yrittäjä ei saman toiminnan osalta kuulu TyEL-vakuutuksen piiriin
 • yritystoiminnan kesto on vähintään neljä kuukautta
 • yrittäjän vuosittainen työtulo ylittää tietyn rajan (vuonna 2020 raja on 7958,99 euroa)
 • yrittäjän ansiotulo ei kuulu muun eläkelain piiriin

Nyrkkisääntönä YEL kehotetaan ottamaan kuuden kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta.

Vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain seuraavasti:

 • 68 vuotta vuonna 1957 ja ennen syntyneillä
 • 69 vuotta vuosina 1958–1961 syntyneillä
 • 70 vuotta vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Löydä paras tieto yrityksen talousasioista

Summarumin kautta löydät selkeää tietoa yrityksen talousasioista.

Lue lisää tästä

Summarum Logo

Paljonko YEL-vakuutus maksaa?

Vakuutusmaksun suuruus määrätään yrittäjän saaman työtulon perusteella. Seuraavat tekijät vaikuttavat YEL-maksun suuruuteen:

Vuonna 2020 YEL-maksuprosentit ovat

 • 18–52-vuotiailla 24,10 %
 • 53–62-vuotiailla 25,60 %
 • 63 vuotta täytettyäsi seuraavan vuoden alusta 24,10 %

Muista, että YEL-maksut ovat verovähennyskelpoisia. Maksut saa vähentää joko yrityksen veronalaisesta tuloksesta tai yrittäjän henkilökohtaisesta veronalaisesta tulosta.

Työtulon Suurus

Edellä mainitun työtulon suuruus arvioidaan vakuutusta ostettaessa Eläketurvakeskuksen julkaiseman 88-sivuisen ohjekirjan esittelemien periaatteiden mukaisesti. Työtulo on tärkeää määritellä oikein seuraavista syistä:

 • YEL-maksujen suuruus määrittää eläketurvan suuruuden. Jos työtulot on arvioitu liian mataliksi, eläkkeelle joutuminen merkitsisi henkilölle ja hänen perheelleen kohtuutonta elintason romahtamista.
 • Oikein mitoitettu YEL-työtulo takaa oikeudenmukaisen sairauspäivärahan sekä äitiys- tai isyyspäivärahan.
 • Samoin yrittäjän vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen korvausten suuruus määräytyy YEL-työtulon mukaisesti.

Työtulon suuruus arvioidaan lähtökohtaisesti ETK:n ohjekirjassaan liitettyjen eri ammattialoja koskevien keskitulojen ja palkkatilastojen mukaisesti. Yrittäjä voi pyytää vakuutusyhtiötä arvioimaan työtulonsa keskituloa korkeammaksi, jos hän katsoo roolinsa yrityksessä olevan keskimääräistä kyseisen ammattialan edustajaa korkeampi. Samoin työtulon voi arvioida matalammaksi, jos työ on osa-aikaista tai jos yrittäjä työskentelee vaikkapa luovalla alalla, jossa tulot eivät välttämättä ole kovin säännölliset.

Huomaa, että yrittäjä on oikeutettu joihinkin tukiin vain, jos hänen vahvistettu YEL-työtulonsa on tietyllä tasolla. Vähintään 8520 euron YEL-työtulolla yrittäjä pääsee työttömuusturvan piiriin ja vähintään 14 211,69 euron työtulo takaa yrittäjälle oikeuden siirtyä osa-aikaeläkkeelle.

Vinkki: Älä määrittele työtuloasi korkeammaksi kuin on pakko. Laita ylimääräiset rahat kasvamaan korkoa kohteisiin, joilla on parempi tuotto, kuten osakkeisiin tai rahastoihin.

Miten YEL-maksut suoritetaan?

YEL-vuosimaksut voi suorittaa osissa tai maksaa kerralla pois vuoden alussa. Vakuutusmaksun suuruus on pienempi, jos se maksetaan kertasummana. YEL-vakuutuksia tarjoavat useat vakuutusyhtiöt, kuten Ilmarinen, Etera, Eläke-Fennia ja Varma, eikä niiden välillä ole oleellisia eroja.

YEL-vakuutus ja ulkomaille muuto

Yrittäjä pysyy YEL-vakuutuksen ja suomalaisen sosiaaliturvan piirissä ulkomaille muuttaessaan seuraavilla ehdoilla:

 • Yrittäjän tai yrityksen pääasiallisen kotipaikan on oltava Suomessa. Tämä koskee kaikkia yritysmuotoja, myös toiminimeä.
 • Yritystoiminnan on pitänyt alkaa Suomessa ennen ulkomaille lähtöä ja YEL-vakuutuksen on pitänyt olla voimassa vähintään neljä kuukautta.
 • Suomen ulkopuolisella EU- ja ETA-alueella nyrkkisääntö on, että yrittäjä kuuluu työskentelymaan sosiaaliturvaan. Jos työskentely kestää alle kaksi vuotta, yrittäjällä on kuitenkin mahdollisuus pitää suomalainen YEL-vakuutuksensa voimassa ja välttyä kohdemaan vakuutusmaksuilta. Tähän on mahdollista anoa enintään viisi vuotta jatkoaikaa.
 • USA:n kanssa Suomella on sopimus, jonka mukaan asuinpaikka määrittelee vakuutusmaan. Jos yrittäjä asuu Suomessa, mutta harjoittaa yritystoimintaa myös Yhdysvalloissa, yhdysvaltalainenkin yritystoiminta kuuluu suomalaisen YEL-vakuutuksen piiriin. Sama toimii myös toisin päin eli jos suomalainen yrittäjä asuu Amerikassa, hän maksaa yrittäjävakuutuksensa Yhdysvaltoihin.
 • Kanadassa asuva yrittäjä ottaa YEL-vakuutuksen, mutta maksaa sitä vain Suomessa tehdyn työn osalta.
 • Israelissa tai Chilessä asuva yrittäjä vakuutetaan työskentelymaassa.

Yrittäjän eläkevakuutus – huomioi tämä

Moni yrittäjä saattaa nyt eläkevakuutuksesta luettuaan miettiä, onko YEL-vakuutus pakollinen hankinta yrittäjälle. YEL-vakuutus on pakollinen kaikille yrittäjille, jotka täyttävät tietyt reunaehdot.

Yrittäjän eläkevakuutuksen hankkiminen on yrittäjälle pakollista, mikäli liiketoiminnan suunniteltu kesto on yli neljä kuukautta. Käytännössä siis lähes jokaisen omaa liiketoimintaa harkitsevan henkilön tulee samalla tarkastella erilaisia YEL-vaihtoehtoja.

YEL-vakuutus kannattaa aina kilpailuttaa. Kilpailuttamalla vakuutuksen, yrittäjä mahdollistaa tuntuvat säästöt. Monesti vakuutuspalveluita hankkiva henkilö tarttuu ensimmäisiin tarjouksiin, jotka hän saa tutulta toimijalta.

Vaikka tutulta toimijalta saa usein asiakasbonuksia ja muita tarjouksia, kannattaa yrittäjän ainakin vertailla vastaanotettua tarjousta myös muiden vakuutusyhtiöiden vakuutustarjouksiin.

Kilpailuttaessa vakuutuksia on tärkeä muistaa, ettei vakuutuksen sopimusehdoista kannata tinkiä. Mielessä kannattaa kuitenkin myös pitää se, että ainoastaan kilpailuttamalla vakuutukset yrittäjä voi todellisuudessa minimoida liiketoimintansa kulut. Hyvä ohjenuora onkin pyrkiä etsimään mahdollisimman kattava YEL-vakuutus mahdollisimman pienillä kuluilla.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi yrityksesi asioita sinun kannattaa ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti omia kulujasi kuten:

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen Lainojen kilpailuttaminen

YEL Yrittäjän eläkevakuutus – Usein kysyttyä

Mikä on YEL?
Yrittäjän eläkevakuutus. Yrittäjän pitää järjestää oma eläketurvansa yrittäjän eläkelain mukaisesti.
Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?
Suomessa toimiva yrittäjä, joka täyttää tietyt ehdot. Näistä esimerkkeinä ovat 18-68 vuoden ikä, omassa yrityksessä työskentely, vähintään noin 7960 euron vuositulot sekä vähintään 4 kuukauden yritystoiminta.
Paljonko YEL-vakuutus maksaa?
Vakuutusmaksun suuruus määrätään yrittäjän saaman työtulon perusteella. Esimerkiksi vuonna 2020 YEL-maksuprosentit ovat joko 24-26% riippuen yrittäjän iästä. Huomionarvoista on lisäksi se, että YEL-maksut ovat verovähennyskelpoisia.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: