VPN-yhteydet

Mikä on VPN ja mihin sitä tarvitaan? Yhä useammat suomalaiset ovat alkaneet ottaa käyttöön VPN-yhteyksiä. Mutta mikä on VPN ja miksi ihan tavalliset ihmiset käyttävät sitä?

VPN-yhteys avaa käyttäjälleen uusia mahdollisuuksia netin käyttöön. Sen avulla voi esimerkiksi kiertää netin sisältöjen maarajoituksia, se auttaa pitämään kiinni omasta yksityisyydestä ja sitä käyttämällä saa parempia hintoja verkossa tehtävistä ostoksista.

Lyhenne VPN tulee sanoista ”virtual private network” eli virtuaalinen erillisverkko. Kun liikut netissä erillisverkon kautta, liikkeitäsi ei voi enää seurata. VPN:ää verrataan usein putkeen, joka kulkee sinun tietokoneeltasi erillisverkkoon ja vasta sieltä niihin osoitteisiin, joissa vierailet. Näin sivustot eivät pysty selvittämään mistään, mistä IP-osoitteesta liikenne on peräisin.

VPN on siis tapa suojata yksityisyyttäsi verkossa sekä liikkua vapaammin niilläkin sivustoilla, joille et ilman sitä menisi.

On hyvä tietää, että ilman VPN:ää internetpalveluntarjoaja tietää aina, millä sivustoilla liikut. Useimmiten sillä ei ole paljon merkitystä, mutta vastaan voi tulla tilanteita, joissa ei halua olla avoin kirja edes teleoperaattorin edessä.

Mahdollisuus liikkua verkossa VPN-yhteyden kautta on joissakin tilanteissa myös tapa toimia suljetussa yhteiskunnassa. Maailmassa on tälläkin hetkellä muutamia maita, joissa maan hallinnon kaikki arvostelu on kiellettyä ja siitä voi joutua suuriin vaikeuksiin. Niinpä esimerkiksi toimittajat ja oppositiopoliitikot turvautuvat erillisverkkoihin välittäessään tietoja. Jotkut siis luottavat kirjaimellisesti henkensä VPN:n varaan.

VPN-yhteyden hyödyt

Syyt siihen, että VPN-yhteyksien suosio kasvaa koko ajan, ovat moninaiset. Vaikka VPN:n käyttäminen voidaan joissakin tapauksissa yhdistää rikollisen toiminnan mahdollistamiseen, oikeassa elämässä erillisverkko otetaan käyttöön hyvin maanläheisistä syistä, joissa on vaikea nähdä mitään kyseenalaista.

VPN-yhteys toimii millä tahansa laitteella, millä käytetään internetiä. Se siis suojaa käyttäjänsä yksityisyyttä paitsi pöytäkoneella myös puhelimella ja muilla mobiililaitteilla.

Sisällöt ilman maarajoituksia

Netissä on paljon sisältöjä, joita esitetään lähtökohtaisesti vain niille käyttäjille, jotka käyttävät palvelua maan rajojen sisällä. Hyvin tyypillistä tämä on erilaisissa suoratoistopalveluissa kuten Netflixissä.

Aina kysymys ei ole pelkästään siitä, että haluaa nähdä tv-sarjoja, joita ei ole päätetty esittää suomalaiselle yleisölle. VPN-yhteyksien suuri käyttäjäkunta löytyy ulkosuomalaisista, jotka haluavat pysyä kärryillä kotimaan asioista. Kaikkia kotimaisia sisältöjä kun ei pääse selaamaan, ellei välissä ole VPN:ää.

Edullisempia hintoja ostoksista

Niin kuin yhä useammat jo tajuavat, hinnat verkossa eivät ole samanlaisia kuin hintalaput lähikaupan hyllyn reunassa. Ne elävät. Kun liikenne sivustolle tulee IP-osoitteesta, joka on paikannettu rikkaaksi määritellylle alueelle, sivusto asettaa hinnat sen mukaan. Saman tuotteen tai palvelun voi saada selvästi halvemmalla, kun sivusto ei tiedä käyttäjän olinpaikkaa.

Hotellivarauksia ja lentoja netissä varanneet tietävät, että hinnat itseä kiinnostaviin kohteisiin alkavat pian nousta, kun on samalla laitteella etsinyt aiheesta tietoa tarpeeksi monta kertaa. Mekanismi tässä tapauksessa on vähän samantapainen, mutta kysymys on keskimääräisestä maksukyvystä alueittain eikä sinun omasta toiminnastasi.

Halvemmat hinnat koskevat enimmäkseen matkailuun liittyviä ostoksia. Tavaroiden kuljettamiseen liittyy yleensä kuljetusmaksuja ja tullimaksuja, jotka määräytyvät sen mukaan, mihin olet ostokset tilannut.

Turvallista liikkumista verkossa

VPN varjelee yksityisyyttäsi ja auttaa sinua liikkumaan verkossa turvallisesti. Käytännössä normaalissa verkossa liikkuessa evästeet seuraavat meitä joka hetki. Kaikki sivustot kysyvät luvan evästeiden keräämiseen, mutta ilman luvan antamista myöskin sivuston lukeminen keskeytyy.

Seurannan huomaa pienistä merkeistä: eilen googlettamasi asia löytyy Helsingin sanomien mainosbannerista tai Facebookin sisällöt muuttuvat selaushistoriasi mukana. Joskus tuntuu jopa siltä kuin puhelimemme kuuntelisivat meitä: äsken keskustelussa ollut tavara ilmestyy mainoksena silmien alle.

Aina seuraamisesta ei ole haittaa ja siitä voi olla jopa iloa. Kuka nyt ei näkisi mieluummin harrastuksiinsa liittyviä mainoksia kuin täysin epäolennaisia nostoja? Joskus seuratuksi tuleminen voi kuitenkin tuntua hyvin kiusalliselta.

Pientä kiusaantumisen tunnetta aiheuttaa, jos tiedät jonkun voivan nähdä, minkälaisia alushousuja ostelet verkkokaupoista. Paljon suurempaa haittaa tulee kuitenkin siitä, jos koneesi onnistuu nappaamaan itseensä haittaohjelmia erilaisilta sivustoilta. Sosiaalisen median aikana valveutunutkin netinkäyttäjä voi helposti eksyä sivustoille, joilta lähtee mukaan ei-toivottuja seuralaisia eli esimerkiksi viruksia. Niiden torjunnassa VPN on erinomainen apulainen.

Huoletonta julkisen WiFin käyttämistä

WiFin haavoittuvuus on hyvin tiedossa kaikilla, jotka koskaan käyttävät niitä kahvilassa, julkisissa kulkuneuvoissa tai muuten vain kaupungilla. Useimmiten tietokoneet ja puhelimet myös varoittavat julkisten verkkojen vaaroista ennen kuin päästävät käyttäjänsä liittymään niihin. VPN on pelastus silloin, kun käyttäjä joutuu hoitamaan arkaluontoista asiointiaan julkista WiFiä käyttäen.

VPN peittää julkiselta verkolta tiedon siitä, kuka olet ja mitä verkossa teet. Sähköpostin lähettäminen, verkkopankkiasiointi ja terveystietojen tarkastelu on huomattavasti huolettomampaa, kun ei tarvitse miettiä koko ajan, tarkkaileeko joku liikkeitäsi.

Erot VPN-palveluiden välillä

Olemme koonneet tämän artikkelin yhteyteen taulukon, joka sisältää listan erilaisia VPN:iä. Palveluntarjoajissa on eroja, joten pieni perehtyminen asiaan kannattaa ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Merkittäviä eroja, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon, kun VPN-vertailu on kohdallasi ajankohtainen, näkyy nopeudessa, turvallisuudessa ja hinnassa.

Eri toimijoilla on tarjota myös erilaisia lisäpalveluita perus-VPN:n päälle. Monet VPN-palvelut esimerkiksi tarjoavat lisäsuojaa cyber-hyökkäyksiä vastaan, mitä voi ajatella eräänlaisena virustorjunnan jatkeena.

Nopeus

Liikenne siis kulkee sinun koneeltasi ensin erillisverkkoon ja vasta erillisverkosta sivustolle, jolla vierailet. Tämä luonnollisestikin vaikuttaa aina jonkin verran siihen, miten nopeasti sisällöt latautuvat käyttöösi. Eri palveluntarjoajien välillä on kuitenkin suuria eroja nopeudessa.

Erityisen tärkeää nopeus on tietysti niille käyttäjille, jotka ovat hankkineet VPN-yhteyden helpottamaan suoratoistopalveluiden käyttöä. Äärimmäisissä tapauksissa kuitenkin pelkkien tekstisisältöjenkin selailu voi käydä rasittavaksi, jos käytetty yhteys tökkii tai lakkaa välillä toimimasta kokonaan.

Välillä myös internetpalveluntarjoajat rajoittavat kaistanleveyttä ja näin hidastavat yhteyttä, jolloin toistettavat videot alkavat nykiä. VPN voi kuitenkin kiertää nämä rajoitukset, jolloin selaaminen erillisverkon kautta käykin jopa nopeammin kuin ilman sitä.

Palvelimen valinta voi vaikuttaa paljon VPN-yhteyden nopeuteen. Hyvillä VPN-palveluntarjoajilla on tarpeeksi laaja valikoima eri palvelimia, jotka sijoittuvat maantieteellisesti laajalle alueelle. Usein lähin on myös nopein vaihtoehto. Olennaista on myös se, että palvelimia on tarpeeksi verrattuna käyttäjien määrään: kun käyttäjiä ei ole liikaa, palvelimet eivät ylikuormitu ja ne toimivat sulavasti.

Jotkut VPN-palvelut tarjoavat mahdollisuuden vaihtaa napin painalluksella palvelinta, jos yksi tuntuu toimivan tahmeasti.

Turvallisuus ja lokitiedot

On hyvä tietää, että kaikki VPN-yhteydet eivät ole keskenään yhtä turvallisia. VPN:istä puhuttaessa lähtöoletus yleensä on, että palveluntarjoajan tavoite on varjella käyttäjän yksityisyyttä kaikin tavoin. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan on jopa mahdollista, että palveluntarjoaja myy saamiaan tietoja eteenpäin.

VPN-palvelua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että palveluntarjoaja ei kerää käyttäjistään paljon lokitietoja. Erillisverkossa liikkuessasi internet-palveluntarjoaja ei enää näe, mitä verkossa teet, mutta VPN-palveluntarjoaja kuitenkin voi nähdä. Luotettava toimija ilmoittaa asiakkailleen, mitä tietoja se heistä kerää.

Esimerkiksi NordVPN lupaa, että se ei seuraa tai tallenna käyttäjiensä liikkeitä verkossa.

Palvelua valitessa voi kiinnittää huomiota ainakin siihen, missä maassa palveluntarjoaja sijaitsee. Eri maiden lainsäädännöt voivat vaikuttaa siihen, minkälaisia tietoja kerätään ja millä ehdoin niitä mahdollisesti luovutetaan eteenpäin.

Hinta

Tyypillisesti VPN:n saa käyttöönsä muutaman euron kuukausimaksulla. Ilmainen VPN sen sijaan voi kuitenkin olla valinta, joka tulee lopulta kalliiksi: yritys etsii voittonsa aina jostakin, ja ilmaisen erillisverkon tarjoajat voivat hyvinkin kerätä tietosi ja myydä ne eteenpäin.

Pahimmassa tapauksessa ilmaisen VPN:n tarjoaja lisää koneesi botnet-verkkoon, jossa koneesi valjastetaan osaksi palvelunestohyökkäystä.

Maksuliikennettä hoitaessa kannattaa myös ottaa huomioon se, että maksutietojen luovuttaminen välittää usein ostajan henkilötiedot suoraan palveluntarjoajalle. Tällä ei tietenkään ole suurta merkitystä sille, joka ostaa VPN:n saadakseen halvempia lentolippuja. Jos kuitenkin on tarve suojata omaa yksityisyyttä, myös maksuvaihtoehtoihin kannattaa kiinnittää huomiota VPN-palveluntarjoajaa valitessa.

Jaettu tunnelointi

VPN:n jaetulla tunneloinnilla tarkoitetaan sitä, että osa liikenteestä voidaan johtaa kulkemaan yhä ilman VPN:ää. Tästä on iloa esimerkiksi silloin, kun käyttäjä kuluttaa paljon paikallisia sisältöjä, joissa edellytetään käyttäjän koneen sijaitsevan samassa maassa.

Jaettu tunnelointi voidaan asentaa toimimaan esimerkiksi niin, että tietty selain on aina automaattisesti yhteydessä internetiin ilman VPN:ää. Myös käänteinen jako on mahdollista tehdä. Siinä asetetaan vain tietyt sovellukset käyttämään automaattisesti VPN:ää ja lopuissa verkkoliikenne kulkee vanhaan tapaan vähemmän salatusti.

Kukaan ei halua tulla turhaan seuratuksi verkossa, vaikka omissa toimissa ei olekaan mitään rikollista tai edes kyseenalaista. Sen vuoksi VPN tarjoaa tervetullutta yksityisyydensuojaa ja varmuutta siitä, ettei tietoja omista toimista ja mielenkiinnon kohteista myydä eteenpäin kenellekään.