Seuraeläinvakuutus (Lemmikkivakuutus)

Koiran sanotaan olevan ihmisen paras ystävä, mutta unohtaa ei sovi myöskään muita lemmikkejä. Ne ovat parhaimmillaan kuin perheenjäseniä ja niillekin on hyvä hankkia turva pahojen päivien varalle.

Kuva koirasta

Mikä Seuraeläinvakuutus on?

Seuraeläinvakuutus on vakuutus, jonka kuluttaja ottaa lemmikin kuten kissan tai koiran sairauden, onnettomuuden tai kuoleman varalta. Se kattaa lemmikin hoito- ja lääkekuluja. Vakuutusehdot vaihtelevat yhtiöittäin ja eroja on mm. koirien ikä- ja rotuvaatimuksissa (kaikki eivät esim. vakuuta sekarotuisia koiria).

Muitakin ehtoja löytyy, sillä lemmikkivakuutus voidaan jossain tapauksessa tehdä vain kotivakuutuksen yhteyteen.

Termistön kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä seuraeläinvakuutus esiintyy terminä nykyään harvoin ja kaikille lemmikeille ei edes tarjota vakuutusta monissa vakuutusyhtiöissä.


Löydä paras tieto seuraeläinvakuutuksista

Summarumin kautta löydät varmasti selkeää tietoa seuraeläinvakuutuksista.

Tutki vakuutuksia tästä

Summarum Logo

Mitä lemmikkivakuutus korvaa?

Mitä vakuutus korvaa, riippuu sen laajuudesta. Seuraeläinvakuutuksesta on hyötyä esim. seuraavissa tilanteissa:

 • eläinlääkärikulut kattava seuraeläinvakuutus korvaa lemmikin sairastumisesta tai vammautumisesta aiheutuvia eläinlääkärikuluja.
 • mikäli otat seuraeläinvakuutuksen lemmikin kuoleman varalta, korvataan sinulle lemmikin kuolema tai lopetus (kun se on välttämätöntä sairauden tai onnettomuuden vuoksi). Vakuutus korvaa myös sen, jos eläimesi katoaa eikä sitä löydetä määräajan (esim. 2 kk) kuluessa.

Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että vakuutusyhtiöillä on lemmikkielänvakuutuksissa melko yhtenevä käytäntö: äkilliset sairastumiset voi vakuuttaa, mutta lemmikin aiheuttamia irtaimistotuhoja ei.

Esimerkkejä eri vakuutusvaitoehdoista lemmikeille

Kuluttajan kannattaa ehdottomasti tehdä vertailu eri vakuutusyhtiöiden kesken ja selvittää omavastuu ja eläinlääkärikulujen enimmäismäärä.

Lisäksi eri vakuutusyhtiöt tarjoavat erilaisia seuraeläinvakuutuspaketteja, joista jokainen voi räätälöidä lemmikkinsä tarpeisiin sopivan vakuutuksen.

Esimerkiksi eräs vakuutusyhtiö kertoo, että mikäli eläinvakuutukseen sisällytetään hoitoeläinvakuutus, korvataan valitun laajuuden mukaan esimerkiksi:

 • lemmikin tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä
 • apteekista saatavia luvanvaraisia lääkkeitä
 • sekä röntgen- että laboratoriotutkimuksia

Kuluttaja voi laajentaa eläinvakuutusta ottamalla mukaan eläinvastuuvakuutuksen, mikä korvaa lemmikin ulkopuoliselle aiheuttamia vahinkoja tiettyyn rajaan asti (tässä esimerkissä 85 000 euroa), mikäli eläimen omistajan, hallussapitäjän tai hoitajan katsotaan olevan lain mukaan niistä vastuussa.

Toinen vakuutusyhtiö tarjoaa mahdollisuutta vakuuttaa koira ennen neljän kuukauden ikää, jolloin mahdolliset kasvuhäiriön, nivel-, nivelside- tai muussa siderakenteessa esiintyvän sairauden, vamman tai muutoksen vaikutukset eläimen arvoon (tai eläinlääkärikulut) korvataan.

Vakuutusvaihtoehtoja löytyy siis monia ja kuluttajan on nähtävä vaivaa selvittääkseen, mikä vakuutus sopii parhaiten omalle lemmikille.

Eroja lemmikki- ja eläinvakuutus tarjonnassa

Vakuutusyhtiöiden välillä on eroja niin elämille suunnattujen vakuutuksien nimissä, kuin myös eläimissä, joita voi vakuuttaa.

Seuraeläinvakuutus on esim. Fennian sivuilla eri asia kuin koiravakuutus. Heillä on tarjolla neljä eri vakuutusta:

 • kissavakuutus
 • koiravakuutus
 • hevosvakuutus
 • seuraeläinvakuutus

Seuraeläinvakuutukseen kuuluvat chinchilla, kani, fretti, papukaija, käärme, mini possu, alpakka, laama ja laajakäsitteinen ”muu lemmikki”.

Monilta muilta vakuutusyhtiöiltä löytyvät erikseen vakuutukset esim. kissalle, koiralle ja hevoselle, mutta kattavat seuraeläinpaketit ovat harvinaisempia.

Mitä pitää muistaa eläinvakuutusta ottaessa?

Tärkeää on verrata vakuutuksien omavastuu ja enimmäiskorvausmäärä. Lemmikki- ja eläinvakuutuksissa voi olla isoja eroja laskutavoista riippuen. Lisätietoa tästä ja muista vakuutuksiin liittyvistä vinkeistä löydät Vakuutukset -pääsivun kautta.

Vuona 2018 julkaistiin rahoitus- ja vakuutusneuvonta Finen tutkimus, jossa oli mukana kahdeksan kissa- ja koiravakuutuksia tarjoavaa yhtiötä.

Vertailussa selvisi, että korvaukset 500 euron hoitokuluista vaihtelivat 183 ja 440 euron välillä. Isoimmilla koiranvakuuttajilla erot olivat pienet ja sijoittuivat 300 ja 400 euron välimaastoon.

Finestä muistutetaan kuluttajia siitä, että omavastuu on keskeinen osatekijä vakuutuksessa ja sen laskutavan vaikutus maksettavaan korvaukseen ja siten kokonaishintaan, voi olla merkittävä.

Eläinvakuutuksen tuoteselosta on syytä lukea ajatuksella, sillä vakuutusehdoissa voi olla maininta esim. piilevien sairauksien (kuten eläinlääkärissä huomaamatta jääneen kilpirauhasen vajaatoiminnan) rajaamisesta korvauksen ulkopuolelle. Yhtiöittäin vaihtelee myös esim. keisarinleikkauksen korvattavuus.

Muista siis:

 1. Omavastuu
 2. Korvauksen enimmäismäärä
 3. Lukea vakuutusehdot tarkasti

Esimerkki korvauskiistasta

Vakuutusyhtiöt ovat joskus asiakkaan kanssa eri mieltä korvattavuudesta ja siitä, mikä on ennaltaehkäisevää hoitoa.

Eräs asiakas kiisteli erään vakuutusyhtiön kanssa hyönteisistä aiheutuvasta kesäihottumasta kärsineen hevosen hoidosta. Hevoselle määrättiin selkään eläinlääkärin toimesta hyönteisiltä suojaavaa liuosta, jota vakuutus ei suostunut korvaamaan.

Kiistan päätteeksi yhtiön oli korvattava liuos, sillä sitä ei voitu laskea yhtiön väitteistä huolimatta ennaltaehkäiseväksi hoidoksi, sillä kesäihottuma on parantumaton sairaus ja liuos tarkoitettiin oireiden lievittämiseen.

Mistä eläinvakuutus lemmikille?

Aiemmin mainitun Fennian lisäksi vakuutuksia lemmikeille tarjoavat ainakin:

 • Pohjantähti (hevosvakuutus ja lemmikkivakuutus, joka kattaa kissan ja koiran)
 • If (koira-, kissa- ja hevosvakuutus)
 • OP (koira-, kissa- ja hevosvakuutus)
 • LähiTapiola (koira-, kissa- ja hevosvakuutus)
 • Turva (koira- ja kissavakuutus)
 • Agria (koira- ja kissavakuutus sekä vakuutus pieneläimille ja linnuille)

Paljonko lemmikkieläinvakuutus maksaa?

Lemmikkieläinvakuutusta ei ole tehty ajantasaisia vertailuja. Kuten useimpien vakuutusten kohdalla, vakuutusyhtiöt eivät kerro avoimesti vakuutuksen hintaa, vaan heiltä täytyy erikseen kysellä tarjouksia. Kyselyä kannattaa hyödyntää tilaisuutena kilpailuttaa vakuutus.

Yleisellä tasolla voi todeta, että hinta riippuu monesta asiasta, kuten esim. vakuutuksen laajuuden ja eläimen tietojen perusteella. Esimerkiksi koirien kohdalla rotu vaikuttaa, sillä eri roduilla on taipumus sairastua erilaisiin sairauksiin. Lisäksi mm. lemmikin ikä ja vakuutuksenottajan kotipaikka vaikuttavat hintaan.

Esimerkki hinnoista

Testasimme erään vakuutusyhtiön koira- ja kissavakuutuksen hinnan. Sekarotuisen, noin viisi kuukautta vanhan ja Suomen kennelliitossa olevan uroskoiran vakuutuksen hinta Keski-Suomessa vaihteli kyseisen vakuutusyhtiön sivuilla omavastuusta, korvausmäärästä ja hoitokuluosuudesta riippuen 15,18 ja 43,76 e/kk.

Samanikäisen urospuolisen ja Suomen rotukissayhdistykseen kuuluvan maatiaiskissan vakuuttaminen samalle alueelle maksaa puolestaan ehdoista riippuen 8,41-10,65 e/kk.

Edullisin seuraeläinvakuutus – näin sen löytää

Oli harkinnassa sitten seuraeläinvakuutus tai vielä spesifimpi lemmikkivakuutus, kannattaa harkinnan alla oleva vakuutus ehdottomasti kilpailuttaa. Vakuutusten kilpailutus tarkoittaa sitä, että kuluttaja joko itse tai kolmannen osapuolen avulla kerää vakuutustarjouksia useammalta kuin yhdeltä vakuutusyhtiöltä.

Keräämällä vakuutustarjouksia useammalta kuin yhdeltä toimijalta kuluttaja nostaa todennäköisyyksiään löytää markkinoiden edullisin seuraeläinvakuutus. Lisäksi kilpailuttamalla seuraeläinvakuutus kolmannen osapuolen avulla, kuluttaja voi säästää merkittävästi aikaa.

Ajalliset säästöt johtuvat siitä, että näin toimimalla henkilön ei tarvitse enää itse kiertää hakemassa vakuutustarjouksia useilta eri toimijoilta. Helpoimmillaan lainojen kilpailutus onnistuu yhden sähköisen lomakkeen täyttämisen avulla.

Mikäli harkinnassa on siis seuraeläinvakuutus, kannattaa vakuutusten kilpailutusta ainakin harkita. Kilpailutuksessa ei häviä mitään, mutta parhaimmillaan voi säästää reilusti rahaa sekä aikaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi seuraeläinvakuutuksia kannattaa sinun ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti kulujasi kuten:

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen Lainojen kilpailuttaminen

Usein kysyttyä

Mikä on seuraeläinvakuutus?
Seuraeläinvakuutus on vakuutus, jonka kuluttaja ottaa lemmikin kuten kissan tai koiran sairauden, onnettomuuden tai kuoleman varalta. Se kattaa lemmikin hoito- ja lääkekuluja.
Kannattaako seuraeläinvakuutus?
Tärkeää on verrata vakuutuksien omavastuu ja enimmäiskorvausmäärää. Lemmikki- ja eläinvakuutuksissa voi olla isoja eroja laskutavoista riippuen. Nämä tiedot usein määrittävät kuinka kannattavaa seuraeläinvakuutuksen ottaminen on.
Miksi seuraeläinvakuutus?
Seuraeläinvakuutus tuo turvaa pääasiassa lemmikin eläinlääkärikuluja varten. Leikkaushoidot ja röntgenkuvat ovat usein melko kalliita toimenpiteitä. Muun muassa näitä kuluja varten seuraeläinvakuutus tuo turvaa ennalta.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: