Etusivu » Vakuutukset » Matkavakuutus

Matkavakuutus

Matkavakuutus on ainoa keino suojautua suurilta taloudellisilta vahingoilta, jos lomamatkalla käy tapaturma tai jos loman aikana sattuu menettämään arvokasta omaisuutta. Mitä matkavakuutus korvaa ja mitä se ei korvaa? Paljonko matkavakuutus maksaa? Näihin kysymyksiin vastaamme tällä sivulla. 

Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkavakuutuksen kaksi pääasiallista osaa ovat matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus.

Tavallinen matkustajavakuutus korvaa:

 • Matkalla iskevien sairauksien ja tapaturmien hoitokuluja.
 • Ambulanssilennon Suomeen.
 • EU:n lainsäädännön mukaan lentoyhtiö korvaa myöhästyneet, ylibuukatut ja peruuntuneet lennot (mikäli syy ei ole esim. sää). Matkavakuutus korvaa sinulle, jos lento lähtee ajallaan ja myöhästyt esim. huonon sään takia, tai myöhästyt toisen lentoyhtiön jatkolennolta ensimmäisen lennon myöhästyttyä.
 • Usein tietynikäisten lasten ja jopa lapsenlasten sairastumiset matkalla.
 • Toisinaan vakuutukseen sisältyy myös päiväraha, joka korvaa osittain kotiinpaluun tahattomasta viivästymisestä aiheutuvat tappiot palkkatuloissa.
 • Kohdemaassa tapahtuneen terrori-iskun tai luonnonkatastrofin vuoksi peruttu matka voidaan myös korvata joissain tapauksissa.

Sen sijaan matkatavaravakuutus kattaa:

 • Omaisuuden varastamisen tai rikkoutumisen tietyin ehdoin.
 • Lentoyhtiön sähläykset matkatavaroiden siirtämisessä.
 • Matkatavaravakuutuksen piiriin kuuluvat tavallisesti myös matkan aikana itselle ostetut uudet tavarat.

Miten kattavia matkavakuutukset ovat?

Matkavakuutusten, kuten muidenkin vakuutusten, ehdot kannattaa lukea tarkasti. Matkavakuutukset ovat täynnä sudenkuoppia ja porsaanreikiä. Kaikkein kehnoimpia ovat menneisyydessä olleet eräiden luottokorttien mukana tulevat matkavakuutukset.

Asia on kuitenkin muuttunut, ja vuonna esimerkiksi vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan luottokorttien matkavakuutukset olivat yhtä kattavia kuin vakuutusyhtiöiden tuotteet.

On tärkeää myös muistaa, että luottokorttien tarjoamat matkavakuutukset ovat kaikille samoja, kun taas vakuutusyhtiöt tarjoavat räätälöityjä matkavakuutuksia.

Yhteenvetona voi sanoa, että luottokorttien vakuutukset tarjoavat kattavan turvan matkaajalle, mutta vakuutusyhtiöiden vakuutuksissa pystyy vaikuttamaan itse mm. matkatavaroiden omavastuun osuuteen.

Mitä ei korvata?

Toisin kuin usein luullaan, tyypillinen matkavakuutus ei korvaa:

 • Tavallisen kulumisen tavaroille aiheuttamaa vahinkoa.
 • Tavaroiden kadottamista.
 • Urheiluvälineen tai -varusteen vahinkoa, joka on koitunut sen käyttämisestä tarkoitukseensa.
 • Arvoesineiden tai silmälasien varkautta autosta, asuntovaunusta, teltasta tai veneestä.
 • Matkan aikana lainatulle tai vuokratulle omaisuudelle koitunutta vahinkoa.
 • Valokuvia tai piirustuksia.
 • Peruuntuneiden lentojen aiheuttamia kuluja.
 • Eläimille tai kasveille koituneita vahinkoja.
 • Riskialttiiksi arvioiduissa harrastuksissa sattuneita vahinkoja (esim. benjihyppy, voimailulajit, moottoriurheilu, kiipeily, laitesukellus, laskuvarjohyppy, kamppailulajit).
 • Menetettyjä matkapäiviä.
 • Korvauksen ulkopuolelle jää myös kroonisen sairauden odotettavissa oleva hoidon tarve. Mikäli krooninen sairaus on ollut oireeton ennen matkaa, korvaa eräs matkavakuutus ensiapuluontoisen hoidon kustannuksia enintään kymmenen päivän ajalta.
 • Kaikkia matkan aikana ilmeneviä sairauksia ei korvata, vaan korvattavan sairauden on oltava odottamaton ja lääkärinhoitoa vaativa (esim. flunssat ja turistiripulit eivät yleensä kuulu näihin).
 • Matkavakuutuksen kattama maantieteellinen alue voi myös olla rajoitettu.

Milloin matkavakuutus on tarpeen?

Matkatavaravakuutus kannattaa ottaa, jos kantaa mukanaan paljon arvokasta omaisuutta, jonka katoaminen olisi taloudellinen katastrofi. Tällöin kannattaa varmistaa, että valitsemasi matkatavaravakuutus todella kattaa haluamasi omaisuuden.

Vakuutusyhtiöt mielellään jättävät matkavakuutukseen aukkoja, jotka auttavat heitä keplottelemaan itsensä eroon korvausvaatimuksista.

Matkavakuutus korona

Matkustaminen koronapandemian aikana on luonnollisesti lisännyt matkustajien ja matkustamista suunnittelevien huolta ja herättänyt kysymyksiä vakuutuksiin ja etenkin matkavakuutukseen liittyen.

Riippuen vakuutusyhtiöstä matkavakuutus korona-aikana saattaa sisältää useita koronaan liittyviä ehtoja.

Ennen matkustusta, ota selvää ainakin näistä asioista:

 • Miten toimia, jos sairastuu matkalla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin?
 • Mitä teen, jos en pääsekään reissuun koronaviruksen aiheuttaman taudin takia?
 • Kattaako vakuutus koronavirustestin?
 • Kun matkustan, niin pitääkö minulla olla koronapassi?
 • Kattaako matkavakuutus koronaviruksesta aiheutuneet suorat tai välilliset kustannukset tai ansionmenetykset?

Näihin ja muihin matkavakuutusta ja koronaa koskeviin asioihin saat parhaiten vastauksen omasta vakuutusyhtiöstäsi. Matkavakuutussopimukset sisältävät niin yksityiskohtaisia ja yksilöllisiä ehtoja, joten on paras, että matkavakuutus korona kysymyksiin saat vastauksesi parhaiten sopimuksesi tuntevalta taholta.

Jokainen vakuutusyhtiö on kasannut verkkosivuilleen kattavat infopaketit omista käytännöistään. Jos tietoa ei löydy juuri sinun kysymykseen, ota yhteyttä vakuutusyhtiön asiakaspalveluun.

Huolehdi matkavakuutus korona-aikana hyvissä ajoin kuntoon ennen reissuun lähtöä, niin vältät viime hetken paniikin, jos asiakaspalvelu olisikin ruuhkautunut.

Voit myös tutustua Ulkoministeriön verkkosivuun, jossa on kysymyksiä ja vastauksia koskien matkustusta ja koronavirusta.

Vakuutus seikkailulomalle

Jos olet lähdössä seikkailu- tai urheilulomalle, esimerkiksi ratsastamaan, sukeltamaan, laskettelemaan tai kiipeilemään, joudut maksamaan matkavakuutuksestasi ylimääräistä. Jos siis haluat, että se kattaa reissun aktiviteetit.

Esimerkiksi reilun viikon hevosvaellus Islannissa saattaa nostaa vakuutuksen hintaa 50-200 euroa. Sukellusloma Thaimaassa voi lisätä matkavakuutuksen hintaa sadoilla euroilla.

Jatkuva vai matkakohtainen vakuutus?

Matkavakuutus voi olla jatkuva, jolloin siitä maksetaan vuosimaksua. Vaihtoehtoisesti se voidaan ostaa yksittäistä matkaa varten.

Jatkuva matkavakuutus tulee pääsääntöisesti halvemmaksi, jos matkustaa vapaa-ajan vietossa 50 kilometriä kauemmas kotoa useammin kuin kerran vuodessa.

Huomaa kuitenkin, ettei jatkuva matkavakuutus ole yleensä voimassa yli kolmea kuukautta pidemmillä yhtäjaksoisilla matkoilla.

Huomioi, että useimmat vakuutusyhtiöt eivät myönnä uutta jatkuvaa matkavakuutusta yli 70-vuotiaalle matkaajalle. Myös määräaikaisissa matkavakuutuksissa on ikään liittyviä rajoituksia.

Paljonko matkavakuutus maksaa?

Matkavakuutusten hintoja on hankala vertailla, sillä niiden hinnat riippuvat siitä, miten paljon vahinkoja ne kattavat. Pelkkä hinta ei siis kerro kaikkea.

Vakuutuksia on kahta tyyppiä: kuluttajan on mahdollista ottaa määräaikainen matkavakuutus tai jatkuva matkavakuutus. Mikäli matkustaa harvemmin, kannattaa luultavasti ottaa määräaikainen vakuutus, mutta monta kertaa vuodessa matkaavalle jatkuva matkavakuutus lienee parempi vaihtoehto.

Jotkut saattavat laskea, onnistuisivatko säästämään ottamalla määräaikaisen vakuutuksen sijaan lyhyellekin matkalle jatkuvan vakuutuksen, joka irtisanottaisiin matkan jälkeen.

Minkälainen vakuutus sitten on paras matkallesi, riippuu esim. matkan kohteesta (esim. vakuutukset Yhdysvaltoihin ovat usein muita kalliimpia) ja kestosta sekä vakuutuksen ominaisuuksista (ainoastaan hoitokulut vai myös matkatavaravakuutus).

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat myös matkustajan ikä sekä asuinpaikka. Kiinteää hintaa on siis mahdotonta antaa, vaan kuluttajan kannattaa pyytää tarjoukset monesta vakuutusyhtiöstä.

Esimerkki hinnasta

Suuntaa antava esimerkki kertoo, että määräaikaisen matkavakuutuksen (tässä tapauksessa kaksi viikkoa tai alle 45 vuorokautta) hinta 30-40 vuotiaalle, voimassa olevan kela-kortin omaavalle suomalaiselle vaihteli 85 ja 142 euron välillä. Matkakohde, tilanteessa missä sitä kysyttiin, oli Thaimaa.

Kannattaa muistaa, että vakuutusyhtiöiltä on mahdollista saada keskittämisetuja. Tällöin matkavakuutuksesta on mahdollista saada alennusta, mikäli olet yhtiön asiakas myös muiden vakuutusten tai muun asioinnin osalta.

Mistä hakea matkavakuutus?

Matkavakuutuksia tarjoavat kaikki suurimmat vakuutusyhtiöt kuten:

 • If
 • OP-Pohjola
 • LähiTapiola
 • POP Vakuutus
 • Turva
 • Fennia
 • AIG

Muista nämä vaihtoehdot matkavakuutukselle

Matkavakuutus voi olla ainakin osittain tarpeeton, jos sinulla on käytössäsi seuraavia vakuutuksia:

 • Kansainvälinen terveysvakuutus, joka korvaa hoidon, lääkkeet ja sairaskuljetukset matkasi kohdemaassa.
 • Autolla matkatessa kulkuvälinevakuutus, joka korvaa autollesi koituvia vaurioita niissä maissa, joihin aiot matkata.
 • Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, kun matkustat sen piiriin kuuluvissa maissa.
 • Matkalaina voi auttaa kulujen kattamisessa.

Matkavakuutus voi olla myös tarpeeton, jos sinulla on paljon säästöjä. Niiden avulla selviää monesta epätodennäköisestä tilanteessa, joka saattaa tulla matkalla vastaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Vakuutusasioita miettiessä matkavakuutuksen kilpailuttaminen on järkevää, kuten kaikki kilpailuttaminen. Tutustu lisäksi muihin palveluihimme, joita ovat:
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen Lainojen kilpailuttaminen

Usein kysyttyä

Mitä matkavakuutus korvaa?
Matkavakuutuksen kaksi pääasiallista osaa ovat matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus korvaa sairastumisiin ja tapaturmiin liittyviä kuluja, kun taas matkatavaravakuutus henkilön mukana kulkevaa omaisuutta.
Mitä matkavakuutus ei korvaa?
Matkavakuutus ei muun muassa korvaa tavaroiden kulumista, katoamista ja varkauksia eri kulkuneuvoista, peruuntuneita lentoja, eläimille koituneita vahinkoja, menetettyjä matkapäiviä tai tapaturmia riskialteissa liikuntamuodoissa.
Mitä ottaa huomioon matkavakuutuksessa?
Kannattaa ainakin huomioida kattaako vakuutus matkalle suunniteltuja aktiviteetteja. Mikäli matkalla on aikomus mennä esimerkiksi sukeltamaan tai ratsastamaan, vakuutus ei välttämättä korvaa näitä tapahtumia ellei niitä erikseen eritellä vakuutusta ottaessa. Matkavakuutusten, kuten muidenkin vakuutusten, ehdot kannattaa siis lukea tarkasti.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: