Pohjola autovakuutus – mitä se kattaa, mitä se maksaa

Pohjola autovakuutus tuo räätälöidyn tukipaketin ajoneuvollesi. Autovakuutuksen mukana saat pakollisen liikennevakuutuksen, kuten myös itse valittavat kaskovakuutukset. Lue tarkemmin näistä alapuolelta.

OP autovakuutus

Vakuutuksen hinnoittelu

Autovakuutuksen hinta riippuu ennen kaikkea siitä, valitsetko vakuutusturvaksesi vain lakisääteisen liikennevakuutuksen vai otatko autollesi lisäksi vapaavalintaisen kaskon. Pohjola Autovakuutukseen vapaavalintaisen kaskon saa kolmessa eri laajuudessa, joten hintaan vaikuttaa myös se, valitsetko turviltaan:

  • suppeimman Osakaskon
  • Kevytkaskon
  • vai kaikista kattavimman Superkaskon. 

Kaskon kolarointiturvaan voit valita mieluisimman omavastuun, mikä vaikuttaa osaltaan myös vakuutuksen hintaan. Ajoneuvon ominaisuudet ja ikä vaikuttavat vakuutuksen hintaan ja siihen, minkälainen vakuutus sille kannattaa ottaa voimaan. Vakuutuksen hinnan ja sopivan vakuutusturvan pääsee helposti arvioimaan Autovakuutuslaskurilla, mikä löytyy OP verkkopalvelusta.

Lakisääteinen liikennevakuutus

Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille. Kuten sanottu, se korvaa kaikki henkilövahingot sekä syyttömän osapuolen omaisuuteen kohdistuvat vahingot, mutta ei syyllisen osapuolen omaisuutta, kuten ajoneuvoa lainkaan. Liikennevakuutuksen hinta määräytyy erilaisten hinnoittelutekijöiden mukaan. 

Yhtenä merkittävänä tekijänä liikennevakuutuksen hinnoittelussa on bonusluokka. Bonusluokka määräytyy kuljettajan ajo- ja vahinkohistorian mukaan. Pohjola Liikennevakuutuksessa lähtöbonus on 40 prosenttia, ja ajamalla turvallisesti aiheuttamatta vahinkoja nousee bonus ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen 64 prosenttiin. Maksimibonus liikennevakuutuksessa on 80 prosenttia.

Kun olet säilyttänyt maksimibonuksen kaksi vuotta, etkä ole aiheuttanut vakuutuksesta korvattavaa vahinkoa, saat liikennevakuutukseesi bonusturvan. Bonusturvan ansioista bonusluokkasi ei tipu heti ensimmäisen vahingon satuttua. Liikennevakuutuksen bonusluokka ei ole sidottu vakuutettuun ajoneuvoon, vaan saat kaikille vakuuttamillesi ajoneuvoille saman bonuksen.

Omavastuu liikennevakuutuksessa on 0 euroa, joten vahingon sattuessa et maksa vakuutuksesta korvattavista henkilövahingoista tai vastapuolen omaisuusvahingoista mitään.

Lisäturvaa kaskolla

Pohjola Autovakuutukseen voi valita lakisääteisen liikennevakuutuksen lisäksi vapaavalintaisen kaskovakuutuksen. Kaskovakuutuksia on kolmea eri tasoa, jotka ovat suppeimmasta kattavimpaan Osakasko, Kevytkasko ja Superkasko. Kaskoihin on valittavissa laajuudesta riippuen eri turvia, mitkä määrittävät, minkälaisia vahinkoja vakuutuksesta voidaan korvata.

Osakasko

Kaikista kevyimpään henkilöauton Osakaskoon sisältyy Vastuuturva ulkomaille, Paloturva, Eläinkolariturva, Varkausturva ja Oikeudenkäyntiturva. Lisäksi Osakaskoa voi täydentää Autopalveluturvalla, Ilkivaltaturvalla ja Lasiturvalla. Osakaskosta voit näin ollen hakea korvauksia, jos esimerkiksi autosi palaa, autosi vahingoittuu yhteentörmäyksessä eläimen kanssa tai autoosi murtaudutaan. 

Vastuuturva ulkomailla auttaa puolestaan, jos aiheutat vahingon ETA-alueen ulkopuolisessa vihreän kortin sopimusmaassa, eikä vahinkoa korvata maan lakien mukaan liikennevakuutuksesta. Oikeudenkäyntiturvasta voit vastaavasti hakea korvauksia kohtuullisista asianajo- ja oikeudenkäyntikuluista riita- rikos- ja hakemusasioissa, jotka liittyvät esimerkiksi auton omistukseen, kuljettamiseen tai hallintaan. Osakaskoa täydentävä Autopalveluturva kattaa hinauskuluja matkan keskeytyessä ja Lasiturva puolestaan auton ikkunalasin rikkoutumisen.

Kevytkasko

Osakaskosta kattavampi vakuutusturva on Kevytkasko. Edellä mainittujen turvien lisäksi Kevytkaskoon sisältyy Kolarointiturva. Kolarointiturvasta voit hakea korvauksia omaan autoosi kohdistuneista vahingoista, jos ne syntyvät esimerkiksi kolarin, tieltä suistumisen tai myrskyn aiheuttamina.

Kolarointiturvan omavastuu on vähintään 150 euroa ja sitä on mahdollista vaihtaa isommaksi. Kolarointiturvaan sisältyy liikennevakuutuksen tapaan bonus, joka vaikuttaa kolarointiturvan hintaan. Kolarointiturvan lähtöbonus on täydet 70 prosenttia. Bonusta kertyy 10 prosenttia jokaista vahingotonta vakuutuskautta kohden. Vastaavasti bonus pienenee 20 prosenttia jokaista kolarointiturvasta korvattua vahinkoa kohden.

Ilkivaltaturva ja Autopalveluturva kuuluvat automaattisesti Kevytkaskoon, siinä missä Osakaskossa ne ovat vapaasti valittavissa.

Superkasko

Kaikista kattavin Superkasko sisältää kaikki edellä mainitut turvat Kolarointiturvasta Oikeudenkäyntiturvaan. Lisäksi siihen on mahdollista valita täydentäviä turvia kuten Keskeytysturva, Pysäköintiturva, Superlunastus ja Rahoitusturva. Keskeytysturvasta on mahdollista hakea korvauksia, kun oma ajoneuvosi on vakuutuksesta korvattavan vahingon seurauksena korjattavana.

Korvausta voi hakea joko sijaisauton tai päivärahan muodossa. Pysäköintiturva kattaa sen sijaan autollesi sattuneet vahingot sen ollessa pysäköitynä. Pysäköintiturvaa on mahdollista käyttää, kun syyllinen osapuoli jää tuntemattomaksi ja tarkka vahinkopaikka ja -aika voidaan yksilöidä.

Superlunastuksesta saat nimensä mukaisesti paremman korvauksen, mikäli autosi joudutaan lunastamaan, eikä sen korjaaminen ole kannattavaa. Kaikki kaskot ovat voimassa myös Euroopassa sekä sen ulkopuolella suurimmassa osassa vihreän kortin sopimusmaita. Omavastuu on kuitenkin vahingon sattuessa ulkomailla suurempi.

Etuasiakas vai omistaja-asiakas?

Pohjola Vakuutus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden liittyä etuasiakkaaksi. Etuasiakkaana saat etuja ja alennuksia vakuutuksista. Etuasiakas saa esimerkiksi 7 prosentin alennuksen kaikista kaskovakuutuksista ja 8 prosentin lisäalennuksen bonuksellisista kaskovakuutuksista. Etuasiakkaaksi pääsee keskittämällä vakuutuksia Pohjola Vakuutukselle. 

Vakuutuksia tulee olla kolmesta eri kategoriasta, esimerkiksi ajoneuvovakuutuksen, liikennevakuutuksen ja kaskovakuutuksen lisäksi jokin henkilövakuutus. Lakisääteinen liikennevakuutus ja vapaavalintainen kaskovakuutus lasketaan tässä tapauksessa omiksi kategorioikseen. Mikäli myös pankkiasiointi on keskitetty Osuuspankkiin, on mahdollista liittyä omistaja-asiakkaaksi maksamalla 100 euron jäsenosuusmaksun. Omistaja-asiakkaat saavat lähes 18 prosentin alennuksen kaikista bonuksellisista kaskovakuutuksista.

Pohjola Autovakuutus on mahdollista räätälöidä omaan tarpeeseen ja ajoneuvon ominaisuuksiin sopivaksi. Lakisääteistä liikennevakuutusta on helppo täydentää kaskon lisäturvilla. Liikennevakuutuksen lisäksi voit valita autollesi joko Osakaskon, Kevytkaskon tai kaikista kattavimman Superkaskon.

Kaskoon valittavissa oleva 150 euron omavastuu on tällä hetkellä markkinoiden alhaisin. Keskittämällä vakuutuksia pystyt hyödyntämään Pohjola Vakuutuksen etuasiakkaille ja osuuspankin omistaja-asiakkaille kuuluvia tarjouksia. Etuasiakkaan ja omistaja-asiakkaan edut tuovat tuntuvan alennuksen myös vakuutuksen hintaan.

Vakuutuksen saa kilpailutettua OP:n verkkopalvelussa, ja vakuutuksenottajille on käytössä 24/7 Vahinkoavun lisäksi Korjaamomestari-palvelu. Pohjolan Korjaamomestarit hoitavat ajoneuvon korjauksen lisäksi korvauksen hakemisen asiakkaan puolesta.

Usein kysyttyä

Miksi Pohjola autovakuutus?
Pohjola Autovakuutus on mahdollista räätälöidä omaan tarpeeseen ja ajoneuvon ominaisuuksiin sopivaksi. Autovakuutuksen mukana saat pakollisen liikennevakuutuksen, kuten myös itse valittavat kaskovakuutukset.
Mikä Pohjola autovakuutus kannattaa ottaa?
Autovakuutus kannattaa valita pääasiassa auton kunnon ja iän mukaan. Mikäli auto on vanha, voi Osakasko olla paras vaihtoehto. Kevytkasko sopii hieman parempikuntoiseen autoon ja vakuutus sisältää muun muassa kolarointiturvan, joka korvaa omaan autoon sattuneet vahingot.
Kannattaako Pohjolan Superkasko?
Kaikista kattavin Superkasko sisältää kaikki edellä mainitut turvat Kolarointiturvasta Oikeudenkäyntiturvaan. Lisäksi siihen on mahdollista valita täydentäviä turvia kuten Keskeytysturva, Pysäköintiturva, Superlunastus ja Rahoitusturva. Superkasko sopii erityisesti uusiin ja arvokkaisiin autoihin.

Muuta vakuutuksiin liittyvää