Autovakuutus

Autovakuutus eli kasko turvaa yhdessä lakisääteisen liikennevakuutuksen kanssa sinun, mutta myös mahdollisesti vastapuolen henkilö- ja esinevahingot. Tässä artikkelissa kerromme kaskovakuutuksen eri ominaisuuksista!

autoruuhka

Miksi kasko?

Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa auto-onnettomuudesta koituneet henkilövahingot sekä kolarin syyttömän osapuolen vahingot. Kaskoa eli autovakuutusta tarvitaan puolestaan korvaamaan kaikkia muita mahdollisia autolle koituvia vahinkoja. Vain kaikkein arvottomimmille autoille kannattaa olla ottamatta minkäänlaista autovakuutusta.

Voit tutustua tarkemmin OP-Pohjolan, LähiTapiolan, Fennian ja If:n autovakuutuksiin meidän laatimista oppaista.


Löydä paras tieto autovakuutuksista

Summarumin kautta löydät kattavasti selkeää tietoa erilaisista vakuutuksista, joita ovat autovakuutus, matkavakuutus, tapaturmavakuutus tai kotivakuutus.

Tutki vakuutuksia tästä

Summarum Logo

Osakasko

Eri autovakuutuslajien kattavuus vaihtelee suuresti vakuutusyhtiöstä toiseen. Lue siis tarkoin pieni präntti.

Osakasko sisältää tyypillisesti vähintään:

 • hirvivakuutuksen
 • palovakuutuksen
 • varkausvakuutuksen
 • autopalveluvakuutuksen
 • ilkivaltavakuutuksen

Laajempi kasko

Erilaisilla häilyvillä nimikkeillä (isokasko, huippukasko, superkasko, täyskasko) tarjotaan vakuutuksia, jotka voivat tarjoavat yllä olevan listan lisäksi esimerkiksi:

 • oikeusturvavakuutuksen
 • uusarvolunastusturvan
 • keskeytysvakuutuksen
 • kolarivakuutuksen
 • pysäköintiturvan
 • lasiturvan

Vakuutusyhtiökohtaisesti osakaskoon voi myös sisältyä joitain yllä olevan listan vakuutuksia. Erityisen yleinen lisä on oikeusturvavakuutus.

Yleensä laaja autovakuutus kannattaa ottaa vain talouden uusimmalle autolle. Jos perheeseen kuuluu myös vanhempi auto, sen vakuuttamiseksi riittänee osakasko.

Bonus malus -järjestelmä

Autovakuutuksiin sovelletaan bonus malus -järjestelmää. Sen ideana on, että vahingottomat vuodet alentavat vakuutusmaksua. Jos vahinkoja taas sattuu, bonustaso vastaavasti pienenee.

Pääsääntöisesti bonustaso nousee vahingottoman vuoden jälkeen 10 % ja laskee vahingon johdosta 20 %. Korkein mahdollinen bonus on ~60-70 % vakuutusmaksusta.

Koska autovakuutukseen sisältyy joka tapauksessa jonkinlainen omavastuuosuus, ja koska vahingot pienentävät bonusta, usein vähäisimpiä kolhuja ei edes kannata ilmoittaa vakuutusyhtiölle.

Missä autovakuutus on voimassa?

Autovakuutukseen tulee tavallisesti sisällyttää ulkomaiden vastuuturva, että se kattaisi ajon muissa maissa. Siltikään tyypillinen suomalainen autovakuutus ei ole voimassa kaikissa maissa. Usein ainakin Euroopan Unionin maat kuuluvat vakuutuksen piiriin, mutta muut Euroopan maat pitää sisällyttää vakuutukseen erillisellä lisäsopimuksella.

Muuta vakuutuksiin liittyvää

Valitse vakuutus tarkkaan – voit säästää satoja euroja

Muiden vakuutusten tapaan autovakuutuskaan ei ole vakiohintainen. Vakuutusta kannattaa kilpailuttaa ja pyytää tarjouksia eri yrityksiltä.

Vertailu todellakin kannattaa, sillä parin vuoden takaisessa Iltalehden selvityksessä kävi ilmi, että pienellä vaivalla saattoi säästää autovakuutuksissa jopa 500 euroa. Autolainat eivät ole siis ainoa seikka, jossa voit säästää rahaa kun kilpailutat.

Tehokkaalla koneella varustetun auton vakuuttaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin tavallisen perusfarmarin. Halvemmalla pääsee, kun valitsee autokseen tavallisen perheauton kohtuullisen kokoisella moottorilla ja hyvillä turvavarusteilla.

On totta, että keskittämisellä saattaa saada edullisen vakuutuksen ja se on kätevää, mutta aina se ei kuitenkaan johda halvimpaan vaihtoehtoon. Vakuutusalan asiantuntija Pekka Puustinen on sanonut, että keskittäminen on nopein tapa hankkia vakuutukset, mutta ei halvin: jos käyttää aikaa kilpailuttamiseen, löytää yleensä halvempia vaihtoehtoja.

Mitkä muut tekijät vaikuttavat autovakuutuksen hintaan?

Olemme vielä seuraavaan listaan koonneet erilaisia asioita, jotka vaikuttavat autovakuutuksen hintaan:

 • Vakuutettavan auton merkki ja malli
 • Auton haltian ikä
 • Paikkakunta: pääkaupunkiseudulla ja Tampereella vakuutusten hintoja nostaa runsas liikenne, Lapissa taas porot.
 • Vakuutusten keskittäminen ja kilpailuttaminen voivat tuoda usean euron vuosittaiset säästöt.
 • Monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta nettiasiakkailleen. Tarkista nettiasiakkaiden kulloisetkin alennukset vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta.

Muista vakuutuksista löydät tietoa vakuutusten pääsivulta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi vakuutuksia kannattaa sinun ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti kulujasi kuten:
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen Lainojen kilpailuttaminen

Usein kysyttyä

Mitä autovakuutus korvaa?
Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa auto-onnettomuudesta koituneet henkilövahingot sekä kolarin syyttömän osapuolen vahingot. Kaskoa eli autovakuutusta tarvitaan puolestaan korvaamaan kaikkia muita mahdollisia autolle koituvia vahinkoja.
Miten autovakuutus määräytyy?
Autovakuutuksiin sovelletaan bonus malus -järjestelmää. Sen ideana on, että vahingottomat vuodet alentavat vakuutusmaksua. Jos vahinkoja taas sattuu, bonustaso vastaavasti pienenee.
Mikä autovakuutus?
Vain kaikkein arvottomimmille autoille kannattaa olla ottamatta minkäänlaista autovakuutusta. Autovakuutuksen laajuutta kannattaa harita auton arvon mukaan. Yleensä laaja autovakuutus kannattaa ottaa vain talouden uusimmalle autolle. Jos perheeseen kuuluu myös vanhempi auto, sen vakuuttamiseksi riittänee osakasko.