Vakuutuksia on nykyään vaikka mihin lähtöön. Osa niistä voi olla tarpeellisia, osa hyödyllisiä vain myöntäjälle. Mutta miten pystyt arvioimaan, minkä vakuutuksen tarvitset oikeasti ja minkä vakuutusyhtiön markkinointiosasto saa sinut haluamaan? Lue alta, mitkä vakuutukset ovat fiksuja juuri sinulle ja vältyt turhilta vakuutusmaksuilta.

korot_salama

Kannattaako kotivakuutus?

Kotivakuutus on monille tarpeellinen, muutamille pakollinen ja joillekin täysin turha.

  • Laaja kotivakuutus on tarpeellinen omakotitalojen omistajille.
  • Omaisuutta suojeleva kotivakuutus on syytä hankkia, jos pitää hallussaan paljon arvokkaita esineitä.
  • Kotivakuutus on pakollinen monille vuokralaisille, sillä vuokranantaja voi edellyttää ajantasaisia vakuutuksia.
  • Täysin turha kotivakuutus on esimerkiksi monille opiskelijoille ja vähävaraisille yksinasujille, joilta vuokranantaja ei edellytä kotivakuutusta. Heidän omaisuutensa on usein niin arvotonta ja tulonsa niin matalat, että kotivakuutuksesta maksaminen niinkin epätodennäköistä tapahtumaa kuin vaikkapa tulipaloa silmällä pitäen on suorastaan naurettavaa.

Lue lisää artikkelistamme Kannattaako kotivakuutus! Saat selville, tulisiko sinun hankkia kotivakuutus ja miten sellaisen saa halvalla.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on käytännössä välttämättömyys omakotitalossa asuvalle. Se korvaa irtaimistolle ja kiinteistölle sattuvia vahinkoja. Myös monet kerrostaloasujat hankkivat irtaimistovakuutuksen. Osa vuokranantajista suorastaan edellyttää sitä.
Lue tästä, miten valitaan paras kotivakuutus.

Henkivakuutus

Henkivakuutus on vapaaehtoinen vakuutus, jonka ottamista miltei jokainen joutuu jossain vaiheessa elämäänsä miettimään. Mitä henkivakuutus kattaa, mitä se maksaa ja kenen sellainen kannattaa ottaa? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaamme tässä artikkelissa.

Tapaturmavakuutus

Tapaturmavakuutus korvaa nimensä mukaisesti tapaturmia. Se on suunnattu vain aikuisille. Tapaturmavakuutus ostetaan yleensä pakettiratkaisuna muiden henkilövakuutusten, kuten kuolemanvaravakuutuksen, kanssa.

Lue, mitä tapaturmavakuutus korvaa ja paljonko se maksaa.

Matkavakuutus

Matkavakuutus on ainoa keino suojautua suurilta taloudellisilta vahingoilta, jos lomamatkalla käy tapaturma tai jos sattuu menettämään arvokasta omaisuutta. Mitä matkavakuutus korvaa ja mitä se ei korvaa? Paljonko matkavakuutus maksaa?

Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Autovakuutus

Vapaahtoiset autovakuutukset eli kaskovakuutukset tarjoavat kattavamman suojan kuin pelkkä lakisääteinen liikennevakuutus. Lue tästä, mitä ylimääräistä suojaa kasko tarjoaa ja mistä sinun kannattaa kaskosi ostaa. Huolellisella vertailulla voi säästää satoja euroja vuodessa. 

Autovakuutus-opas.

Vakuutuksien keskittäminen

Vakuutusten keskittäminen on tyypillinen tapa säästää vakuutusmaksuissa ja saada muita uskollisen asiakkaan etuja. Miten keskittäminen tapahtuu? Paljonko keskittämällä voi säästää? Kannattaako keskittäminen? Lue lisää täältä.

Sairausvakuutus on luksusta

Sairausvakuutus, kuten monet vakuutukset, on luksusta. Suomalaisen sosiaalijärjestelmän ja julkisen sairausvakuutuksen puitteissa vapaaehtoinen sairausvakuutus tarjoaa lähinnä mahdollisuuden saada hoitoa nopeammin ja käyttää yksityisiä vastaanottoja vaivattomammin.

Sairausvakuutus on miltei pakollinen, jos olet yrittäjä, sillä ilman vapaaehtoista sairausvakuutusta yrittäjä jää vaille suojaa sairaustapauksessa. Yrittäjä voi myös vakuuttaa samalla kertaa kaikki yrityksensä avaintyöntekijät, jolloin vakuutus tulee henkilöä kohden edullisemmaksi.

Muuten vapaaehtoinen sairausvakuutus on järkevä hankinta lähinnä, jos sitä tarjotaan edullisesti osana henkilövakuutuspakettiasi (eli tapaturmavakuutuksen ja henkivakuutuksen rinnalla) ja sinulla on taskuissa pyörimässä ylimääräistä rahaa moista luksusta varten.

Lue lisää sairausvakuutusten ongelmista ja mahdollisuuksista sivulta Sairausvakuutus – pelkkää luksusta?

Tapaturmavakuutus on myös luksusta

Vähävaraisen kuluttajan ei kannata maksaa tapaturmavakuutuksesta. Sen sijaan vakavarainen perheellinen henkilö voi hyvin suojata perheensä selustansa tapaturmavakuutuksella, etenkin jos koko perheen toimeentulo riippuu vakuutuksenottajan työtuloista.

Tapaturmavakuutukset eroavat toisistaan siinä, mihin rajaan saakka ne korvaavat hoitokuluja ja kuinka suuria haitta- ja kuolemantapauskorvauksia niihin liittyy. Lue sopimustekstit tarkasti.

Lue lisää tapaturmavakuutuksista artikkelistamme Tapaturmavakuutus – ei köyhille ja saat selville, kannattaa sinun hankkia tapaturmavakuutus!

Matkavakuutuksen kanssa on syytä olla tarkkana

Vaikka matkavakuutus voi vaikuttaa välttämättömältä suojalta ulkomaanmatkalla, sen tarjoama turva ei välttämättä ole yhtä kattava kuin ensiajattelemalta voisi luulla. Etenkin luottokorttien mukana tulevat matkavakuutukset voivat olla täysin tyhjänpäiväisiä. Jonkinlainen matkavakuutus voi olla tarpeen:

  • jos kuljetat mukanasi paljon arvokasta omaisuutta, jonka varastamista tai särkymistä pelkäät
  • jos matkustat alueelle, jossa sairausvakuutuksesi ei ole voimassa (yleisesti ottaen EU:n ulkopuolelle)

Lue kaikki matkavakuutusten mahdollisuuksista ja sudenkuopista artikkelista Matkavakuutus on huono turva.