Uuden yrityksen rahoitus voi olla kiven alla. Vaikka liiketoimintasuunnitelma olisi kirjoitettu huolella, pieni alkupääoma ei usein riitä kunnollisen liiketoiminnan käynnistämiseen. Tällöin kyseeseen tulevat erilaiset julkiset tuet, pankkilainat ja sijoittajien etsiminen.

Hae yrityslainaa netistä
Hae yrityslainaa helpolla nettihakemuksella palvelustamme. Täytä lomake ja olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

venho

Starttiraha

Starttiraha on tarkoitettu yrittäjyyden aloittamisen tueksi ja sillä maksetaan ensisijaisesti yrittäjän oma toimeentulo. Starttirahan myöntää työ- ja elinkeinotoimisto oman arvionsa mukaisesti tilanteissa, joissa yrittäjyyden katsotaan olevan asiakkaalle sopiva työllistymisvaihtoehto.

Starttirahan perustuki vuonna 2016 on 32,68 e/vrk. Tämä on sama kuin peruspäivärahan suuruus. Harkinnan mukaan tukea voidaan korottaa enintään 60 prosenttia. Starttirahaa on haettava ennen yrityksen perustamista.

Starttiraha myönnetään yleensä 6 kuukaudeksi. Aikaa voidaan erityispäätöksellä jatkaa 2-6 kuukaudella, mutta yleensä tuen suuruus tällöin pienenee. Lain mukaan starttirahaa voi maksaa enintään 12 kuukauden ajan.

Keksintösäätiön riskirahoitus

Keksintösäätiö tukee innovatiivisia yritysaihioita tarjoamalla esimerkiksi lakikonsultointia, apua liiketoimintasuunnitelman kirjoittamisessa ja apua yrityksen perustamisessa. Keksintösäätiön rahoitusta ei voi käyttää yrittäjän oman palkan maksamiseen, vaan ainoastaan yrityksen ulkopuolella syntyvien kustannusten rahoittamiseen.

Tekes

Tekes rahoittaa lähinnä teknologisia innovaatioita. Myös aloittava yritys voi saada heiltä rahoitusta, mutta jo liiketoimintansa aloittanut ja laajenemaan pyrkivä pieni- tai keskikokoinen yritys on vahvemmilla Tekesin rahoista kilpailtaessa.

Kiinnitä erityistä huomiota Tekesin Nuorten Innovatiivisten Yritysten ohjelmaan, joka on tarkoitettu nopean kansainvälisen kasvun mahdollistamiseksi. Sen suuruus on alkuvaiheessa enintään 250 000 euroa, mutta vaiheittain tuen suuruus voi nousta jopa miljoonaan euroon. Saadakseen tätä tukea yrityksellä on tavallisesti oltava myös muuta rahoitusta, kuten pääomasijoittajia.

Finnvera

Valtion omistama erikoisrahoitusyhtiö Finnvera tarjoaa tukea myös aloittaville yrityksille. Finnvera paitsi tarjoaa edullisia yrityslainoja, myös tekee suoria pääomasijoituksia lupaaviin nuoriin yrityksiin.

Uudelle yritykselle kiinnostava on lähinnä yrittäjälaina. Yrittäjälaina on henkilökohtainen laina, joka on tarkoitettu osakepääoman tai yhtiöpanoksen maksamiseen.

Pankkilainat

Aloittavan yrityksen rahoitus voidaan hoitaa myös pankkilainalla, mutta tällöin ehtona on aina riittävä oma pääoma. Pankit eivät halua kantaa riskiä yksin. Toisinaan pankki ja Finnvera voivat sopia jakavansa riskin ja tarjota lupaavalle yritykselle lainaa yhteistuumiin. Käytännössä tämä yleensä tapahtuu niin, että Finnvera tarjoaa enintään 60 % takauksen pankin antamalle lainalle. Finnvera tekee yhteistyötä useimpien suurten pankkien kanssa.

Pankkien yrityslainoista tulee aina neuvotella erikseen tapauskohtaisesti.

Muita rahoitusvaihtoehtoja

  • Maaseuturahasto myöntää investointitukia mm. konehankintoihin sekä nuoren viljelijän aloitustukea.
  • Kulutusluottoihin erikoistunut Ferratum sekä vertaislainoja välittävä Vauraus Suomi tarjoavat myös yrityslainoja. Näissä yritysrahoitusmuodoissa korot ovat pankkilainoja korkeammat, mutta laina on helpompi saada. Molemmat yritykset ovat luotettavia rahoitusalan toimijoita.
  • Myös vakuutusyhtiöt myöntävät vakuuksia vastaan 5-10 vuoden pituisia sijoituslainoja.
  • Yliopistot ja tutkimuslaitokset auttavat kehittämään yritysaihioita Keksintösäätiön tapaan. Osa tästä rahasta kulkee Tekesin hakuprosessin kautta.
  • Vuonna 2012 käynnisti toimintansa Startup-säätiö, joka tarjoaa huipputason koulutusta innovatiivisille teknologiayrityksille.

Katso myös:
Yrityksen perustaminen (Yrittäjät.fi)
Yrityksen perustaminen (Verohallinto)

Hae yrityslainaa netistä
Hae yrityslainaa helpolla nettihakemuksella palvelustamme. Täytä lomake ja olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.