Yleisurheilun Timanttiliiga 2023 -opas

Timanttiliigan kausi 2023 käynnistyy 5.5. Qatarista Dohasta. Kausi sisältää yhteensä 14 osakilpailua 5.5.–17.9.2023 välisenä aikana.

Timanttiliigan osakilpailuja käydään ympäri maailmaa neljällä eri mantereella. Kausi huipentuu 16.–17.9.23 Yhdysvaltojen Eugenessa käytävään kaksipäiväiseen finaalitapahtumaan. Suomessa Timanttiliigaa ei televisioida maksuttomille kanaville, vaan sitä voi seurata ainoastaan maksu-tv -palveluista kuten C More.

Mikä on Timanttiliiga?

Yleisurheilun timanttiliiga on yksi maailman merkittävimmistä yleisurheilukilpailusarjoista. Kilpailusarja koostuu useista eri lajeista, joihin kuuluu esimerkiksi eri mittaiset juoksumatkat, korkeushyppy, seiväshyppy, pituushyppy ja kolmiloikka, sekä kuulantyöntö ja keihäänheitto. Kilpailut ovat erittäin korkeatasoisia ja houkuttelevat paikalle maailman parhaita urheilijoita.

Historia lyhyesti

Timanttiliigan historia juontaa juurensa vuoteen 2010, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) yhdisti aiemmat Golden League- ja World Athletics Final -kilpailusarjat yhdeksi sarjaksi. Timanttiliiga sai nimensä pääsponsoriltaan timanttisormusvalmistaja Diamond Leaguelta. Yhdistämällä kilpailuja haluttiin antaa urheilijoille mahdollisuus kilpailla korkeimmalla tasolla useissa eri maissa ympäri maailmaa. Se on siis korkean tason yleisurheilusarja, joka kokoaa yhteen urheilijoita ja faneja ympäri maailman.

Vuonna 2013 Timanttiliigaa uudistettiin niin, että siitä tuli suoritusperusteinen sarja. Menestyminen yksittäisissä kilpailuissa muuttui tärkeämmäksi kuin kauden kokonaispisteet. Timanttiliiga koostuu 14 eri kilpailusta, joista kukin järjestettiin eri puolilla maailmaa. Kussakin kilpailussa kilpaillaan useassa eri lajissa, ja urheilijoille annetaan pisteitä heidän sijoituksensa perusteella.

Tarjolla parasta urheilua yleisurheilufaneille

Vaikka Timanttiliigassa on ollut monia muutoksia vuosien varrella, sen tavoitteena on aina ollut tarjota yleisurheilufaneille jännittävimmät ja kovatasoisimmat kilpailut ja antaa urheilijoille mahdollisuus kilpailla korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Timanttiliiga on yksi maailman arvostetuimmista ja suosituimmista yleisurheilusarjoista. Se houkuttelee parhaita urheilijoita ympäri maailmaa ja tarjoaa jännittävän katseluelämyksen yleisurheilun ystäville.

Timanttiliigan kilpailut ovat urheilijoille erittäin merkittäviä, sillä ne tarjoavat urheilijoille mahdollisuuden ansaita rahaa ja saada kansainvälistä näkyvyyttä. Timanttiliigassa menestyminen on erittäin arvostettua, ja menestyneet urheilijat palkitaan usein rahapalkintojen lisäksi myös erilaisilla huomionosoituksilla.

Timanttilajit

Timanttiliigaan kuuluu lajivalikoima, joka edustaa laajasti yleisurheilulajeja ja tarjoaa urheilijoille ja katsojille monipuolisen katselukokemuksen. Timanttiliigan kilpailujen yhteydessä kisataan myös muissa kuin varsinaisissa timanttilajeissa.

Järjestettävät lajit voivat vaihdella vuosittain ja Timanttiliiga voi myös sisältää muita erikoislajeja tai esimerkiksi ”continential cup” tapahtumia.

Yleisurheilu on yksi maailman vanhimmista urheilulajeista, ja se on myös yksi suosituimmista urheilulajeista maailmassa. Siksi myös Yleisurheilun Timanttiliigan kilpailuilla on paljon faneja ympäri maailman. Yleisurheilu on myös olympialaji, ja se on yksi suosituimmista lajeista olympialaisissa. Se on kehittynyt vuosien varrella, ja nykyään lajissa on käytössä teknologiaa ja tietokoneohjattuja mittauslaitteita, jotka auttavat mittaamaan ja arvioimaan urheilijoiden suorituksia hyvinkin tarkasti.

Timanttiliigan pisteet

Jokaisen osakilpailun kahdeksan parasta urheilijaa saavat pisteitä, ja nämä pisteet lasketaan yhteen urheilijoiden osallistumiskerroista riippumatta. Loppupisteiden perusteella valitaan urheilijat Timanttiliigan finaaliviikonlopun kilpailuihin.

Timanttiliigan osakilpailujen voittajat saavat myös rahapalkinnot. Kauden lopussa kunkin lajin Timanttiliiga-voittaja palkitaan rahapalkinnolla, kunniamerkillä ja Timanttiliiga-voittajan timanttikorulla. Lisäksi kauden lopussa Timanttiliigan kokonaisvoittaja saa palkinnoksi huippuluokan auton.

On huomattava, että rahapalkinnot, kunniamerkit ja korut sekä autot voivat vaihdella kausittain ja riippuvat Timanttiliigan sponsoreista ja järjestäjistä.

Suomalaiset Timanttiliigassa

Menestyksekkäin Timanttiliigan laji suomalaisille kautta aikojen on ollut keihäänheitto, ja suomalaisista keihäänheittäjistä Tero Pitkämäki. Suomi on saavuttanut keihäänheitossa 27 voittoa, joista 24 kuuluu Pitkämäelle.

Vuoden 2022 Timanttiliigassa suomalaiset eivät yltäneet voittosijoille. Topi Raitanen osallistui miesten 3000 metrin estejuoksun kilpailuihin ja saavutti yhteispisteissä sijan 7. Oliver Helander kilpaili miesten keihäänheitossa ja sijoittui yhteispisteissä sijalle 11. Kristiina Mäkelä osallistui naisten korkeushypyn kilpailuihin ja sijoittui yhteispisteissä sijalle 10.

Näiden urheilijoiden lisäksi muita suomalaisia urheilijoita kilpaili myös Timanttiliigassa vuonna 2022 eri lajeissa. Tänä vuonna suomalaiset saavat jännittää ainakin Wilma Murron ja Oliver Helanderin puolesta.

Kausi 2023 – odotukset tälle kaudelle

Aloitus Dohassa

Vuoden 2023 kausi alkaa Qatarista Dohasta. Siellä kilpaillaan yhteensä 13 lajissa, joista kuusi on naisten sarjaa ja seitsemän miesten sarjaa. Miesten lajit ovat 200 m, 800 m ja 3000 m juoksu sekä 400 m aitajuoksu. Sen lisäksi miehet kilpailevat korkeushypyssä, keihäänheitossa ja kiekonheitossa. Naisten lajit Dohassa ovat 100 m, 400 m ja 1500 m juoksu sekä 100 m aitajuoksu ja 400 m estejuoksu ja lisäksi seiväshyppy.

Suomalaisista urheilijoista Dohassa nähdään naisten seiväshypyssä kilpaileva Wilma Murto, sekä keihäänheitossa Oliver Helander. Kovista kansainvälisistä urheilijoista saapumisensa Dohaan ovat varmistaneet muun muassa estejuoksija Soufiane El Bakkali, korkeushyppääjä Mutaz Essa Barshim, juoksija ja olympiavoittaja Selemon Barega sekä juoksija Timothy Cheruiyot.

Marokko

Toinen osakilpailu kilpaillaan toukokuun lopussa Pohjois-Afrikassa Marokossa. Pääkaupunki Rabatissa kilpaillaan 28.5. yhteensä 14 eri lajissa, joita ovat miesten 100 m, 400 m, 800 m ja 1500 m juoksu, 110 m aitajuoksu, 3000 m estejuoksu sekä kiekonheitto. Naiset kilpailevat 200 m, 800 m ja 1500 m juoksussa, 400 m aitajuoksussa sekä kuulantyönnössä, kolmiloikassa ja korkeushypyssä.

Kilpailukalenteri: kesäkuu

Kesäkuussa kilpaillaan neljässä eri lokaatiossa. 2.6. kolmas osakilpailu käydään Firenzessä. Siellä järjestetään Golden Gala Pietro mennea -yleisurheilutapahtuma. Kilpailu järjestetään Firenzessä, koska Rooman Stadio Olimpico on remontissa, ja se on tarkoitus kunnostaa vuoden 2024 Rooman EM-kisoihin.

Miehet kilpailevat Firenzessä 100 m, 200 m ja 5000 m juoksussa, 110 m aitajuoksussa sekä kolmiloikassa, korkeushypyssä ja kuulantyönnössä. Naisilla lajeja on 8: 100 m, 400 m ja 1500 m juoksu sekä 3000 m estejuoksu, 400 m aitajuoksu ja seiväshyppy, pituushyppy sekä kiekonheitto.

Meeting de Paris

Yhdeksäs kesäkuuta järjestetään Timanttiliigan neljäs osakilpailu nimeltään Meeting de Paris Pariisissa. Myös siellä lajeja on 15. Miesten lajeihin kuuluu 100 m ja 800 m juoksu, 100 m ja 400 m aitajuoksu, 3000 m estejuoksu sekä pituushyppy ja moukarinheitto. Moukarinheitto ei kuulu timanttilajeihin, mutta Timanttiliigan kilpailuissa nähdään myös vaihtelevasti lajeja, jotka eivät kuulu ns. timanttilajeihin. Naiset kilpailevat Pariisissa 200 m, 400 m, 800 m ja 5000 m juoksussa, seiväshypyssä, korkeushypyssä, keihäänheitossa, kuulantyönnössä ja kiekonheitossa.

Oslon Bisslett

Viides osakilpailu sijoittuu Osloon Bisslettin stadionille. Oslossa kisataan 15.6. ja lajeja on 14. Naiset kilpailevat 100 m, mailin, ja 3000 m juoksussa, 400 m aidoissa, kolmiloikassa, kuulantyönnössä sekä kiekonheitossa. Miehillä lajeja on seitsemän ja lisäksi timanttilajien ulkopuolinen moukarinheitto. Miesten timanttilajit Oslossa ovat 200 m, 400 m, 1500 m ja 5000 m juoksu, 400 m aidat sekä pituushyppy ja seiväshyppy.

Sveitsin Athletissima-ilta

Kuudes osakilpailu järjestetään 30.6. Sveitsissä Lausannessa. Athletissima-illassa kilpaillaan 15 timanttilajissa, ja sen lisäksi miesten 400 m juoksussa ja naisten 4 x 100 m viestissä, jotka eivät ole timanttilajeina. Miehet kisaavat 200 m, 1500 m ja 5000 m juoksussa, 110 m aidoissa, pituushypyssä, kuulantyönnössä ja keihäänheitossa. Naisilla ilta tuo eteen 100 m ja 800 m juoksun, 3000 m esteet, 400 m aidat, 100 m aidat sekä korkeushypyn, seiväshypyn ja keihäänheiton.

Kilpailukalenteri: Heinäkuu

Heinäkuussa kisataan seitsemäs osakilpailu 2.7. Tukholmassa, kahdeksas osakilpailu 16.7. Chorzowssa, yhdeksäs osakilpailu 21.7. Monacossa ja kymmenes 23.7. Lontoossa.

Tukholma

Tukholmassa lajeja on 14, joista miesten 8 ja naisten 6. Naisilla on ohjelmassa 200 m, 1500 m ja 5000 m juoksu, 100 m aidat sekä pituushyppy ja korkeushyppy. Miehet taas pääsevät taistelemaan 100 m, 400 m ja 800 m juoksumatkat, 3000 m esteet, 400 m aidat sekä kiekonheitto, seiväshyppy ja korkeushyppy.

Puolan Chorzowa

Chorzowssa Puolassa kisataan vasta toista kertaa Timanttiliigan historian aikana. Lajeina ovat miesten 100 m, 400 m ja 1500 m juoksu, 3000 m esteet sekä korkeushyppy, seiväshyppy ja kuulantyöntö. Miehet kisaavat myös 110 m aidoilla ja moukarinheitossa, mutta nämä eivät ole timanttilajeina. Naisilla on 100 m, 400 m, 800 m ja 3000 m juoksu, 100 m aidat sekä korkeushyppy, kolmiloikka ja keihäänheitto. Myös naiset kisaavat Puolassa moukarinheitossa timanttilajien ulkopuolella.

Monaco

Monacossa päästään seuraamaan 14 timanttilajin kisoja. Naisilla on 200 m, 400 m ja 1500n juoksu, 100 m aidat, korkeushyppy ja pituushyppy. Miesten lajeina ovat 100 m, 800 m ja 5000 m juoksu, 400 m aidat, 3000 m esteet, kolmiloikka, keihäänheitto ja seiväshyppy. Monacon osakilpailu on erittäin odotettu ja siellä on todennäköisesti luvassa erittäin hyviä tuloksia etenkin juoksun osalta.

Lontoo

Heinäkuun viimeinen osakilpailu pidetään siis Lontoossa, ja lajeista mukana ovat miesten 200 m, 400 m ja 1500 m juoksu, 110 m aidat, korkeushyppy, kuulantyöntö, kiekonheitto sekä 4 x 100 m viesti. Naisten lajit ovat 100 m, 800 m ja 5000 m juoksu sekä 400 m aidat, 3000 m esteet, seiväshyppy, pituushyppy ja 4 x 100 m viesti.

Otteluohjelma: Loppukausi

Zürich

Lontoon jälkeen luvassa on noin kuukauden tauko Timanttiliigan osakilpailuissa, ja seuraavan kerran kisataan vasta elokuun viimeisenä päivänä Zürichissa. Viime kaudella Zürichissa kisattiin kaksipäiväiset finaalikilpailut, mutta tällä kertaa ne nähdään Eugenessa. Zürichissa ohjelmistossa on miesten 200 m, 1500 m ja 500 m juoksu, 400 m aidat sekä korkeushyppy, seiväshyppy, pituushyppy ja keihäänheitto. Naiset kisaavat 100 m, 200 m ja 800 m juoksumatkoilla, 3000 m esteillä, 100 m aidoilla sekä seiväshypyssä, kolmiloikassa ja 4 x 100 m viestissä.

Shenzhen

Seuraavaksi siirrytään Shenzheniin, jossa kilpaillaan 2.9. Timanttiliigan yhdestoista osakilpailu. Lajit ovat miesten 100 m, 400 m ja 800 m juoksu, 110 m aidat, 3000 m esteet sekä kolmiloikka. Naisilla 400 m, 1500 m ja 5000 m juoksu, 400 m aidat sekä pituushyppy, korkeushyppy ja kiekonheitto.

Bryssel

Toiseksi viimeinen osakilpailu nähdään Brysselistä 8. syyskuuta. Miehet kilpailevat 100 m, 400 m, 800 m ja 1500 m juoksussa, 110 m aidoissa sekä seiväshypyssä ja kolmiloikassa. Naiset taas 200 m, 400 m, 1500 m ja 5000 m juoksussa, 400 m aidoissa sekä korkeushypyssä, kuulantyönnössä ja keihäänheitossa.

Finaaliviikonloppu

Yhdysvaltojen yleisurheilupääkaupungissa Eugenessa järjestetään 16.–17.9.2023 Timanttiliigan finaalikilpailu, joka on nimetty Prefontaine Classiciksi. Samassa paikassa järjestettiin edellisvuonna yleisurheilun MM-kilpailut.

Eugenen viikonlopussa kilpaillaan kaikissa timanttilajeissa, joita ovat:

Miesten

 • 100 m
 • 200 m
 • 400 m
 • 800 m
 • maili
 • 5000 m juoksumatkat
 • 3000 m esteet
 • 110 m aidat
 • 400 m aidat
 • korkeushyppy
 • seiväshyppy
 • pituushyppy
 • kolmiloikka
 • kuulantyöntö
 • kiekonheitto
 • keihäänheitto

Naisten

 • 100 m
 • 200 m
 • 400 m
 • 800 m
 • 1500 m
 • 5000 m juoksumatkat
 • 3000 m esteet
 • 100 m aidat
 • 400 m aidat
 • korkeushyppy
 • seiväshyppy
 • pituushyppy
 • kolmiloikka
 • kuulantyöntö
 • kiekonheitto
 • keihäänheitto

Finaaliviikonloppu tarjoaa huikean jännitysnäytelmän ja huipennuksen vuoden 2023 Yleisurheilun Timanttiliigalle ja kokoaa yhteen koko maailman yleisurheilufanit ja parhaat yleisurheilijat.

Eugene

Finaalinäyttämö Eugene sijaitsee Oregonin osavaltiossa Willamette-joen laaksossa, noin 160 kilometriä Portlandista etelään. Kaupungin väkiluku on noin 173 000 asukasta, ja se on Yhdysvaltain 150. suurin kaupunki. Eugenen Hayward Field -stadion on yksi maailman parhaista yleisurheilustadioneista, joka on isännöinyt lukuisia kansainvälisiä yleisurheilukilpailuja ja tapahtumia, kuten Timanttiliigan osakilpailuja. Eugene onkin tunnettu kaupunki etenkin yleisurheilun ystävien joukossa. Sen lisäksi se tunnetaan myös yhtenä Yhdysvaltojen tärkeimmistä yliopistokaupungeista, ja siellä sijaitsee Oregonin yliopisto, joka on yksi maan arvostetuimmista yliopistoista.

Mistä kisoja voi katsoa?

Suomessa kisoja ei televisioida valtakunnallisille tv-kanaville, mutta niitä voi katsoa maksullisten palveluiden kautta. Esimerkiksi C-More näyttää kaikki Timanttiliigan osakilpailut suorana. Ulkomaiset tv-kanavat näyttävät Timanttiliigan otteluita myös ilmaiseksi netissä. Lähetyksiä voi katsella eurooppalaisilta ilmaiskanavilta laillisesti VPN-yhteydellä.