Etusivu » Urheilutapahtumat 2023-2024 » Ranskan avoimet 2023

Ranskan avoimet 2023

Tenniksen ystäville loppukevät ja alkukesä tarjoavat upeita ja jännittäviä hetkiä urheilun parissa. Vuosittain järjestettävä Ranskan avoin tennisturnaus Tournoi de Roland-Garros on suuri historiallinen tennisturnaus. Turnaus järjestetään tänäkin vuonna Pariisissa 22.5.-11.6.2023. Sitä on järjestetty jo pitkään ja nyt vuorossa on jo turnauksen 127. kerta. Kevät tuo tullessaan urheilua seuraaville paljon katseltavaa eri lajien muodossa. Ranskan avoimet osuvatkin loistavaan ajankohtaan jääkiekko- ja jalkapallosarjojen jäädessä kesätauoilleen. Tästä kisaoppaasta saat paljon tietoa alkaneesta turnauksesta. Opas käsittelee tarkemmin koko maailmanlaajuista ilmiötä Ranskan avoimien ympärillä sekä arvioi tarkemmin tulevia otteluita. Lopusta löytyy myös tuleva otteluohjelma.

Stade Roland-Garros

Tapahtumapaikka Stade Roland-Garros sekä turnaus on nimetty ranskalaisen lentäjän Roland Garroksen mukaan. Stade Roland-Garrosiin kuuluu jopa 20 eri tenniskenttää. Suurin areena on Philippe Chatrierin mukaan nimetty näyttämö. Siellä pelataan muun muassa finaalipelit.

Massakentät

Ranskan avoimet ovat massakentällä pelattavista Grand Slam -turnauksista maailman ainoat. Se on neljästä vuosittain järjestettävistä Grand Slam -turnauksista toinen. Sitä edeltää Australian Open ja seuraavat Wimbledon ja US Open. Massakenttä on kova alusta, jossa pallo nousee kentällä yllättävänkin korkealle ja hidastuu kenttään osuessaan. Liikkuminen löysällä pinnalla on hyvin erilaista kuin muilla pinnoilla. Massakentät eroavat myös siten, että pallon pomppiminen jättää jäljen maahan, mikä auttaa ulos lyödyn pallon määrittelyssä. Lisäksi massakentillä voi pelata kevyessä sateessa, koska kenttien on tarkoitus olla hieman märkiä pelattaessa ja pinta imee vettä paremmin kuin kovat- ja ruohokentät.

Mistä kaikki lähti?

Ensimmäisen kerran turnaus pelattiin vuonna 1891, jolloin osallistujiksi pääsivät vain ranskalaiset pelaajat. Championnat de France -kilpailuja pidettiin vuodesta 1891 vuoteen 1924. Tämä oli siis avoin vain tennispelaajille, jotka olivat ranskalaisten seurojen jäseniä. Ensimmäinen voittaja oli H. Briggs. Ensimmäinen naisten kaksinpeli järjestettiin vuonna 1897. Sekanelinpeli lisättiin vuonna 1902 ja naisten nelinpeli vuonna 1907.

Championnat de France -kilpailuja pelattiin neljässä eri paikassa Societé de Sport de l’Île de Puteaux:ssa, Racing Club de France eli RCF:n Croix-Catelanissa, Tennis Club d Paris:ssa sekä Société Athlétique de la Villa Primrosessa. Vuonna 1925 kilpailut tulivat avoimeksi kaikille amatööreille kansainvälisesti, ja International Lawn Tennis Federation totesi ne suureksi mestaruuskilpailuksi.

Koko ja suosio ovat ajan kuluessa kasvaneet ja Ranskan avoimia pidetäänkin tennismaailman tapahtumien kärkitapahtumana. Se kerää paljon niin kotikatsojia kuin paikalla olijoitakin. Turnauksesta on tullut jopa maailmanlaajuinen ilmiö, jota seurataan ympäri maailmaa. Se on tullut tunnetuksi myös faniyleisön ulkopuolella ja houkuttelee uusia katsojia mukaan.

Ranska avoimet 2023 – Turnauksen kulku

Karsintojen aiempia kierroksia lukuun ottamatta voittaja valitaan miesten osalta viidestä ja naisten osalla kolmesta parhaasta. Lopuksi turnaus kulkee puolivälieristä välierien kautta finaaliin.

Palkinnot

Vuodesta 1953 lähtien on jaettu palkinnot voittajille. Pariisilaisen korutalo Mellerio dits Mellerin valmistamat palkinnot ovat puhdasta hopeaa, joiden kylkiin on kaiverrettu koristeet. Lisäksi jokainen uusi yksinpelin voittaja saa nimensä kirjoitettuna pokaalin pohjalle.

Voittajille annetaan räätälöidyt puhtaan hopeiset jäljennökset voittamistaan ​​pokaaleista. Miesten kaksinpelin voittajalle myönnetty pokaali on nimeltään Coupe des Mousquetaires, joka on nimetty ”Neljän muskettisoturin” kunniaksi. Voittajien saamat kopiot ovat aina pienempiä kuin alkuperäiset, jotka jäävät FFT:n eli Ranskan tennisliiton omaisuuteen. Naisten kaksinpelin voittajalle myönnetty pokaali puolestaan on nimeltään Coupe Suzanne Lenglen. Tätä palkintoa on jaettu vuodesta 1979. Nykyinen palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Se eroaa muutamalla yksityiskohdalla Nizzan kaupungin Suzanne Lengenille myöntämästä palkinnosta. Saman palkinnon saivat vuosina 1979–1985 kaikki voittajat.

Palkintorahat

Tänä vuonna palkintorahoja jaetaan 43,9 miljoonaa euroa, joka on nousua viime vuotiseen verrattuna. Tenniksessä jaetut palkintorahat ovat jo pitkään olleet naisten ja miesten keskuudessa samat, mikä tekee lajista maailman tasa-arvoisimman palkintorahojen osalta.

Maailmanlaajuinen tapahtuma

FFT eli Ranskan tennisliitto (Fédération française de tennis) on Ranskan tenniksen hallintoelin, joka perustettiin vuonna 1920. Sen tehtäviin kuuluu tenniskilpailujen järjestäminen Ranskassa, tennisseurojen tukeminen ja koordinointi sekä Ranskan tennisjoukkueiden johtaminen.

FFT järjestää erilaisia ​​tapahtumia, joiden tavoitteena on edistää Roland-Garrosia maailmanlaajuisesti ja ympäri vuoden. Toiveena on levittää sanaa Pariisin Grand Slamista ja rohkaista ihmisiä pelaamaan massakentällä kaikkialla maailmassa. Lisäksi FFT on ollut eTennis-kilpailujen järjestämisen edelläkävijä jo useamman vuoden. Maailman suurimman eTennis-turnauksen viimeinen vaihe pelattiin Roland-Garrosilla 26. toukokuuta. Erityisesti nuorten innostaminen tenniksen pariin on tärkeä osa FFT:n tavoitteita. Roland-Garros Junior Wild Card -sarja on myöntänyt voittajille jokerikortin Roland-Garros Junior Championships -turnauksiin useiden massakentillä pelattujen karsintaturnausten jälkeen. Tällä on pyritty saamaan nuoria innostumaan entisestään tenniksestä.

Kestävä kehitys

Ranskan tennisliitto FFT on sisällyttänyt kestävän kehityksen vahvasti strategiaansa, mikä näkyy myös sen jokaisessa tapahtumassa. Hiilijalanjälkeä pyritään vähentämään neljällä eri tavalla.

Kestävämpää liikkuvuutta edistämään on muun muassa esitelty mobiilisovelluksesta löytyvät mielenkiintoiset pyöräilyreitit sekä parannettu polkupyörien pysäköintialueita. Uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseksi FFT on muun muassa jo vuosia toimittanut 100-prosenttisesti uusiutuvaa ranskalaista energiaa ENGIE:ltä. Yhteistyö Yann Arthus-Bertrandin GoodPlanet Foundationin kanssa on mahdollistanut kestävän ruoan edistämisen ja tarjoamisen stadionilla. Kestävän ravitsemussuunnitelman tavoitteena on tarjota yhä vastuullisempia tuotteita. Viimeinen tapa on kiertotalouden edistäminen. FFT on ollut jo pitkään mukana Le Chaînon Manquant -hyväntekeväisyysjärjestön järjestämässä hankkeessa ruokahävikin torjumiseksi. Turnauksen aikana on myös käytössä tehokas kierrätysjärjestelmä.

Lisäksi muun muassa biodiversiteetin edistäminen, solidaarisuuden ja inklusiivisuuden lisääminen turnauksessa sekä tietoisuuden lisääminen ovat FFT:n keinoja edistää kestävää kehitystä.

Miten turnaus on lähtenyt käyntiin ja mitä voidaan odottaa?

Suomen edustus

Otto Virtanen osallistuu 24.5. miesten karsintoihin. Miesten kaksinpelin pääsarjaan osallistuu suomalaisista Emil Ruusuvuori, joka on sijoittunut jo pitkään rankingissa sijoille 20-60. Lisäksi Miesten nelinpelissä nähdään Harri Heliövaara jaetulla sijalla 12., parinaan Patrik Niklas-Salminen.

Rafael Nadal

Grand Slam -turnausten voitoilla mitattuna kaikkien aikojen paras miespelaaja ja näin ollen myös Ranskan avointen kuningas tenniksessä on Rafael Nadal. Kukaan muu pelaaja ei ole voittanut yhtä monta Grand Slam -titteliä Roland-Garrosin massakentällä.

Edellisvuoden Ranskan avointen finaaliin 36-vuotispäivänään päässyt ja voittanut Rafael Nadal jatkoi voittamalla Casper Ruudin suorien sarjojen finaalissa. Tämä toi hänelle turnauksen 113. voiton. Nadal ei kuitenkaan loukkaantumisensa vuoksi kilpaile vuoden 2023 turnauksessa. Pelaaja on kärsinyt urallaan aiemminkin fyysisistä haasteista ja esimerkiksi pahat polvivaivat häiritsivät häntä erityisesti Grand Slam -turnausten aikaan vuosina 2009 ja 2010.

Spekulointia ja ennakkosuosikkeja

Spekuloinneissa on ollut muun muassa Djokovicin mahdollinen ennätys. Rafael Nadalin jäädessä pois kisoista vammansa vuoksi olisi Novak Djokovicilla mahdollisuus ohittaa monivuotinen kilpailijansa ja saada 23. voittonsa. Molemmat jakavat tällä hetkellä miesten kaikkien aikojen Grand Slam -ennätyksen 22 majorissa. Lisäksi siirtyminen kolmeen Roland-Garrosin voittoon nostaisi Djokovicin legendaaristen Ivan Lendlin, Rene Lacosten, Mats Wilanderin ja Gustavo Kuertenin kvartetin rinnalle Pariisin turnauksen kunniakirjaan.

Myös hallitseva mestari Iga Swiatek tavoittelee kolmatta Roland-Garrosin voittoaan. Tämän puolalaisen 21-vuotiaan urheilijan ympärillä on kysymysmerkkejä. Hän joutui keskeyttämään reisivamman vuoksi kolmieräisessä taistelussa Elena Rybakinaa vastaan ​​Roomassa viime viikolla. Kolme Roland-Garros-titteliä nostaisi Swiatekin eliittiryhmään, Serena Williamsin, Monica Selesin, Arantxa Sanchez Vicarion ja Hilde Krahwinkel Sperlingin seuraan.

Henkilökohtaisia saavutuksia ja historiallisia suorituksia?

Australian avointen mestari Aryna Sabalenka ei ole koskaan päässyt 2. viikolle Roland-Garrosilla viidellä aikaisemmalla yrityksellä. Melbournen suoritus kuitenkin näyttää, että Sabalenka on vieläkin vahvempi vuonna 2023.

Kaksi vuosikymmentä sitten Juan Carlos Ferrero vei mestaruuden kukistaen Martin Verkerkin. Nyt hänellä on mahdollisuus juhlistaa vuosipäiväänsä Carlos Alcarazin valmentajana. Ensimmäistä kertaa Grand Slam -turnauksen ykkössijalle sijoittuva Alcaraz tavoittelee uutta voittoa viime kesän US Openin jälkeen.

Keskiviikkona Shang voitti Roomassa Carlos Alcarazin voittaneen Fabian Marozsanin. Shangin ja pääsarjan välissä on ainoastaan Renzo Olivo torstain ottelussa. Sijalle 239 sijoittunut Olivo on pelannut yksinomaan Challenger-radalla viimeisen viiden vuoden ajan.

Elizabeth Mandlik vastaan Laura Pigossi. Mandlikin suurin tavoite on voittaa kuitenkin Wimbledon. Se on ainoa Grand Slam, jota hänen äitinsä Hana Mandlikova ei ole voittanut. Tämän viikon hän on kuitenkin omistanut yrittämiselle päästä Roland-Garrosin pääsarjaan. Hän luottaa nopeuteensa ja aggressiivisuuteensa.

Radu Albot vastaan Camilo Ugo Carabelli. Samaan aikaan viime vuonna Carabelli pelasi läpi karsintaturnauksen putoamatta. Sitten hän ohitti Aslan Karatsevin viidessä erässä. Nyt vastassa on Albot, jolla on jo kuusi pääsarjaesiintymistä ja kolme ensimmäisen kierroksen voittoa.

Tämän vuoden Ranskan avoimissa on myös entisen top 10 -tähden Lucas Pouillen aika nousta pohjalta. Aiempi pääsarjassa loukkaantuminen ja vuoden 2022 tappio Gilles Simonia vastaan ovat tuoneet Pouillen eteen haasteita. Nyt olisi aika nousta takaisin huipulle. Hänen ensimmäinen tavoitteensa on päästä takaisin top 100 -listaan.

Tuleva otteluaikataulu (kaksinpelit)

Finaali

25.5.

 1. Bagnis F. – Martinez P. klo 12.00
 2. Stricker D. – Tirante T. A. klo 12.00
 3. Zeppieri G. – Ferreira Silva F. klo 12.00
 4. Albot R. – Ugo Carabelli C. klo 13.30
 5. Medjedovic H. – De Jong J. klo 13.30
 6. Olivo R. – Shang J. klo 13.30
 7. Tabilo A. – Vavassori A. klo 13.30
 8. Pouille L. – Rodionov J. klo 15.00

26.5.

 1. Hanfmann Y. – Ymer E. klo 12.00
 2. Lokoli L. – Cobolli F. klo 12.00
 3. Ofner S. – Diaz Acosta F. klo 12.00

Loput viralliset aikataulut sekä lisätietoa Ranskan avoimista löydät turnauksen virallisilta sivuilta www.rolangarros.com.

Miten seurata kilpailua?

Suomalaiset voivat seurata turnausta Eurosportin Ranskan Avoimet -kanavilla ja Eurosportin suoratoistopalvelussa sekä eri vedonlyöntisivustoilla. Turnauksen virallisilta sivuilta löydät myös eri lippuvaihtoehdot paikan päällä seuraamiseen.

Roland-Garros -mobiilisovellus

Fanille tai muuten vain kiinnostuneelle Roland-Garros -mobiilisovellus on hauska ja erilainen tapa seurata turnausta ja saada lisätietoa. Uudistunut vuoden 2023 versio on tuonut mukanaan erinomaisia uudistuksia. Sieltä löytyy ympäri vuoden uutisia, artikkeleita, kuvia ja videoita aiheeseen liittyen. Ei siis tarvitse erikseen etsiä uutiskanavista urheilu- ja tennisuutisia vaan ne kaikki löytyvät näppärästi yhdestä samasta paikasta. Turnauksen aikaan voit seurata livenä otteluita myös sitä kautta. Tarkempaa infoa löytyy esimerkiksi pelaajista ja stadioneista, hauskoja pelejä unohtamatta. Mikäli satut olemaan samaan aikaan lähettyvillä turnauksen vuoksi tai muuten vain, löydät mobiilisovelluksesta myös animoidun kartan, josta näet tapahtumat ja aktiviteetit lähettyvilläsi.

Mastercardin Le Podcast

Erityisen tiedonjanoisia voi kiinnostaa myös Mastercardin Le Podcast. Se on räätälöity kansainväliselle yleisölle, joten huomio myös suomalaiset Ranskan avoimien ystävät. Podcast esittelee aitoa Roland-Garrosin ranskalaista kulttuuria ja pureutuu aiheeseen syvemmin. Hostina toimii brittiläinen juontaja ja toimittaja Marjorie Hache. Se on täydellinen tapa päästä syvemmälle turnauksen tunnelmaan, mikäli ei pääse paikan päälle.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja