Snookerin MM-Kisat 2023: Katsojan opas

Kilpaurheilun seuraajille tarjotaan todellista viihdettä ja jännitysnäytelmää kerrakseen, kun Snookerin MM-kisat 2023 pärähtävät käyntiin Sheffieldin Cruciblessa 15.4.–1.5.2023 väliseksi ajaksi. Snookerin MM-turnaus on koko kauden ylivoimaisesti kovin tapahtuma, jota odottavat niin pelaajat kuin katsojatkin. Kaikkien huomio kiinnittyykin seuraavien viikkojen aikana Crucibleen.

Luvassa on jännittävä turnaus, koska ennakkosuosikkia ei tällä kertaa ole ennestään vain yhtä. Katseet kohdistuvat tänä vuonna Snookerin MM-kisoissa etenkin Ronnie O’Sullivaniin ja Judd Trumpiin, mutta myös Mark Alleniin ja Shaun Murphyyn. Useat luottavat tietenkin Ronnie O’Sullivanin voittoon, koska hänellä on taustallaan jo useampi maailmanmestaruusvoitto. Saa nähdä millaisessa pelivireessä voittajasuosikit lopulta ovat. Katsotaanpa mitä kaikkea jännittävää seuraavat viikot lupaavat katsojille Snookerin osalta.

Minkälaisesta kilpailusta on kyse?

Snooker-kisoissa on kyse vuoden 2023 Snooker World Championship -turnauksesta, jossa maailman parhaat Snookerin pelaajat kokoontuvat ratkaisemaan vuoden 2023 Snookerin maailmanmestarin. Luvassa on varmasti jännittävä turnaus kaikin puolin, koska Snookerin MM-turnauksen ehdoton hohto on siinä, että pelit ovat pitkiä heti ensimmäisestä kierroksesta lähtien.

Pelien ollessa pitkiä, parempi pelaaja pystytään selvittämään perin pohjin. Pitkä peli todistaa sen, että aidosti parempi pelaaja selviää myös toiselle kierrokselle. Finaali onkin sitten jo useamman päivän mittainen, joten siinä mitataan pelaajien henkistä kanttia oikein urakalla.

Snooker ammattilaiskausi ja turnaukset

Snookerin ammattilaiskausi kestää melkein koko vuoden, pyörähtäen käyntiin aina loppukesästä, päättyen seuraavan vuoden keväällä, huhti-toukokuussa järjestettävään maailmanmestaruusturnaukseen. MM-kisaturnaus on järjestetty jo lähes 50 kertaa peräkkäin samassa paikassa Iso-Britanniassa, joten turnauksella on vahvat perinteet vuoden jännittävimpänä kauden päätöstapahtumana.

Kausi pitää sisällään liudan erilaisia ranking- ja kutsuturnauksia, joita järjestetään milloin missäkin. Parhaimmillaan yhteen kuukauteen mahtuu jopa useampi isompikin snooker-turnaus. Viihdykettä ja jännitettävää riittää siis lähes vuoden ympäri snookerista pitäville ja sitä aktiivisesti seuraaville katsojille. Koko kauden turnauksista suurimmat ja merkittävimmät ovat niin kutsutut Triple Crown -turnaukset eli kevään MM-kisat, The Masters ja UK Championships.

Snooker-pelin säännöt ja ottelun kulku

Onko snooker sinulle pelinä ennestään tuttu vai olisiko syytä kerrata pelin perustiedot, pelin kulku ja pisteytykset, jotta otteluiden seuraaminen olisi entistä mielekkäämpää? Seuraavassa käymme läpi esimerkiksi pelin kulkua, pisteytystä ja virheitä.

Snooker on säännöiltään ja pelin kulultaan hyvin yksinkertainen peli, mutta pienetkin liikkeet voivat vaikuttaa lopputulokseen valtavan paljon. Pelissä tarvitaan niin sanottua tarkkaa pelisilmää, taktikointitaitoa ja ripaus onnea.

Snooker-pelin kulku

Pelipöytään on tarkoin määritelty D:n muotoinen aloitusalue. Aloituslyönti tapahtuu sille merkityltä omalta alueelta. Ensimmäinen lyönti eli aloituslyönti katsotaan hyväksytyksi kiven osuessa virheettömästi punaiseen palloon. Aloituslyönnin tarkoituksena ei ole pussittaa palloa, vaan lähinnä vaikeuttaa vastustajan pelaamista parhaalla mahdollisella tavalla. Vastustajaa ei saa päästää heti pussittamaan omalla vuorollaan.

Kivi eli lyötävä pallo pyritään saamaan vastustajan kannalta mahdollisimman vaikeaan paikkaan lyötäväksi eli mahdollisuuksien mukaan värillisen pallon taakse. Jokainen pallo pyritään pussittamaan tietyssä järjestyksessä. Pelaajan tulee ensin pussittaa punainen pallo, tämän jälkeen värillinen, vuorotellen. Värilliset pallot palautetaan aina pöydälle pussittamisen jälkeen, mikäli punaisia palloja on vielä pöydällä vapaina pelattavaksi.

Pelaajan onnistuttua pussittamaan punaisen ja sen jälkeen värillisen pallon, hän saa jatkaa lyöntivuoroaan samalla logiikalla. Kyseisen erän eli freimin voittaja on eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Pallojen pisteytys snookerissa
 • punainen yksi piste (1)
 • keltainen kaksi pistettä (2)
 • vihreä kolme pistettä (3)
 • ruskea neljä pistettä (4)
 • sininen viisi pistettä (5)
 • pinkki kuusi pistettä (6)
 • musta seitsemän pistettä (7)

Yhden lyöntivuoron aikana kerätty pistemäärä on snookerissa ”break” (eli suom. breikki). Halutuin tulos on maksimibreikki, jonka saavuttaa pistemäärällä 147. Maksimibreikin saavuttaakseen pelaajan tulee pussittaa jokainen palloista yhden lyöntivuoron aikana, tietyssä järjestyksessä. Esimerkkinä tästä moni muistaa varmasti viime kaudelta Neil Robertsonin unelmasarjan.

Neil Robertson saavutti oikeaoppisen maksimibreikin pussittaessaan punaiset pallot mustan pallon avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että musta pallo on ainoa väripallo, jonka saa pussittaa, kunnes kaikki punaiset pallot on pussitettu. Muut väripallot pussitetaan tämän jälkeen pistejärjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

Snookerin keskeisimmät erot biljardiin nähden

Snooker lukeutuu biljardin alalajeihin, joita ovat snookerin lisäksi esimerkiksi pool ja englantilainen biljardi. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että snookerpöytä on todellisuudessa merkittävästi suurempi kuin perinteinen biljardipöytä. Tavallista biljardipöytää käytetään muun muassa poolissa, muttei koskaan snookerissa.

Snookerpöydässä olevat pallopussit ovat suuaukoltaan hyvin kapeita, jotta pallon pussittaminen olisi hankalampaa kuin biljardissa. Snooker vaatiikin monenlaisia hienomotorisia ja älyllisiä taitoja pelaajalta, jos mielii päästä lajinsa huipulle.

Pelissä on snooker-palloja yhteensä 22 kappaletta. Valkoisen lyöntipallon lisäksi pelipalloja on 21, joista 15 on punaista ja kuusi värillistä (musta, vaaleanpunainen, sininen, ruskea, vihreä ja keltainen). Esimerkiksi pool-biljardissa on 15 numeroitua palloa.

Virheet snooker-ottelussa

Jos pelaaja tekee lyöntivuorollaan virheen, hyvitetään vastustajalle neljä pistettä hyvityksenä virheestä. Virheen kohdistuessa väripalloon tai sen liittyessä oleellisesti virheeseen, hyvitetty pistemäärä vastaa väripallon pistemäärää (jotka yllä jo esitettiin).

Yleisimpiä virheitä snookerissa:

 • pelaaja pussittaa väärän värisen pallon
 • joku palloista pomppaa pois pöydältä
 • lyöjän istuu tai makaa pöydän päällä niin ettei toinen jalka ole maassa
 • lyöjä osuu muulla kuin pelivälineellä johonkin palloon joko ennen lyöntiä tai lyönnin aikana

Joskus virheiden hyvityspisteillä on mahdollista nousta vastustajan ohi, jos pisteitä on pöydällä vähemmän kuin mitä ero on. Snooker-ottelussa kuuluu niin sanottuihin hyviin tapoihin luovuttaa, mikäli freimin voitto on lähes mahdotonta.

Snooker-ottelun pituus

Vaikka snooker-ottelut ovat viime vuosina siirtyneet hieman lyhyempiin kokonaisuuksiin, ovat MM-kisat pysyneet edelleen suhteellisen pitkinä. Peliformaatin muuttuminen on nopeuttanut toki normaalien turnausten kulkua, mutta luonut sitä kautta erilaisia ongelmia muun muassa liiketoimintaa pyörittävien vedonlyöntisivustojen toimintaan.

Ottelut pelataan yleensä paras seitsemästä -systeemillä, mutta turnausten finaalit ovat tavanomaisesti pidempiä kuin muut ottelut. Lyhemmän aikaa kestävissä otteluissa altavastaajalla on paremmat mahdollisuudet voittaa kyseinen ottelu. Pidempään kestävässä ottelussa pääsee yleensä suuremmalla todennäköisyydellä todistamaan ennakkosuosikin voittoa. Toki aina näin ei ole, mutta pidemmät ottelut ovat edukkaampia konkareille.

Milloin Snookerin MM-kisat alkavat?

Snookerin vuoden 2023 MM-Kisat alkavat lauantaina 15. huhtikuuta, ja jännitystä on luvassa hieman yli kahden viikon ajan, kun MM-kisat tulevat päätökseensä vappupäivänä 1. toukokuuta huipentuen tietenkin mestaruuspeliin. MM-ottelut eroavat muista turnauksista monilta osin, mutta etenkin siinä, että turnauksen ottelut ovat huomattavasti tavanomaisia pidempiä. MM-kisoissa karsintakierrokset pelataan paras 19:sta -systeemillä, kun taas muissa turnauksissa näin monta erää pelataan ehkä finaalien tasolla.

Snookerin MM-finaalissa pelataan paras 35:stä -systeemillä. Mittavasta työrupeamasta myös maksetaan hyvin, jos näin voi sanoa. Voittajat nimittäin nettoavat MM-kisojen voitosta enemmän palkintorahaa kuin missään muussa snooker-turnauksessa. Vuonna 2022 palkintopotti oli huikeat 2 395 000 puntaa, josta pääpalkintona oli yksistään 500 000 puntaa. Euroihin muutettuna tuo puolen miljoonan pääpotti on yli 590 000 euroa.

Missä Snookerin MM-kisat järjestetään?

Vuoden 2023 Snookerin MM-kisat, markkinointinimeltään Cazoo World Snooker Championship, järjestetään Iso-Britanniassa. Tarkemmin sanottuna Sheffieldin kaupungissa. Kilpailupaikkana toimii Cruciblen teatteri. Katsomapaikkoja on teatterissa kisan merkittävyyteen nähden aika vähän, vain noin 1000 istumapaikkaa.

Snookerin maailmanmestaruudesta on pelattu jo vuodesta 1927 lähtien. Kyseessä on jo peräti 47. perättäinen kerta, kun MM-turnaus järjestetään legendaarisessa Cruciblessa. Tämä MM-turnaus kuuluu yhdessä UK Championshipin ja Mastersin kanssa snookerin niin sanottuun pyhään kolmiyhteyteen, Triple Crown-turnauksiin.

Mistä voin katsoa Snookerin MM-kisoja?

Jos Suomessa haluaa katsoa Snookerin MM-kisoja tv:stä, kannattaa tv:stä valita ehdottomasti lajin ykköskanavaksi tituleerattu Eurosport. Eurosport esittää kaikki Snooker-kisojen päätapahtumat MM-kisoista Mastersiin.

Lisäksi valtaosa hakupalveluilla löydettävistä vedonlyöntisivustoista tarjoaa asiakkailleen live stream -palvelun, jossa snookerturnauksia pääsee seuraamaan ilmaiseksi. Lopulliset kisarupeaman ratkaisuhetket välitetään suorina lähetyksinä maksullisen Eurosportin lisäksi myös kaikkien vapaasti katsottavalla Kutonen-kanavalla. Kutosen lähetykset selostaa Aki Kauppinen.

Snookerin MM-ohjelma ja tulokset

Täältä näet otteluohjelman sekä jo selvinneet tulokset. Ohjelmaa ja tuloksia päivitetään eri sivustoilla lähes reaaliajassa. Snooker MM 2023-kisat starttasivat lauantaina 15.4.2023 hallitsevan mestarin O’Sullivanin ottelulla.

Ensimmäinen kierros 15.–19.4.23

Lauantai 15.4.2023

 • 12:00 Ronnie O’Sullivan vs. Pang Junxu (10–7) ja klo 12:00 Stuart Bingham vs. David Gilbert (10–4)
 • 16:30 Luca Brecel vs. Ricky Walden (10-9) ja klo 16:30 Neil Robertson vs. Wu Yize (10–3)
 • 21:00 Ali Carter vs. Jak Jones (6–10)

Sunnuntai 16.4.2023

 • 12:00 Ding Junhui vs. Hossein Vafaei (6–10)
 • 16:30 Mark Williams vs. Jimmy Robertson (10–6)

Maanantai 17.4.2023

 • 12:00 Mark Allen vs. Fan Zhengyi (10–5)
 • 16:30 John Higgins vs. David Grace
 • 21:00 Robert Milkins vs. Joe Perry

Tiistai 18.4.2023

 • 12:00 Jack Lisowski vs. Noppon Saengkham ja 12:00 Gary Wilson vs. Elliot Slessor
 • 16:30 Judd Trump vs. Anthony McGill

Keskiviikko 19.4.2023

 • 12:00 Kyren Wilson vs. Ryan Day
 • 16:30 Mark Selby vs. Matthew Selt
 • 21:00 Shaun Murphy vs. Si Jiahui

Toinen kierros 20.-24.4.23

Torstai 20.4.2023

 • 15:00 Luca Brecel vs. Mark Williams
 • 21:00 Mark Allen vs. Stuart Bingham

Perjantai 21.4.2023

 • 12:00 xx xx vs. xx xx ja 12:00 Jak Jones vs. Neil Robertson
 • 16:30 xx xx vs. xx xx ja 16:30 Ronnie O’Sullivan vs. Hossein Vafaei
 • 21:00 xx xx vs. xx xx ja 21:00 xx xx vs. xx xx

Puolivälierät

25.–26.4.2023

Välierät

27.–28.4.2023

MM-Finaali

30.4.–1.5.2023

Välikohtaus Snookerin MM-kisoissa

Kisojen ollessa pahasti kesken, 18.4.2023 sattuneen välikohtauksen myötä otteluohjelman aikatulut menivät uusiksi. Aktivistit iskivät yllättäen sotkemaan pelipöydät ja turnaus jouduttiin keskeyttämään.

Snookerin MM-turnauksessa tehtiin siis eräänlaista, mutta kyseenalaista historiaa, kun kesken iltaotteluiden kaksi fossiilisia polttoaineita vastustavaa aktivistia ryntäsi pelialueelle sotkemaan toisen pelipöydän. Toisen pelipöydän sotkeminen saatiin tehokkaasti estettyä, kiitos nopeasti toimineiden vartijoiden.

Kyseenalaista tässä on se, miten Snooker-kisojen häiritseminen auttaa agendaa millään tavalla. Tässä ei sotkettu lopulta kuin MM-kisojen tarkkaan harkittu aikataulu. Päivitetyn aikataulun näkee muun muassa Discoveryn ohjelmatiedoista.

Snooker-mestaruuden ennakkosuosikit

Tämän vuoden ennakkosuosikeiksi on povattu useita maailmanmestaruuksia niittäneen Ronnie O’Sullivanin lisäksi esimerkiksi Mark Selbyä. Selby on aina yksi mahdollinen mestarikolmikon jäsen. O’Sullivan on toki takerrellut koko kauden, vaikka muutaman turnausvoiton onkin onnistunut nappaamaan.

Niin sanottuja turvallisia valintoja leikkimielisesti povattaessa voittajaa, ovat niin ikään menestystä jo alalla niittäneet Judd Trump, Shaun Murphy sekä Mark Allen. Varsinkin Allen on pärjännyt koko kauden ajan kisoissa mallikkaasti. Kivikovia haastajia ovat myös kokeneet konkarit John Higgins, Mark Williams, Stuart Bingham ja Kyren Wilson.

Snookerin ehdottomasti kirkkain supertähti on kautta aikojen Ronnie O’Sullivan. Mahdollinen MM-voitto olisi englantilaiselle huippupelaajalle jo hänen uransa kahdeksas. Sullivan lähteekin pelaamaan MM-turnausta hallitsevana mestarina, joka voitti vuonna 2022 jo seitsemännen MM-pokaalinsa. Ronnie kaatoi viime vuonna finaalissa Judd Trumpin lukemin 18–13. Samalle tasolle O’Sullivanin kanssa eli seitsemään maailmanmestaruuteen on pystynyt ainoastaan Stephen Hendry.

Asiantuntijoiden mukaan, kahdeksannen maailmanmestaruuden voittamalla O’Sullivan nousisi epäilemättä kautta aikain parhaaksi pelaajaksi. Saa nähdä miten miehen käy.