MotoGP-kausi 2023

Me suomalaiset olemme ehdottomasti moottoriurheilukansaa, ja vaikka Suomella ei tällä hetkellä ole omaa MotoGP-kuljettajaa, sykkii monen suomalaisen sydän myös tälle ratamoottoripyöräilyn kuningaslajille. MotoGP lukeutuukin seuratuimpiin moottoriurheilulajeihin koko maailmassa.

Tässä oppaassa käymme läpi kaiken olennaisen, mitä sinun pitää tietää tulevasta MotoGP-kaudesta. Löydät oppaasta esimerkiksi kisakalenterin, spekulaatioita tulevalle kaudelle sekä kuinka seurata sarjaa omalta kotisohvalta käsin. Tarjoamme myös tiiviin paketin lajin historiasta sekä mahtimaista ennen ja nyt.

MotopGP-kausi starttasi maaliskuussa

Vuoden 2023 MotoGP-kausi polkaistiin käyntiin Portugalissa 26.3. ja se päättyy 26.11. Espanjan Valenciassa. Kilpailuja järjestetään tänä vuonna yhteensä 21 kappaletta ja ne ajetaan 18 eri maassa. Jännitettävää riittää siis lähes koko vuodelle.

Pisteytys MotoGP-kilpailuissa muistuttaa esimerkiksi F1-pisteytystä, sillä molemmissa voittajalle on tarjolla 25 pistettä. Lisäksi kummassakin kärkisijat tuovat suhteessa enemmän pisteitä kuin häntäpään sijoitukset.

Pisteitä jaetaan seuraavasti 15 parhaiten sijoittuneelle kuljettajalle:

 1. 25 pistettä
 2. 20 pistettä
 3. 16 pistettä
 4. 13 pistettä
 5. 11 pistettä
 6. 10 pistettä
 7. 9 pistettä
 8. 8 pistettä
 9. 7 pistettä
 10. 6 pistettä
 11. 5 pistettä
 12. 4 pistettä
 13. 3 pistettä
 14. 2 pistettä
 15. 1 piste

Lajille on tyypillistä, että muutoksia tapahtuu jonkin verran. Tämän kauden muutokset kohdistuvat uuteen kilpailumuotoon sekä maineikkaan ja perinteikkään tallin Suzukin poisjäämiseen sarjasta.

Sprinttikilpailut

Tällä kaudella kenties merkittävin muutos kohdistuu sprinttikilpailuihin, jotka ovat olleet tuttuja Formula 1 -sarjasta jo parin vuoden ajan. Myös MotoGP-sarjaan päätettiin tuoda tällä kaudella mukaan sprinttikilpailut, joita järjestetään jokaisen GP-kilpailun yhteydessä.

Sprinttikilpailun pituus on 50 % vastaavan GP:n pituudesta ja pisteitä jaetaan sijoista 1–9. Sprintit kilpaillaan aina lauantaisin, itse GP:n ollessa sunnuntaina. Molempien kilpailuiden lähtönumerot määräytyvät lauantaiaamuna pidettävien aika-ajojen perusteella.

Sprinttikilpailuiden lisäys ei ole kuitenkaan ollut kaikkien mieleen, vaikka se on alun perin tehty mielenkiinnon lisäämiseksi lajia kohtaan. Monet ovat kritisoineet, että lyhyempi kisa kasvattaa kilpailijoiden riskinottohalukkuutta, etenkin jos aika-ajoissa ei ole mennyt kovin hyvin. Tämä kasvattaa vastustajien mukaan loukkaantumisriskiä suuresti.

Suzukin päätös lähteä sarjasta

Toinen kauden merkittävä muutos oli lajissa hyvin pärjänneen ja pitkäaikaisesti mukana olleen Suzukin päätös jättää MotoGP-sarja. Yritys perusteli lähtöään sillä, että se haluaa keskittää yrityksen taloudelliset ja työvoimaresurssit autoalalla tapahtuviin isoihin muutoksiin, esimerkiksi sähköistymisen tukemiseen. Alun perin Suzukin piti kilpailla sarjassa vuoteen 2026 asti. Päätös tehtiin yhteistyössä kaupallisista oikeuksista vastaavan Dorna Sportin kanssa.

Odotukset kaudelle 2023

MotoGP-kaudesta odotetaan jälleen kerran jännittävää. Viime vuonna maailmanmestaruus meni italialaiselle Francesco Bagnaialle, joka edusti Ducatin tallia. Toisen sijan nappasi Yamaha-tallia edustava ranskalainen Fabio Quartararo ja kolmanneksi päätyi niin ikään italialainen Ducatin Enea Bastianini.

Vaikka MotoGP:ssä hallitseva mestari on aina selkeä ennakkosuosikki, kuuluu lajin luonteeseen yllätyksellisyys. Esimerkiksi kaatumiset ovat hyvin yleisiä, vaikka vakavilta loukkaantumisilta onneksi yleensä vältetään. Kauden avauskilpailussa Portugalissa nähtiin jopa kolme loukkaantumista ja 56 kaatumista. Loukkaantumiset voivat vaikuttaa sijoituksiin paljon, sillä osa kilpailijoista saattaa aika-ajoin olla sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Mestaruudet jaetaan yksilösarjan lisäksi myös tallipuolella. Viime vuonna ylivoimaisen voiton vei Ducati, joka on vahvoilla myös tänä vuonna. Kuitenkin valmistajia pidetään yleisesti hyvin tasaväkisenä, sillä erot maalilinjalla ovat hyvin pieniä. Alkuvuosi näyttää tosin toistavan tuttua kaavaa, jossa Ducati johtaa ja Aprilia on toisena.

Kisakalenteri 2023

MotoGP on levittäytynyt ympäri maailman ja kilpailuja ajetaan aina Argentiinasta Qatariin. Suomalaisille lähimpiä sijainteja ovat Portugali, Espanja, Ranska, Italia, Saksa, Hollanti, Iso-Britannia, Itävalta ja San Marino. Pohjoismaissa kilpailuja ei ajeta. Seuraavassa ovat listattuna kisa-ajat ja -paikat:

 • 24.–26.3. Portugali: Autodromo Internacional do Algarve
 • 31.3.–2.4. Argentiina: Termas de Rio Hondo
 • 14.–16.4. Yhdysvallat: Circuit of the Americas
 • 28.–30.4. Espanja: Circuito de Jerez – Angel Nieto
 • 12.–14.5. Ranska: Le Mans
 • 9.–11.6. Italia: Autodromo Internazionale del Mugello
 • 16.–18.6. Saksa: Sachsenring
 • 23.–25.6. Hollanti: TT Circuit Assen
 • 7.–9.7. Kazakstan: Sokol International Racetrack
 • 4.–6.8. Iso-Britannia: Silverstone
 • 18.–20.8. Itävalta: Red Bull Ring – Spielberg
 • 1.–3.9. Espanja: Circuit de Barcelona-Katalonia
 • 8.–10.9. San Marino: Misano World Circuit Marco Simoncelli
 • 22.–249. Intia: Buddh International Circuit
 • 29.9.–1.10. Japani: Mobility Resort Motegi
 • 13.–15.10. Indonesia: Pertamina Mandalika Circuit
 • 20.–22.10. Australia: Phillip Island
 • 27.–29.10. Thaimaa: Chang International Circuit
 • 10.–12.11. Malesia: Sepang International Circuit
 • 17.–19.11. Qatar: Losail International Circuit
 • 24.–26.11. Valencia: Circuit Ricardo Tormo

Tavallisesti MotoGP-kausi on startannut Qatarista, mutta tällä kertaa Qatarin kilpailu ajetaan vasta loppuvuodesta. Sen sijaan kausi startattiin Euroopan mantereelta Portugalista.

Mukana olevat tallit ja kuljettajat

Kaudella 2023 MotoGP-kilpailuissa ajetaan 11 eri tallin ajoneuvoilla. Jokaista tallia edustaa kaksi kuljettajaa:

 • Repsol Honda: Marc Marquez, Joan Mir
 • Monster Yamaha: Franco Morbidelli, Fabio Quartararo
 • Ducati Lenovo: Francesco Bagnaia, Ënea Bastianini
 • Aprilia: Aleix Espargaro, Maverick Vinales
 • Red Bull KTM: Jack Miller, Brad Binder
 • Gresini Ducati: Fabio di Giannantonio, Alex Marquez
 • RNF Aprilia: Raul Fernandez, Miguel Oliveira
 • Tech3 GasGas: Pol Espargaro, Augusto Fernandez
 • LCR Honda: Alex Rins, Takaaki Nakagami
 • Pramac Ducati: Johann Zarco, Jorge Martin
 • VR46 Ducati: Luca Marini, Marco Bezzecchi

Verrattuna viime kauteen täysin uusia kuljettajia on vähän, ainoastaan Augusto Fernandez joka siirtyi ajamaan uuteen Tech3 GasGas-talliin. Hän siirtyi MotoGP-luokkaan alemmalta sarjatasolta.

Suomalaisia kilpailuissa ei nähdä edelleenkään, vaan viimeisin MotoGP:n suomalaistähti on kaudella 2009–2010 sarjassa ajanut Mika Kallio. Kallio toimii nykyään Red Bull KTM-tallin testikuljettajana, mutta ei ole enää vuosiin osallistunut MotoGP-kilpailuihin. Hänen parhaimmaksi sijoituksekseen jäivät MotoGP-luokassa 15. ja 17. sijat. Kallio asuu nykyään Monacossa ja kommentoi edelleen lajia innokkaasti.

Lajin lyhyt historia sekä tulevaisuus

Ratamoottoripyöräilyssä on kilpailtu jo vuodesta 1949 lähtien eli suunnilleen yhtä kauan kuin esimerkiksi Formula 1 -sarjassa. Sarjoja on nykyään neljä kappaletta: MotoGP, Moto2 ja Moto3 sekä MotoE eli sähköisillä moottoripyörillä ajettava sarja. Näistä MotoGP on kuninkuusluokka ja muut alempia sarjoja. Nykymuotoista MotoGP:tä on ajettu 2000-luvun alusta asti.

Historian havinaa

Ensimmäinen osakilpailu pidettiin Isle of Manilla ja sen voitti britti Harold Daniell. Daniell saavutti uransa aikana yhteensä kolme voittoa ja kilpaili 1940- ja 50-luvuilla. Alkuperäiset ajoluokat MotoGP:ssä olivat 500cc, 350cc, 250cc ja 125cc luokat, joiden joukkoon lisättiin varsin pian myös 50cc:n luokka.

MotoGP:n historiaan on mahtunut paljon muutoksia, eikä eri luokissa menestyneitä voi suoraan verrata keskenään myöskään sääntömuutosten ja eri ratojen vuoksi. Esimerkiksi 1970-luvulla kilpailtiin 750cc:n luokassa ja aiemmin suosittu 50cc:n luokka korvautui 80-luvulla 80cc:n luokalla. Nykyään käytössä ovat 1000cc:n moottorit MotoGP-luokassa, 600cc:n moottorit Moto2-luokassa ja 250cc nelitahtimoottorit Moto3-luokassa. Pienemmät luokat ovat siis jääneet kokonaan pois.

Lajin hallinta oli pitkään Yhdysvaltojen käsissä, sillä Yhdysvallat menestyi vahvasti erityisesti 1970–1990-luvuilla. Kaikkien aikojen eniten voittoja saavuttaneet kuljettajat ovat kuitenkin italialaiset Giacomo Agostini ja Valentino Rossi. Muita legendoja lajin parissa ovat Mike Hailwood sekä Marc Marquez. Lisäksi on mainittava John Surtees, joka on ainoana onnistunut voittamaan maailmanmestaruudet sekä MotoGP-sarjassa että Formula ykkösissä.

Tällä hetkellä menestyjät tulevat Euroopasta ja viime vuosina maailmanmestaruuksia onkin mennyt eniten Espanjaan. 2010-luku oli täysin espanjalaisten aikaa, kun Marquez ja Jorge Lorenzo jakoivat keskenään käytännössä kaikki mestaruudet. 2020-luvulla kestomenestyjiin ovat kuuluneet Italia, Espanja ja Ranska.

Lajin tulevaisuus

Kuten muutkaan moottoriurheilulajit, myöskään MotoGP ei ole säästynyt paineilta kehittää lajia ilmastoystävällisempään suuntaan. Useita toimenpiteitä onkin jo tehty.

Viimeisimpänä vuonna 2020 sarjassa käynnistettiin uusi MotoE-kilpailu, joka on tarkoitettu sähkömoottoripyörille. Tämän lisäksi nykyisiä ajoneuvoja on kehitetty vähäpäästöisimmiksi. Sarjalla on kuitenkin vielä matkaa hiilineutraaliuteen, eivätkä nykyiset toimet ole vielä riittäviä sitä varten. Esimerkiksi formuloissa ajetaan jo nykyään hybridimoottoreillä.

Mistä voin seurata MotoGP-kautta?

Sarjan seuraaminen ei ole nykyään ilmaista, vaan katsomiseksi on hankittava kanavapaketti. Paras vaihtoehto seurata kilpailuja on Elisa Viihde Viaplay, sillä kilpailut näytetään kokonaisuudessaan ja mukana on suomenkielinen selostus.

Joitakin kilpailuja näytetään myös muilla V sportin kanavilla, mutta varmin tapa nähdä kaikki kilpailut on hankkia Elisan ja Viaplayn yhdistelmäpaketti. Bonuksena kaupan päälle tulevat myös alempien sarjojen Moto2 ja Moto3 -kilpailut. Eri paketteja kannattaa aina vertailla myös mahdollisten muiden kiinnostavien lajien osalta ja valita itselle paras kokonaisuus.

Usein kysytyt kysymykset:

Kuinka monta osakilpailua kaudella järjestetään?

Osakilpailuja järjestetään 21 kappaletta 18 eri maassa.

Ketkä ovat suosikkeja kaudelle 2023?

Viime vuoden mestari Francesco Bagnaia on vahva mestariehdokas myös tälle kaudelle. Hän edustaa Ducatia.

Voiko sarjaa seurata jostakin maksutta?

Valitettavasti MotoGP:n seuraamiseksi tarvitsee hankkia kanavapaketti tai suoratoistopalvelu. Laajin vaihtoehto on Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelu, jossa on myös suomenkielinen selostus.

Onko mukana suomalaiskuljettajia?

MotoGP-sarjassa ei ole kilpaillut vähään aikaan suomenkielisiä kuljettajia, eikä heitä ole sarjassa myöskään tällä kaudella. Mika Kallio työskentelee Red Bull -tallin testikuljettajana.