Mestarien liigan finaali 2023
Vuoden 2023 odotettu Mestarien liigan finaali pelataan kesäkuussa Manchester Cityn ja Inter Milanin välillä. Kausi käynnistyi vuonna 2022 syyskuun kuudes päivä ja itse finaali ajoittuu 10.6.2023 päivälle. Pelipaikkana toimii Turkin Istanbul.
Kyseessä on Mestarien liigan 68. kausi. Se on UEFA:n järjestämä tärkein seurajoukkueiden jalkapalloturnaus. Kyseinen liiga on tunnettu 31 vuotta Mestarien liigana. Tapahtuma on maailman seuratuin urheilutapahtuma. Kauden 2012-2013 finaali Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin välinen ottelu oli katsotuin ohjelma yli 360 miljoonalla katsojalla.
Liigan finaaliin tiensä löysi Manchester City murskavoitolla Real Madridista, joka oli muuten hallinnut jalkapallokautta.
Ennakkosuosikki finaaliin
Jokaisella on varmasti oma Mestarien liigan suosikkijoukkue. Jalkapallossa monella on intohimoinen fanitussuhde peliin ja joukkueisiin. Suosittuja joukkueita ovat esimerkiksi Liverpool FC, Real Madrid, Bayern Munich, FC Barcelona, Chelsea FC, Manchester United. Suosittujen joukkueiden joukkoon mahtuvat myös nyt finaalissa mittaa toisistaan ottavat Manchester City ja Milan Inter.
Inter Milanille finaaliin pääsy on harvinaista herkkua, kun taas Manchester City otti tänä vuonna revanssin Real Madridista vieden pidemmän korren pelissä. Interilläkin viimeisestä kerrasta finaalissa on jo 13 vuotta, joten vaihtelu on varmasti tervetullutta. Internin tuli kaataa sen vastustaja AC Milan päästäkseen finaaliin.
Voittokilpailusta tulee varmasti tiukka, mutta Manchester City on tällä hetkellä suurempi suosikki voittamaan koko Mestarien liigan. Interin joukkueen valmentaja oli eräässä haastatellussa toivonut, että he eivät saisi Real Madridia vastustajakseen ja tämä taisi ainakin toteutua. Pelistä tulee kuitenkin mielenkiintoinen ja tiukka. Manchester City on voittanut Englannin liigan kahdeksan kertaa, mutta ei kertaakaan Mestarien liigaa, kun taas Inter Milanilla niitä voittoja on kolme.
Mestarien liigan finaalin tapahtumapaikka
Tapahtumapaikkana Mestarien liigan viimeiselle spektaakkelille toimii Turkin Istanbulin Olympia areena. Tarkemmin areenan nimi on Atatürkin olympiastadioni. Jos olet suuntaamassa Turkkiin katsomaan jalkapalloa voit hyvin yhdistää matkaan muutakin lomailua. Turkki on monipuolinen matkakohde ja Istanbul on hieno kaupunki.
Olympiastadion otettiin käyttöön vuonna 2002 eli se on jo muutaman vuosikymmenen ollut pystyssä. Stadion on nykyaikana pääasiassa jalkapallokäytössä. Kapasiteetti areenalla on 75 000 kävijää, joten tunnelma stadionilla on varmasti taattu. Stadion on itsessään jo nähtävyys, mutta Turkissa ja Istanbulissa on muutakin nähtävää.
Pääosin kaupungissa pystyy liikkumaan kävellen. Metroverkosto aukesi vasta vuonna 2000 ja se oli aiemmin hyvin huono, mutta nykyään se on parempi. Keskustasta stadionille siirtyminen ei ole välttämättä helpoin homma, joten majoitus kannattaa varmasti varata läheltä stadionia ja jos lomaa mielii jatkaa, kannattaa siirtyä lähemmäksi keskustaa.
Mitä tehdä Turkissa?
Nähtävyyksien kiertely kuuluu suureen osaan Turkin matkaa. Siellä onkin paljon nähtävää. Nähtävyydet ovat maailmankuuluja ja tiedätkin varmasti esim. Hagia Sofian. Paikan päältä löytyy kuitenkin esimerkiksi sininen moskeija, jonka Sultan Ahmet rakennutti 1600-luvulla. Paikka sijaitsee aivan Hagia Sofian naapurissa. Kyseinen moskeija on rakennettu hyvin harmonisesti ja se on kaunis niin ulkoa kuin sisältäkin.
Hagia Sofia on taas se monelle tunnetuin nähtävyys Turkissa. Kyseessä on Justianuksen rakennuttama alun perin kristillinen kirkko. Se tunnetaan myös nimillä Ayasofia ja Sancta Sofia. Rakennus sijaitsee aivan Topkapin palatsin naapurissa, joten voitaisiin sanoa, että Istanbulin päänähtävyydet sijoittuvat lähelle toisiaan. Rakennuksen sanotaan olevan näkemisen arvoinen niin sisältä kuin ulkoa päin. Pääsylipun ostaneet voivat nähdä kauniit mosaiikkityöt, joista kylläkin hienoimmat ovat vielä erillisen pääsylipun takana galleriassa piilossa.
Basaarin tunnelmaa
Jos olet suuntaamassa katsomaan Mestarien liigan finaaliottelua Turkkiin Istanbuliin, kannattaa suunnata myös ihastelemaan basaarin tunnelmaa, sillä tämä markkinapaikka on hyvin ainutlaatuinen. Basaari on jaettu kahteen osaan, joista toinen on suunnattu turisteille ja toinen paikallisille. Turisteille suunnatut osat ovat lähinnä sisätiloissa. Paikalle kannattaa suunnata aamulla aikaisin kun basaari aukeaa. Jo ennen puolta päivää alkaa meininki käymään melko ahtaaksi, sillä porukkaa riittää.
Ruokailu ja juominen
Heti ensimmäisenä on syytä kertoa, että Turkissa kannattaa olla juomatta hanavettä ja hankkia juomavesi pullotettuna. Vatsapöpö on ikävä asia reissun päällä ja pahimmassa tapauksessa finaali jää näkemättä ruokamyrkytyksen takia.
Myöskään hygieniataso ei ole samanlainen kuin Suomessa, joten ruokapaikat kannattaa valita tarkkaan. Syömällä paikoissa, missä myös paikalliset syövät, voi yrittää välttää vatsatautia. Tyypillisiä paikallisia ruokia on esimerkiksi pizzan kaltaiset lachmacunit, joiden päällä on usein esimerkiksi vain jauhelihaa ja vähän tomaattia.
Ruokakulttuuri on hieman erilainen kuin mitä Suomessa, mutta ravintolatarjonta Istanbulissa on kuitenkin hyvä. Hintataso on kuitenkin jo melko kallis verrattuna aiempiin vuosiin. Turkissa kannattaa myös maistella paikallisia herkkuja, joista osa on jopa melko terveellisiä. Lisäksi teehuoneet ovat paikallisten suosimia paikkoja, missä myös turistinkin kannattaa vierailla. Paikalliseen kulttuuriin on helppo tutustua juuri ruoan avulla, jota tulee syötyä, vaikka ei viettäisikään aikaa muuta kuin stadionin läheisyydessä.
Joukkueet
Mestarien liigassa finaalissa kohtaa siis kaksi joukkuetta: FC Internazionale Milano sekä Manchester City. FC Internazionale Milano tunnetaan monen suussa Internazionalena tai Inter Milanona.
Inter Milano perustettiin vuonna 1908, joten kyseessä on melko vanha jalkapallojoukkue. Se on siis Italialainen jalkapallojoukkue Milanosta. 1960-luvulla alkoi joukkueen todellinen loiston aika. Kaudella 2005-2006 Inter voitti jalkapalloliiton päätöksestä mestaruuden, koska sarjataulukossa edelle sijoittuneet Juventus sekä AC Milan menettivät omia pisteitään niin sanotun Calciopoli-jalkapalloskandaalin jälkipyykissä. Sitten 1990-luvun jälkeen, vuonna 2009-2010, se nautti menestystä Mestarien liigassa, jolta vuodelta on sen viimeisin liigavoitto. Joukkue siis varmasti janoaa menestystä tulevassa finaalipelissä.
Manchester City edustaa Englannin Manchesteriä. Se pelaa korkeimmalla tasolla Valioliigassa. Seuralla on jopa kahdeksan Englannin mestaruutta. Sen kotikaupungissa on myös toinen joukkue nimittäin Manchester United, jonka kanssa joukkueella on tyypillisesti ollut hieman kismaa. Joukkueen perustamisvuosi on 1880, joten kyseessä on vanha jalkapallojoukkue. Joukkueella ei ole yhtään Mestarien liigan voittoa takataskussaan, joten joukkue varmasti haluaa voittaa. Kaudella 2020-2021 se oli jo lähellä voittoa, mutta hävisi kuitenkin finaaliottelun Chelsealle 1-0. Viime vuonna se ei päässyt finaaliin, koska joukkue koki karvaan tappion Real Madridille.
Mestarien liigan finaalin televisiointi
Suomessa C Morella on yksinoikeus lähettää kaikki Mestarien liigan ottelut, joten jos Suomessa haluaa katsoa televisiosta Mestarien liigaa, tulee sinun hankkia C More Sport. Hankkimalla VPN-yhteyden voi katsella ulkomaisia striimejä, sijoittamalla itsensä VPN-yhteydellä toiseen maahan. Näitä VPN-yhteyksiä voi hankkia netin kautta eri palveluntarjoajilta. Kuitenkin viralliset suomen kieliset lähetykset tulevat vain C Morelta. Ilmaista tv-jakelua Mestarien liigasta ei siis ole olemassa Suomessa.
C More näyttää myös runsaasti lisämateriaalia sekä asiantuntijan kommentointia pelien lisäksi.
Mestarien liigan pudotuspelivaiheet
Mestarien liigan pelejä on pelattu eri lohkoissa koko kauden ajan. Puolivälierissä pelasi yhteensä 10 joukkuetta ja välierissä pelasi neljä joukkuetta, kummatkin parit kaksi peliä. Joukkueet, jotka pelasivat puolivälierissä olivat Bayern München ja Manchester City, Inter ja Benfica, Chelsea ja Real Madrid, Napoli sekä AC Milan.
16 pudotuspelivaiheeseen pääsevää joukkuetta jaetaan pareihin arvan perusteella. Tämän jälkeen finaaliin saakka pelataan cup-muotoisesti. Kukin pari pelaa aina kaksi ottelua, joista toinen on kotiottelu ja toinen vierasottelu. Maalieron perusteella parempi joukkue pääsee aina jatkoon. Jos maaliero on tasan, se joka on tehnyt enemmän vierasottelussa maaleja pääsee jatkoon.
Välieräjoukkueita oli Manchester City ja Real Madrid, Inter sekä AC Milan. Näistä Inter ja Manchester City nähdään siis finaalissa. Finaalissa pelataan vain yksi ottelu, aina puolueettomalla kentällä. Finaalin voittaja voittaa sen kauden Mestarien liigan.
Historia ja tietoa Mestarien liigasta
Mestarien liigaa on pidetty jalkapallossa omassa arvossaan. Kyseessä on monelle joukkueelle se tärkein turnaus. Aiemmin liiga tunnettiin nimellä Europa Cup. Itse liiga on perustettu jo vuonna 1955. Nykynimi muuttui liigalle vuonna 1992. Tällöin lisättiin peleihin myös lohkovaihe, jota seuraa pudotuspelit ja finaali. Joukkueet on jaettu neljään lohkoon, joissa jokaisessa pelaa 8 joukkuetta. Joukkueita on siis aluksi turnauksessa 36, mutta vain yksi voi voittaa Mestarien liigan pokaalin. Kaksi lohkojen parasta joukkuetta osallistuu finaaliin ja kolmanneksi sijoittuneiden joukkueiden on pelattava Eurooppa-liigassa.
Liigasta riippuen maat saavat eri määrän joukkueita turnaukseen. Esimerkiksi Englannin oma liiga on vahvempi kuin Hollantilainen liiga, jolloin Englanti saa asettaa enemmän joukkueita Mestarien liigaan.
Jos tarkastellaan kokonaistilastoja Mestarien liigasta kokonaisvoitoissa espanjalaiset johtavat tilastoja. Heillä on 18 voittoa. Tämän jälkeen listalta löytyy Englanti 14 voitolla sekä Italia 12 voitolla. Eniten maaleja Mestarien liigassa on Cristiano Ronaldolla, jolla on kertynyt maaleja 18 Manchester Unitedin paidassa, Real Madridissa 105 ja Juventuksessa 14. Toisena listalla on Leonel Messi, jolla on yhteensä 123 maalia Mestarien liigassa. Kolmantena listalla on Robert Lewandowski ja hänen jälkeensä Karim Benzema.
Suomalaispelaajista vain kaksi on saavuttanut Mestarien liigan mestaruuden. Nämä henkilöt ovat Jari Litmanen pelatessaan Ajaxissa ja Sami Hyypiä pelatessaan Liverpoolissa. Vuonna 1998-1999 Mestarien liigassa pelasi yksi suomalainen liigajoukkue nimittäin Helsingin Jalkapalloklubi.